Meny

Svenska sidan om offshore

Blandad kompott

Blandad kompott

Har nu varit hemma i 11 dagar från jobb och ansvar. Har blivit en del arbete här hemma ändå med diverse projekt. Var i veckan nere i Göteborg och tittade på ett samarbete inom denna kära bransch som vi alla vill in i eller redan är i. Vad det handlar om kommer ni bli varse om dom närmsta dagarna men det är spännande tycker jag. Det verkar börja hända en hel del inom offshoreindustrin nu även i Sverige!

Som ni sett har jag även startat ett ytterligare samarbete med min gamla skola Nortrain. Dom kommer öka sin satsning på att rekrytera svenskar och då ansåg dom att denna portal var en väldigt bra plats att starta. Jag gav dom förslaget att komma till Stockholm och hålla en offshore-info-kväll för intresserade. Dom har nämligen såna i Stavanger men jag tvivlar på att svenskar tar sig dit ”bara” för det.

Dom gillade iof iden och vi håller på och undersöker det hur man kan få ihop det rent praktiskt.
Ett upplägg skulle kunna va att dom kör sin presentation om branschen, möjligheterna och skolan. Sedan får jag hålla någon presentation om mig själv och hur det var för mig då jag gick där. Blir väl lite mer verkligt kan jag tänka mig om man får höra det från en annan svensk som gjort det före en själv…?
Personligen hoppas jag att det blir av. Är väl inte personen som njuter av att tala inför folk men jag gillar utmaningar så därför vore det skoj att prova på. 🙂

Tog in en tredje person att blogga här på sidan men pga lite olika anledningar så valde vi att avsluta det. Det var lärorikt men som vi har nu är jag väldigt nöjd med också. Blir en bra balans med först mig som skriver från Nordsjön och vad jag ser där. Sen Fredrik som skriver från skolbänken i Stavanger och hans resa för att komma ut. Räknar ganska kallt med att han kommer få jobb på mitt företag så det blir spännande.
Vi har eventuellt en tredje person som vi ska ta in och testblogga lite men vi får se hur de blir. Min tanke med att ta in fler personer är att ni där ute ska kunna identifiera er med den/dom som skriver. Är ju alltid mer motiverande att läsa en persons resa som liknar ens egen, kanske att man själv är 6 månader bakom liksom…

Skulle vara väldigt kul att höra från någon som jobbar eller håller på att söka jobb inom catering. Märks att det är många som frågar efter det och jag tycker själv det vore intressant att läsa om någon som försöker få jobb inom det. Hur det går till liksom?

Förbränning
Glömde nämna sist angående min stegräknare jag hade offshore förra gången 🙂 Lyckades knalla 16 tusen steg som bäst på ett dygn. Men i snitt var det 9-11 tusen steg. Kunde aldrig tro att det var så mycket om jag ska va ärlig! Någon man också bör se på där är att ofta står man ju still och sliter med sling eller andra tunga saker så ens förbränningen är säkerligen mycket högre än det som står på stegräknaren 🙂
Tänkte sparka igång en sommardeff strax och då är förmodligen nästa offshoretur i maj ganska bra tid att starta. Har märkt där ute att om jag bara håller mig från socker och sånt onyttigt så går jag ner i vikt där! Och eftersom det finns så otroligt brett utbud av bra och god mat så är det tämligen enkelt att hålla ”diet”.

FuengirolaResa
Min resa till Spanien ser jag fram emot iaf! Har varit i kontakt med flertalet mäklare och meddelat att jag kommer ner i mitten av maj för att titta på lite objekt. Även hittat en grupp på facebook som är för svenskar i den stan. Typ som gruppen ”Svenskar i Stavanger” på facebook. Så det är perfekt!
Verkligen coolt hur allt sånt funkar idag och hur lätt det är att hitta information om saker. Bara fråga folk där ju! Hur gjorde man förr i tiden egentligen…? 🙂
Hur som helst så blir det en resa dit ner runt 2 dagar efter att jag kommit hem från sjön nästa gång. Så stannar jag där en vecka ungefär beroende på hur snabbt jag hinner undersöka det jag vill se. Skönt att ha 1 månad på sig ifall man vill stanna 🙂

Deklaration
Har även fått min deklaration från norska Skatteetaten. Iår har jag inte gjort den själv utan skickat den till en revisionsbyrå i Sverige som är specialiserade på bl.a. oljearbetare/sjömän. Det är sista året som jag kan göra det berömda standardfradraget på max 40 tusen så jag känner att det är viktigt att allt blir rätt om man säger så 🙂 Hoppas även att dom kan hitta saker som jag kan göra avdrag på. Jag bodde ju nämligen halva året i Stavanger och andra halvan i Stockholm så det kanske finns något där att dra av på ens resor osv…

Ska även hinna installera ett inbrottslarm i min bästa väns nybyggda villa. Det ska bli kul att skruva med sånt igen! Var ju ett par år sen sist 🙂 Vi vill ju givetvis få upp det och driftsätta allt innan jag reser offshore igen om 2,5 vecka. Han kommer då få in hela sitt kök kring den tiden sen när jag är i Spanien ska dom flytta in.

Sista helgen innan utresa fyller min guddotter 1 år också så då blir det kalas. Min syn på det där med presenter är ganska enkel när barn är sådär små… Dom förstår ju ändå inte varför dom får något 😀 Så jag sätter in en summa pengar på hennes sparkonto istället och lär göra det minst 1 år till. Givetvis måste man ju köpa något litet att ta med och slå in men det är inget jag spenderar mycket pengar på. Var in på NK och tänkte köpa nån fin liten märkesklänning till lilltjejen men när jag såg prislappen på 1400 kr för ett litet tygstycke så gick jag rätt snabbt ut 🙂 haha!

Hoppas alla får en fin påsk! Ni som är klara att resa offshore med allt va det innebär bör stå givakt för telefonen över påsken. Många får sin första tur just då eftersom många råkar vara ”sjuka” kring denna högtid 🙂 Sen är det aldrig fel att vara offshore när det är mycket röda dagar också! Lycka till !

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

17 Kommentarer

 1. Profilbild

  Allt är intressant du skriver denna typ av seminarium låter intressant jag har bara inf. av mina gamla kurs deltagare när jag gick mina kurser så jag suger åt mig allt vad gälla offshore……..mvh peter!

 2. Profilbild

  Väldigt intressant!
  Du har ju blivit något av en legend för oss som vill komma ut offshore!

  Vore väldigt roligt att då träffa dig på seminariet i Stockholm 😀
  Hoppas det blir av! 🙂

  I övrigt fortsatt hög kvalitet på dina inlägg 🙂

 3. MrOffshore

  Tack grabbar det värmer!!
  Viktor du är väl i Stavanger en månad eller två till antar jag? När är du klar med grundkursen?

  • Profilbild

   Stämmer bra det! Slutar i slutet av juni! 🙂

 4. Profilbild

  Vilken revisionsbyrå har du vänt dig till? Sitter i samma sits och vill gärna ha fler förslag.

  Mvh

  • MrOffshore

   Blev tipsad av en kollega som använt sig av dom, Tommy Ottosson Redovisning heter dom. Kan dock inte säga om dom är bra eller inte än, har inte fått tillbaka mina papper än.

 5. Profilbild

  Vad menas med standardfradraget? 🙂

  • MrOffshore

   Dina 2 första arbetsår i Norge så får du tillbaka 10% av din bruttolön, dock max 40 tusen.
   Så tjänar du 360 000 ditt första år. Får du tillbaka 36k året där på. Eller du får göra avdrag på det iaf. Allt för att attrahera utländsk arbetskraft till ett land som saknar arbetsledighet 😀

   • Profilbild

    Ok ok. Låter ju rätt bra det! 😉

   • Profilbild

    Det är väl som i Sverige att 36k räknas bort från din skattepliktiga lön? Alltså inte att du får tillbaka 36k men den del du betalat skatt på 36k =)

 6. Profilbild

  Ohoj!
  Hej mr O
  Jag är en tvåbarnspappa som precis gått basic saftey/helserklaeringen är klar så nu ska det sökas jobb inom CATERING:):)
  Har inte hunnit skicka in cv ännu måste lägga till att mina kurser är klara!
  Givetvis vill bemanningsföretagen att man bor i närheten av heliport!
  Dom kan ställa stora krav på sökanden!
  Läste att en Norsk arbetsförmedlare la ut ETT kockjobb med FEMTUSEN sökande och ALLA med säkerhetskursen gjord…..!
  Mission impossible låter det som!
  Har haft stora problem med att övertyga min sambo men nu så:):)
  Återkommer med mer info!
  Blir att skynda långsamt:):)

  • MrOffshore

   Håller tummarna för dig Jish! Resan genom nålsögat är tuff men när du väl fått ditt jobb är det värt Allt !
   Kan inte din sambo se fördelarna med 7-8 mån ledighet och den goda lönen? Förstår dock dilemmat med 2 barn, knepigt eftersom man inte vet garanterat när/om man får jobb ens..

   Fortsätt uppdatera mig hur det går!

 7. Profilbild

  Jag ska ut på rigg, men när är frågan? Håller på att spara till kurser. Förmodligen åker jag i höst till Stavanger. Till Jish håller jag tummarna att han har turen att få jobb med bara Sikkerhetskursen/hälsointyg! Önskar det vore möjligt. 🙂

 8. Profilbild

  Hej Skall ut på min första offshoretur nu på måndag. Ja skummat igenom bloggen och det verkar ganska mycket att tänka på första gången. Tips? Jag behöver ha kontakt med kunder i Sverige via mobilen. Gmail har en funktion där du kan se och skicka sms via datorn. Men telefonen måste vara på. Finns det ström i skåpen på heliporten. Eller har ni något annat sätt att lösas det. Andra tips är välkomna. Skall jobba med TT och gjorde som en annan person här. Mailat och ringt och ”terroriserat” hela hösten och vintern. Har ingen erfarenhet mer än kurserna. Viktigt att visa att man vill och är på tårna. Om någon är intresserad hur jag gjorde så hör av er. /Pontus

  • MrOffshore

   http://mroffshore.se/forsta-gangen-offshore Här kan du läsa vad du bör tänka på första gången Pontus 🙂

   Finns ej möjlighet till ström i mobilskåpen. Om du måste ha den påslagen föreslår jag att du lämnar den hemma. Tar med dig en lista med folks telefonnummer så du kan ringa dom ifrån riggen. Det är väldigt få riggar där man få ha med mobil ut…

   Lycka till !

 9. Profilbild

  Hej ponus jag är sjukt intresserad hur du gick till väga?

  är 22 åring med fagbrev som kock
  efter gymnasiet så har jag bara arbetat inom industrin eftersom det är det jag vill hålla på med resten av livet.

  har nu tänkt flytta till oslo och gå på ”offshoreutdanning.no” helivelt kurs,vg 2 borr o brunn teknik, rigger och travers kurs..

  jag ska ut på plattform/rigg så är det bara men när är den stora frågan.

  berätta gärna var di hörde av dig och lite hur allt gick med jobbsökandet osv..

  Tack på förhand
  med vänliga hälsningar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.