Meny

Svenska sidan om offshore

Bore og Brønnteknikk i Sverige

Bore og Brønnteknikk i Sverige

Nu har vi kommit till en stor milstolpe i Sverige för dig med drömmar om offshoreindustrin.

Offshoresupporten + ITC Boreskolen har nu ingått samarbete kring att hålla Bore og Brønnteknikk i Sverige!

Detta med en start redan sommaren 2015!

Utbildningen kommer äga rum på Käringön utanför Göteborg (Mellan Uddevalla och Göteborg).

Under detta kursupplägg kommer du utbilda dig inom VG2 Bore og Brønnteknikk under två veckomoduler i en väldigt trevlig miljö utspritt under en lite längre tid. Så upplägget är inget Fast Track där du ska köra järnet morgon och kväll tills du är klar, utan en mer avslappnad utbildning mer likt helgkursen i Tønsberg.

Första veckan kommer att vara under den sista veckan i maj, och den andra i mitten av september. Offshoresupporten står för säkerhetskursen, och den är på tre dagar och kommer att äga rum i samband med de två veckomodulerna i maj och september.
Det kommer också att finnas moduler som är upp till fyra dagar innehållande G11, G4 och VHF på Käringön under utbildningens gång.
Så du kan med andra ord ta hela Bore og Brønnteknikk utbildningen på Käringön i Sverige.

För att slippa en massa resande så har du möjlighet att göra slutprovet hos en skola nära dig. Men du blir även erbjuden att göra provet i Tønsberg tillsammans med en repetitionshelg. Perfekt om du känner dig osäker på något. Då har du ytterligare ett tillfälle att få svar och hjälp om saker du klurar på. Det är även en till examen som kallas för den ”Offentliga Examen” och för den måste du ta dig till Norge. Men det kommer du höra om när, var & hur den kommer. Jag skriver om vad den offentliga examen är lite längre ner.

Även om utbildningens plats är i Sverige så kommer utbildningen hållas på Norska. Därför passar den även lika bra för dig som är Dansk eller Norsk.

Käringön, Offshoresupporten

Kurslokaler
Kurserna kommer att hålla till i helt nybyggda kurslokaler med lektionsrum, samt en simulatorhall med olika simulatorer för virtuell träning och utbildning, samt nya fräscha omklädningsrum, gym och bastu.

Käringön, Offshoresupporten_nya lokaler


Offshore läkarundersökning

Läkarundersökning för offshorearbete är en av två certifikat/godkännanden tillsammans med den grundläggande säkerhetskursen (som det står om längre ner) du måste ha för att få jobba offshore. Hälsogodkännandet är ett krav i hela Nordsjöområdet och den är godkänd i 2 år innan du måste göra undersökningen igen. Offshoresupporten erbjuder idag att du kan göra den obligatoriska hälsoundersökningen på plats ute på Käringön. Detta till ett faktiskt förmånligt pris dessutom. Väldigt smidigt! På så sätt kan du göra allt du behöver i en smäll.

Boende
Offshoresupporten äger hotellet som ligger på Käringön. Så du kommer kunna få ett förmånligt pris för att bo där under utbildningens gång. Men det finns även avtal med närliggande vandrarhem.

Offentlig examen
Den offentliga examen är kort och gott förklarat som det allmäna slutprovet för VG2 Bore og Brønnteknikk i Norge. Oavsett vilken skola du studerar på eller om du läser som privatist så ska du göra den offentliga examen för att få ditt studiebevis enligt det statliga systemet. Så efter du läst Bore og Brønnteknikk på ITC Boreskolen får du både ett studiebevis för att du genomfört grundkurs på ITC, samt ett studiebevis för BRT2004 Bore og Brønnteknikk efter den offentliga examen.

Studiestöd
Som de flesta av er säkert vet så blev Grundkurs i Bore og Brønnteknikk av med sitt godkännande av studiestöd i April 2014 i hela Norge. Detta är dock något vi jobbar med och vi hoppas ha något positivt besked inom kort. Regeringen har tydligen också arbetat på en ny lösning för utlandsstudier som kommer underlätta avsevärt för den som vill utbilda sig utomlands, i detta fall Norge. Detta beslut kommer träda i kraft den 1 Juli 2015. Mer om just regeringsbeslutet kan du läsa om här: Klicka här!

Men nu när det dessutom blir en utbildning på Svensk mark så blir även förutsättningarna för att  få studiestöd helt andra. För dig som är under året du fyller 45 så har det nu inte varit möjligt till studiestöd utomlands. Detta är dock helt annat när det är studier på hemmaplan i Sverige. Men exakt hur allt kommer att vara är inte klart än. Men det kommer jag uppdatera om inom kort här på sidan.

Säkerhetskursen
För att få jobba offshore krävs i grunden två saker. Hälsogodkännande för offshorearbeten (som är skrivet om här ovanför), och den grundläggande säkerhetskursen även kallad GSK. Offshoresupporten håller i den grundläggande säkerhetskursen innehållandes bland annat den simulerade helikopterkraschen med mera. Säkerhetskursen är godkänd i hela Nordsjöområdet, alltså Norge, England, Danmark och Holland. Den är godkänd i 4 år efter att du tagit den.

Med de nya kurslokalerna som byggs just nu kommer det tillsammans med den redan moderna simulatorhallen att vara en toppmodern anläggning för att göra den grundläggande säkerhetsutbildningen.  Inte nog med att det är en obligatorisk del i drömmen om offshorearbete så kommer du ha en väldigt häftig och speciell upplevelse när du gör GSK.

Här nedan kommer några bilder från GSK hos Offshoresupporten:

Helikoptern man "kraschar" med

Offshoresupportens egna bilder

Offshoresupp4

En livbåt som man också ska gå igenom på kursen

En summering på detta upplägg
Nu kommer du för första gången i historien kunna utbilda dig i Bore og Brønnteknikk i Sverige, som är den absolut bästa starten i din dröm om att få kliva in i helikoptern och flyga ut i Nordsjön. En grundkurs som varken är för lång eller för kort.

Vill du jobba som dekksarbeider/roustabout, boredekksarbeider/roughneck etc. så kommer du inte få jobb utan att ha gått denna utbildning. Du ökar chanserna att få jobb offshore även om du vill ut som mekaniker eller underhållsarbetare. Och öppnar även upp möjligheten att läsa Teknisk Fagskole, som enkelt går att översätta till Teknisk Yrkeshögskola hos ITC Boreskolen. Med den i bagaget kan du avancera enda upp till Borrchef. En artikel om just den Tekniska Fagskolan på ITC Boreskolen kommer släppas inom kort. 

Med detta upplägg i Sverige så får du med Allt som du behöver för att börja din dröm. Bore og Brønnteknikk, GSK/Grundläggande säkerhetskurs, Offshore hälsoundersökning, G4 Traverskran, G11 Anhuking/stropperkurs ”Säkra lyft”, VHF/SRC radiokommunikation. Så du kan med andra ord göra hela grundkursen i Sverige. Slutprovet kan du göra på en skola hemma nära dig. Så det är bara den offentliga examen som du måste ta dig till Norge för att göra.

Vill ni veta något mer så skriv i forumet, kommentera här eller skriv till min mail: Timmy@boreskolen.no

itc_logo_sirkel1

offshoresupporten logo

 

atfre

Jobbar som CNC Tekniker inom R&D på Seco Tools, samt Svensk Representant & Kontaktperson för ITC Boreskolen. Jag har en 6 årig son och en sambo. Har avklarat VG2 Bore og Brønnteknikk och läser Teknisk Fagskola på ITC Boreskolen.
atfre

Senaste inlägg av atfre (Visa Alla)

37 Kommentarer

 1. Profilbild

  Är meningen med detta upplägget att man ska slippa flytta till Norge och kunna søka jobb direkt från Sverige efter kursen ær avslutad?

  • atfre

   Du behöver inte flytta till Norge för något av de olika uppläggen ITC Boreskolen erbjuder. Sen är det i många fall bättre att flytta närmare oljan. Men alla kan inte göra det pga. familjesituation, jobb etc. Skönt att kunna göra en norsk utbildning i Sverige.

 2. Profilbild

  Oerhört intressant. En lite mer allmän fråga: Är det naivt att ta sig an dessa utbildningar med drömmar om offshore-branschen om man saknar bakgrund inom industrisektorn? Hur tungt väger generell yrkeslivserfarenhet inom andra yrken?

  I Sverige har vi ju goda möjligheter att skola om oss och det finns ju alltid möjlighet att börja med att sätta ihop ett industripaket på Komvux och därefter söka praktisk erfarenhet (innan det blir aktuellt att söka VG2 m.m) men tidshorisonten förlängs ju då med ett antal år, och rent ekonomiskt är det en stor chansning, och frågan är om det är en onödigt riskabel ”omväg”.

  Om sannolikheten att få ett offshorejobb utan den typen av bakgrund är mikroskopisk så är ju alternativen tydliga och då är det ju bara att ta ställning, men om det inte är helt galet att satsa direkt på VG2 (m.fl) så är ju det alternativet betydligt rakare.

  Kort och gott så försöker jag reda ut de lämpligaste och mest seriösa vägarna in i offshore-branchen för en icke-industriare. Det är såklart en svår avvägning mellan ambition och ”finansiell risk”.

  • atfre

   Både Ja och Nej. Men man får tänka på att det är många sökande för dessa jobb. Så att inte ha någon teknisk/praktisk bakgrund gör det hela lite svårare. Men vad har du jobbat med tidigare?

   Tänk på att man behöver inte vara industriarbetare för att få jobb. Ligger ditt yrke inom TIP (Teknisk industriell produktion) så har du relevant bakgrund.

   Men om du inte har någon praktisk bakgrund alls och sedan vill ut som roustabout eller roughneck så kan det bli svårt utan relevant bakgrund. Men har du detta som dröm och mål, så är det bara sikta lite längre fram? Mycket handlar om Vad du har på ditt CV, och inte att du haft det på ditt CV i 20 år. Exempelvis, jobba på skeppsvarv eller liknande som rigger. Då har du väldigt relevant arbete helt plötsligt. Det tillsammans med VG2 och ev. Fagskolen för att öka upp ditt CV. Varför inte lägga upp en plan att både läsa VG2, Fagskolen och arbeta med något relevant samtidigt? Kalla det Turbo-CV-uppbyggnad.

 3. Profilbild

  Då va man anmäld till Kursen i Maj. Ska bli spännande å testa på nått annat efter 8 år som rörsvetsare, dvs om man lyckas hitta nått jobb. Tackar för en kanon intressant blogg

  • atfre

   Kanoners! Då får jag önska dig lycka till med studierna. Hoppas att upplevelsen blir bra, och lycka till med jobb i framtiden! Bra bakgrund (Y)

 4. Profilbild

  https://www.facebook.com/pages/Bore-og-br%C3%B8nnteknikk-alle-de-som-ikke-fikk-jobb-offshore/585930001552170 glem hele greiene og spar pengene. blir værre utover med jobber og du skal ha griseflax å komme inn noen sted. I telemark så prøver NAV nå og utdanne alle de som er arbeidsledig for å prøve å komme ut. Tror dere at dere da har mulighet..glem det. I tillegg til alle som er arbeidsledig for tiden som har blitt sagt opp offshore. de står nå først i køen.

  • Profilbild

   Det er en grunn til at de må utvide kursingen til sverige, da de i norge ikke kan snike til seg kursdeltakere lengre. 🙂

   • Profilbild

    ja. Folk her hjemme går ikke på denne lengre. vet om mange som tok disse kursene som ikke kom seg ut etter å ha funnet ut at det var 2500 søkere til enhver tid hos boreselskapene. ellers er jo mulighetene å bli leid ut, men så useriøst der du aldri vet noe om åssen du jobber osv.

    • Fredrik

     Vilket boreselskap som söker personer med endast Bore og Brunnteknikk?

  • Fredrik

   Som sagt tidigare, skolorna har fel som säger att man får jobb direkt efter utbildning. Ingen får jobb med bara VG2 B&B.GFe det säkert tre år i Norge, arbeta onshore, ta lite andra kurser, kanske på börja fagskole, ha relevant erfarenhet och söka hundrtals jobb för att klara sig. Känner man att man inte kan det, och bestämmer sig för att tro på privatägda skolor utan att söka efter annan information, då kastar man sina pengar i sjön.
   Var beredd att ge det extremt mycket tid för det är ändå mångas drömyrke eller hur? Var lite källkritiska, läs tidningarna, läs offshore.no, det är riktig svårt just nu men det är den här inställningen som lämnar många kvar på land. Att skylla på skolorna ger inga jobb, lägg energin på kriga på i tre år till.

 5. Profilbild

  Det er da ikke håp i heletatt å få jobb i disse tider, SVINDEL kaller jeg det.

  • Profilbild

   Helt enig. Ikke bruk pengene på dette folkens. Oddfjell er en av selskapene som skal nedbemanne nå og det kommer flere.

 6. atfre

  Jag skulle nog säga att vi har ganska höga krav på att komma in på ITC till skillnad mot andra skolor inom detta område i Norge. För att komma in på ITC så ska du ha en relevant bakgrund som gör att du faktiskt Kan få jobb efter avklarad utbildning.

  Sen är det självklart fel av skolorna att marknadsföra att ”Ta denna så har du jobb direkt”. För det vet vi alla att det inte stämmer. Men precis som Fredrik skrivit här ovanför så är det ett drömjobb i mångas ögon, och då krävs det lite av en för att lyckas med det. Att bara skylla på skolorna och säga att det är deras fel att man lägger ner X antal kronor på utbildningar och sedan inte får jobb är fel. Gör du VG2 B&B så får du en väldigt bra utbildning att skriva på ditt CV. Det kanske inte räcker för alla, självklart. Men utan den är det än svårare.

  Skolorna erbjuder utbildning, och det måste väl vara bättre än att det inte fanns den möjligheten?

  Felet som många gör är att man inte läser på och planlägger sin egen väg utan förlitar sig helt på att det räcker med B&B sen har du jobb. Jag jobbar som svensk representant åt ITC, och får många mail från svenskar som funderar på att utbilda sig och vill ha tips och hjälp i sin väg. Mina svar slutar ofta med ett halvt/helt A4 i princip då jag hellre hjälper personen i sin dröm än att lova saker. Därav har många helt enkelt många inte börjat på skolan då dom insett att dom inte kommer få jobb med sin bakgrund eller kommer ha väldigt mycket svårare än andra. När jag gick VG2 på ITC så tror jag inte det var en enda person som inte hade relevant bakgrund. Alla hade något fagbrev eller bakgrund inom något.

  En sak man också ska tänka på i tider som dessa när folk får gå hem är att det ofta sker förändring i manskapet på företaget. Nu finns det chans att ”byta ut” folk inom företagen, så att säga att alla som får gå hem har förtur är fel. Nytt folk är aldrig fel. Så är det i alla branscher oavsett om det är oljeindustrin eller produktionsbolag etc.

  Och en till sak som många verkar göra är att ha planen att man ska få jobb inom närmaste halvår eller helst direkt efter avklarad utbildning. Tänker man samma sak om man utbildar sig till rörläggare eller utvecklingsingenjör, eller pilot som exempel? Om du studerar 4 år på högskola och sedan väntar ytterligare 4 år innan du har ditt jobb du egentligen ville ha för ett jobb som är mer av ett svenssonjobb? Eller kanske inte fick det jobbet du ville ha fastän du läste på högskola?

  Dina utbildningar har du kvar oavsett om det är om ett halvår eller om 3 år.

  Så dagens tankeställare, ska man skylla allt på skolorna för att man inte får jobb? Skulle du göra likadant åt högskolan som tagit 4 år av ditt liv för en utbildning som i slutändan inte gav något?

  Att ITC tagit steget in mot den svenska marknaden är av skäl för att det inte finns denna utbildning i Sverige och att det är många svenskar som helt enkelt vill göra sin utbildning i Sverige. Hade skolan varit ute efter ”svindel” som ni beskriver, så hade skolan snålat ner på alla investeringar såsom alla de olika uppläggen så mycket som möjligt och försökt öka vinsten mot kostnaderna så mycket det gick. Tagit in elever helt utan relevant bakgrund och knappt teoretisk bakgrund och lovat guld och gröna skogar. Det finns många saker som skolan skulle kunna göra högre vinst på och svindla folk på pengar.

  Hoppas detta var ett någorlunda bra svar från min sida.

  • Profilbild

   Relevant bakgrunn? Det stemmer jo ikke. Mannen min kom inn med kun militær bakgrunn og med svar at dette prioriteres offshore…

   • MrOffshore

    Som det påpekats många ggr tidigare så finns det undantag där folk haft väldigt tur.
    När blev din man anställd? Var det i en period av uppsving i branschen eller var det nu då väldigt få lyckas få jobb…?

 7. Profilbild

  Jeg vil gjerne se dokumentasjoner på denne påstanden om at ITC har høyere krav i motsetning til andre skoler noe jeg tror ITC vil slite med, og jeg anbelfaler andre som vurderer dette kurset å være kritisk.
  Måten ITC går fram på også der de lover ting innbiller også at oppturen er på vei og blåser også opp tallene kaller jeg svindel.
  Dette har de drevet med siden jeg var så dum og tok kurset i 2000, og jaggu holder på med de samme svadaet ennå der de lover og at jobbene er rett rudt hjørnet.
  Meg bekjent så tok også ITC alt fra flislegger til dasstømmer til seg helt til det kom nye retningslinjer fra departemanget som stilte krav for noen år tilbake. Ellers høres det som en virkelig forsvarstale fra ITC dette her.
  En annen til er hvorfor bruke 80 000kr på dette kurset når du kan få dette gratis på videregående skole. Greit nok så tar dette litt lengre tid, men igjen dette er gratis for de som kommer inn på linja.

  Ser du skriver om hvorfor ITC har tatt steget mot sverige.
  Vel her er sannheten. Boreselskapene har til enhver tid 2-2500 søkere og flere 100 eller skal jeg si 1000 her hjemme som har tatt kurset sitter forsatt hjemme fordi mulighete til å komme ut er små, og får samtidig lite hjelp fra ITC til å komme fram noe normenn nå vet derfor ser de mot sverige som en ny gullgruve.
  ITC er kun intresert i pengene dine, og ikke forvent så mye hjelp fra dem etter avsluttet kurs selv om de lovet hjelp og grønne enger før du har signert papirene. Avsluttingsvis vil jeg også si at utdannelse er aldri en vond ting, men vær kritisk til valget du gjør og de som prøver å selge deg et produkt.

  • Fredrik

   Du skriver precis överallt både här på sidan och på Facebook, och du låter verkligen dina känslor ta över. Vad jag förstår har du gått VG2 på ITC och nu jobbar du offshore?

   Det är toppen att du tar upp problemet med att folk tror på allt som skolorna säger, och att vi ska varna för att det inte alltid är så enkelt som det låter.
   Det vi försöker göra är att hjälpa folk som verkligen vill ut och redan HAR de rätta möjligheterna. Jag pratar med folk hela tiden som jag avråder eftersom de har lång väg att gå.

   Är du alltid så här arg?

 8. Profilbild

  Hva mener du med det??? Går du over til å bli personlig da du vet jeg har rett, og du er på lønningslistene til ITC. Jeg kan ikke se at jeg var personlig da jeg skrev tidligere kommentarer her inne. Så ikke kom her med slikt som arg og kanslor. Når det gjelder dette du sier at du avråder så tror jeg ikke på deg. Som du forstår så har jeg gått på kurset og vi var ca 50 stk den sesongen. ITC tok inn rubbel og bit av folk som søkte minst 75% ikke hadde noe der å gjøre med den bakgrunnen de hadde. Ikke noe rart for pengnene rår..

  • Fredrik

   Som jag sagt tidigare, jag har aldrig varit i kontakt med någon på ITC. Aldrig. Därför vet jag inte heller exakt vad som säger om branschen.
   Jag tror inte du och jag har så olika åsikter egentligen. Jag tycker också skolorna gör fel som lurar fel folk in i branschen.
   Men alla jag jobbar med offshore har gått B&B och det är den kursen som tagit alla ut, men inte till fast rotation hos ett drillingföretag! Det ser vi framför oss om flera år! Det har tagit lång tid, många jobbsökningar och mycket slit. En del har hållit på flera år men alla visste att de inte skulle få jobb med bara VG2, det var självklart. Spelar ingen roll vad skolorna säger.
   Om du tog kursen för 15 år sedan borde du verkligen vara offshore för länge sen.

   Jag kommer fortsätta hjälpa dom som vill ha hjälp, precis som jag fick när jag flyttade till Norge, men avråda dom som jag vet inte kommer få jobb.

 9. atfre

  Hur det var för 15 år sedan kan jag inte svara på, heller varken försvara eller argumentera mot. Det jag vet är hur det är i nutid, och det är det jag skrivit om tidigare. Varför jag vet att ITC håller en ganska så hög standard på eleverna är för att jag varit med i diskussion med väldigt många personer som vill begynna på ITC men som blivit avrådda att gå utbildningen. Sedan finns det fall där personer inte vill lyssna på det vi säger att dom troligtvis inte kommer få jobb, de gör utbildningen på egen risk.

  Men du baktalar dig själv gång efter gång när du klagar på utbildningen och att ingen kommer få jobb oavsett. I en bransch där kompetenskraven ökat sedan vilda västern på 80 talet för varje år som gått så är en utbildning det sista man benämner som något dåligt. Sedan håller jag med om att en grundutbildning inte kan säkerställa att du automatiskt har jobb, absolut inte. Men den förbättrar ditt CV något enormt.

  Sedan så kommer du gång på gång in på att vi på MrOffshore.se är onda och går under ITC´s lönelista. Detta är ett väldigt löjligt argumenterande.

  Jag har gått ut med för ganska länge sedan här att jag är svensk representant/kontaktperson åt ITC. Detta är inget jag håller hemligt, utan är öppet för alla att läsa. Samtidigt är jag skribent på sidan där jag både skriver artiklar och bloggar (åtminstånde bör blogga iaf, även om det varit väldigt lite på senare tid. Jag försöker hjälpa folk i sina funderingar och drömmar så gott jag kan, och även så opartiskt jag kan. Detta är dock svårt, och jag är partisk när det kommer till skolan. Detta är nog något de flesta förstår.

  Men att anklaga hela sidan, Fredrik samt MrOffshore att vara under lönelista från ITC är ett väldigt märkligt påhopp. Fredrik eller MrOffshore har inget som helst med ITC att göra mer än att det finns reklam från ITC på sidan. Men detta gör det även för andra företag. Bland annat en konkurrerande skola Nortrain. Att sidan då skulle vara helt under ITCs vingar blir väldigt långsökt. Men allt detta tror jag inte att det är så stora problem att lista ut för folk då det står öppet på sidan att det är jag som har anknytning till skolan, och inte sidan.

  Det som dessutom gör det hela ytterligare lite mer intressant är även att jag själv gått VG2 Bore og Brønnteknikk på ITC Boreskolen under våren 2014. Och jag läser Fagskolen där nu. Jag är nöjd över utbildningen och standarden på ITC. Jag har flera vänner som var i Cypern/Kypros på kurs och även de var väldigt nöjda. Med andra ord så har jag själv betalat utbildningen och fortfarande betalar för utbildningen.

 10. Profilbild

  Atfre: Vilket bolag jobbar du offshore før?

  Per: Jobbar du offshore eller var du en av alla som gav upp nær dom ikke fick fast 2/4 efter B&B?

 11. atfre

  Per Kris Stolpe: Du skrev även om att anledningen till att ITC gör kurs i Sverige är för att det är en guldgruva att tjäna mer pengar på. Jag har varit med och varit en bidragande del till att vi startar i Sverige. Och det är kort och gott för att det inte finns någon B&B utbildning i Sverige. För dig som är norsk förstår jag att det inte behöver vara något positivt. Men för mig som är svensk så blir det helt plötsligt mycket lättare att ta steget och göra utbildningen.

 12. Profilbild

  Atfre: Som jag sa i början av tråden så förstår jag inte meningen egentligen med att ta kursen i Sverige!? Du kommer ju ändå vara tvungen att flytta till Stavanger minst 2 år, skaffa kontakter och jobba på landanlegg!

  Du kan ju glömma drilling om du inte har offshoreerfarnhet och fagbrev och det får du ju inte av att vara i Sverige. Sen så kan du ju glömma att en bemanningsfirma ringer in dig om du bor i Sverige.

  Mitt tips till er som vill offshore ær att flytta till stavanger, læs B&B och ta sikkerhetskursen på offshoreutdanning.no pris: 41 300 kr, ta VHF på internet, 600 kr, ta stroppekurset på en lokal firma før 3000 kr, Strunta i traverskran før den får ni bara teorin på och inte dom praktiska 20 timmars upplæring. Så ni får ändå inte något certifikat. Ta isf riggerkursen, pris 6000 kr som ni har mycket större användning før och kommer hjälpa er oerhört mycket mer med att få er ett jobb inom olja.

  Total kostnaden før detta ær cirka 52 000 kr plus minus. Alltså 10 000 kr billigare än ITC och 28 000 kr billigare än Nortrain. Då har ni extra pengar över om ni vill komplettera med andra kurser.

  Jag gjorde detta før ett år sedan och nær jag var klar fick jag min första tur offshore efter 10 veckor.

  I med att det næstan kommer komma ut noll nya stillinger inom drilling dom nærmsta åren (Då alla dom nya riggarna som kommer redan ær bemannade, undtag 1 på Songa och 1 på Maersk) Så kommer jag jobba offshore vi bemanning och læsa fagskolan på fritiden.

  Per: Ær du så jævla dum att du tror du kan læsa B&B nær du ær 20 år och inte har någon arbetslivserfanhet och sen få dig jobb inom drilling. Ja du får du skylla dig själv om du brænt 120 000 kr. Ær størra chans att köpa en trisslott och bli miljonær haha

 13. Profilbild

  Atfre: sant det

  Jovster: Tydelig at det du som er tett i hue, og ikke forstår innholdet i artikkelen selv om den er på norsk.Les den engang til og prøv å forstå budskapet som står skrevet. hvis ikke les den enda en gang og hvis du forsatt ikke skjønner så har du et stort problem.

  Til dere andre…søk dere inn på offentlig videregående skole (2 år), og gå den veien, Da får dere en gratis utdannelse med fagbrev på topp av det hele. I tillegg koster det ikke noe(kan være en stor fordel å slippe å låne seg fant til disse privatskolene), og lærlinger får også betalt i læretiden. Det eneste jeg er litt usikker på er hvordan det er for svensker å søke videregående skole i Norge, og fremgangsmåte deretter. Fagskolen eller teknisk fagskole som det heter ville jeg ha satset på etter fagbrev, og når jeg var i full arbeid offshore for da har du en mulighet til at bedriften betaler moroa. Men som sagt. skal du satse ut så er fagbrev tingen. Ikke kurs på privatskoler.

  http://www.nrk.no/mr/–arbeidssokere-svindles-1.6921022

 14. Profilbild

  Jo jag førstår precis vad dom skriver om i artikeln. Men om du inte gøra någon research før du betalar en privatskola 80 000 kr, ja då får du skylla dig sjælv. Hade dom lagt ner 3 timmar med att søka på olika forum så hade dom fått svara att dom inte har vad som krævs!

  Men du som har jobb offshore, kan inte du dela med dig om vad du jobbar med och hur du tog dig ut?

  • Profilbild

   Denne fikk jeg ikke med meg før jeg skrev på den andre artikkelen der dere angrep meg og rakket ned på norske. Jo kan godt fortelle. kommer litt senere da jeg er på jobb nå

 15. Profilbild

  Atfre kan du kommentera mitt inlägg och svara på hur ni från ITC tænker!? Sen kan du svara på varför dom flæsta som skriver något kritiskt om ITC blir borttagna från eran Facebook grupp??

  • atfre

   Ursäkta att jag inte svarat tidigare. Jag har haft fullt upp i mitt ”vanliga” liv utanför allt detta.

   Jag ska försöka svara så gott jag kan. Tanken är inte att ITC ska erbjuda utbildning närmare folket. I detta fall svenskar. Detta är egentligen inget unikt längre då både offshoreutdanning och ett par andra skolor redan håller på/börjat. För det första så finns det många som får jobb inom branschen utan att bo i Stavanger. Bara under min VG2 gång så var det ett flertal som stod med jobb efteråt från Sverige utan att ha flyttat dit. Detta är då självklart inga nyexaminerade pojkar från gymnasiet utan folk med bra CV inom deras serviceområden.

   Sedan finns det andra platser att jobba på än på den norska sokkeln. Och då spelar fagbrev eller att bo i Stavanger ingen roll över huvudtaget.

   Alla har ett val i deras väg mot offshorebranschen, alla kan inte flytta och lämna familj bakom sig. Sedan så finns det många som redan jobbar offshore inom diverse ISO-fag eller service som går VG2 B&B. För dessa personer är det väldigt underlättande att kunna få chansen att göra utbildningen i Sverige.

   Ditt exempel kan bli billigare men det många tycker är skönt är att du får ett färdigt paket med allt via ITC eller Nortrain för den delen. Allt på samma plats med samma boende, samma resa etc.

   Men åter igen så försöker jag vara så ärlig som möjligt till folk som vill börja drömmen. Både till gott och ont såklart då skolan såklart mister ”inkomst” av personer jag ”skrämmer” iväg.

   Varför folk blir borttagna från Facebook sidan har jag faktiskt ingen aning om och heller inte varit med och sett. Jag styr inte den biten och har ingen inloggning dit. Kanske är man inte lika tålmodig som mig och försöker diskutera utifrån kritik?

   Jag hoppas mina svar ger något bra. Detta är jättesvårt och skolorna blir ofta kallade att dom svindlar folk på pengar. Det blir jag lite besviken på då man borde veta bättre än att slänga ut de pengar om man inte är beredd på vilken satsning det faktiskt är och om man har ett tillräckligt bra CV sedan tidigare. Jag försöker som sagt vara så ärlig jag kan och hjälpa folk i sin dröm offshore så förhoppningsvis får de flesta svenskarna ett ärligt och rakt svar om detta är något dom ska satsa på eller ej. Att vara svensk representant åt ITC är verkligen inte något jag blir rik på utan gör det för att jag tycker det är kul att kunna hjälpa folk, av samma anledning som jag började skriva här på sidan.

 16. Profilbild

  Hade det bara varit så att dom flesta redan jobbade offshore och ville komma vidare i sin karriär gick B&B VG2 så fine. Men så ær ju inte fallet och det vet ju du med!
  99.99 procent av alla svenskar som går B&B har INTE någon offshore erfanhet och knappast något fagbrev.

  Se bara på dig själv, du har ju relevant erfanhet, går andra året på fagskola och har vi ITC massor av kontakter. Inte ens du har ju satt din fot offshore! Hur tror du då någon 22 årig kille utan någon relevant erfanhet, som inte bor i Stavanger, har inget fagbrev eller inga kontakter få sig ett jobb inom drilling!?

  Det med att det finns andra stællen en på norsksokkel att arbeta på ær ju bara skitprat. Inget annat land får du anställning om du læst B&B..

  Har ju vænner som jobbat som roughneck i 4 år och som fått gå på grund av krisen. Inte ens dom får sig ett nytt jobb..

  Så i min mening har du inte redan ett jobb offshore samt relevant fagbrev och vill ta dig vidare, ja då slänger du pengarna i sjön om du går B&B i Sverige.

 17. Profilbild

  Håper de fleste som har tenkt å begynne på dette leser litt i dette kommentarfeltet først.
  For det første; ITC gir blanke i hva slags bakgrunn du har og om du i det hele tatt har mulighet til jobb! Når jeg gikk der var det alt fra anleggsgartnere til lastebilsjåfører. De sier de er nøye med hvem de tar inn, men når man først sitter i klasserommet så ser man at dette ikke er tilfelle. De mister elever i Norge av to grunner. Den ene er nedgangstider i petroleumsindustrien, den andre er deres mildt sagt frynsete rykte. At de nå starter opp i Sverige (med en tidligere elev som heller ikke har kommet ut offshore som firmaets representant) er nok et forsøk på å lure ut penger av folk som faktisk tror på alt tullet de sier.
  Har fått to forskjellige jobber offshore selv, men det var absolutt ikke på grunn av dette kurset! Spurte hr-avdelingen i begge firmaene om det hjalp at jeg hadde dette kurset, hvorpå jeg får svar at det ikke hadde noen betydning overhodet! Kun tidligere erfaring og utdanning som telte. Så til dere som tenker på dette: ikke gjør det! Masse penger rett i dass. Det er ikke direkte svindel, men ganske close;) alt for mange kompetente som har mistet jobben og står foran dere i køen dessverre

 18. Profilbild

  Hur går det før Atfre, har han fått fast 2/4 inom drilling nu? Ser att ITC ska ut på sina bedregerirunder runt om i Norge nu igen. Det ironiska i det hela ær ju att deras Svenska representat inte varit i nærehet av ett offshore jobb efter 3 års studier.

  Såg att dom nu har massa premier dom lockar med før att få folk till sina møten, haha ær ju helt sjukt vad dom prøvar sig. Det ska bli ett sant nøje att besøka en av dessa træffar dom nu ska ha. Vi ær några kompisar som alla jobbar offshore som ska gå och høra vad dom sæger.

  Sen så ska dom få besvara en del frågor jag tror dom inte kommer gilla att ta infør en grupp dom prøvar att sælja på kurser før hudratusentals kronor 🙂

 19. Profilbild

  @jovster nu har jag förvisso inte besökt ITC roadshow men jag har tidigare varit elev hos dem. Jag känner mig absolut inte lurad på något sätt. Tyckte dom erbjöd en bra utbildning. Men jag kände kanske att en del folk på utbildningen var lite väll naiva, dom såg va dom ville se och dom hade en dröm om att lyckas få ett av världens mest vällbetalda jobb. Som mest var vi säkert runt 250 svenskar som aktivt sökte jobb offshore mycket tack vare denna blog. Hur många var det egentligen som fick jobb 2/4 ? Nu är förvisso mr offshore själv väldigt realistisk med hur offshore branschen ser ut i dagsläget. Men ganska länge var ju även han optimistisk. Hur mycket har han tjänat på alla svenskar som anmält sig till borr og brunntekik kursen via sin hemsida?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.