Meny

Svenska sidan om offshore

3 år offshore

3 år offshore

Har nu återvänt från Nordsjön till Stockholm efter 14 dagars arbete. Var ute över påsken vilket nämligen va första gången som jag reste offshore för 3 år sedan. Den gången var det som inhyrd till Halliburton på oljeriggen Snorre B (jepp den heter faktiskt så 🙂 )

Otroligt mycket har hänt i livet sedan den turen! Har i snitt varit offshore 9 ggr / år, givetvis mer sällan i början och väldigt intensivt nu sista året då jag prioriterat övertid. Tiden har egentligen gått väldigt fort när man tänker tillbaka och reflekterar över det. Blev 1,5 år med bara lägga pengar på hög, och efter att man köpt egen lägenhet gick istället all kosing till renovering och möbler. Börjar känna att jag vill resa och se världen mer vilket jag har prioriterat bort.

På jobbet har det flutit på bra och jag lämnade tjänsten på däck som roustabout för att bli roughneck och jobba enbart med drilling/borrning.

Sjukdom
Den här turen var väldigt tuff för mig. Började med att jag kände mig allmänt snurrig och krasslig nån dag innan jag skulle flyga till Stavanger. Eftersom jag inte hade några förkylningssymtom eller dylikt så antog jag att jag bara ätit / sovit dåligt så jag reste ändå. När jag kom till hotellet i Stavanger dagen innan utresa var jag helt sänkt, en influensa höll på att bryta ut.

Så här i efterhand så skulle jag givetvis ringt min koordinator och sagt att jag va sjuk. Då hade jag fått friskna till på hotellet och en roughneck som skulle resa hem hade bara fått stanna ombord tills jag kom ut. Men eftersom jag aldrig är sjuk (inte varit på över 2 år) så tänkte jag att det går över tills nästa dag. Ack så fel jag hade!

När vi dagen efter satt oss i helikoptern så kände jag mig ännu värre och jag somnade av trötthet, brukar aldrig sova på utresan nämligen. Första skiftet sen som var natt så jobbade jag kl 19 till 23 innan jag gav upp och gick in. Fick då sova i karantän hos Medic:en som finns ombord. Mest för att min hytt var upptagen av han som jobba dag men också för att inte smitta andra.

Åt massa feber nedsättande och sov bort dom 3 första skiften innan jag började jobba igen. Att vara sjuk är aldrig kul men att vara det på en oljerigg suger ordentligt!! Dagtid blev bara film, facebook och sova. Var väldigt tungt att börja jobba igen sen och vända dygnet till natt – det är som ni förstår väldigt slitsamt för kroppen! Inte förens kanske 8-9 dagar inpå turen kände jag mig normal igen.

Lärdomen av detta är helt klart att inte resa på jobb om man är sjuk, bättre att stanna hemma och resa ut när man är fit-for-fight! Men man känner ju en viss skyldighet samtidigt till företaget när man först har 4 veckor ledigt och sen äntligen ska jobba, så ställer man ju upp! Skulle inte kännas rätt på något sätt att inte komma och jobba.

Operation
På jobbfronten så är vi i slutfasen i en brunn. Första veckan kantades av mycket pit cleaning eftersom vi sen skulle få ombord en extremt dyr brunnvätska för displacement. Den vätskan hyr man och kostar tydligen ca 300 kr/litern om den blandas med oljemudd eller spills ut. Därför skulle hela riggen spolas rent från oljemudden vi använde tidigare.

Detta stora tvättprojekt inkluderar då givetvis alla tankar ombord. Alltså 9 st i pit-rummet, 5 st på shakern, alla shakers och flow line (transport från boredekk till shaker), hela drill floor och dom flesta gångvägar runt omkring på riggen. Alla roughnecks jobbade med detta men vi hade även ute 4 extra personer som hjälpte till.

När det väl va gjort togs denna dyra vätska ombord och vi utförde displacement. Tydligen så utvinns denna dyra vätska ur endast 2 gruvor i världen! Därför är den så dyr att hyra eller framför allt köpa. Sista dagarna blev lite wire line och då hade vi det lite lugnare vilket blev ett skönt avslut på turen.

Annars ere inga nyheter om vad som händer efter september när vårt kontrakt är slut. Kanske blir det Norge, kanske blev det brittisk sektor, kanske blir det andra sidan jorden… Den som lever får se helt enkelt 😉

Sen va helikoptern lite sen när vi skulle hem så blev tvungen att ändra flygbiljetten. När man ändrar den samma dag så där så får man alltid flex biljett. Det gjorde att jag hamnade automatiskt i förstaklass både till Oslo och sen till Stockholm. Nästan värt att sätta detta i system och ”råka” boka en för tidig flight som man sen får omboka för att hamna i förstaklass 😉 så härligt att komma av planet först och slippa vänta på alla tröga människor som inte verkar vilja komma hem så fort som möjligt… 😉 Sen ska man inte sticka under stolen att det alltid är trevligt med gratis läsk, godis och nötter 😉

Pris
Fick också min safety award som jag beställde för en tid sedan! Vi får som sagt priser om riggen klarar 90 dagar utan någon spill eller skada. Jag valde ett fint headset från Philips som ska bli riktigt najs att ha musik i när man promenerar hemma i vårvädret! Kul är att vi nu är typ 30 dagar ifrån att vinna pris en gång till! Så jag hoppas kollegorna som ska jobba under min friperiod inte ställer till med något… 😉

Vinnarkortet
Vi har ett system ombord där man ska skriva kort på saker man observerar. Det kan vara positiva saker, förbättringsförslag eller brister som man tycker måste åtgärdas. Den som lämnar in det ”bästa” kortet varje vecka får välja ett pris värt ca en tusenlapp. Detta för att motivera folk att hålla ögonen öppna antar jag 🙂

Hur som helst så gjorde jag en observation av en spricka i våra inner bushings när jag tog bort hål skyddet. Hålskyddet är en stålplatta man lägger över brunnhålet för att ingenting ska ramla ner i brunnen. För att förklara vad inner bushings är så kan man säga först att hålet som är toppen på brunnen kallas rotary.
master-bushing-hing-och-inner

Det är stora öppningen och den är säkert över 1 meter i diameter. Innanför den har man massa bushings för att bl annat göra hålet mindre. Detta så att man kan sätta slips som omsluter rören så man kan koppla från top driven och på så sätt hänga hela borrsträngen. Hoppas bilden förklarar bättre än jag gör! 😀

Det är iaf Väldigt allvarligt med en spricka i nånting som har så direkt kontakt till brunnen. Det visade sig sen att sprickan uppgick till 40% av en bushingsen! Hade vi hängt av borrsträngen på +100 ton där och bushingsen gått i 2 bitar och fallit ner i brunnen – så hade det kostat många miljoner minst!

Så då fick jag välja ett pris. Jag tog ett annat bluetooth headset som jag kan snacka telefon i när jag är hemma. Tråkigt att ha 2 kanske men det var den premien som passade mig bäst.

Sen var det ju egentligen bara ”tur” att det var jag som såg sprickan om man kan se det så… Vem som helst som hade tagit bort hålskyddet hade upptäckt den så.. 🙂 men det va kul att hamna i bra ljus iaf.master_bushing_slips

Att va ute över påsken var najs även om jag var sjuk. Hela påskhelgen präglades av fantastisk mat och det fanns påskgodis precis överallt. Sen på lönen kommer man få ett fint gratistillskott av cash eftersom påsken inkluderar 4 röda dagar. Är man offshore på en röd dag får man drygt 2000 kr i tillägg. Bästa är att nästa tur i maj kommer också ha 4 röda dagar! Bland annat Norska nationaldagen! 

Friperioden
Nu blir det 4 sköna veckor ledigt som jag verkligen inte kommer sitta still! Har hållit på med ett hobby projekt under senaste 5 månaderna som kommer nå sitt slut här under ledigheten. Det är en satsning som kostat mig mycket och det ska bli kul att nå slut destinationen och sen kunna ”leva normalt” igen. Får se om jag avslöjar sen vad det är…

Jag skal även på kurs 2 dagar i Stavanger. Nämligen brandmans kursen refreshner så det blir kul. Bo på hotell, springa runt i rökdykar dräkt och även träna på underbara Bjørns Gym igen! Även det kommer ge ett extra tillskott på nästa lön som går rätt till köksbudgeten.

På tal om köket så ska jag nog besöka Elgiganten och planera exakt hur allt ska se ut och vilka vitvaror jag ska ha. Sen när man har ork beställer man det och jobbar stenhårt under en friperiod med att montera och installera det. Kruxet är nu att jag känner inte att jag vill göra det nu under sommaren eftersom man då vill vara ute! Så kommer nog vänta till hösten oavsett med det projektet.

Hemsidan
Det är inte bara jobbfronten som gått ner i oljesektorn. Jag har märkt ett tydligt minskat intresse för den här hemsidan. Forum aktiviteterna har minskat och även besöks statistiken. Kan anta att alla skolor märker av nedgången också med nya folk som vill gå deras utbildningar.

Att aktiviteten gått ner på hemsidan gör mig egentligen inte så mycket. Jag har själv tappat gnistan lite att skriva då det inte alls är lika spännande för mig att resa offshore. Nu är det bara ett jobb liksom… Där emot känner jag ett litet ansvar att försöka spegla den häftiga vardag det innebär att vara där ute. Dels för att det ändå är en hel del trogna läsare men även för att jag själv hade uppskattat det som f*n på den tiden jag själv ville ut första gången!

Och då fanns verkligen Ingen info alls, utan jag lämnade bara allt bakom mig och skulle ha jobbet utan att egentligen veta vad som krävdes.

Men jag är nöjd med hemsidan som den är. Fredrik som byggt den har gjort ett utomordentligt arbete och tillsammans har vi alla på forumet byggt upp en stor faktabank för folk som vill offshore! Jag känner inte att den Måste uppdateras varje vecka utan infon som finns är så pass grundlig och bra att den duger gott som den är. Eftersom det bara är hobby från min sida och inget vinstintresse finns. 

Hoppas alla hade en trevlig påsk och att ni kommit närmare era offshore drömmar! På återseende..!

monstring

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

7 Kommentarer

 1. Profilbild

  Kommer dom behålla den norska personalen ifall riggen får ett långt på brittisk sektor eller andra sidan jordklotet?

  • MrOffshore

   Är faktiskt osäker på vad som händer då. En del säger att man blir tillfrågad att följa med riggen. Frågan som uppkommer då blir ju om dom norska avtalen fortfarande gäller eller om man måste börja jobba 4 veckor i stöten som dom gör där borta… 🙂

 2. Profilbild

  Din info och fakta betyder massor, det är jätte intressant och motiverande o läsa. Sluta inte skriva.

 3. Profilbild

  Ja det är förståeligt att de blir lite mindre aktivitet på sidan när det är som de är i oljesektorn nu, men det kommer med tiden såklart vända till goa tider igen. Men de gäller att aldrig tappa modet o hela tiden finna nya vägar för att uppnå sina mål 🙂

  Forstätt att skriva. Det är alltid lika trevligt med ett nytt inlägg Mr Offshore!

 4. Profilbild

  Hej och tack för en bra och inspirerande blogg! Vill bara inflika att om du är i färd med köpa vitvaror så ska vi ta en prat innan du slår till, räknar med att jag kan vara till hjälp där. Annars ses vi på Björns! 🙂

  • MrOffshore

   Det var snällt av dig men hur ska du kunna ordna vitvarorna åt mig? 😀 Var du på Björns? Tyckte det blev riktigt bra med alla rack och lyftarpodium. Manligt oxå med feta kedjor man kan hänga runt halsen när man kör dips 😛

   • Profilbild

    Jag jobbar i koncernen så om du vet vad du skall köpa så kan jag pröva att Maila butiken för att kanske manipulera priset lite. Med mindre du redan känner någon där då vill säga. 🙂 Har du fått offert eller? Yes jag har autogiro hos dem. Ja det är ju rätt mycket luftigare nu haha. Men mest glad över de nya hantlarna. 😀

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.