Meny

Svenska sidan om offshore

Att flytta till Norge, ett Blåbär berättar

Att flytta till Norge, ett Blåbär berättar

Då var resan igång, äntligen. Man har fått fått iväg sig själv till Stavanger, hjärtat av den industri som man i framtiden kommer lägga all sin kraft och energi i för att få en del av. Allt detta har gått relativt fort men tanke på vilken omställning det blir. Jag har tidigare arbetat som distributionschaufför, lastbilschaufför och transportledare inom nuvarande PostNord, tidigare Posten Logistik i Stockholm. Flyttade 2011 till Linköping och studerade ett Tekniskt Basår på Linköpings Universitet och påbörjade sommaren 2012 Civilingenjörsstudier inom Teknisk Fysik & elektroteknik.

I början av det här året, efter 6 månader, kändes detta inte rätt längre. Jag älskar att lära mig nya saker, därför skolan igen, men jag måste ha ett fysiskt arbete och ville ut och göra något annat.

Idén att jobba på oljerigg kom från ingenstans och tanken var för lockande för att släppa. Så i augusti var jag anmäld, tillsammans som många på här på Mr.Offshore blir det en full satsning med VG2 Bore- og brønnteknikk på Notrain med start januari 2014. Jag lyckades få med mig en gammal vapendragare på resan också. Planen är att förhoppningsvis fortsätta med teknisk fagskola och Petroliumtekniker under 2014.

Min uppgift på Mr.Offshore har blivit att blogga direkt från skolan och vad som händer där och vi hoppas och tror att många är intresserade av det.

Som tidigare nämnt har jag precis anlänt till Norge och ska inte skryta med mina norgekunskaper. Inte heller ska jag tala om för dig du vad du ska inte ska göra. Jag ska berätta hur jag upplevde det att flytta till Norge och kanske underlätta för er som är på väg hit.

Det finns många hemsidor för svenskar som ska bo och arbeta i Norge, läs dom. Mr.Offshore är som bekant är en sida inriktad på jobben offshore men de allra flesta som ska ge sig in i branschen kommer behöva bo i Norge en tid. Därav denna lilla summering av de viktigaste jag fick lära mig de första dagarna och lite information jag hade velat haft innan jag begav mig den där tidiga måndagsmorgonen i oktober till Arlanda, med endast ett flyg bokat. Inte ens sovplats för natten var planerad!

Jag flög från Arlanda och byte i Oslo. Det finns direktflyg till Stavanger från Arlanda. Jag tror det går 2 om dagen, en tidigt på morgonen och en sent på eftermiddagen. Dessa är billigare så försökt ta dom, det är lite krångligt att byta i Oslo tycker jag.

 

D-NummerSkatteetaten stavanger d-nummer norge

Det var svårare än jag trodde att skaffa D-nummer, dom är väldigt petiga. Du krävs ett personligt möte på Skattekontoret i Norge. Du kommer behöva följande:

 • Personbevis, stämplat och signerat och som anger bla. hemland och kön
 • Arbetsintyg, på att du faktiskt har ett arbete i landet.
 • Arbetsbeskrivning, vad för arbete du ska utföra, om det är ett bemanningsföretag
 • Pass eller körkort, ta med båda för säkerhetskull.
 • Den här, ifylld: http://www.skatteetaten.no/upload/Skjemaer/alltid/RF-1209BE.pdf

Jag ska uppdatera detta i veckan, eftersom jag fick gå hem utan D-nummer och ordna med arbetsintyg från jobbet, som jag nu har gjort. Mitt personbevis är tex. inte stämplat, ska försöka igen och hoppas det fungerar, annars måste jag ordna detta också. Återkommer.

 

Deposition

Det är mer en regel än undantag att man betalar en deposition för att hyra ett boende. Betala är kanske fel ord eftersom många använder sig av ett depositionskonto (Depositumskonto) för detta. Du (hyrestagaren) och hyresvärden går tillsammans ner till en bank och öppnar detta konto i ditt namn, med hyresvärden som ”medägare”. Hit överför du ca 1-4 månadshyror i deposition. Varken du eller hyresvärden kommer åt dessa pengar utan den andre. När du ska flytta, godkänner hyresvärden lägenheten och dess skick och är allt  i sin ordning går ni ner till banken och tillsammans överför pengarna tillbaka till dig.

 Här uppstår ett problem eftersom man måste ha ett D-nummer för att öppna ett depositionskonto, och ett D-nummer tar flera veckor att få. Lösning på detta? Vet inte. Jag hade tur, när jag och hyresvärden hade skrivit alla papper och stod på banken fick båda han och jag veta detta, vi väntade med det helt enkelt.

 

Svenskarnas rykte i Norgesn

Jag har märkt att vi svenskar har ett mycket gott rykte här. Jag känner inte av den diskussionen som går i Sverige, att vi tar Norrmännens jobb. Inte heller att dom inte vill ha de jobben vi tar. De flesta jag har pratat med blir positiva till att man är svensk, vare sig det handlar om jobb eller hyra bostad. Jag har hört både ”Skönt att du är svensk, det har bott svenskar här tidigare” och ”Vad bra, vi har flera svenskar som jobbar här”.
Jag pratade med en norrman på bussen igår som berättade om deras syn på oss. Han påstod att vi både jobbar hårdare, bättre och längre än många norrmän, även att vi gnäller mindre samt att vi är pålitliga.

Jag hoppas vi fortsätter behålla det ryktet!

 

Nödvändigt vetande

Man kan inte vara för förberedd. Några saker jag har lärt mig sedan jag kom hit, som jag kan dela med mig av.

Åka buss

Här vinkar man inte förbi bussen, om man inte ska med. Står man bara och tittar, då åker den förbi. Visa att du ska med, påkalla uppmärksamhet som det kan kallas. Jag fick lära mig den hårda vägen 🙂

Det går att betala kontant på bussen men skaffa ett busskort så fort det går. Plastkortet kostar 50 NOK sen laddar du detta med pengar eller ett månadskort, buss bolaget heter Kolumbus. Jag börjar få ordning på detta med zoner också. Du räknar alltså så många zoner du kommer att befinna dig i. Korsa en zongräns = 2 zoner, korsa 2 zongränser = 3 zoner. Detta var inte självklart för mig 🙂

Vi som börjar på Nortrain kommer få ett studentintyg så vi kan åka som studenter på bussen!

Flygbussen Sola – Stavanger kostar 100 NOK. Det går inga andra bussar direkt, men det går flera som tar längre tid som kostar 30-50 NOK. Bla. 9:an.

Skaffa mobilabonnemang

Det finns abonnemang som man ringer billigt till Sverige med och som man inte behöver D-nummer för att skaffa. Skaffa detta snabbt eftersom det är otroligt dyrt att ringa och smsa med svenskt abonnemang i Norge. Otroligt.. dyrt..

Glöm inte att kolla vad kostar att bli uppringd från Sverige. Jag har  NetCom och har 1000 gratisminuter till Norden och ingen kostnad för att bli uppringd från Sverige.

Priser

Det mesta är dyrare här. En del saker är mycket dyrare. Köp inte en Coca-Cola på flygplatsen om du verkligen inte måste. Jag fick betala 41 NOK för en 50cl flaska. En stor meny på Burger King, 129kr. Eller varför inte en liten AXE duschtvål, 55kr 🙂

Köp med er Messmör för jag har inte hittat det än 🙁

Elektricitet

Ingår inte elektricitet i hyran kan detta vara till hjälp.

Du ska fylla i ett ”Endringschema” för att skriva över elabonnemanget på dig. Det fungerar som i Sverige, alltså du har en nätavgift och en avgift för själva elen. Endringsschemat skriver dig som ägare att ta emot elen, du kan inte ändra din nätleverantör, men du kan ändra kraftleverantör. Detta ska du göra! Gör du inte detta betalar du en ”ventetariff” och den elen är oftast dyrare än om du köper den av en kraftleverantör. Du väljer detta enklast, gå in på elskling.no , fyll i dina uppgifter, välj leverantör och fyll i ditt målepunkt-ID (Inte samma som Målernummer (mätarnummer)). Det är ditt unika ID-nummer för din elmätare. Det kan du hitta på mätaren, första fakturan eller genom att ringa din nätleverantör. Målerstand är mätarställning.

Elen är lite billigare i Norge, men det här kan spara dig flera hundra kronor i månaden!

Bredband

Det är som i Sverige. Kolla med ALLA leverantörer som kan leverera till dig, du kan spara mycket pengar på det.

http://www.bredbandsguiden.no/

https://www.nyttbredband.no/

Öppettider

Öppettider 07.00-22.00 är inte ovanligt för en vanlig matbutik. Många småbutiker har till 24.00 och 02.00 har jag sett också 🙂 Men fick erfara att mycket är stängt på söndagar. Till och med stora Coop Obs och Coop Mega är helt stängt på söndagar.

Språket, Norskan alltså

Jag har var lite orolig för det här, det tror jag många är. Det tog mig lång tid innan jag vågade ringa till Norge, om tex. lägenheter eller jobb. Försökte med mail och SMS länge. Men jag måste tyvärr säga  precis som alla sa till mig; ”Det är inga problem!”. Telefonsamtal när man är ovan, visst. Men efter 4-5 dagar här så förstår du 95% om du lyssnar och koncentrerar dig. Översätt inte alla hemsidor med Google Translate, översätt bara de ord du inte kan. Man lär sig fort. Undvik kanske att gå på en arbetsintervju efter 20 min i landet.

Undrar ni något utöver detta så fråga! Jag är på plats och kan kanske kolla upp det. Undrar ni över det är det säkert fler som vill veta. Vi har diskussionen här under för alla som vill tillägga något, det uppskattas!

Några norska ord som får mig att le 🙂

Läsk – Partybrus
Fordon – Kjøretøy
V75 – Riks-Toto
Kvitto – Kassalappen (Eller Kvittering)

Fredrik

Jag studerar på Stavanger Offshore Tekniska Skole och arbetar både onshore och offshore men utan fast rotation.
Fredrik

Senaste inlägg av Fredrik (Visa Alla)

13 Kommentarer

 1. MrOffshore

  Snyggt skrivet Fredrik! Superbra att ta upp dessa punkter ”att tänka på”

 2. Profilbild

  Riktigt bra information, det tackar vi för !! Får jag lov att fråga vilken typ av jobb du lyckats skaffa i Norge, samt hur du bar dig åt för att få jobbet?

  • Fredrik

   Tack 🙂 Jag jobbar i hamnen i Tananger genom ett bemanningsföretag. Jag sökte jobb jag hittade på finn.no. Det är svårare att få ett jobb med en svensk adress på CVt. Jag fick höra att jag skulle höra av mig när jag var i stan, så det var bara att ta sig hit. Det är såklart lättare också när du har ett datum att uppge, inte att du kommer flytta hit i höst/vinter.

 3. Profilbild

  Riktigt bra skrivet.

  Brun ost som du hyvlar smakar som messmör. rätt gott till våfflor faktiskt;)
  Och glöm ite ord som Gulerot;) (morot)

  • Fredrik

   Tack för det tipset, får väl våga testa denna bruna ost 🙂

 4. Profilbild

  Mycket bra skrivet Fredrik!
  Fyllde mycket frågetecken jag hade.:) tack än en gång!

  • Fredrik

   Vad bra, det var meningen 🙂

 5. Profilbild

  hörde att det finns nåt som heter PRIMA i butiken det fatta jag skall vara som messmör, finns i olika färger (Lila och gul tror jag) beroende hur stark den är , 😉

 6. Fredrik

  ja det måste också testas. Finns Pytt-i-Panna någonstans? 🙂

 7. Profilbild

  ja i min frys här, men inte hittat nån i nån butik.

 8. Profilbild

  Jobbar inte offshore men är på väg dit, dock inte på platform utan som yrkesdykare. Bott i Norge av och till sedan 2007.

  Tips till er nyblivna ”norrmän”.

  Glöm Netcom och Telenor. Billigast för oss svenskar är Chess, Onecall och Tele2.

  Det heter Prim, och jag får nog säga att jag gillar brunost bättre alla dagar i veckan. Testa Bestemors Brunost, min favorit.

  Partybrus har jag aldrig hört, men rusbrus är ju alkoläsk.

  Tøy lär man sig fort är ett universellt ord i Norge. Saknar svensk motsvarighet. T ex. kjøretøy, syltetøy, sengetøy och leketøy.

  Värt att veta om boendemarknaden i Norge är att den i princip är het privat. Inga kommunala bostadsbolag som i Sverige. Lägenheter hyrs som regel ut utan vitvaror. Dessa tas med från bostad till bostad, hur dumt det än verkar. Undantag finns givetvis och begagnatmarknaden flödar av vitvaror om man behöver köpa.

  Det kan ta upp till 8 veckor att få ett skattekort om man har otur. Innan du fått detta kan du enbart få lön utbetald med 50% skatt.

  Ber du att få ut semesterrsättningen(feriepenger) direkt dras skatt på dessa.

  Allt jag kommer på nu! 🙂

  • Fredrik

   Perfekt, tack för det!
   Jag blev förvånad av att i mitt hyreskontrakt står det att om en vitvara går sönder ersätts den inte, då är det upp till mig att skaffa en ny. Den är såklart min sen när jag flyttar. Då var det inget speciellt här då alltså 🙂

   Jag tog NetCom först eftersom dom godkände svenskt personnummer, nu när jag har norskt byter jag till Tele2, billigare och mer minuter till Sverige.
   Det tog mig 15 dagar att få personnummer (Inte D-nummer), men jag sa till jobbet att inte betala ut pengar denna månad, utan jag tar allt nästa månad för att slippa 50% skatt. Denna kan man dra av sen på deklarationen.

   För övrigt var dom väldigt noga med arbetsintyg samt arbetsbeskrivning om det är genom bemanningsföretag, för att söka D-nummer/personnummer.
   Personbeviset måste vara stämplat och signerat av skatteverket i Sverige. Ring skatteupplysningen, uppge personnummer och vilken adress du vill ha den skickat till så har ni det klart innan ni kommer hit.

   • Profilbild

    Ok. Tror att Tele2 också kan godkänna svenska personnummer direkt. Min flickvän jobbade på deras norska kundtjänst tidigare.

    Många som åker till Norge är inte medvetna vad som händer när man ansöker om ett norskt personnummer och därmed skriver sig i Norge.
    Jag rekommenderar alltid folk att läsa på vad det innebär och vad skillnaden mot D-nummer är. Visst finns det en 186-dagarsregel men den kan man arbeta sig runt. Båda har sina fördelar/nackdelar vad gäller arbetslöshetsersättning, försäkringskassa, sjukvård, bil osv. Läs gärna på här:
    http://www.cribsnorge.se/norskt-personnummer
    http://www.grensetjansten.no/side.php?id=12
    http://www.sjuksköterska.nu/din-skatt-i-norge/ (Tung text men värd att läsa för att förstå lite av norska skattesystemet)

    Hoppas ditt jobbsökande går bra! Lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.