Meny

Svenska sidan om offshore

Den rådande oljekrisen del 2

Den rådande oljekrisen del 2

Detta är en artikel jag gärna hade sluppit skriva men det känns som att det behövs en uppdatering nu.

När jag skrev den första delen för 6 månader sedan kostade Nordsjöoljan 57 dollar fatet. Då minns jag själv hur man tänkte att ”nu är botten nådd” och norsk media släppte nyhet efter nyhet som påvisade detta. Idag kostar ett fat olja endast 33 dollar per fat och det har hänt mycket på 6 månader.

En stor skillnad som jag ser det är att till och med norsk media har börjat skriva dåliga nyheter sedan en tid tillbaka. Man tror ju att dom om någon ska vara objektiv, men precis som när vi satsar pengar på svenska fotbollslandslaget; så gör man det med hjärtat och inte med hjärnan alla gånger. Numera är var och varannan nyhet om hur många hundra som måste sparkas i olika företag pga dessa dålig tider. 

Adderar ett skärmklipp från di.se som förklarar prisraset väldigt bra..

Oljeprisraset i korthet

Ett annat skärmklipp från Placera.se och deras artikel kan ni läsa själva här!
oljepriset enligt PlaceraEfter att ha läst dessa 2 texter så förstår man hur små Norge är i sammanhanget 🙁 . Norge har förmodligen den dyraste oljan i världen, alltså vad den kostar att ta upp. När dom betalar miljoner per dag för en rigg mitt ute på havet, så kan man i arabländerna i princip knacka hål i marken och oljan sipprar upp. Med vetskapen om att Norge står för endast 3-4 % av världens oljeproduktion så är dom säkert ett enkelt byte för Saudiarabien att slå ut.

Ju längre dom fortsätter med detta desto mer blöder nationer som är helt beroende av att exportera olja. Typ Ryssland, Norge och flertalet länder i Afrika. Det är ju lätt att spekulera men visst kan det vara ett smart drag för att säkra sitt lands framtid. Norrmännen har ju tyvärr knappt någon annan exportnäring än olja och gas. Visst är laxodlingen stor i Norge men jag tvivlar på att den kommer kunna bära landet på sina axlar om detta låga oljepris fortsätter många år. 

Skolorna
Dom privata skolorna som under boomen var överfyllda med elever är numera i princip tomma. Dom måste gå runt som alla andra företag så först drog man in på lunch osv men efter ett tag fick lärare gå eftersom inga nya elever tillkom. Idag vet jag att Nortrain inte har grundkurs längre. Möjligt att man kan läsa den på någon av dom andra privatskolorna. Men vem gör det när marknaden ser ut som den gör?!
Folk med 10 års offshore erfarenhet går hemma arbetslösa och väntar på att konjunkturen ska vända. Hur ska någon utan offshore bakgrund kunna få jobb närmsta åren!? Det är tämligen ingen ljus verklighet nu inom olja i Norge 🙁

Oljekrisen
Något år efter att jag själv kom till Stavanger så tog oljeboomen verkligen av. Alla som hade säkerhetskursen kom offshore. Ute på jobbet hade var och varannan person gul hjälm. Vilket innebär att man har gjort mindre än 3 turer ombord på riggen. Man skröt om att dom då 30 riggarna på norsk sockel snabbt skulle utökas till hela 50 stycken inom bara 5 år!!!

I veckan rapporterade offshore.no hur det idag finns 7 oljeriggar i Norge som ligger parkerade vid någon hamn. Under 2016 spår man att ytterligare 12 stycken kommer gå samma öde till mötes – detta för att dom inte har några nya kontrakt.
På hemsidan e24.no kan man hittade intressant fakta om vilka fält som går med vinst respektive förlust vid dagens oljepris. Som ni kan se på skärmdumpen nedan så är det idag bara 1 fält. Det är Lundins guldgruva Edvard Grieg. Siffrorna under oljefältets namn betyder hur mycket dom förlorar per fat som pumpas upp.
Lönsamhet av Norges oljefält
Så Norge blöder just nu…..! 🙁

En annan stor nyhet som kom precis efter årsskiftet är att världens största oljebolag, Aramco från Saudiarabien kanske kommer börsnoteras! Få har nog hört talas om Aramcodetta statsägda företaget men det är faktiskt världens största både mätt till oljeproduktion och påvisade reserver. Varför vill man då börsnotera efter att ha försörjt landets ekonomi sedan 1933?

Kanske har kungahuset och staten börjat se botten på sin skattkista och behöver kapital? Dom har ju faktiskt gått med underskott många år nu. Bara min gissning, men det vore intressant om det blev börsnoterat i dessa dagar när priset rasat med 72 % sedan toppen under sommaren 2014.

Folk som tror på konspirationsteorier hoppas nog att krig ska utbryta så att oljemarknaden på något sätt förändras. Ett land som exporterar olja idag plötsligt inte gör det längre så påverkas ju givetvis tillgången i världen och priset bör stiga.

Samtidigt är det alltid som mörkast precis innan solen går upp… Kanske är vändningen precis runt hörnet? Jag själv är väldigt sugen på att investera i olje ETFer just nu! Ska se hur priset utvecklar sig under början av året här innan man tar något beslut. Många oljeaktier har verkligen blivit slaktade på senare tid och tror man på en uppgång igen så kan det vara ett intressant alternativ att spana in.

Min egen situation
Mitt företag sparkade som sagt ett större antal personer i höstas eftersom vi hade riggar utan arbete. Under 2016 har vi lika många riggar som borrat färdigt på sina brunnar och då behöver nya uppdrag. Idag slåss alla drilling-företag om dom få kontrakten som finns – vilket inte är många 🙁 Jag älskar livet som offshore arbetare och hoppas innerligt att krisen vänder nu. Jag behöver att företagets riggar får nya kontrakt… 🙂

Dock känns det ju som att när krisen väl vänder, så kommer det ta lååååång tid. Först kommer ju såklart inte oljeprisen dubbla eller trippla sig över en natt. Men när det väl börjar se ljusare ut igen så tror jag företagen kommer vara aningen försiktiga. Det tog ju ändå ca 1 år efter oljeprisfallet innan det blev ringar på vattnet och folk blev av med jobben.
Eftersom kontrakt i den här branschen sträcker sig över års tid.

Om ett företag får ett kontrakt på massa brunnar som ska borras under 3 års tid så kommer ju den riggen ha arbete dom kommande 3 åren, oavsett vad som händer på oljemarknaden.

Med det hoppas jag att detta blir det sista negativa inlägget om oljekrisen! Tänk om priset är på botten nu och om vi under året får läsa om företag som återanställer igen 🙂

”Kryssa fingrarna” som man säger i Norge!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.