Meny

Svenska sidan om offshore

7 Nätter övertid

7 Nätter övertid

Årets första övertidsvecka är nu över och jag är tillbaka hemma i huvudstaden. Måste säga att de var riktigt najs att vara ute och köra en nattvecka som roughneck. Till helgen väntar den årliga grabbresan till Sälen, perfekt att hinna hem till det!

Detta var min 25:e gång jag var offshore, vet inte varför jag räknat det men har bara blivit så i samband med att räkna antal dagar till havs. Det ska man ha koll på när man deklarerar som oljearbetare nämligen. Tycker egentligen inte 25 ggr offshore låter så mycket men med all fritid man haft där emellan så blir de fort 3 år sen jag reste ut första gången på flyteriggen Snorre B. Bra namn va? 🙂

Crewet jag jobbade med har jag varit ute med en gång tidigare när jag i somras va ute 8 nätter som roustabout (övertid). Riktigt skönt gäng som jag verkligen hade kunnat tänkt mig ha som fast crew. Anledningen att jag fick jobba med dom var att en av deras roughnecks var hemma på pappaledighet. När jag reste hem idag kom en kollega från mitt vanliga crew och jobba dagveckan.

Rökdykartest rökdykareBild
Denna månad var det tid för mig att förnya fystesterna man ska göra när man är rökdykare. Jag såg till att få göra det när jag ändå skulle träna. Testet går ut på att du ska springa i 10,5 km/h i 12 min, sen kolla pulsen. Jag kunde glatt överraska medicen med en så låg puls som 116! Eller nu löptränar jag aldrig sådär men hon sa att vissa kan ha så högt som 170 haha!

Sen var det även armhävningar med 17 kg ryggsäck samt 15 knäböj med samma ryggsäck. Inga svårigheter direkt men skönt att ha det ur världen! Man kan även välja ist för löpningen att gå med ryggsäcken på 12° lutning i 8 min (tror jag det är)

Sen ska man göra nå hörseltest och kunna hålla andan i 45 sek oxå. Men dom testerna tar jag när jag reser ut nästa gång tänkte jag.

Kurs
Det är 2 år sedan jag gjorde kursen som röndykare. Eller sök- och räddning som den egentligen heter. Och därför är det dags att göra uppfriskningskursen. Fick mail från kurs koordinatorn om massa platser och olika datum man kunde boka in sig på. Jag tog givetvis Stavanger och kursen är i slutet av april. Ser fram emot det så man kan bo på hotel några dagar, träna på Björns Gyms nya lokaler!

Tacksamhet
Snacka med en tysk mud ingenjör som va ombord oxå. Hon berättade om hur oljeindustrin såg ut i Tyskland och då fick man verkligen ett uppvaknande på hur sjukt bra man har det som offshore arbetare i Norge! Först har dom tydligen bara 1 offshore rigg i hela Tyskland. Så du jobbar som regel på en av deras många landriggar.

Hon berättade att dom jobbade 2-2 (veckor) och fick inte i närheten så bra betalt som vi får. Riggarna hade ingen catering så alla fick ist en slant för matpengar varje dag. Men ofta kunde de vara för långt för att åka iväg på lunchen så många åt kalla matlådor.

Sen hade dom ingen form av vilotid efter en 2-veckorstid sa hon. Hon hade varit med om att en gång komma hem från jobbet, få samtal direkt om att resa två dagar senare. När hon då kom till nästa rigg fick hon veta att hon skulle va där i hela 20 dagar! Hon kom hem efter den turen och endast 4 dagar senare var hon tuvngen att åka Igen! Den gången blev det 3,5 vecka för att hennes företag inte hittade någon ersättare till henne.

Så hon jobbade drygt 8,5 veckor och var hemma några få dagar! Blev säkert bra pengar i förhållande till vanliga lönen men hade det hänt på norsk sockel offshore så hade hon haft galet mycket mera! Pengar eju inte allt (sägs de 😉 ) men just de att dom verkar inte ha samma respekt för mäniskor där nere enligt henne. Har faktiskt hört det av dom flesta som jobbat offshore utanför Norge… Bara man kommer över på brittisk sektor så är hållningen och kulturen helt annorlunda mellan chefer och arbetare. Norge har ju sina starka fackförbund att tacka mycket för det tror jag!

Safety Award SHB9100_28-IMS-en_US
Så under veckan när jag var ute så passerade riggen 90 dagar utan spill, fallande objekt eller olycka. Så då åkte katalogerna fram direkt där man kan välja vilket pris man vill ha. Jag valde ett schysst bluetooth headset från Philips som jag borde få om 2 turer skulle jag tro. Blir skönt när man flyger eller reser långt att ha riktigt bra ljud i öronen!

Ett annat litet ”award” är att det är nytt år och då gick man upp en ansenitet på lönen! Alltid välkommet!

Aktier & BRENT
Skrev i förra inlägget att jag var väldigt sugen på oljeaktier. Sagt och gjort så köpte jag ett gäng poster. För er som följer oljepriset så har ni säkert hängt med senaste vecka då priset gick upp nästan 25% till 57 dollar fatet. Det har fått positiva reaktioner så klart så det är kul att man lyckades pricka en liten dipp. Ångrar dock att man inte köpte fonden Canadian Oil Sands (COS) som verkligen ökat bra efter ett uppköpsrykte.

Hade en del intressanta diskussioner på riggen den här veckan om just oljepriset och hur arbetsmarknaden kommer se ut närmsta åren. Alla tror ju olika och dett finns givetvis ingen som vet med säkerhet vad som kommer hända.

Flera hade kamrater i giganten Transocean som tydligen varslat väldigt mycket folk. Vissa har fått gå ner från driller till derrickman och många roughnecks blivit arbetslösa. Tycker hela situationen är lite läskig faktiskt och man ska verkligen känna sig som hann få jobb och dessutom har hunnit jobba sig upp lite grann i systemet.

Vid en stor varsling så plockar man alltid ut folk underifrån med lägst ansenitet. Är glad att jag alltid sparat mycket av pengarna jag tjänat så att man är lite tryggare om något väldigt tråkigt skulle inträffa.

Varit en del slående kommentarer i förra inlägget jag skrev. Tror användaren hette Jovster och som han skrev att innan denna nedgång så kom många ut offshore med bara B&B + lite okej bakgrund. Medan man idag kan ha både fagskola och offshore erfarenhet och ändå inte få napp! Så irriterande oxå när allt bara handlar om oljepriset! Vad jag tror så kommer ju tillgången på olja i Norge finnas så länge vi lever, men om det finns i överflöd i resten av världen vilket gör priset lågt. Så blir det inte lönsamt att borra upp oljan på djupt vatten. Nu har priset klättrat upp lite och en lågkonjunktur vänder ju aldrig med en spik men jag hoppas verkligen att den fortsätter resan norrut och att branschen kommer igång igen. För att jobba offshore är det jag vill göra livet ut! 😀hydr0

Sista skiftet
I början av skiftet vid 19-tiden fick jag och en till i uppdrag att drifta massa stands som stod i derricken (tårnet). Vad man gör då är att man klättrar upp till fingerbordet som är ca 30 meter upp från drill floor. Där släpper man sen ner en cylinder formad stålgrej för att se om den slår i däcket utan att fastna på vägen. Fastnar den så är röret skadat på insidan och kan inte användas. När cylindern slagit i däcket 30 meter ner så drar man upp den igen med ett rep som den är fastknuten till.

Vad vi gjorde var himla smart tyckte jag! En kille klättrade upp och jag åkte man rider upp. Alltså en person vinsch som du sätter fast i en sele på dig själv. Sen stod jag uppe på alla rören och när cylindern smällde i golvet så drog jag upp den med armarna medan andra kollegan oxå drog i repet som gick genom ett kastblock. Detta sättet var tusen ggr lättare än vad vi gjort på mitt crew!

När jag stod där iaf och mjölksyran pumpade i handlederna så tittade jag upp en snabbis och den bilden jag såg va så vacker! Det var fullmåne, ganska vindstilla vilket gjorde att havet nästan såg vitt ut i månskenet. Där låg även en av supplybåtarna och guppade i samma riktning. Och där stod man, fastspänd i en vajer, 55 meter över havet, 20 mil från land och hade bara timmar kvar till hemresa. Tänkte bara: Fan va jag älskar mitt liv!

Jaja ska inte blå för poetisk och tramsig hära… 😀 Uppmanar bara alla som vill offshore att om ni Verkligen vill ut så ge inte upp! Det är så fantastiskt att jobba på oljerigg och man får uppleva saker man aldrig kunnat föreställa sig! Vet att det är svåra tider nu men jag tror verkligen det vänder och ni kommer inte ångra er en sekund när ni väl får jobb! Det lovar jag!

Friperiod
Nu har man iaf 14 dagar kvar tills man ska offshore igen på min vanliga rotation. Redan imorn går bilen mot Sälen, Lindvallen vilket jag ser fram emot som f*n! Eftersom jag jobbat natt en vecka nu lär man inte va i toppskick förens tors-fre nånting men det får det vara värt med tanke på vad jag tjänat den här veckan.

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

2 Kommentarer

 1. Profilbild

  Härligt att få fler updates från dina rotationer! Välkommen hem förresten och njut av ren lingondricka på fjället….
  Jag väntar på att ITC-kursen ska börja i Juni, vill lära mig allt NU!

  Hörs, H-C

 2. Profilbild

  Väldigt inspirerande att läsa din blogg Mroffshore 🙂 gjort samma resa som du men gick inte fagskolen på nortrain vilket var ett stort misstag, jobbar som ställningsbyggare offshore sedan 2 år och har fagbrev inom det men lyckas ändå inte komma in som roustabout nånsans även innan det blev dåliga tider..har du något tips på firmor att kontakta om inte nu så i framtiden när det svänger ?

  Mvh Marcus

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.