Meny

Svenska sidan om offshore

5 dagar med kurser

5 dagar med kurser

Efter 4 veckor ledighet var jag 5 dagar i Norge och drog av 3 st repetitions kurser. Det blev helivelt, helikopter skoj och båtkörning.

Var tvungen att åka direkt efter att Tyngre Classic var över. Hejade fram många vänner och det var en otroligt känslosam förmiddag. Men rätt ifrån Solnahallen fick man sticka till Arlanda för att flyga till Stavanger. Blev 1 natt på hotell där.

När jag samma kväll gick till bensinmacken för att handla keso sprang jag på min gamla favoritlärare från Nortrian! Mycket riktigt så berättade han precis som många andra att aktiviteten gått ner rejält sedan oljekrisen drog igång. Tråkigt men det var ändå kul att snacka lite med honom!

Tau
Första kursen var grund säkerhets kursen (GSK) och den gjorde jag hos Nosefo ute på Tau. Gillar de centret faktiskt! Mysig färja man åker på morgonen sen blir man hämtad vid kajen och skjutsad upp till deras anläggning.

Den dagen var sjukt kul tycker jag! På förmiddagen var vi i deras fina inomhusbassäng och gjorde den klassiska helivelten. Det är när man sitter i en simulerad helikopter, den sänks ner i vattnet och välter runt. Då ska man ta sig ut genom det lilla fönstret bredvid sig och simma upp.

Förmodligen den viktigaste kursen man har tycker jag. Första gången var de halvt obehagligt eftersom det gått 4 år sen sist. Men allt eftersom så känns det säkrare och man blir trygg med dräkten man kan andas i. Samtidigt som man känner att man inte behöva stressa ut utan man kan ta det lite ”lugnt”.

Fast självklart blir det något helt annat om man kraschar på riktigt ute på Nordsjön! Höga vågor, iskallt vatten och massa andra panikslagna människor runt omkring sig… 🙂

Eftersom jag gick den kursen sist för 4 år sen så fick de mig att tänka tillbaka. Då gick jag nämligen VG2 bore og brunnteknik på Nortrain. Var luspank och delade en lägenhet i Stavanger med 4 st 19-åringar. Livet har gjort en extrem vändning sedan dess vill jag påstå 🙂

Jag hoppas bara för hela mitt hjärta att jag får förnya min GSK-kurs om ytterligare 4 år! Att jag alltså fortfarande har jobb offshore då…

Efter lunchen fick vi bada i havet med dräkterna. Det var oxå superskoj! Göra massa olika övningar där vi räddade varandra, använde livflotten och hur man ska placera sig i dom osv… Sen var en övning där flotten hade hamnat upp-och-ned. Då skulle man vända den tillbaka igen. Jag tog genast på mig uppdraget att klara detta ensam, vilket jag gjorde genom att stå på kanten och dra i en repstege på undersidan. Tills flotten restes upp och sen föll jag ner i vattnet och flotten efter – så den låg korrekt. 

Sen skulle en annan försöka. Han kunde för sitt liv inte få till det, ramlade i vattnet osv hur han än försökte gick det inte. Då bad instruktören att någon skulle hjälpa honom, varpå en person hoppar i vattnet och dom försöker tillsammans.

Ändå så klarar dom det inte! Båda föll i vattnet och en fastna med foten i stegen. Då kunde jag bara inte låta bli…… 😀

”Hur många norrmän krävs det för att välta en flotte” säger jag. Några skrattar, så skönt att få tvåla dit en sån kommentar när man får chans! Ni andra svenskar som jobbar i Norge vet vad jag menar? 🙂 vi svenskar får nämligen alltid höra saker som att vi är dåliga osv. Det är ju alltid skämtsam stämning såklart men det var även min kommentar 😉

Trondheim
Sen bar det av till Trondheim efter att ha köpt en sketen räkmacka på Sola för nästan 200 NOK med dricka. Hamnade på ett riktigt budget hotell. Egentligen bryr jag mig inte om sånt bara de ligger centralt men detta hade inte ens minibar på rummet!

Så jag kunde inte lagra keso eller mjölk där 🙁 skulle ju liksom bo i stan hela 4 nätter ju 😉

Första dagen kurs var HLO hos Falck Nutec. Anledningen att jag måste ta den kursen igen var för att jag blev nerflyttad till roustabout igen när så många under mig fick sparken.

Men men HLO kursen var superskoj! Kändes mer som brandlag kursen eftersom vi tränade bara på att släcka bränder och har rökdykarutrustning på oss. Men de var betald lekstuga så I-dont-mind 🙂HLO_offshore

Efter kursen skulle jag besöka ett gym och jag hamnade på något som hette 3T gym. Det var ett riktigt skämt alla aspekter!! 220 norska skulle dom ha för att träna EN gång!! Helt absurt verkligen! Men man ska inte lägga för mkt vikt på det, får ju 5 dagar övertid för dessa kurser jag tagit så. Men jag har så lätt att störa mig på oekonomiska saker hehe

Träffade en sjukt trevlig svensk där inne och vi körde böj och mark tillsammans. Han va dock ingen offshore nisse utan jobbade på hotell där i stan.

Andra dagen blev teori med ett avslutande prov på slutet.

Dagen efter var det dags för MOB-båt kurs (man over board). Det blev teori på förmiddagen sen köra båtarna och träna på flera olika scenario. Jag har inge kört mob båt sedan jag tog kursen för 2 år sedan vilket kändes. När man är offshore så brukar deck crew ta ner mob båten och testköra under sommarhalvåret. Eftersom då är det fint väder och lite vågor.

Dock har jag haft lite otur på den fronten och alltid varit hemma eller gått nattskift när båten körts. Sen nu sista året har jag varit roughneck och då ingår de inte i arbetsuppgifterna, så det har inte blivit av helt enkelt.

I kursen ingick oxå mörkerkörning och det var rlligast tyckte jag. Då fick vi massa olika koordinater vi skulle köra ut till. När vi sen hittade en plastdunk med reflexer skulle vi ha den som utgångspunkt och göra fyrkantssök tills vi hittade 2 till som inte hade reflexer.

Fyrkantssök är att du börjar från en viss punkt (dunken med reflexer) och sedan kör högervarv som blir störr2 och större. Samtidigt står 2 personer och lyser med strålkastare ut över vattnet så man ser bättre. Det är verkligen bäcksvart ibland! Kan bara föreställa mig att göra detta i en reell situation ute på Nordsjön när du även har vågor på flera meter.

Gäller att verkligen hålla en fart som gör att man får god översikt och inte kör förbi folk. Ship MOB boat / hydro-jet / in-board / aluminum

Sista dagen blev det en övning där vi hängde med båten i kroken. Blev nerhissade, kopplade loss och stack iväg för att plocka upp en docka i vattnet. När den väl var uppe i båten skulle vi utföra hjärt- och lungräddning enda in till land igen där vi återigen skulle koppla oss fast i kroken och hissas upp.

Stockholm
Nu är iaf dagarna som roughneck förbi för den här gången. Nästa vecka åker jag offshore igen men då som roustabout. Ett litet snäpp ner i lön men det gör mig ingenting! Är bara sjukt glad över att jag fortfarande har jobb på världens bästa arbetsplats! Pratade en del om det med olika personer nu på kursen; just hur detta år kommer skapa ringar på vattnet under nästa år i Norge. Detta år har många investeringar dragits in och folk har mist jobbet. Men nästa år lär det slå i real ekonomin för landet som helhet.

Man får bara njuta av det goda livet mens man kan som det känns just nu…

Under tiden jag var borta har jag iaf fått min granit bänkskiva från Italien monterad hemma! 😛 Tog nästan 4 veckor att få den och nu återstår bara att sätta upp marmor kaklet. Men de kommer göras medan jag är offshore. Har kostat precis över hundra tusen och det har varit väldigt tillfredsställande att inte behövt låna en krona till det. Och samtidigt kunna köpa exakt dom saker man vill och inte behöva vända på varenda prislapp. Blir en bra värdehöjare av lägenheten och framför allt standarden hemma.

I nästa friperiod blir det Hong Kong och Peking som säkerligen blir höjdpunkten under detta år. HongKong

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Får hoppas du får behålla jobbet en stund till. Men tveksamt att 2016 blir bättre tyvärr. Men det var ju en fördel för dig att dig företag anställde mycket folk 2013/2014.?

  • MrOffshore

   Jaa det hoppas jag oxå men har ändå börjat ställa in mig på det värsta. Skulle inte ha mkt å sätta emot ifall 2-3 riggar till ryker nästa är.

   Hur har du det med ansenitet framöver?

 2. Profilbild

  Vi får hålla tummarna på att det vänder. 😉 Jag jobbar inte offshore eller inom olje branchen. Men har över 20 offshore kurser, och planen var att börja jobba offshore i början på 2014 men tyvärr så vände allt på sig när krisen kom. Men jag får ta det som det kommer. Har ungefär lika bra lön på mitt nuvarande jobb som en offshore arbetare har så det krisar inte =)

 3. Profilbild

  jag har över 8 års erfarenhet som processoperatör/produktionsoperatör-tekniker i livsmedelsbranchen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.