Meny

Svenska sidan om offshore

Catering

Catering

Har flertalet gånger fått frågor om hur det är att jobba inom catering ute på Nordsjön. Eftersom jag själv oxå är intresserad av hur det funkar passade jag på att fråga runt en del under min senaste tripp offshore. Generellt på en rigg så är det på den här avdelningen som tjejerna jobbar. Precis som dom vanliga däcks-crewen så är dom oxå 4 st per skift. En kock som alltid är i köket och sedan 3 st personer till som roterar på uppgifterna beroende på vilka tider det är osv

Jobbet
Att jobba inom catering kan innebära flera olika arbetsuppgifter. Man kan antingen jobba i köket, städ eller tvätt. Catering arbetar oxå 2/4-rotation vilket attraherar många.

Arbetstiderna är 06-18 eller 18-06. Detta för att kunna städa allas rum (byta sängkläder osv) när folk är och äter mat. Dom flesta jag pratade med hade en bakgrund inom restaurang men någon hade faktiskt varit florist innan. Så det går nog att komma in med vilken bakgrund som helst om man har tur. Dock är det krav att ha;

 • Säkerhetskursen
 • Offshore hälsocertifikat
 • Första-hjälps-kurs, 40 timmar
 • Arbetsmiljökurs, 40 timmar

Sen skiljer det sig givetvis mellan yrkena. Söker du jobb som kock skall du så klart ha jobbat som kock + fagbrev som kock osv. Vill man verkligen ha jobbet anser jag att man bör flytta till t.ex Stavanger för att få jobbet. Eftersom dom självklart hellre anställer någon som bor lokalt än att anställa någon som bor i Sverige som kostar massa extra pengar att flyga till/från jobbet varje gång.
När man väl jobbat ett tag och kommit in bra i systemet kan man gått flytta hem igen.

Företaget som hade cateringen på min rigg heter Norsk Offshore Catering, dom har cateringen på nästan hälften av alla riggar i Nordsjön (14 st). Det står på hemsidan att dom inte söker folk nu men enligt dom jag pratat med så står det alltid så bara för att dom inte ska få in för många sökande. Alltså precis som många drilling-företag gör.
Andra företag som har catering i Nordsjön är 4Service och Sodexo.

Inkomst
Efter lite snabbt googlande hittade jag en artikel från DN.no som skriver att personer inom catering tjänar ca 660 000 NOK per år. Detta är då med övertid, men ändå trevlig månadslön på 55 000 norska och vara ledig dubbelt så mycket som alla andra som jobbar på land.

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

15 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hej!
  Undrar bara om du vet vilka företag som sköter städningen offshore?
  Tänkte att det kanske inte är samma företag som sköter catering? =o)
  Tacksam för svar.
  //Tine

  • MrOffshore

   Hej Tine!
   Jo det är faktiskt samma företag som sköter mat, städning, tvätt. Det är catering det. Har listat 3 företag bland mina länkar.

   NOC
   Sodexo
   4Service

   • Kock

    Lite uppdatering så kan en del jobb kräva VHF & Livbåtförare för catering sidan, typ 15-19k extra utöver de 25-30k som man i Norge betalar för GSK, 1’a hjälpen samt HMS kursen.

    Men det skiljer som oftast mellan de olika bemanningsfirmorna 🙂

 2. Profilbild

  Mr Offshore, vilken trevlig prick du verkar va Imponerad av att du alltid låter så glad.
  En kanske lite dum fråga men tror du att d finns nån chans för en 25 gammal lastbilchaufför att få komma ut o städa lite, menar då givetvis efter att man har tagi alla kurser, eller känns d som att an borde ha jobbat i lite mer ”service” inriktade yrken? Är oxå lite nyfiken på hur länge du bodde kvar i stavanger efter att du fått jobb.

  • MrOffshore

   Hej hej tack för dina fina ord!
   Jag har mött folk där ute i cateringen som varit både bartenders och florister hehe. Nog kan du få jobb alltid! Möjligtvis att du bör bo lokalt när du söker jobbet och inte flyttar till Sverige igen förns du fått fast anställning.

 3. Profilbild

  Hej Mr! =)
  Om man bor i Sverige och betalar Flyg själv T/R till förslagsvis Stavanger där pickup sker tex, skulle det vara OK för dem? Eller är det helt uteslutet? Jag är en tösabit på hela 31 år som är sugen på Cateringdelen.

 4. Profilbild

  Hej, jag undrar om man själv bekostar de utbildningar som krävs och om så är fallet. Gör man det efter lov om anställning eller chansar man, går kurserna och sedan söker arbete? Ja sedan samma fråga som ovan. Om man bekostar resor själv, kan det vara intresserade då?

  • MrOffshore

   Du bekostar kurserna själv och söker jobb sen. Så det är en ”chansning” som du säger. Bra att ringa företaget innan du gör kurserna och fråga om ditt CV är intressant för dom.

   Bekostar man transporten själv från Sverige så borde dom ju bara tycka det är bra? Men ställ även denna frågan när du ringer.

   Lycka till !

 5. Profilbild

  Hej! Jag har tagit grundläggande säkerhetskursen nu i Stavanger på Falck nutec. Nu letar jag kockjobb för fullt men verkar svårt. Har du några tips i dagsläget hur jag ska gå till väga? Min meritlista inom restaurang är gedigen och har drivit eget i flera år men vill nu prova på detta efter jag sålt restaurangen nyligen.
  Mvh Adde

 6. Profilbild

  Måste man prata norska el räcker det med engelska som modersmål? //Lia

  • MrOffshore

   Norska / svenska och engelska ere som gäller

 7. Profilbild

  Hej! Är en 19 årig tjej som jobbat extra på en restaurang i lite mer än 4 år (jobbat heltid det senaste halvåret). Jag serverar, diskar, städar, står i kassa och hjälper till med enklare matlagning samt bakar. Tror du jag är för ung för att jobba offshore? Skulle vilja göra det från och med nästa höst om det går. Är 20 år då! Sen verkar det på Norsk catering offshores hemsida som om man måste gå en kurs innan man ens skickar in cv och sedan kan ta dem andra kurserna efteråt, vet du vilken kurs det är exakt som dem menar att man måste ta innan och var man går den? Tack på förhand, Sofia

  • MrOffshore

   Hej Sofia kul att du har planer på att jobba offshore! Vad jag förstått så ere NOC och Sodexo som är störst på catering i Nordsjön så sök hos dom först och främst!
   Att man ska ta alla kurser innan man ens skickar in CV förvånar mig inte. Så är det med alla jobb. Ring dom och fråga vettja! Branschen har ju tyvärr avskedat mkt folk senaste halvåret så dom kanske inte söker just nu. Men det kan ju vara annorlunda inom catering vad vet jag..

   Ang vilka kurser du ska ta så ring dom eller läs på deras hemsida. Kanske kommer det kommentarer här i tråden från andra som vet…?

   Lycka till!

 8. Profilbild

  Hej!
  Jag undrar om man måste ha dessa kurser innan det ens är lönt att söka? Jag känner rent rimligt att inte kunna lägga alla dessa pengar på kurserna om jag inte får ett jobb i slutändan. Hur tänker man där?

  • MrOffshore

   Hejsan Emma det var en bra fråga jag är ganska säker på att du måste ha dom innan du söker jobb. Det visar ju även firman att du är hungrig och vill ha jobbet.

   Hade jag varit dig hade jag skrivit till företagen som har mycket av cateringen i Nordsjön och fråga dom. Kolla hur det ser ut med nyanställningar framöver. Berätta om din bakgrund och ifall dom tycker det är värt för dig att gå alla kurser. NOC (norsk offshore catering) och Sodexo är stora där ute. Börja där och återkom gärna med vad du fick för svar.

   Lycka till

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.