Meny

Svenska sidan om offshore

Ett år i Norge

Ett år i Norge

Förra veckan var det exakt ett år sedan jag startade min väg mot det framtida yrke som många här också strävar efter, och vilket äventyr det varit!

Jag bloggade här på MrOffshore under min tid på Nortrain och försökte ge en översikt över skolan och Norges krångliga byråkrati för dom som önskar göra samma sak. Jag vet att många också har gjort eller planerar att göra denna resa och jag vill fortfarande vara lite försiktig med att måla upp guld och gröna skogar med ledigheter och höga löner, även om det ofta ligger en hel del sanning i det.. tillslut!

Så gick det för mig

Exakt på dagen ett år efter skolan startade på Nortrain, satt jag faktiskt offshore på min tredje tur. Jag kom iväg på mitt första jobb redan ett par dagar innan skolan slutade och min första offshoretur hade jag ungefär tre månader senare. Det är extremt svårt att få jobb med endast Borr- & Brunnteknik och det som tillslut verkligen ger jobb är kontakter. Jag har haft helt otrolig tur och hjälp av många för att komma ditt jag är idag så snabbt. Jag vill börja med att påpeka det men samtidigt vill jag att folk ska satsa på sina drömmar och aldrig ge upp. Den som vill offshore och är beredd att göra det som krävs kommer tillslut offshore. Så enkelt är det.

För mig är det fortfarande extremt svårt att få jobb och jag vet inte när jag åker på nästa jobb. Det har tagit upp till 8-9 veckor mellan jobben och även om man har en bra lön så är det inte alltid 14 dagars turer och lönen räcker inte två månader! Jag är alltid redo att åka, släppar runt på två telefoner, en väska med allt jag behöver på jobb och har SAS-bokningen på kortnummer. Det är svårt att ta andra jobb eftersom man inte kan låsa sig och jag har valt att satsa helt på on- och offshoreturer. Jag får mina jobb ibland timmar innan jag sitter på planet. Jag har alltså inget annat jobb vid sidan av och det är väldigt riskabelt egentligen och inget jag kan rekommendera!

Teknisk fagskola

Jag har valt att fortsätta mina studier på teknisk fagskola men inte på Nortrain. Jag kom in på en skola som heter Stavanger Offshore Tekniska Skole, SOTS. Den är, till skillnad från Nortrain, helt på distans. Endast en vecka i början på terminen för att hämta böcker och en i slutet för att göra alla prov. Skolan har lite bättre rykte bland företagen men jag ser absolut ingen skillnad på kvalitén i utbildningen. Den passar mig bättre för jag slipper ta mig till Stavanger i 2 veckor var 6:e vecka.

Min utbildning på fagskolan ger mig inte några jobb i dagsläget utan det är en investering inför framtiden. Den ger mig en djupare förståelse för vad som händer på riggen men även med den slutförd så är det kunskap som behövs först som Roughneck.

Jag reser hem från min tur offshore imorgon och tanken är att det kommer ett inlägg snart där jag berättar lite om vad jag har har gjort här denna tur.

Fredrik

Jag studerar på Stavanger Offshore Tekniska Skole och arbetar både onshore och offshore men utan fast rotation.
Fredrik

Senaste inlägg av Fredrik (Visa Alla)

13 Kommentarer

  • Profilbild

   Ja jag har också hørt att det ær viktigt med kontakter 😉

 1. Profilbild

  känner så väl igen den ovissheten du beskriver, gick sjölv länge utan att få fast jobb. Ibland fick jag 3 turer på rad ibland gick det 3 månader mellan varje tur. Men ge inte upp så löser det sig nog!

  Fick själv 4 dagar extra dn här turen pga inställda helikoptrar, och sen välkommnades jag hem av magsjuk sambo och barn. Underbar start på friperioden…. gustavsbergsexpressen nästa…

  • Fredrik

   Ja, jag vet ju att det är så här i början. Själv kom jag hem till nedfallna träd från stormen. Ångrar att jag inte var med på Bingon i lördags då man kunde vinna en motorsåg! Tyckte inte jag hade behov av en då..

   • MrOffshore

    Haha det var de märkligaste jag hört ngn ha som bingopremie! 🙂 kul att släpa hem en sån haha!

    Kul att ha dig tillbaka Pusher! Har saknat din visdom bland kommentarerna 😉 4 dagar öt är alltid välkommet som start på året! Ja ska hem om 2 dgr och det ser ut att bli bra väder tyvärr..

    • Fredrik

     haha, tidigare var det ett golfset och första lördagen hade vi en enorm helikopter. En radiostyrd men säkert en meter lång. Jag tror dom skickar det till din hemadress, du behöver inte ta den med dig hem 😛

 2. RedRooster

  Fantastiskt märkliga bingovinster, men jag gillar idén. Det hade vart lite knepigt om man var tvungen att bära hem en motorsåg i helikoptern. När vi var ute på tysk sektor hade dom en plansch på heliporten med saker man inte fick ha med sigi helikoptern, bl.a en MOTORSÅG 🙂

  • MrOffshore

   Haha ja dom affischerna är så underbara verkligen. Bilder på knivar, sprutor och bomber – No shit liksom! 😀 fast de eju iof samma på vanliga flygen oxå.

 3. Profilbild

  vi hade en kranförare som försökte ta med en intejpad slägga in på flesland och inte kunde förstå varför det inte var ett ok handbagage….

 4. Profilbild

  har haft ganska fullt upp på hemmafronten, tar rätt mycke tid att försöka uppfostra en obstinat ett åring…. 😉

  • Fredrik

   Då är det skönt att komma iväg på rigg ibland och villa upp sig 😉

 5. Profilbild

  Hei.Glem hele norsjøen nå for tidene har endret seg. Her ute på plattformen har alle svenskene som var ansatt hos kontraktører utleiefirmaer osv. blitt sagt opp og sendt hjem. Og når det gjelder nye felt hentes mannskap tar de fra eksisterende anlegg/rigger så det blir heller ikke mye nyansettelser heller. Kun interne ansettelser på prosjekt og nedbemanning på eksisterende anlegg. Så spar heller pengene, og finn på noe annet. Ikke bruk pengene på borekurs etc.for skal du prøve å komme ut gjelder det i første omgang fagbrev.

 6. Profilbild

  Kul, att höra att det går framåt Fredrik! Bara att kämpa på. Blir perfekt att du har kommit en bra bit på skolan när marknaden vänder upp igen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.