Meny

Svenska sidan om offshore

Årslön på 780 000 NOK

Årslön på 780 000 NOK

Heltidsanställda inom gas- och oljeutvinning offshore hade en genomsnittlig lön exklusive övertidsbetalning på 65 400 NOK den 1 oktober 2013. Det har Statistiska Centralbyrån i Norge (Statistisk Sentralbyrå) räknat ut. Det är en ökning på 3600 kr eller 5,7 % jämfört med samma period förra året.

Het potatis i löneförhandlingarna
Omräknat i årslön innebär det en årsinkomst på 780 000 NOK, utan övertid! Sockeltilläget är då inkluderat och utgör 47 % av grundlönen. Under löneförhandlingarna förra sommaren var löneberäkningarna en het potatis. Arbetsgivare ville inkludera alla tillägg när lönen räknades ut, medan fackföreningarna inte ville inkludera tilläggen då bilden av lönenivåerna ska beräknas.

Den gången var det arbetsgivarföreningen Norsk Olje- og Gass (OLF) som hade beräknat lönenivån offshore. Baserat på 2009 års tal kom dom fram till att lönenivån för offshore arbetare var 750 000 kr i 2012.

Per Helge Ødegård i Statoil menar att uträkningen blir direkt fel.liten rygg
– Topplönen för en fagarbetare i Statoil på sockeln är 590 000 kr. Då är både grundlön och sockeltillägg inräknat. När OLF går ut med att snittet är nästan 750 000 kr, måste de börja förhålla sig till fakta, menar Per Helge.

Den största yrkesgruppen enligt SSB (Statistisk Sentralbyrå) är i oljesektorn och inkluderar boredekksarbeider (roughnecks), processoperatörer och maskinoperatörer.
Den yrkesgruppen hade en genomsnittlig månadslön på 58 600 kr, en ökning med 3400 kr eller 6,4 % från i fjol.

Ingenjörer och civilingenjörer
Anställda i högskoleyrken hade en genomsnittlig månadslön på 63 600 kr, en ökning med 3400 kr eller 5,7 % från i fjol. Yrkesgruppen omfattar både ingenjörer och tekniker.
Den gruppen som innefattar civilingenjörer, civilekonomer och geologer (akademiska yrken) så låg den genomsnittliga lönen på 71 900 kr. En ökning med 3100 kr eller 4,5 % från samma tidpunkt förra året.SAMrOffshore kommentar
Texten har jag direkt översatt ifrån en nyhetsartikel på Stavanger Aftenbladet, se länk om ni vill läsa hela! Intressant att läsa lite kring lönenivån för akademiker offshore. Blev aningen förvånad att det inte skilde mera än det gör. Man tycker ju att efter en masterexamen borde man ha mycket bättre betalt än en ”sketen” roustabout 😉 hehe. Jaja man ska ju komma ihåg att alla dessa siffor är utan övertidersättning. Det är den som gör att det springer iväg och blir intressant sen! Kanske har dom välbetalda jobben bättre övertidsbetalning vem vet?

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

15 Kommentarer

 1. Profilbild

  Go läsning för en framtida ”förhoppningsvis” roustabout 😉

 2. Profilbild

  Måste man som svensk betala någon skatt till sverige ifall man jobbar offshore i norge?

  • MrOffshore

   Nej du skattar i norge om din lön betalas ut där

 3. Profilbild

  Vad innebär sockeltillägg? Om jag gör jobb som entreprenör offshore, t.ex. Servicetekniker inom vattenrening. Är jag berättigad till några tillägg förutom trakt?

 4. Profilbild

  Vad ligger lönen på om man vill söka jobb som vvs isolerare?

  • MrOffshore

   Det vet jag inte exakt men kan tänka mig 500 per år och uppåt om du har fast jobb…

 5. Profilbild

  Det är svårt att få fram vad en Roustabout tjänar innan skatt per månad utan övertidsersättning. Är detta något du skulle kunna svara på? Och isåfall vad tjänar en assisterande kranförare och en kranförare? Står inför ett vägval i livet och skulle gärna vilja veta detta. Tack på Förhand

  • MrOffshore

   Vad en roustabout tjänar i grundlön vet jag tämligen exakt men vill gärna inte nämna det så ofta eftersom min grundlön bara är lite högre. Men tar du klivet vidare som assisterande kran- och kranförare blir det ett bra hopp i lönekuvertet..
   Läs gärna min artikel som heter Kranförare innan du lägger ut några egna pengar på kurser. Det är inte bara att ta lappen och sen få jobb som det. Det är väldigt eftertraktat yrke / position så det krävs ofta ca +7 år på däck innan man får tjänsten…

   • Profilbild

    Det verkar ju som att det är bättra att vara roustabout i 10 år innan man får avancera än att jobba på ett vanligt jobb med vanlig lön utan möjligheten att avancera.

   • Fredrik

    Blev förvånad när jag pratade med en roustabout för någon tur sen för han berättade att många roustabouts kan köra kranarna också, flera av dom har certifikat för det här. Riggen vill att dom varvar lite så dom har någon backup antar jag, men i första hand är det nog en kranförare.

 6. Profilbild

  Rör svetsare med bra erfarenhet lön?

  • Profilbild

   Runt 60kkr/månad. Alla hantverks yrken ligger däromkring.

   Kommer du offshore så är det alltid bättre än för en vanlig knegare på land.

   Minst dubbla lönen oavsett + 4 veckor ledig/2 veckor jobb om du får fast anställning.

   • Profilbild

    Ska förtydliga att 60kkr är med tillägg.

    Min första tur ute som frilans så fick ja ca 35-40kkr efter 12 dagar med ganska mycket övertid.

    Dock som TT nivå 2 och elektriker.

    • MrOffshore

     Är nog rimligt. Det finns ju så olika avtal beroende på vilken firma man reser ut för.
     När jag gjorde mina första turer via bemanning fick jag bara betalt dom dagar jag var offshore. Sen stoppade inkomsten när jag kom i land.
     När jag förra året gick som vikarie inom drilling fick jag alltid betalt 2 dagar ledigt för varje dag jag var offshore.

     Vad polackerna får som bygger ställning hos oss har jag inte vågat fråga? men några av dom jobbar 2 2 vet jag. Och det lär inte vara någon tapt fritid med på den lönen ?

     • Profilbild

      Vi pratade lite om det när jag ute sist nu, och en hade pratat med en som fick 5000kr för 14 dagar.. Dock några år sedan.

      Nu när jag går som assisterande säkrings ledare (TT) så fick jag börja på 33 000 nkr månadslön + tillägg.
      Om ca 1 år när jag är klar som SL ligger min fasta lön på ca 40 000nkr + tillägg.

      Dom jag jobbade med sa dom snittar runt 60knkr/månad med tillägg.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.