Meny

Svenska sidan om offshore

Årets varmaste tur

Årets varmaste tur

Ute igen, på havet, det stora blå havet. Förra veckan när vi hade våran planerade utresa så möttes man av en proppfull helikopter terminal. Det var dimma i hela nordsjön och alla flighter var antingen uppskjutna eller inställda. Vår var så klart uppskjuten 4 timmar. Då var vi ett gäng från crewet som gick ner till havet. Låg en riktigt fin sandstrand kanske 2 km från flygplatsen. Det var långgrunt och solen gassade. Var superskönt att bada lite och sola på samma gång! Senare fick vi oxå beskedet att vår flight va flyttad till nästa dag. Vi var alla bokade på samma hotell ute i Sandnes, ligger ca 20 min utanför Stavanger centrum.

Den kvällen blev det utgång med kollegorna vilket var trevligt. Det var även nån form av matfestival i lilla byn så man fick äta sig mätt. Ingenting jämfört med den som brukar vara i Kungsträdgården men helt okej utbud ändå. 🙂 Sen kom vi iaf ut dagen efter och då vare bara pang på rödbetan direkt. Man kommer snabbt in i rutinerna som jag älskar! Den andra personen som är roustabout med mig var sjuk denna gången så först fick vi en snubbe som va offshore första gången. Gissa hur det gick!? 😀 Han va dock bara med 5 dgr sen kom en annan som har lite erfarenhet iaf, men han ska hem om 2 dagar så sen kmr en tredje person. Alla från vikarpoolen givetvis. Snacka om dyr sjukskrivning för företaget (pga min kollega).

Fick hör en galen grej oxå från en kollega. Han berätta att vi har en Tool Pusher i vårt företag, som alltså är absolut högsta hönset inom drilling! Han hade en son som var assisten driller (tar minst 6 år att bli) i ett annat företag. Men sonen ville byta och jobba på samma firma som sin far. Så han sökte hos oss som jobbet roughneck men fick avslag! Varför kan jag inte förstå men det e rätt sjukt tycker jag. Många tror ju att kontakter är allt här i Nordsjön men bevisligen inte. Sen om man som AD inte kan få jobb som roughneck ens så är det ännu läskigare! Håll hårt i det jobbrt ni får säger jag bara! Kan ta lång tid innan nya dörrar öppnas igen.

Annars ere helt klart årets varmaste tur! Jobbar utan mjukisbyxor nu. Har bara hängselbyxor occh t-shirt fram till tio typ, sen ere lite för kyligt men gud vilken perfekt temperatur! För ett par dagar sedan så satt det ett helt gäng uppe på helikopterdäck med öl, godis och såg på solnedgången. Hyffsat häktiska dagar. Mycket lyft fram och tillbaka som vanligt så man har sprungit runt en hel del. Idag skiddade vi ut boredekk. Det innebär att vi förflytade ut hela derricken / tornet, ca 2 meter blev det. Det gör man bland annat när man ska börja borra en ny brunn bredvid den förra.

Stötte på en landsman ombord oxå. Han hade roligt nog oxå läst fagskolan på Nortrain sa han. Till min föga förvåning så hade han gjort klart den på bara 1 år!! Så mitt rekord på 1,5 år var då inte så märkvärdigt längre… 😀 men han jobbade i service så han hade inget fast schema ännu. Så skönt att kunna snacka med svenska med någon, även om de bara va 1 vecka sen man reste hemifrån 🙂 men att slippa tänka innan du pratar för att du måste ändra vissa ord osv e förbaskat skönt!

Skrev ett kort oxå igår på ett sling jag hittade som hade ett rejält jack i sig. Skrev bara att jag upptäckte jacket och la det i en container som ska till land. Så vann jag npgra trisslotter. Eller FLAX lott som det heter i Norge 🙂 ingen vinst dock.

Slänger ut förfrågan oxå hur många som skulle va sugna på en offshoreträff i Stavanger! Tanken är att ha den tisdag den 2 september någonstans i stavanger. Då har nämligen många hunnit gå en månad på vg2 hos Nortrain plus att fagskolan har dragit igång igen. Så det datumet drar vi igång ngt! Men folk får gärna hinta om det känns intressant så man vet ungefär hur många man kan tänkas bli.10429404_661470987256903_75202500857305239_n

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

22 Kommentarer

 1. Profilbild

  Skitkul med en träff! Blir ju väldigt motiverande att få träffa folk med samma mål! Och att få träffa legenden i hög person! 😀

  Ser fram emot det! 🙂

  • MrOffshore

   Ska bli trevligt att träffa dig oxå viktor! Får se om vi hamnar hemma hos någon eller kanske går ut och käkar ett gäng..

 2. Profilbild

  Varför var han bara där i fem dagar??
  Själv har jag vg2 och stroppe anhukerkurs,slinger,fallsikring å rigger. Jag har sökt Många jobb inom on/offshore sektorn men inte fått något jobb.
  Vet du några bra sajter eller företag jag kan skriva in mig på?

  • MrOffshore

   Sök på allt du får tag på i början! Han va bara här 5 dgr eftersom han sedan skulle hem och vila innan han fick fast rotation på en annan rigg.

   • Profilbild

    Ok, när du skriver sök allt jag får tag på, menar du även jobb jag inte är certifierad för?

    Med vänlig hälsning, Christian

    • MrOffshore

     Självklart! Det skadar inte att testa! Men jobben bör väl vara någorlunda relevanta, så du inte söker jobb som OIM när du aldrig varit offshore tidigare 😉 men saknar du bara nån kurs eller två så sök! Jag tycker ofta dom skriver för goda kvalifikationer bara för att inte få in så många söknader…

 3. Profilbild

  Hur stor chans är det att få jobb? Det känns verkligen som att om man går den här dyra kursen så vill man verkligen att man ska få jobb snabbt…
  PS om man gått hela nortrains kurs för 80 tusen kr, sen ska man ju ha mat och boende också blir säkert minst 110 tusen kr!! Helt galet om man inte får något jobb menar jag

  • Profilbild

   Håller med helt galet! Om man inte är beredd att gå hela vägen 🙂

  • MrOffshore

   Det har du helt rätt i Peter! Räknade att min grundkurs med allt runt omkring kostade 110-115 tusen. Så visst är det en hög insats! Men å andra sidan är det små pengar i sammanhanget när du väl börjar jobba offshore sen.
   Är man beredd att gå all in så är nog det enda alternativet eller att inte göra det alls tror jag.

   • Profilbild

    Jag är verkligen beredd att gå all in men jag tänker mig in i Christians J, sits, att ha utbildat sig för kanske 115 tusen och sen bara inte få jobb även fast man söker överallt, vad ska man göra? åka hem igen och söka alla jobb senare på distands (inte liak troligt att få jobb då antar jag) eller fortsätta bo i stavanger och söka allt som kommer fram?

    vad tror du om att söka i typ mexico eller alaska eller irak? är det inte lättare att få jobb där?
    vad finns det för bra billigt boende i stavnager? ska man hyra in sig på cribs? en hemsida med privatfolk som hyr ut bostäder i norge.

    tack så hemskt mycket för alla svar det betyder verkligen hur mycket som helst, tack för att du finns! mr offshore

    • Profilbild

     Petter

     You won’t get a job elsewhere with no experience, as you will need a visa for those locations. Focus on the North Sea for the time being, but not only Norway.

     Look at the other regions, Britain, Denmark and the Netherlands. Increase your chances!

     I know Norway is ’quiet’ at the moment as a few of my friends are working elsewhere (a few Norwegians on my rig in Denmark just now).

     Don’t limit your chances by restricting yourself to the one area in the beginning!

     • Profilbild

      yes thanks for the tip, but how i am going to do job interviews with those guys in denmark and britain? i cant just fly around for some interviews i mean, it will cost to :/

      but i get your point norweigan oil workers do most money but danish and british still do lots, and i could still search all others jobs if having job there, i mean you could search job in norway while you still work in denmark.

     • Profilbild

      I can’t quote your last message for some reason Petter.

      Companies can and will fly you over to their office for interviews if need be, or have Skype interviews.

      It certainly doesn’t hurt your chances to apply to them online, and see what responses you get!

    • MrOffshore

     Jaa det eju givetvis ett knivigt dilemma. Ju mer pengar man lägger ut utan att få jobb desto värre känns det ju till slut. Hur länge ska man va tålmodig liksom?

     Mitt tips är att ÅK INTE hem! Stanna i Stavanger och sök på Allt tills du får komma ut offshore. Ta jobb som är relaterade, snacka runt, förr eller senare blir det din tur.

     Finn.no är en bra sida för att hitta boende hos privatpersoner. Sök på ”leie” eller ”hybel” i aktuell stad.

     Fint att du gillar sidan! Den är till för att upplysa och ge information.

 4. Profilbild

  Har du något tips för en motiverad 20-åring som precis gick ut gymnasiet och har bestämt sig för att försöka skaffa ett jobb på en oljeplattform? Vilka utbildningar är bra att gå? Keep up the good work!

  • MrOffshore

   Hej om det verkligen är det du vill så har du gott om tid! Men du behöver skaffa dig utbildning och arbetserfarenhet. Ge det 3 år skulle jag säga och flytta till Stavanger, nord Europas oljehuvudstad. Utan vg2 blir det svårt att komma ut. Men så ung så kan du säkert komma in på den offentliga offshoreskolan i stavanger. Så du slipper lägga ut 80k på en privat utbildning 😉
   Sen söka olika jobb som lärling hade jag gjort i ditt fall. Då ere några hundår men sen har du det riktigt bra!

   • Profilbild

    Den offentliga offshoreskolan!?!?!?!? menar du att jag kan gå utbildningen gratis! 😀 om detta är fallet är det lösningen på allt känns det som, jag är ungefär lika gammal som Mauricio, hur lång är den offentliga? hur gammal är du själv mr offshore?
    En annan jag hade kontakt med som jobbade på en plattform sa att dom satsade på unga personer på de norska oljeriggarna tillskillnad från sverige där du behöver 20 års erfarenhet.

    tacksam för alla svar, tack tack tack så mycket

    • MrOffshore

     Den är endast gratis om du går där som gymnasieelev. Men du kan gå där som vuxen oxå men då har dom avsevärt högre intagningskrav om du jämför med privatskolarna som finns på denna sidan.
     Stavanger Offshore Tekniske Skole heter den, kallas SOTS

 5. Profilbild

  The way recruitment works in the oilfield is mind boggling at times. I’ve had friends who struggled to get a job as a roustabout, but are now drilling engineers. Lots of luck involved and being in the right place at the right time. As someone who’s father, uncle and grandfather have worked in the industry for over 30 years each, contacts do help!

  I’ve noticed more and more Swedes working offshore recently. I’ve only met one offshore but I’ve met quite a few in Stockholm Arlanda on the trip home.

  • Profilbild

   Could you tell me more about which kind of engineers you can find on an oilrig? You seem to know alot!

   • Profilbild

    The jobs that would include doing some engineering work on rigs would be mostly service jobs like MWD/LWD, Directional drilling, cementing, mud logging, drilling fluids. Operators (oil/gas/petroleum companies) will occasionally have a ’wellsite drilling engineer’ on the rig to assist their drilling supervisors.

   • Profilbild

    I forgot to add to the last message, that the jobs I listed were on the drilling side of things. There will be many different kinds of mechanical and electrical jobs and the like, mostly on the production side of things. I don’t know much about that side of the industry though.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.