Meny

Svenska sidan om offshore

Bye bye Norge

Då ska jag nu komponera ett inlägg som jag velat skriva så himla länge! Imorgon är det äntligen dags att flytta tillbaka till Stockholm där jag har min kära familj och vänner.

Kan handen på hjärtat säga att jag tänkt dagligen på denna dag i snart 2 års tid, 22 månader för att va exakt. Ska försöka summera min vistelse här i Stavanger…

När jag flyttade hit i augusti för 2 år sedan så hade jag inga direkta förväntningar förutom att jag Skulle ha jobb på oljerigg efter min grundkurs. Det var mitt enda mål men jag förstod ganska snabbt att det krävdes mer än så för att få jobba offshore. Jag hade problem att hitta boende och det slutade med att jag hamnade i ett kollektiv med 4 andra grabbar. Mitt fokus låg på studier, träning och att få jobb medan deras fokus var festa upp studielånet och komma bakfull till skolan.
Det var sköna grabbar men när det kom till ambitioner och mål så var vi helt olika vilket gjorde att jag 2 månader senare flyttade in till själva Stavanger. Det kostade förvisso mer men det var bättre för mig.

Efter grundkursen hoppade jag direkt på fagskolan så att jag kunde sätta de på CV:t, ”påbörjad teknisk fagskola”. Jag jobbade på sidan av det på en stor hamn som riggare. Det var sämre betalt än i Sverige eftersom det var via bemanning men jag såg det som ett bra jobb att ha med på mitt CV.

Tiden gick och jag fick sen resa ut och jobba för Halliburton vilket verkligen var toppen. En sån resa offshore gjorde att jag inte behövde jobba när jag kom hem, så då kunde jag köra på ordentligt i skolan. Sen höll det på så att jag jobbade offshore när dom behövde mig och annars var jag på skolan för att bli färdig.

Jag pajade tummen ute på Scarabeo 8 vilket blev en sjukt långdragen process! Läkarna sa hela tiden ”det har inte läkt än men kom tillbaka om 3 veckor”, och så höll det på. I samma veva fick jag jobb på mitt nuvarande jobb men kunde inte jobba eftersom jag va sjukskriven. Totalt jobbade jag inte på hela 4 månader vilket va väldigt tungt! Såhär i efterhand kan jag erkänna att jag hade aldrig blivit färdig med skolan så snabbt om det inte hänt. Jag gjorde nämligen som mest i skolan under den perioden eftersom jag inte hade något annat att göra.

Detta året har jag i princip bara jobbat och gått kurser via nya jobbet vilket har varit superskoj! Jag tog dom sista 2 ämnena + uppsatsen i skolan. Jag klarade alltså fagskolan på 1,5 år när normal studietid är 3 år! Det är bara en annan person förutom jag som gjort det *klapp på axeln*. Och han var roligt nog oxå svensk!

Här bredvid ser ni ett brev som jag har skickat till ett antal personer jag stött på genom årens lopp. Det är ett brev där jag tackar för stödet eller inspirationen jag fått från den personen.
Jag tycker det är väldigt viktigt att visa tacksamhet mot folk som hjälper än uppnå sina mål / drömmar.

Det tar inte mycket av ens tid och det är väldigt tillfredsställande att få höra. En annan anledning är att man behöver ha hjälp för att nå framgång. Det finns ingen som kan lyckas med något framgångsrikt till 100 % på egen hand.

Imorgon går flyget till Arlanda och sen kommer jag ha ett antal dagar framför mig där jag bara träffar familj och vänner. Det ska bli så tillfredsställande att fira detta! Jag känner mig verkligen fulfilled om man ska använda lite engelska!

Såg en sjukt bra video som jag känner talar till mig just nu. Ett av det första han säger är ”Life, what you put into it – you get out of it” och det stämmer så jäkla bra tycker jag. Många förväntar sig att bli oljemiljonärer utan att ens kämpa för det. Eller något så enkelt som att flytta till Stavanger och investera i en utbildning? Gäller det mesta i livet faktiskt. Jag kan iaf slå mig själv på bröstet nu och stolt säga att jag offrade 2 år (och en jävla massa pengar) på att skaffa mig mitt drömjobb. Det var inte lätt att sälja allt och lämna familj/vänner men det har varit en resa jag är otroligt nöjd över att jag gjort! Hur som helst dags att sluta va så filosofisk, klicka här för att se klippet!

En annan fantastisk nyhet är att dom nya tarifflönerna är förhandlade och klara nu! Min position som roustabout / DVO får minst 15 000 NOK extra plus en bonus på 6000 NOK. Antar att detta kommer på årsgrundlönen men det blir ju ändå några extra kroner per månad.

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

3 Kommentarer

 1. Profilbild

  Vad står DVO. För?

  • MrOffshore

   Tror det står för Drift og Vedlikeholds Operatör. Det är iaf roustabout. Ibland blandas de ihop med derrickmans förkortning som är DFO. Tror de e typ Drilling Fluid Operator eller ngt

 2. Profilbild

  Ok tack för det 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.