Meny

Svenska sidan om offshore

Den rådande oljekrisen

Den rådande oljekrisen

Titeln på den här artikeln kommer säkerligen inte som någon nyhet för någon. Det jag har tänkt med den här artikeln är att samla mycket information om det aktuella läget. Även ge min egen syn på situationen och i vilken utsträckning vi påverkas som vill jobba offshore.

Sedan sommaren 2014 har oljepriset rasat från 110-115 dollar enda ner till låga 45 dollar per fat. Senaste månaderna har priset svängt kraftigt och i skrivande stund kostar ett fat Nordsjöolja (Brent) 57 dollar.

Priset på oljan är nämligen den största faktorn till att vi sedan dess har sett en riktig lågkonjunktur inledas i offshore industrin. Det känns onekligen väldigt märkligt att man ifjol pratade konstant i norsk media om att det inte finns nog med folk att anställa. Man gjorde det nya megafyndet Johan Sverdrup som kommer producera +50 år fram. Då hade man nämligen siktet på att dom 30 befintliga oljeriggarna i landet skulle utökas till närmare 50 st på bara 3-4 år. Jag själv rapporterade även detta här på hemsidan vilket då var strålande nyheter!
Vad jag fått höra av er läsare och lärarna på Nortrain + ITC Boreskolen så vallfärdade nästan svenskar till privatskolorna för att utbilda sig och få jobb offshore. 

Allt såg ju så ljust ut?! Bara man tog kurserna och hade tålamod så skulle man till slut få sitt drömjobb på oljerigg, eller hur?

Sen från ingenstans så halveras oljepriset och offshore marknaden förändras. Inte över en natt men kvartalsvis får man läsa mer och mer om folk som mister jobbet. Enligt DNB Markets så har över 21 000 personer förlorat jobbet sedan januari ifjol.
Själv känner jag många personer som jag gick på skola med som numera är arbetslösa för att dom fick jobb i fel företag. Givetvis ingenting man visste då eller för den delen Brent oil 2012-2015kan göra något åt idag…

Vad bestämmer priset
En haltande ekonomisk tillväxt har sänkt efterfrågan på olja. Samtidigt utökar USA sin utvinning av skifferolja. Vad som vanligtvis brukar hända när oljepriset droppar är att Saudi-Arabien och OPEC-länderna sänker sin produktion.

På så sätt minskar tillgången i världen och priset kan då behållas högt. Länderna inom OPEC har världens billigaste oljeproduktion och tjänar givetvis mer på ett ännu högre pris.

Men den här gången sänkte man inte sin produktion utan fortsatte pumpa upp lika mycket. Varför kan man fråga sig men en teori är att slå ut konkurrenter (Ryssland och USA) och rusta sig bättre för framtiden.
Hur oljepriset påverkar världsekonomin med billigare transporter osv känns som fel forum att diskutera på. Men det påverkar i mycket hög grad ett litet land som Norge som bara står för 3,8 % av världens oljeproduktion.

För dyrt
På norsk sockel är det väldigt dyrt med arbetskraft, tjänster och att hyra oljeriggar, om man jämför globalt… Som jag förstått det så justeras dessa kostnader ner avsevärt vid varje lågkonjunktur. Folks löner sänks givetvis inte men framför allt rigg-raten gör det. Alltså priset det kostar för operatörerna att hyra en oljerigg per dag.
Ni kan ju tänka er hur det såg ut 2013-2014 när alla företag ville anställa för det fanns så mycket jobb! Operatörerna hade inte nog med riggar för allt som skulle göras och då kunde riggföretagen så klart sälja sina riggar till högstbjudande.

Nu 1,5 år senare ser det tvärt om ut! Det finns massor av riggar men få operatörer som törs sticka ner borrkronan i havsbotten. Så nu sänks rigg-raten avsevärt bara för att riggföretagen ska få jobb till sina anställda. Jag har även hört om riggar som hyr ut sig till självkostnadspris bara för att få kontrakt!

Bilden nedan är en skärmdump från Offshore.no som illustrerar bra hur läget ser ut.

Så på lång sikt måste dessa priser ner menar många. Annars fortsätter bara allt upp och Norge slår ut sig själv som bärkraftig oljeproducent. 

Framöver
Att sia om oljepriset går så klart inte. Många experter menar att det kommer gå tillbaka upp men lika många menar även att det kommer fortsätta ner. Efter att priset föll så har det nu gått över 1 års tid innan det börjar synas ordentligt i branschen anser jag. Bara för att priset går ner så hade ju alla riggar fortfarande kontrakt ett par år framöver. Men då ingen törs skapa nya kontrakt numera pga nedgången så är det många riggar som står utan kontrakt när deras nuvarande tar slut.

I norsk lag så har du rätt att få ditt jobb tillbaka efter 1 års tid om du blivit uppsagd och företaget anställer igen. Vissa företag är generösa och har 2 år. Att pointera här är också att du måste varit anställd minst 1 år innan du blev uppsagd för att denna regel skal gälla.
På mitt jobb är det många personer som troligtvis mister jobbet under andra halvan av 2015.

Så då gäller det att marknaden vänder upp igen inom närmsta tiden så att dom har chansen att få tillbaka sina jobb igen! Jag hörde av Fredrik att när företaget återanställer så kan dom välja vilka dom vill ta in igen, men detta är inget jag kan bekräfta själv.Screenshot_2014-09-11-03-42-38-1

Arbetsmarknaden
I och med denna jobbiga lågkonjunktur så har förhållandena på arbetsmarknaden förändrats kraftigt. När branschen är i uppsving så är det ”enkelt” att få jobb och företagen sänker sina intagningskrav för att dom behöver arbetskraft. När marknaden går till det lite mer normala så ställer företagen krav på att du har massa utbildning samt relevant arbetserfarenhet.

Så var det när jag sökte jobb.
Många vill arbeta offshore på norsk sockel och därför är det alltid svårt att komma in. Mycket kompetent folk ska slåss om det lilla nålsögat för att få jobbet.

Men då branschen upplever kraftig nedgång som den gör nu, så är det ingen som får jobb ens! Ni kan säkert också tänka er hur det kommer bli den dagen då företagen börjar anställa igen… Kommer dom då återanställa alla duktiga personer som redan jobbat flera år offshore eller kommer dom ta in en nybörjare som aldrig varit offshore?

Det är uppenbart att dom kommande åren så räcker det inte med grundkursen Bore- og Brønnteknik (VG2) och Teknisk Fagskole för att få jobb. Alla letar ju alltid efter den kortaste, enklaste och billigaste vägen ut offshore. Vad den numera är kan jag inte svara på.

Jag tror att om du inte har varit offshore tidigare så har du lång väg att vandra som det ser ut nu…

Man kan ju heller inte påverka dom stora krafter som styr oljeindustrin utan bara sig själv. Mister man jobbet som man kämpat så hårt för, vad gör man då? Jobbar man med sitt gamla jobb i Sverige tills allt vänder upp igen (om det nu gör det).
Försöker man söka offshore jobb utanför Norge för att fortsätta utveckla sina färdigheter? Eller kliver man tillbaka till skolbänken och utbildar sig så att man står lite bättre rustad senare?

Det är svårt att spekulera i samtidigt som många har flera personer i sitt liv att ta hänsyn till. Dom flesta äger ett hus/lägenhet och måste ha inkomst.
Vad gör man om ifall man läst klart VG2 och håller på med Teknisk Fagskole utan relevant CV i övrigt? Det ser verkligen inte ljust ut!

Många är arga på privatskolorna att dom lovat guld och gröna skogar bara man går deras kurser. Men den ilskan tror jag främst handlar om att man vill skylla på någon. Visst att dom är en vinstdrivande verksamhet som vill tjäna pengar men ingen utbildning ger väl en 100 % chans till jobb efteråt? Inom allt så handlar det om efterfrågan på jobb, och inom just offshore så är det sjukt många som slåss om få platser. great-depression

Är man en av dom som haft otrolig tur (som jag) och kommit in så är anciennitet allt just nu. Precis som oljepriset så är det ingenting du kan påverka själv men ju längre anciennitet du har desto mer ökar chanserna att man får behålla jobbet.

Hörde när jag va på riggen sist om en kille som varit roughneck 5-6 år utan att få avancera till derrickman. Han ansåg sig förbisedd och valde i högkonjunkturen att byta företag för att bli derrickman. Ett år senare sitter han nu utan jobb för att han nollställde sin egen anciennitet när han gick över. Snöplig historia men det är ju risken man tar när man byter företag.

Personligen har jag ställt in mig på att kommande året så går jobb före ALLT! Ska jobba så mycket det bara går så man är gott rustad ifall ett worst-case-scenario skulle inträffa. Ska bli bättre på att rapportera nyheter här på sidan också.

Hur gör ni själv? Vad tänker ni och hur upplever ni det hela?

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

8 Kommentarer

 1. Profilbild

  Riktigt bra inlägg!!

 2. Profilbild

  Hejsan!

  En bra beskrivning av en för tillfället turbulent marknad.

  Självklart går även oljebranschen i vågor som andra branscher. Vi kan historiskt sett se liknande trender som i mångt och mycket styrts av den internationella politik som drivs. Inte kommer den norska oljeindustrin att få det lättare när dagens handelsembargo släpps mot Iran, ytterligare en stor aktör kommer tillbaka på marknaden. Så en intressant fråga i det stora hela är att varför ser vi ingen nedgång i oljeproduktionen på norsk sockel?

  Jag vill dock dela med mig av en reflektion som jag gör utifrån min roll som utbildningsaktör – vi ser återigen ett ökande intresse för våra säkerhetskurser. Ökningen kommer från företag, både norska och svenska, som fått olika kontrakt på norsk sockel. Om det är positivt eller bara en tillfällig trend, det återstår att se…

  Rolf Karlsson
  Offshoresupporten i Sverige

 3. Profilbild

  @rolf karlsson ”så en intressant fråga i det stora hela är att varför ser vi ingen nedgång i oljeproduktionen på norsk sockel?!” Är du medveten om att Norge hade sin peak oil i början av 2000-talet och sedan dess har olje produktionen sjunkit mellan 6-9% om året? Eller menar du att man ska stänga ner produktionsplattformarna bara för att priset är dåligt och starta upp dem igen då priset är högre? Vi får se vad som händer med oljepriset nu når iran har sagt att dom ska öka sin produktion med 50%. Själv så ser jag inte positivt på framtiden.

 4. Profilbild

  Bra inlägg Mr.Off. Jag tror nog att en uppgång är att vänta på Norsk sokkel inom 18-36 månader vad beträffar arbetstillfällen. Ett problem som jag ser för oss som arbetar offshore är att nya tekniska lösningar kräver färre ansatta för att lösa olika arbetsuppgifter. Dom som blir kvar/ska anställas måste ha diplomer och tung erfarenhet för att bli intressanta. För en tjugo år sedan räckte det med att packa en väska och säga ”hej” för att få sig en jobb, så är det som bekant inte längre.
  Kraven på dom sökande för olika tjänster kommer att stiga för varje år, vilket leder till att konkurrensen för dom som söker ”okvalificerade jobb” kommer att få det ännu svårare.
  Färre personer på drillfloor för att lösa uppgifterna gör på grund av nya automatiska lösningar gör att chanserna till att få sig en jobb där kommer bli förunnat ett antal få.

  Ett betyg/diplom, relevant erfarenhet, samt ett gott kontaktnät plus en gnutta tur är nog ”snarveien til en arbeid offshore” nu.

 5. Profilbild

  @ Erik, vad jag menar med min fråga är att: Varför har inte produktionen minskat under denna så kallade krisen? För det har den inte. Januari 2014 hade i princip samma produktion 2015, dvs drygt 1,5 mil fat/dag, samma siffror i februari och mars, men i april skedde en förändring, då var produktionen högre än förra årets aprilproduktion, i maj var differensen ännu större och så sent som i juni ligger oljeproduktionen 10% högre än 2014 – så i produktionen syns ingen kris. Så min frågeställning är: Varför speglar inte krisen av sig på produktionstalen?

  • Profilbild

   Det kan ju vara så att många stora fält haft first oil och kommit igång med produktionen senaste halvåret Brynhild, AAsta Hansten? Därav ökningen, kan ju också vara så att man ser en risk att 1998-99 oljepris kan komma igen med pris <20$ BOE och inte vågar minska produktionsvolymer.

 6. Profilbild

  Hej Mr.off!
  Riktigt bra inlägg!!
  Jag har en fråga! I inlägget så skriver du att det ser dåligt ut för de som tog det enklaste vägen in… d.v.s. VG2 och Teknisk faskole… hur ser det ut för någon som blir klar med sjöingenjör utbildning om 3 år! Precis börjat!

  • MrOffshore

   Hej Allamo och tack ska du ha! Jag är ingen rekryterare så jag kan inte svara på det. Det man kan säga är att väldigt få företag anställer just nu och det ser inte ut att ändras den närmsta tiden tyvärr.
   Vill du jobba offshore tror jag du gör bäst i att jobba med det du är utbildad till och sedan återkomma när marknaden börjar vända upp. Utbildning är superbra men alla vill nog ha nån med arbetserfarenhet oxå.

   Men det är min personliga gissning..

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.