Meny

Svenska sidan om offshore

8 nätter övertid

8 nätter övertid

Efter senaste turen offshore såg man fram emot sin långa ledighet men den blev ganska kortvarig. Tog telefonen och ringde kontoret redan efter 2 dagar hemma att jag gärna reste på övertid om det fanns. Det trodde dom definitivt att det skulle bli! Helgen gick, måndagen sprang jag på stan och shoppa kläder osv. Kommer hem och ska precis börja blanda flytspackel och hälla ut över golvet i vardagsrummet när telefon ringer. ”Övertid 8 dagar som roustabout men du har tidigt flight imorn bitti så du måste flyga ikväll, kan du?”

Så jag fick bara släppa precis allt, ringa American Express för att boka flyg och hotell. Hade väl 40 min på mig att packa och tömma kylskåpet osv innan jag var tvungen att sticka ut till Arlanda. Blev lite hektiskt men det gick. Tyvärr va de fullt på hotellen vid flygplatsen så fick bo i Sandnes som ligger typ 1 mil utanför. Anledningen att de blev 8 dagar va för att den vanliga crew change helikoptern va full så jag var tvungen att flyga ut en dag innan. Men jag har löst av en person som är sjuk så man hoppas ju givetvis att det blir en vecka extra 😛

Var med om en riktig rysare på väg ut i helikoptern oxå. Hela vägen från kusten var det dimma! Och ska inte svära att det är så man vad jag hört så får du inget betalt om du blir sittande på land när du reser på övertid. Så jag va ju givetvis rädd för att vi skulle komma ut till riggen och sen vända hem igen. Men typ 10 min innan vi kom fram så öppnade sig allt och dimman försvann. Av nån anledning hade jag galet svårt att vända dygnet den här turen så har varit väldigt trött första 4 skiften typ.

Har iaf varit najs att gå på däck igen! Självförtroendet stod ju inte i topp efter förra turen som roughneck direkt. Men på däck har jag väldigt bra kontroll och känner mig som en tillgång för crewet haha 😀 har en riktigt skön kollega från mitt vanliga crew som oxå är på övertid nu samtidigt som mig så det är kul!Screenshot_2014-09-11-03-43-42-1

Nästa sista dygnet så hände något ovanligt. Larmet för gas började tjuta och i vanliga fall brukar kontrollrummet få höra ganska snabbt att det är falskt alarm pga någon anledning. Men den här gången stoppade aldrig larmet. Proceduren är då att alla ska mönstra på helidäck, vilket vi gjorde. Och precis när vi traskat upp alla 5 våningar så säger dom i högtalaren att larmet inte var reellt. Det var någon sensor i flow line som hade löst ut alarmet. Som tur är så hände detta precis i hand over, alltså kl 7 på morgonen, så ingen fick klä på sig survival suiten i onödan!

Själva operationen så borrar vi topphålet nu eller conductorn för er som läser VG2.. Har varit riktigt stark vind i 2 skift så då blev det lite mindre kranlyft. De har annars varit skoj att vi offshore just nu och få se vilka som jobbar på riggen då jag är ledig. Har nämligen mött alla 6 crew ombord (tidigare) utom dom jag jobbade med just nu. Nu har jag iaf nästan 2 veckor ledighet framför mig med ett hektiskt schema på hemmaplan. Ska lägga ekparkett i hela lägenheten och inreda den med möbler,  samt massa galenskap med kompisgänget..

Något jag längtar förbaskat mycket till oxå är lönen som kommer i oktober 😛

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

26 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hur mycket får man för en vecka övertid? 🙂

 2. Profilbild

  Beror på din ansenitet, men på roughneck-løn ca 49.000nok brutto før natt / 43.000nok før dagskift. Allt finns i tariffer på internet. T.ex hos fackførbundet industrienergi.

  • Profilbild

   Hur mycke skattar man på det då?

   • MrOffshore

    Vi skattar alltid 48% på övertid, tyvärr! Så bruttolönen blir fet men utbetalt ere inte så mycket att hurra för tycker jag.
    Inte den dagen man har ett liv hemma med familj osv…. 😀

    • Profilbild

     Därför jag bara jobbar övertid i samband med ordinarie tur, då tillkommer väntetidsbetalt alla de timmarna vi är av skift med.

    • Profilbild

     Vilken skattetabell går du på?

     • MrOffshore

      Tabell 7150 har jag

     • Profilbild

      Hur många procent skattade du på din totala løn under 2013?

 3. Profilbild

  Och är denna lön baserat på grundlön utan tillägg? Eller är detta mee tillägg

 4. Profilbild

  Jag har räknat på vanlig övertidslön. Alltså grundlön+65%, samt nattillägg. Kan bli lite mer med t.ex mud/tanktillägg men det är inga enorma belopp..

  Här säger alla olika, vissa drar dom 45% på varje övertidstimme du jobbar andra mindre. Beror på vilket tariff du går på, samt om du har halvskatt vissa månader eller inte.

  Jag som bor i Sverige men jobbar i Nordsjön skattade exakt 35% på hela min lön under förra året. För att inte vara för specifik, så låg den lönen någonstans mellan 700-900.000sek brutto.

  • Profilbild

   är övertid bara 65% påslag ? är det inte 100 ? 🙂 tackar för svar 🙂

   • Profilbild

    Ja, bara 65%. Iaf enligt tarifferna, finns sjælvklart andra føretag med andra regler som har 100%.

 5. Profilbild

  MRoffshore : Har du fått ett fast datum för utresa samt hemresa, så ska dom ge dig betalt för hela turen. Oavsett om du fastnar i dimma på vägen ut eller blir hemskickad efter en dag, detta gäller om du är ute som extra personal.

  Täcker du upp för någon som är sjuk, så gäller fortfarande samma sak för utresa, men blir personen som du täcker upp för frisk och kommer tillbaka till jobb 4 dagar tidigare, vilket resulterar i att du blir hemskickad, så får du inte betalt för hela turen, utan bara de dagar du varit på riggen/väntat på dimma.

  Många företag försöker snika sig runt det här, så var därför observant på att alltid få fasta datum för ut/hemresa.

  • MrOffshore

   Tack för påminnelsen Simon! Jag fick reda på detta kring dimman samma dag som jag reste hem, tjuvbloggade lite under veckan.. 😉

   Dealen enligt avtal är att om du har checkat in på heliporten så får du pröjs för dom fasta datumen som du beskriver ovan. Hade känts rätt märkligt att ligga på hotell i Stavanger och få övertidsbetalning haha!

 6. Profilbild

  Åt vilket företag jobbar du Mr Offshore?

  • MrOffshore

   Det har jag valt att hålla hemligt här på sidan. Hoppas det är okej för dig 😉

 7. Profilbild

  Jag fattar 🙂
  Skulle jag kunna kontakta dig via mail? Förstår om du är grymt less på frågor men jag har en jag behöver svar på 🙂

 8. Profilbild

  Tippar Mr offshore jobbar för maersk och på plattformen inspirer.

 9. Profilbild

  Man får väl bara betalt för dem timmarna man jobbar övertid, dvs 12h per dag!? Enligt en artikeln från E24.no, får man även om ersättning dem andra timmarna också man är på riggen. Stämmer väl inte?
  http://e24.no/energi/1-uke-overtid-i-nordsjoeen-82-362-kroner/23301118

  • MrOffshore

   Om du jobbar övertid i samband med din vanliga tur, alltså mer än 14 dgr. Så får du s.k vänte tid n.r du inte är på skift. Alltså betalt för att sova 🙂
   Men om du reser ut mitt i din friperiod på övertid så tjänar du bara pengar dom timmar du jobbar ja. I min firma ere 65% extra på vanliga lönen som gäller..

 10. Profilbild

  Aha, tack för svar.

 11. Profilbild

  Hejsan! nån som kan hjälpa mig för att kommer få jobb där?

  • Fredrik

   Det är lite svårare än så tyvärr 🙂

 12. Profilbild

  Hei.Glem hele norsjøen nå for tidene har endret seg. Her ute på plattformen har alle svenskene kontraktører osv. blitt sagt opp og sendt hjem. Og når det gjelder nye felt hentes mannskap tar de fra eksisterende anlegg/rigger så det blir heller ikke mye nyansettelser heller. Kun interne ansettelser på prosjekt og nedbemanning på eksisterende anlegg. Så spar heller pengene, og finn på noe annet. Ikke bruk pengene på borekurs etc.for skal du ut gjelder fagbrev.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.