Meny

Svenska sidan om offshore

En drøm som blev sann!

En drøm som blev sann!

adam

Vill først tacka Mr.Offshore før att få kunna dela med mig min resa ut offshore.

Och hoppas att min resa kan motivera andra som jagar sitt drømjobb offshore!

 

 

Mitt namn ær Adam Erixon. Och ær uppvæxt i Katrineholm. Och før att få en liten bild av mig. Så ær jag en målmedveten och aktiv kille som inte nøjer mig. Vinnarskalle med andra ord!

Har spelat Tennis på elit nivå som yngre vart med i Sverige rankingen. Men efter ett benbrott så har jag enbart ægnat mig åt styrketræning/crossfit. Och det jag berættar nu ær ifrån mina egna erfarenheter.

 

 

Jag børjade verkligen ifrån noll med en drøm som nu blivit verklighet. Att få arbeta som mekaniker offshore!

På gymnasiet så gick jag omvårdnadsprogramet. Och ville då bli polis. Men det ændrades rætt snabbt nær jag insåg att det var inget før mig.

Efter gymnasiet så fick jag en yrkesutbildning genom arbetsførmedlingen och blev 45 veckor senare klar som licens svetsare. Fick då åka till Drammen i Norge och gøra min praktik. Det var nånstans dær jag gick nys om oljeindustrin och jobba offshore osv. Och ett intresse som væxte sig allt starkare. Efter praktiken så åkte jag till Sverige igen och fick då. Yttligare en yrkesutbildning som senare ledde till att jag blev klar som jærnvægstekniker/spårsvetsare. Och har arbetat med just det sen 2009.

 

Men fortfarande så hade jag den drømmen att få gøra nåt helt annat. Nåt som var utøver det vanliga, bra betalt och vara ledig længe. Sen kom den drømmen upp igen att søka sig till oljeindustrin istællet.

En dag så satt jag framfør datorn och søkte utbildningar inom oljeindustrin och fick en del tips av en del vænner som jobbar ute på oljeriggar worldwide. Fick tips vilka kurser jag skulle ta och fick tillslut napp på en kurs i Gøteborg. Då skulle man gå 6 dagar och klar utbildad Rigger. Ni som inte vad det ær. Så ær det ett rætt eftertraktat yrke som behøvs mycket on/offshore. Arbetet kan vara allt ifrån rigga in/ut stora rør, stroppa och læra sig anvænda fallsækring. Jag bokade iallafall den kursen som jag senare fullføljde. Och inte långt senare så kom jag ut på mitt førsta arbete onshore (Egersund). Det var ingen toppen firma jag børjade på direkt. Men jag visste att det var erfarenhet som jag var tvungen att ha før att senare komma ut Offshore!

 

Børjan av 2013 så bokade jag yttligare några kurser som jag senare fullføljde i Stavanger. Grunnlæggande sækerhetskurs och ett par andra kurser som det ær krav på att ha om man ska åka offshore. Så klart så betalade jag allt ifrån egen ficka. Och samtidigt nær jag var i Stavanger så børjade jag mitt søkande efter jobb on/offshore. Allt gick vældigt segt och jag visste att de flesta projekten skulle starta vid vårkanten. Men endå så låg jag på firmorna. Ringde och skickade in en massa cv:n och intyg till olika føretag. Visste senare att jag skulle få napp tillslut.

Våren 2013 så får jag æntligen det samtalet jag væntat på så længe. Att få resa offshore før ett bra bemanningsføretag som ær inhyrda av IKM. Ett rivningsprojekt som kommer pågå hela sommaren. Men ær enbart projekt anstælld. Efter det projektet så blir det yttligare lite stilla med jobb on/offshore. Så fortsætter då att arbeta på jærnvægen hemma i Sverige igen fram till nyåret.

Kan sæga att 2014 kunde inte ha børjat bættre før mig. Var på ett kortare arbete i børjan av Januari i Eydehavn i Norge. Senare efter det jobbet så blir jag sittandes hemma ett tag. Och fortsætter søka jobb och skicka in cv:n.

Och kan sæga att hårt arbete lønar sig alltid. Och med lite tur så får man det samtal som kommer førændra mycket framøver før mig. Det ringer en man som prsenterar sig och sæger att han ville veta lite om en kollega som lakt till mig som referens. Och bara før jag arbetat med honom tidigare så vet jag att han ær duktig på det han gør. Vi sitter och pratar lite och sedan frågar han mig om jag ær på jobb eller om jag sitter hemma? Och jag svarar då att jag har en firma som jag ska resa offshore før men jag vet inte nær. Just precis jag pratat klart så sæger han næstan direkt. ”Du kan få åka på Måndag før mig. Och då får du fast anstællning før oss med” sæger han. Och jag tackar så klart JA!

 

Så måndagen den 17e Mars så flyger jag ut på en rigg som heter Grane. Och ær just nu i denna stund ute och jobbar som offshore mekaniker. Med fast anstællning så ær det ett projekt som kommer hålla på till augusti och senare så blir det mer arbete på andra riggar runt hela Nordsjøn och kanske utomlands med. Just detta bolag ær vældigt kænt før att behandla sina anstællda bra och arbetar brett med olika kunder som Aker, Aibel, Statoil, IKM osv.

Så kænns vældigt bra och tryggt. Det som ær bra med ær att jag fick vælja rotation. Antingen 14-14 eller 14-21. Så jag valde 14-14 bara før att få lite mer erfarenhet och så klart få visa framføtterna med.

Kan sæga med egna erfarenheter att det verkligen ær ingen lætt bransch att bara gå in i. Krævs både kontakter, referenser och olika utbildningar/kurser. Och en hel del søkande med samtal och skicka in cv:n næstan dagligen. Kan sæga att jag minst har ringt 10 samtal om dagen till olika føretag. Skickat in flera hundra cv:n før att ens få napp. Men vill man verkligen nånting så kommer man slutligen lyckas med det också. Jag klarade mig  utan just VG2 kursen. Men det ær absolut ingen dum utbildning att ta om man vill det.

 

Vill årterligen igen tacka MR.Offshore før att få skriva via hans blogg.

Och ni ær varmt vælkomna att stælla frågor till mig. Och jag svarar så snabbt jag kan.

AdamErixon2010@hotmail.com

 

 

Adam Erixon

Jag arbetar som Offshore mekaniker i Nordsjön. Och uppdaterar med jämna mellan rum hur detta jobb är. Och hur jag kom ut på mitt första uppdrag offshore.

Målet i sikt är att ta sig igenom VG2 och sedan bli anställd för ett stort drilling företag.

Senaste inlägg av Adam Erixon (Visa Alla)

29 Kommentarer

 1. Otroligt bra text!
  Motiverande att få höra andra vägar ut till drömmyrket! 😀

  • Tack så mycket Viktor! Hoppas det går bra med dina studier med?

 2. Häftig läsning och bra jobbat!

 3. Grymt!
  Var det på YellowOffshore i Göteborg du gick 6-dagarskursen?

  • Hej Kim!
   Svar ja. Det gjorde jag. Du med?

   • Nej. Bor i göteborg och funderar starkt på att sadla om till offshore. Söker all info jag kan få. Jag har tyvärr inte ekonomin eller tid till att gå en längre utb så detta inlägget var klart inspirerande. Kortare kurser i 20 000:-/ klassen kan man spara ihop till. 🙂

 4. Underbart GRYMT jobbat grabben……….nu får jag själv sätta fart då har själv gått en del kurser själv som är betalda ur egen ficka,Jag är gammal brandman utbildad bilmek jobbat 17 år med pumpar SULZER…….brandm. 12,5 år + mycket mera jag måste hitta rätt ställe å söka på !!?

  • Tack Peter Karlsson! Det ær bara att kæmpa på!
   Var så jag med gjorde. Betalade ifrån egen ficka. Finn.no nav.no finns det flesta annonserna:)

 5. grattis 🙂

 6. Ja, du har verkligen jobbat målmedvetet Adam! Härligt att allt arbete äntligen bar frukt. Så som det ser ut idag kommer arbetsmängden inte direkt minska de kommande åren. Börja med 14-14 å gå sen ner till 14-21 så behåller du den där hungern och kämpaglöden i många år. Välkommen till världens bästa och säkraste jobb!

  /Tomas Roos, LRA

  • Tack så mycket Tomas. Och tack før all hjælp du har gett mig med!
   Absolut! Kør nu 14-14 5 rotationer førhoppningsvis. Och nu tajmar man in dom røda dagarna i April och Norge nationaldag med:)!
   Vi snakkes snart Tomas!

   // Adam Erixon

 7. Ni vet inte om det finns några bloggar om Cateringbiten? Några tjejer som vill dela med sig av den delen!? Tack

  • Hej Sandra.
   Nej jag har tyværr inte sætt nån som bloggar om cateringsbiten. Men ett av dom størsta ær ju ESS.

 8. Inspirerande läsning. Sparar pengar till grundkursen…

 9. Härligt att läsa! Var du tvungen att skriva dig i norge för att söka jobb, eller stod du fortfarande bokförd i sverige?

  • Hej Malin!

   Stod fortfarande bokførd i Sverige. Och då får man vænda sig till skattetaten før utomlands ærenden i Stavanger. Så gå in på skattetaten.no 🙂

 10. Hej

  Jag har en kemi ingenjörs utbildning, undrar vad skulle du rekommerndera om komma på offshore

  • Hej Abraham!

   Då ska du nog söka dig till finn.no
   Just kemi så har jag väldigt dålig koll på tyvärr Abraham!

  • Fredrik

   Kemi ingenjörer som jobbar offshore har ofta studerat på Stavanger eller Bergen Universitet. Ta kontakt med dom och fråga. Kolla även upp och du kan ordna ett fagbrev, då är det inte långt kvar 🙂

 11. Hur fick det till att gå från rigger till mekaniker?ær ju høga krav på mekaniker offshore

  • Som jag skrev så har jag en bakrund som järnvägstekniker, bantekniker och spårsvetsar. Har jobbat som maskinoperatör och gått på yrkeshögskola. Plus en del kurser som jag tog i Norge som gjorde mig eftertraktad mer Chris:)

 12. Hej Adam! Grattis till din framgång som offshore arbetare. Jag kommer under maj månad att ta GKS offshore med VHF/SRC certifikatutbildning i Sverige. Jag är trött på att gå arbetslös i Sverige utan att hitta jobb. Är utbildad kock/kocksteward/kallskänka, har fackbrev (diplom) från utbildningen, vilket är högt skattat i Norge. Jag har erfarenhet som kocksteward inom den svenska handelsflottan, både på oljetankers, rorobåtar och passagerarbåtar. Har jobbat med detta i nära 14 år. Har även erfarenhet inom andra områden, vilket visar att jag är mångsidig. Jag är inte rädd för att flytta dit där jobben finns. Min fråga är hur stor är min möjlighet, tror du, att få ett jobb inom cateringbiten inom offshore branschen med min bakgrund? Hypotetiskt sett, om jag flyttar till Stavanger med omnejd, hur är det med landjobb under tiden jag mailar och söker offshore catering jobb? Har du några konkreta tips att delge mig som rör landjobb? Jag menar det är ju inte så lätt och billigt att flytta på sig, även om viljan finns. Det krävs ju ändå en inkomst under tiden offshore jobbet dyker upp. Hur klarade du dig rent ekonomiskt, ursäkta frågan men på en höft hur gjorde du? Tacksam för svar.Bor du i Norge? Stavanger eller var?

  Ja det är väl mina frågor för nu. Återkommer säkerligen med fler frågor. Hoppas det inte gör något. Vill bara ha ett jobb och känner att denna branschen kan passa mig då jag har erfarenhet till sjöss och är villig att jobba hårt och är driven, nyfiken och ambitiös.

  Med vänlig hälsning

  Anna – Har jobb i sikte, med service som drivkraft.

 13. Om det är något det verkar finnas gott om jobb inom så är det inom service yrken här i Stavanger. Så själva jobb biten medans du söker dig offshore behöver du inte vara orolig över. Speciellt med din erfarenhet 🙂 Resten kan jag dock inte svara på! Hehe. Lycka till!

 14. Tack för din kommentar, Jonas. Har du/någon några tips eller känner du/någon till något företag som behöver ny personal? Det kan vara allt från receptionist, administratör och kundtjänstmedarbetare till kallskänka, kock eller kantinemedarbeidere. Alla tips på kontaktpersoner med kontaktuppgifter tas tacksamt emot. Jag söker även på nätet, nav.no, finn.no mm, men ibland kan det finnas andra vägar att gå. Jag är en driven tjej och en jäkligt duktig kock och kallskänka som bara vill ha ett jobb och jag har sneglat på Norge ett tag nu. Hoppas nu på tur att det ena ger det andra. Ha en bra dag!

 15. Vilken typ av mekjobb får du göra med den bakgrunden som du har?

 16. Roligt att hitta din första resa. Vi träffades ute på Snorre Alpha. En av dom drivna personer jag träffat på!

  Roligt att det går bra för dig!

  // Micke

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.