Meny

Svenska sidan om offshore

Årets första tur

Årets första tur

Tillbaka igen  till den vackra huvudstaden efter årets första offshoretur. Kändes som vanligt otroligt skönt att komma hem till sin fina lägenhet  och bara börja koppla av  ! Detta inlägg blir extra långt då jag har mycket att ta upp känner jag.

 

Det var en otroligt bra tur tycker jag. Jag känner att jag tillför mer och mer till crewet och kan ta mer och mer egna initiativ. Visste ju när jag klev upp som roughneck att första halvåret skulle bli det tuffaste och nu har det äntligen passerat. Snabbare än jag kunde ana!

Själva operationen var väldigt lik den som vi hade förra gången. Nämligen att borra 8½ tums sektionen. Sist var det pilothålet och nu var det produktionsbrunnen som skulle ner.

 

Oväder
Hela första 8-10 dagarna var det full storm och inställda helikoptrar. Tror kranarna ombord på riggen körde max 6 timmar första veckan haha! Redan då började man få upp hoppet om att det skulle vara oväder på vår hemresedag. Jag ska nämligen göra om köket om ett par månader och efter en snabb titt på Elgiganten såg jag att alla vitvaror bara kostar mycket mer än vad man tror. 🙂 Men men det blev i princip vindstilla sista dagarna så det blev hemresa exakt när det va tänkt..

Lite win-win det där, man är glad oavsett om de blir övertid eller hemresa!

 

Jobb
Hände en rätt märklig sak under nattveckan. Vi utförde ett test och ett tool med en envägsventil fungerande inte som den skulle. Resultatet blev en lätt liten utblåsning av mud när top driven var uppe vid fingerbordet, alltså ca 40 meter ovanför drill floor.

Vet inte hur många bars tryck de va i strängen men en j*vla massa mud sprutades ut dä uppe iaf. Man hörde bara en liten smäll, sen kom det några droppar ner. Och sekunden efter dränktes ALLT i mud! Så då blev man en erfarenhet rikare och helt brun. Mudden är så svår att tvätta ur håret oxå, nån som vet bra schampo? Fick byta  örngott i sängen 3 dagar i sträck efteråt.

 

Jag fick även börja köra maskinerna på drill floor den här turen. På drill floor finns det ett hus med stora panorama fönster, det kallas dog house och där ifrån kör drillern top driven och styr hela showen kan man säga. work-roughneck-02Bredvid honom finns en likadan stol med joystickar som roughnecks kan styra maskiner med. Jag har tidigare bara  stått bakom och lärt mig grunderna men nu fick jag även köra själv en del.

Det som jag gjorde var att lyfta ett stand med PRSn(pipe racking system) och stabba det i toppen på boresträngen (när drillern satt det i slipset). Sedan köra fram Iron Roughneck (se bild) till  well center och skruva samman standet med resten av boresträngen.

Sedan kopplar sig drillern givetvis på i toppen av det nya standet, som är 30 meter ovanför drill floor, och borrningen fortsätter neråt ändå tills det är dags att skruva på ett till stand och förlänga boresträngen med 30 meter igen.

Vi borrade genom en extremt hårt formation första veckan och vissa skift  kom vi bara 2 meter/h.

 

Hade även utvecklingsamtal med Tool Pushern. Han är högsta hönset inom drilling. Jag kan tycka att de är märkligt att vi har det med honom och inte med vår driller. Drillern ser oss och vet vad vi gör under alla  skift, alla timmar. Tool Pushern ser oss typ 1 timme om dagen när vi går dagskift. Men men så är det, det fanns väl inte så mycket att säga då jag är rätt färsk på boredekk. Men att jag bara ska fortsätta  stå på och göra mitt bästa. Det tar ju säkert 2-3 år innan man blir skillad roughneck tror jag. Hoppas användaren Pusher kan droppa en kommentar här om vad han tycker om saken… 😉

 

Hjälpa DFO
Fick oxå nere hos honom, alltså Derrickman som har hand om alla vätskor som går in- och ur brunnen. När man jobbat tillräckligt många år som roughneck så ere just derrickman man blir befordrad till. Det jag fick hjälpa honom med var bland  annat att mixa ner nya kemikalier i diverse tankar som senare skulle användas i brunnen. Det hela var inte speciellt komplicerat för min del då han sa exakt hur många pallar som skulle i och av vad. Varje pall bestod av en massa 25-kilos säckar som man bara skulle skära upp och ösa ner pulvret i ett hål som sög allting in i pumpen och tanken.

Blev lite varnad innan att jag skulle bli helt förstörd och ha jordens träningsvärk efteråt. Tur är väl att man bär runt på en rygg som persar 240 i mark så jag kände ingenting faktiskt.

Där emot är jag inte den som ska flexa och spela hulken när det handlar om riktigt tunga saker! Vissa skiter ju i att en cross-over kan väger över 100 kg, och bara lyfter med sneda ryggar osv! Där tar jag det alltid lugnt och tänker på kroppen i första hand. Bättre att lyfta med sling + tugger och låta det ta 2 min extra än att paja kroppen när man är ouppvärmd.  Pallet_of_25kg_bags

 

Hur som helst så var det intressant att vara ere i pump- och pitrummet med derrickman och se vad hans jobb går ut på. Snacka om att han har ett jäkla ansvar! Öppnar en bara en ventil fel någonstans så kan han förstöra en hel brunn för många många miljoner! Han får ju i sin tur sina order av mud ingenjören som bestämmer hur mycket av alla kemikalier han ska tillsätta. Så det stora ansvaret kanske ligger mer hos han vad vet jag…

 

Grupp på Facebook
Blev tipsad om en grupp på Facebook som jag fann mycket märklig! B&B – Alle de som ikke fikk jobb heter den och kändes som en stor hatgrupp mot en viss privatskola. För de första kan jag inte förstå vitsen med gruppen, och för de andra ere väl inte skolans fel att folk inte får jobb?

Jag har ändå följt allting sedan 2011 och sen dess kan man ju klart se att efterfrågan blivit allt större och större på att komma ut offshore. Många stora riggföretag har kört anställningskampanjer och media har haglat med goda nyheter från oljeindustrin.

Självklart attraherar det folk som vill ut, och självklart kommer ju skolorna sätta in fler kurser och utöka sitt kursutbud för att möta efterfrågan! Dom driver ju verksamhet med vinst intresse som alla andra. Sen kan jag inte svara på ifall dom har lovat folk att få jobb direkt efter B&B eller inte. På Nortrain där jag gick fick vi besked första veckan att de troligtvis behövdes teknisk fagskola efteråt för att få jobb.

Och på den tiden fanns ingen hemsida att lära sig allt detta (som denna) innan man flyttade till Norge. Utan jag trodde blint att 4 mån kurs skulle räcka, och där fick man den rätt i ansiktet att de krävdes ytterligare 3 år skola liksom. Men hänger man läpp då eller gör man vad som krävs för att få sitt drömjobb?

Det är där man skiljer agnarna från vetet enligt mig. Jag håller med om att de är riktigt dåliga tider nu! Jag är själv lite smått orolig och följer nyheter från branschen dagligen. Men tror iaf inte det lönar sig att va negativ, det var min poäng efter all onödig text 🙂

 

Läs bara inlägget som Fredrik skrev om sitt första år i Norge! Se allt han har hunnit med på bara 1 års tid det är makalöst! Och han har varit offshore flera gånger! Han är ett väldigt bra exempel på att folk kommer ut med massa pannben och tålamod! Att ha det perfekta CVt är inte allt.borestreng liten

 

Vill även gratulera en trogen läsare på sidan som gjort sitt första besök på en oljerigg äntligen! Viktor Holm hade förmånen att få besöka den gamla veteranen Borgland Dolphin. Grattis Viktor!!

 

Min sits
Samtidigt ställer jag mig också väldigt ödmjukt till hela lågkonjunkturen som pågår nu och är tacksam Varje dag för att jag har mitt fasta jobb! Mycket i livet handlar om tajming och när det kommer till offshore så har jag haft väldigt tur! Jag fick anställning i en tid då företagen skrek efter folk, att ha fagbrev var inte hugget i sten att man behövde.

Nu finns de ju folk med lång offshore erfarenhet som sliter med att få jobb liksom! Jag vet att jag haft extrem tur och det är mycket därför jag fortsätter blogga här. Själva bloggandet finner jag inte så spännande längre utan nu handlar det om att ge tillbaka till dom som vill ut. Att motivera och försöka ge en liten inblick i hur livet på oljerigg ser ut – för det är fantastiskt!

 

Dom som följt bloggen från början vet att de var ett högt fem siffrigt belopp och stor uppoffring det kostade mig att få jobb. Men tack vare att jag gjorde hundjobbet har jag nu utdelning och lever mitt drömliv. Har norsk olja att tacka allting för det! 🙂

Det är spännande tider nu och vi får hoppas att oljepriset kan klättra över 50-sträcket och vidare norrut ganska snart så att de blir lite mer investeringar på kartan inför hösten eller nästa år.

 

Övertid
Mejlade min koordinator dagarna innan hemresan och sa att jag var MEGET (mycket på norska) tillgänglig för övertid om hon behövde. Hon skulle kolla sa hon. Sen när vi kommit i land från riggen flög jag direkt till Oslo och kollade mejlen. Då hade hon ordnat 1 vecka övertid till mig 😀 Så nu har jag en dryg vecka på hemmaplan innan det bär av offshore igen!

Min främsta tanke är givetvis att ja behöver cash när jag ska renovera köket, tänker inte låna till det! Men sen ere oxå bra om jag får fler roughneck turer under bältet så man snabbare lär sig allting! 🙂

Läskigt är bara att jag isf kommer hem dagen innan vi ska till Sälen med grabbarna, den årliga skidresan vi alltid gör. Riktigt tråkigt om jag missar den pga nått oväder. Men den risken tänker jag ta då ersättningen är så bra.

Sidan
Som ni ser har hemsidan fått ett rejält upplyft när man kommer in på startsidan. Önskar jag kunde ta på mig äran men det är Fredrik som gjort allting! Han bloggar som bekant också här på sidan lite då och då. Om ni besöker hans sida sundlof.se så kan ni se andra sidor han gjort. Riktigt duktig webbdesigner som ni borde kontakta om ni vill köpa tjänster!

Vi håller på och testar lite nu med olika idéer för att göra forumet roligare och mer användarvänligt. Så håll utkik för snart kommer ett belöningssystem finnas där.

 

Slutord
Nu ska jag slappa och bara träffa familj och vänner innan det bär av till Stavanger igen om en vecka för övertid! Är väldigt sugen på att köpa Bull Brent aktier också så det kanske blir av här snart. Bull Brent är en hävstång där man investerar i hopp om att priset på Nordsjö oljan(brent) ska stiga.

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

17 Kommentarer

 1. Profilbild

  Flink i pumperommet har du vært, men det har enstemmig blitt bestemt at du skal på malekurs ettersom den flotte røde malingen du blanda, ennå ikke har størkna.
  Forventer cola og twist fra deg neste tur!

  • Fredrik

   hahah Kung! 😉

  • Profilbild

   2-komponent utan härdare ? :p brukar vara en klassiker.

  • MrOffshore

   Haha ja de blev visst fel härdning där sista timmen på turen 🙂 Pinsamt! Jag ska köpa brus nästa gång hehe

   • Profilbild

    Det er bra. Har finni ut hva du har gjort. Hatt herder i 1 komponent maling. Rød er 1 komp. Rødbrun 2.

   • Profilbild

    Hej, kul inlägg men bara en sak jag undrar över
    när du skrev
    ”jag har ändå följt allting sedan 2011 och sen dess kan man ju klart se att efterfrågan blivit allt större och större på att komma ut offshore”

    menar du efterfrågan från personerna som vill offshore eller efterfrågan på personal? eller både och? för som jag har förstått har ju många blivit av med jobben och dessa lär ju stå först i kön sen när det blir dags att anställa igen?

    • Profilbild

     Efterfrågan på folk har minskat lavinartat och antal folk som söker sig till Oljerelaterade yrken har økat markant.

     Se som inom drilling, innan 2013 så kunde du ta Borebrønnteknikk VG2 och sikkerhetskursen och komma in på det. Nu har næstan alla drillingselskap krav på att du ska ha læst borebrønnteknikk VG2, påbörjat tekniskfagskola, ha fagbrev inom ett av TIP fagen OCH offshore erfarenhet..

     Har du inte dom fyra sakerna i box så ær det næst intill omöjligt. Och som det ser ut nu finns det inga lediga jobb æven om du har ovanstående i box.

     Ser ju inte ljust ut før en hel del men det ær bara att kæmpa på och fylla på CV så du er berättigad att søka på tjänsterna nær dom væl kommer igen 🙂

     • Profilbild

      @jovster jag har läst borr og brunnteknikk, påbörjad tekniskfagskola, relevant fagbrev som matros och har även relevant offshore erfaring. Plus även en hel del extra kurser som få har vågat investera i som HLO, frc-certifikat, sök og brannlag. Jag har alltid varit helt säker på att jag ska få ett jobb för eller senare. Men inte ens jag med all utbildning, kurser och erfaring kommer i närheten av ett jobb idag.

     • Profilbild

      @Ddgre Vad før jobb och vilka bedrifter har du sökt hos? Det ær det hær jag førsøker förmedla till folk som Antingen ær 20 år eller som tänkt att gå B&B i Sverige!

 2. Profilbild

  Det tar absolut lite tid att bli en van roughneck. Mycket beror såklart vad för typ av rigg man är på med, går fortare om riggen har ett begränsat användningsområde och gör samma sak hela tiden. Jämfört med om man som den riggen jag är på både borrar kompleterar gör workovers , P&A testing och div annat tjafs. Då kan det fort gå 1 år mellan gångerna man gör samma sak.

  Kan tippsa om ett jättebra ”shampo” för att få bort mud ur håret, rakaparat :p Har tyvärr inte hittat något som fungerar bra heller, är ett rent helvete att få ur.

  Grattis med till Viktor! Var det på Hanöytangen du var eller var det innan den vart släpad dit ?

  Tycker du tänker helt rätt angående lyft och inte slita ut kroppen, vi har en del roughnecks som jobbat många år 10+ och dom har skavanker och förslitningar lite här och där. Just för att dom lyft fel för att det ska gå ”fort”. Som tur är har jag en driller som själv är träningsfreak så han ger oss den tiden vi behöver för att inte slita ut oss i onödan. Så att vi okar gymma med honom på kvällen :p

  • Profilbild

   tack pusher! 🙂
   stämmer det. är i hanöytangen på 3 veckors tur.

   • Profilbild

    Trevligt! vilka är du där och jobbar för?

    • Profilbild

     en relativ ny firma som samarbetar med Nomaco. Är ju helt färsk där så håller nog namnet för mig själv tills man känner sig mer inne i företaget. kanske låter löjligt men hoppas du förstår 🙂

   • Profilbild

    Stort grattis Viktor! Jag kan inte säga att jag vet hur det känns men det måste vara total lättnad över att ha fått in foten äntligen=) Vore grymt om du ville berätta lite kort om din väg ut. Var det kontakter eller bakgrund eller båda? Skulle vara intressant att få veta lite om din resa=)

    • Profilbild

     Har ju bara vart onshore på rigg så kanske inte så jätteintressant än så länge att höra om min bakgrundd och väg dit. kan återkomma till dig den dagen jag får chansen offshore 🙂

     Men bara att få möjlighet att äntligen få kliva ombord en rigg och röra sig fritt runt och kolla in allt som man läst om senaste åren var väldigt mäkigt! 😀

     • Profilbild

      Ok, men ändå ett steg närmre. Ändå värt ett grattis=)

 3. Profilbild

  Får tacka så mycket mr 🙂
  fortsatt hög kvalitet på dina inlägg och kul att du lägger ner så mycket tid för oss läsare.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.