Meny

Svenska sidan om offshore

4000 nya jobb

4000 nya jobb

Vill komponera en liten artikel kring vilka möjligheter det finns just nu att få arbete offshore. Informationen som följer är inget nytt i sig utan det är allmän känt i branschen att dom kommande åren finns det väldigt goda möjligheter att få jobb i Nordsjön.
Idag finns det 37 riggar på norsk sockel, branschens mål är att år 2016 skal det finnas 50 stycken! Tänk då på att varje rigg kräver manskap på 2-300 personer som arbetar där. Inte alla samtidigt givetvis men som går på rotation.

Peak oil nåddes kring år 2000 i Norge och varje år sedan dess har man försökt förbättra produktionen. Huruvida dom lyckas låter jag vara osagt men att man ska in med så många nya riggar säger oss flera saker…

 • Det behövs fler brunnar för att upprätthålla/öka produktionen
 • Fler riggar betyder fler arbetstillfällen på alla fronter
 • Möjligheten att få jobb offshore har aldrig varit bättre
 • Eftersom så mycket personal ska anställas finns bra möjligheter att avancera fortare

Jag kommer under lista dom största drillingföretagen som jag vet ska rekrytera mest. Självklart så kommer alla företag inom andra områden också expandera eftersom drilling för det. Jag pratar produktion, sub sea och serviceföretag. Men som sagt jag listar bara drilling här under som jag tycker verka spännande!

 Songa Offshore – Hemsida!
Ett stort drillingföretag som finns i Norge, Storbritannien och internationellt. Tittar man på norsk sektor så har dom idag 5 st riggar. Alla är flyteriggar (ja dom flyter). Man kommer dom närmsta 1,5-2 åren att försöka anställa ca 700 personer till dom 4 nya riggarna som kommer under samma period. 700 personer är mycket folk! Visst lär dom i sedvanlig ordning plocka en viss procent från sina befintliga riggar och sätta ihop ett team.
Men möjligheterna att få jobb där är väldigt goda, oavsett om det är på en ny rigg eller äldre! Songa kommer med sina nya riggar ha Nordsjöns största flotta bestående av flyte-riggar!songa fleet

COSL Drilling – Hemsida!
COSLÄven dom ett stort företag inom drilling. Tittar man endast på deras verksamhet i Europa så har dom 5 riggar. 3 stycken borrar och 2 är bara boendeplattformar. Deras flotta är väldigt ny och riggarna håller hög kvalitet! På hösten av 2014 beräknas deras fjärde drilling-rig vara färdig, COSLProspector heter den. Tror COSL är ett bra företag att jobba i om man vill vidare utanför Norge sen. Det är nämligen ett dotterbolag till den kinesiska oljejätten China Oilfield Services Limited.

Maersk Drilling – Hemsida!
Danskt företag som finns över hela världen. maerskFrämst känt för att dom är världsledande på rederi och containerfrakt. Ser man till deras drillingsida så har dom i Norge 6 st riggar. Alla är s.k jack-ups vilket betyder att dom står på havsbotten hela tiden.
Maersk har en väldigt stor rekryteringskampanj nu som liknar Songas. Dom skal närmsta  två åren ha 4 nya riggar av typen jack-up! Dom är ledande i Nordsjön på den typen riggar och kommer bli ännu större. På deras hemsida kan man också läsa om hur dom ska anställa ca 700 personer.

Till slut
Dom flesta som läser på denna hemsida drömmer att komma offshore. Ska jag va ärlig så tror jag att det är möjligt att få jobb med bara VG2 snart. Självklart vill alla göra så lite som möjligt för att få jobb men mitt tips är ändå att ta teknisk fagskola och gör det ”på riktigt”. Chansen att få jobb med bara VG2 börjar väl bli lite bättre eftersom så många ska anställas.
Men det handlar fortfarande om att ha tur isåfall. Som jag alltid har sagt så ökar man sina chanser markant genom att även ta fagskola!
Förstår folk som inte orkar lägga tiden på det, och det gjorde inte jag heller. Men jag tog mig tiden och bekostade mig den. Kan lova att det tog inte ens ett år att tjäna ihop pengarna igen. Och själva utbildningen ger dig ändå ett av världens bästa jobb. Varför inte offra sig lite? 🙂
Siffran att 4000 nya ska anställas i Nordsjön gäller givetvis på alla fronter, inte bara i drillingföretagen. Finns många fördelar med att jobba med tex service. Men jag älskar den fasta rotationen som drilling ger. Samt att det är mest action där!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

42 Kommentarer

 1. Fredrik

  Det stora bekymret har alltid varit att efter utbildningen få ett jobb, det är trots allt målet. Men den senaste tiden tänker jag inte alls på det längre, inte sedan skolan startade för tre veckor sedan. Alla på skolan (såklart) och alla runtomkring jag pratar med är otrolig positiva och optimistiska just nu. Jag har talat med folk inom rekrytering här i stan som skrattar och säger, jag citerar: ”Du kommer få jobb direkt, och har du inte fått åka offshore innan sommaren så ring mig så ordnar vi det”.
  Kul att höra men trots detta så släpper jag inte på garden utan kämpar vidare för att faktiskt få ett jobb.
  Det för fortfarande väldigt många som vill ut och ingen ringer upp dig för att ge dig ett jobb, inte än iallfall 😉

  • Profilbild

   Låter ju otroligt kul att man blir bemött på ett positivt sätt. 🙂

   Det movtiverar ju en att fortsätta ge allt.

   Pratar du om rekryteringsfirmor eller företag generellt?

   Tur att man ska börja sin resa snart då! 😀

   • Fredrik

    Antagligen så är både bemanningsfirmor och företag positiva.

  • Profilbild

   Att få jobb med bara VG2 tror jag är väldigt svårt så länge du inte har rätt bakgrund. Rätt bakgrund= fagbrev som mekaniker, elektriker, svetsare eller inom cementering.

  • Profilbild

   Låter riktigt bra! Kommer du gå Fagskola på Nortrain efter VG2 också eller?
   //Peter

 2. Profilbild

  Måste även berömma för en sjukt bra artikel!

  Det verkar finnas större hopp än man först trodde att få chansen offshore!

  Bra timing att man ska gå VG2 nu då 😀

 3. Profilbild

  Tja! Pluggar idag 2:a året på gymnasiet inom Bygg, kommer gå ut som snickarlärling hösten 2015. Har förhoppningsvis då jobb på Sveriges största byggföretag,

  Min idé är att bli färdig snickare med yrkesbevis/fagbrev 2018 ungefär.

  Då hade jag tänkt flytta till Stavanger och söka jobb på deltid och samtidigt börja VG2 Brunn och borrteknik, efter detta hade jag tänkt börja på teknisk fagskole och samtidigt söka jobb.

  Jag är så jävla motiverad att komma ut så det är inte sant!

  Är det bra med en bakgrund som snickare?

 4. MrOffshore

  Snickare är helt okej bakgrund! Då vet dom att du kan arbeta med kroppen.
  Dock får du bara motsvarande fagbrev om du tar det i Sverige vad jag vet. För att få det konverterat till norskt så gäller 5 års arbetserfarenhet utanför Norge.

  Men du är ung och gör helt klart rätt i att flytta till Stavanger sen! Helt rätt inställning!

  • Profilbild

   Tack för svaret! 🙂

  • Profilbild

   Hur lång tid tar det att fixa fagbrev?

   • MrOffshore

    Behandlingstiden sägs vara 2-6 månader för att få det konverterat. Bara ta tag i direkt med andra ord 🙂

 5. Profilbild

  Har man någon chans om man åker upp och tar VG2 direkt efter tekniskt gymnasium, eller är man forftarande för oerfaren då?

  • MrOffshore

   Då är du oerfaren skulle jag säga. Men det är ju bättre att då skaffa sig erfarenhet i Stavanger inom något oljerelaterat än att jobba i Sverige. Om det är offshore man vill.

  • Fredrik

   Håller med. Du klara VG2 utan problem men du bör kanske skaffa lite erfarenhet och då är oljerelaterat i Stavanger det bästa.

   • Profilbild

    Tack för svaren gubbar, blir antagligen att åka upp och satsa allt.

 6. Profilbild

  Vad säger du om alla varsel som dyker upp till som tätt numera? Och att Statiol drar in på sina investeringar i Norge? :/

 7. Profilbild

  Hej !

  Jag är grymt sugen på att komma ut lite på havet och jobba 🙂
  Jag har gått en industri teknisk linje på gymnasiet och har arbetat med att renovera buss motorer i 6 månader samt som båtmekaniker nu i ca 1 år, hur stora chanser har jag att få jobb ute på nordsjön efter man har tagit säkerhetskursen ? Ska man ta borr och brunn teknik också ? Har även några inom släkten som jobbar där ute, om det kanske kan vara till hjälp på något vis ?

  Mvh

 8. Profilbild

  hur meriterande är det att ha en byggnadsingenjör utbildning i bagaget eller möjligtvis en Automationsingenjör examen ?

 9. Profilbild

  Jag är en kille på 25 vårar och jag har erfarenheter från allt från matlagning, städning, butiksarbete, truckkörande till lager och logistik, och fått upp ögonen för Offshore arbete, men många utbildningssidor (alla) vill helst att man har ett par års erfarenhet eller speciell inriktning. Det ända jag har är betyg från Hotell & Restaurang, samt intyg från en Lager & Logistik kurs.

  Vad har jag för chanser att komma med om jag söker direkt tror du? Jag är en jävla slitvarg som har lätt för att lära mig, Och jobbat i Norge tidigare

  (Mycket intressant sida, rolig läsning.).

  • Fredrik

   Menar du komma in på skolan eller komma ut offshore utan tidigare utbildning? In på skolan kommer du om du har rätt betyg, ut offshore kommer du inte om du inte har otroligt bra kontakter 🙂 Nortrain är CSN berättigad, dom utvärderar skolan varje år men den har blivit godkänt många år nu.

  • Profilbild

   Svensson. Du borde söka hos Norsk offshore catering. Då städar du toaletter disksar bäddar mm. Samma som på hotell kan man säga. Du måste ta säkerhetskurs och förstehjälpskurs (ca 30.000) själv men de ska bemanna alla dessa nya riggar (Märsk och Songa) med ”hotellpersonal”. Det är bara att söka…

 10. Profilbild

  Jag tar juh självklart VG2, Säkerhet, och Helikopter kursen innan, men är det CSN Berättigat?

 11. Profilbild

  IT Svensson. Du borde söka hos Norsk offshore katering. Då städar du toaletter disksar mm. Samma som på hotell kan man säga. Du måste ta säkerhetskurs och fördgehjälpskurs (ca 30.000) själv men de ska bemanna alla dessa nya riggar (Märsk och Songa) med ”hotellpersonal”. Det ör bara att söka…

 12. Profilbild

  Hej! Sidan är mycket imponerande.
  Jag Är 44 år gammal. Har jobbat i 3 år som maskinmekaniker, mest med hydraulik.
  Är utbildad bilmekanikersedan 22 år och pratar ungerska,svenska,tyska och litet engelska.
  Om jag har säkerhetsutbildningen,vilka ytterliggare krav finns att ha chance att få jobba offshore? Vad innebär hälsoundersökningen?
  Är tacksam för svaret.

 13. Profilbild

  Hej!

  Junior här, en kille på 23 år, jobbat som elektriker i fyra år och ska nu läsa vg2 borr och brunn.. tänkte bara kolla hur det ser ut med dessa ”meriter”.. kommer dessutom börja läsa fagskole efter! Är i övrigt en driftig kille som drivit eget och redan börja driva egna projekt inom elfirman! Har absolut inga problem att bli lite skitig! Haha

  Är dock lite nojjig över att det kan ta sån tid innan man får jobb efter kursen…
  Ska bli examinerad i november tror jag det var, efter en intensivkurs på itc, tänkte ta alla tilläggskurser så att man har lite ”mervärde” haha

  Så egentilgen vill jag bara veta hur framtiden ser ut och kanske en opartisk röst om hur läget ligger, då skolorna vill tjäna pengar så kanske dom påstår att det är enkelt att få jobb även omdet inte är så…

  Mvh Junior

  • Profilbild

   Ja skolorna lovar gärna guld och gröna skogar även om verkligheten inte riktigt stämmer överens för alla som väljer att hoppa på kursen. Min uppfattning verkar vara att oavsett vilken skola man väljer att gå kursen på så kommer det behövas relevant erfarenhet för att få chansen att till slut få sin första tur offshore. Med relevant erfarenhet menar jag onshore-arbete.
   Jag gick kursen i vintras på Nortrain, kommer börja fagskola på ITC nu till hösten och har yrkesbevis (skriver fagbrev på ct:t då det är exakt detsamma men olika namn) och har hittills inte fått napp offshore, utan väljer att bygga på mina erfarenheter onshore till dess att offshore-chansen dyker upp.
   Dock så verkar det vara väldigt poppis att vara elektriker. Har sett många annonser där det söks en del elektriker till Nordsjön, då gäller det att ha alla papper klara.

   • Profilbild

    Ja, det är nog en balansgång men med lite flyt nu när branchen bräddar så får man nog napp 😉
    Gäller bara att inte lägga latsidan till, kan lätt tänka mig att dra offshore i andra länder först för att få offshore tid på cv:t

    Kan tänka mig att jobba som elektriker on/offshore för att få erfarenheten och kontakterna men målet är att komma ut som en i produktionsteamet!

    • MrOffshore

     Junior jag förstår ditt tvivel. Kan säga att när jag startade VG2 så hade jag exakt samma CV som dig! 🙂 23 bast och hade 4 år bakom mig med jobb inom el. Visst idag spottar säkert skolorna ut fler elever än då jag gick. Men idag ser oxå chanserna att få jobb mycket bättre ut oxå.

     Det är en möjlighet som du själv bestämmer om du ska göra något med eller inte…

 14. Profilbild

  Finns det någon chans över huvudtaget att få jobb offshore efter Vg2 om man i stort sett helt saknar relevant erfarenhet sedan tidigare? Har tänkt att även börja fagskolan efter Vg2 men är osäker på om det är värt att försöka då man som sagt inte har någon relevant erfarenhet.

  Jag är för övrigt 19 år och gick ut gymnasiet i våras. Gick naturvetenskapsprogrammet. Så det är ju inte direkt någon efterfrågad bakgrund. Men vad tror ni? Är det värt att försöka? 🙂

  • atfre

   Jag ska vara ärlig mot dig. Jobb offshore efter vg2 utan egentligen någon som helst arbetserfarenhet är nog tyvärr mer omöjligt än möjligt. Går du fagskolan så helt klart så har du ökat dina chanser.

   Men jag skulle nog säga att: Behåll drömmen i bakhuvudet, oljan har inte tagit slut om 3 år, försök få jobb med något relevant inom TIP (teknisk industriell produktion) alternativt försök komma till något varv antingen i Sverige eller i Norge ex. Ta dom där åren, få något på ditt CV, bygg upp ekonomin lite så du slipper bli fullbelånad.

   Det du också kan göra är att besöka någon av platserna på ITC Roadshow här i Sverige i December som står i den senaste artikeln här på sidan. Då kan du en större bild av det samt få lite personliga tips av lärarna på skolan bla.

   • Profilbild

    Okej, jag förstår. Är det mycket större chans om man har jobbat med något relevant? Hur svårt är det att få ett landbaserat jobb inom oljeindustrin efter VG2? Skulle det i så fall vara en bra väg för att med tiden få komma ut offshore?

    I övrigt så är ekonomin inget problem. Har drivit eget företag under gymnasietiden så kan utan problem betala för VG2, fagskolan samt alla levnadskostnader utan att behöva ta lån.

    • Fredrik

     ja efter VG2 kan du landa ett ganska bra jobb om du har lite bra erfarenhet. Kanske komplettera med lite andra kurser.

 15. Profilbild

  tja atfre! hur tror du att mina chanser är att komma ut offshore efter avslutad vg2 urtbildning är? Jag har yrkesbevis som träarbetare, har säkra lyft utbildning, heta arbeten, godkänd utbildning i ställningsbyggnation upp till 9 meter, liftkort, gått skyddssele kurs hos combi safe. Är någon av dessa saker något som kan spela en roll om man vill komma ut offshore? Mvh: Danne K

  • atfre

   Tjenare Dannek,

   Det ser bra ut, yrkesbeviset bör klassas lika som ett ”fagbrev”, och då många firmor ser fagbrevet som det viktigaste av allt så är det ju kanon att du har det. Sen kanske träarbetare inte är Jätterelevant, MEN det visar att du kan arbeta, och ditt yrkesbevis spelar in. Säkra lyft är ju bra att du har på ditt CV men tyvärr så gäller det (med största sannolikhet) inte i Norge. Där är säkralyft kursen större. Där heter den G11. Heta arbeten är godkänt i hela skandinavien. Ställningsbyggnation tror jag är den delen som kommer ge dig jobb offshore. Man kan ofta se dom jobben som ”bakvägen” in i offshorebranschen. Skyddsselekursen är det samma som fallsäkring?

   Ditt CV ser relevant ut och ger du bara ”Fan” på att komma ut så kommer du kunna det. Hoppas att du anmält dig till att komma på någon av platserna i Sverige för ITC Roadshow i December? Det är guld att kunna få den chansen till information så du bör inte missa den.

   Mvh
   Timmy

   • Profilbild

    tack för svaret! Vet inte riktigt vad fällsäkring innebär men kursen var över en hel dag med både teoretisk och praktisk utbildning. Vi fick lära oss att hissa upp och ner en annan person samt bli hängandes själva i selen och bli upp och ner hissade. Yes jag har anmält mig till Stockholms mötet så den missar jag inte! 🙂

  • Fredrik

   Tänk på att du just nu bara har ”motsvarade fagbrev”. Det är bra men du måste göra om det till ett riktigt fagbrev i Norge och det kan ta lång tid. Du måste ta ett eller flera teoriprov, få dina 3 år yrkeserfarenhet godkända och dokumenterade samt göra ett praktiskt prov. Med all vänta tid kan det ta upp till 6 månader.

   http://www.udir.no/Lareplaner/Finn-lareplan/

   Hitta det mest relevanta läroplanen som ger ett fagbrev och se vad som krävs. En del fagbrev ges efter VG2 och en del efter VG3. Du ska ta som privatist och då gäller lite andra reglar än för dom som går just VG2 eller VG3. Är det ett hantverkaryrke kan du ta ett Svennebrev och det kan vara lika tungt på CVt, skillnaden är att det är inom just ett hantverkaryrke.

   Som atfre säger så är ställningsbyggare till bästa kort just nu, med säkerhetsurs, rätt certifikat och erfarenhet kan du komma offshore på det. Minns inte vad certifikaten heter men kolla med lite företag som sysslar med dom och se vad som krävs. Du kan behövs gå kurs i Norge, men eftersom du redan har erfarenheten så kan det vara värt det.

 16. Profilbild

  okej. Lite surt att yrkesbeviset inte riktigt gäller i norge :S Är det bara för att dom inte är med i EU? okej, får spana runt lite då 🙂 Tack så mycket!

  • atfre

   Gäller och gäller, det är som Fredrik nämnt här ovanför, det är ett yrkesbevis men inget fabrev. Ett yrkesbevis gör ett bättre CV än att inte ha det. Och precis som jag sa tidigare om att det vissa företag gillar fagbrev så är det absolut inte alla som har det som måste. Har hört många i de större företagen som inte har fagbrev och att det aldrig ens kom på tal. Så som svensk så är det ett lite jobbigt övervägande om det är värt, då det låter som en hel del att göra som Fredriks skrev här ovan.

 17. Profilbild

  Okej det låter ju bra. Tack för svaren!

 18. Profilbild

  Lät ju väldigt positivt att de kommer behöva mer personal de närmsta året/åren. Men stämmer verkligen det?
  När man läser denna artikel, http://www.aftenbladet.no/energi/Riggkollaps-truer-13500-jobber-3517680.html , så verkar det ju snarare som att antalet riggar kommer minska betydligt de närmsta åren, och att efterfrågan på arbetskraft blir väldigt mycket lägre än vad den är idag. Vad har ni för åsikt om det?

 19. Profilbild

  Det var visst lågt i tak då ni raderar inlägg med kritiska frågor…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.