Meny

Svenska sidan om offshore

Ett inlägg jag aldrig ville skriva

Ett inlägg jag aldrig ville skriva

Idag är det 4 veckor sedan jag var offshore senast. Dom senaste åren har jag bara skrivit inlägg efter att jag kommit hem från Nordsjön. Men idag komponerar jag ett inlägg jag länge oroat mig för. Det kan bli mitt sista…

Dom negativa nyheterna fortsätter att strömma in. 40 000 personer har nu fått sparken inom oljeindustrin.

Tänka sig va tiden har gått fort! Känns nästan som det var igår jag flyttade till Stavanger. Hoppfull och exalterad över vad framtiden skulle ge mig. Jag var hungrig och målmedveten som få. Jag skulle lyckas och jag skulle göra det stort! Första tiden i Stavanger var speciell och händelserik. Jag delade hus med 4 stycken 19-åringar som flyttat hemifrån för första gången. Jag fick klart för mig redan efter 2-3 veckor i Norge att det inte skulle räcka med en grundkurs för att få jobb offshore. Fagskola krävdes och de faktum att det skulle ta mig flera år längre än jag först trodde gjorde mig inte upprörd. Snarare mer taggad!

Under tiden jag läste grundkursen på 4 månader och hela fagskolan så var jag alltid hungrig. Allt som betydde något var att bli färdig med utbildningen så fort som möjligt så jag kunde få jobb offshore så fort som möjligt. Det hjälpte givetvis att jag lagd åt det mer introverta hållet men att få ett liv som offshore arbetare betydde Allt för mig.

Drivet gav resultat och jag lyckades klara hela fagskolan (normal lästid 3 år deltid) på 1,5 år vilket var rekord på skolan. Efter mig kom 3 andra galna svenskar som läste på 1 år!! Stor applåd till er!

När jag sen fick jobb i ett av dom bästa företagen, kände jag att jag aldrig skulle ha ekonomiska bekymmer i mitt liv.

Nu hade jag fast tjänst, hög lön, mycket fritid i den bransch som aldrig skulle gå dåligt. Jag menar hela världen är ju beroende av olja och skulle vara det hela vår livstid. Det kan ju bara gå bra för den industrin eller hur…?!

Ack så fel man hade…bad-economic-times

I början av nedgången kunde folk inte tro att företagen skulle börja sparka folk. Man pratade på riggarna om att man inte hade kontrakt efter datum X men alla ”visste” att det skulle komma något. Ingen var osäker för sitt jobb alls.

När den första vågen av uppsägningar kom i vårt företag så hade jag ingen aning om jag skulle klara mig. Som tur är hade jag för vana att jobba övertid så fort jag fick frågan. Nu bytte jag taktik och ringde varje friperiod för att få komma ut. Bäst att fylla på krigskassan medan man kan eller hur?

Jag hade en tid innan blivit befordrad från roustabout till roughneck och då folk blev uppsagda i första rundan fick jag gå tillbaka ner på däck igen (roustabout). Detta passade mig bra. Min rigg jag jobbat på flera år blev lagrad i land eftersom den inte fått nytt kontrakt. Jag flyttades till en splitterny rigg som är världens största av sitt slag. Jag trivdes verkligen där! Allt fungerade bara så bra och varje resa offshore njöt jag eftersom oljepriset fortfarande var lågt.

Jag fortsatte att ta övertid när jag fick men under 2016 blev det klart mindre av det. Nu hade företaget så många som gick hemma utan arbete som dom kunde ringa. Ytterligare en vända med uppsägningar kom i början av sommaren och jag klarade mig på målsnöret. Tror det var typ 2 platser ifrån!

Sista september hade jag min sista dag som fast anställd. Redan 11 dagar efter det fick jag en vikartur vilket jag är sjukt tacksam över.


Som jag började inlägget så har jag varit hemma 4 veckor nu. Anledningen till varför jag fasar över att det kan bli mitt sista inlägg på ett tag, är för att jag pratat med kontoret och dom trodde inte dom hade några fler vikarturer under 2016. Det är nämligen många personer som är i ett mellanläge där dom väntar på en ny rigg som ska komma. Så dessa personer kommer säkerligen plockas av i första hand ifall dom behöver extra folk.olja-plattform-affarsvarlden-740-394
Att det ska komma en ny rigg i dessa tider låter kanske också lite märkligt men det var så klart beställd under åren av högkonjunktur i Norge.

Så nu är man utanför hela industrin igen. Tillbaka på ruta noll där man var i Stavanger innan all skola. Jag hoppas givetvis på att bli uppringd om jobb men det är tyvärr inget man kan räkna med tror jag.

Jag var så lycklig när jag fick mitt jobb offshore och dom senaste 4 åren med den livsstilen har varit som en dröm! Den vardagen man haft hemma. Dom saker man har upplevt ute på Nordsjön. Dom saker man kunnat unna sig och dom beloppen men kunnat spara…
Nu står man utanför systemet och kan inte komma in på ett tag 🙁 Ska inte påstå att jag är olycklig över att ha fått sparken för jag är mer tacksam över allt jag fått via jobbet i jämförelse mot många andra som inte fått arbete. Men jag skulle såååå himla gärna vilja jobba där ute resten av mitt aktiva yrkesliv. Jag trivs där!


För att göra storyn än mer surrealistisk så har jag börjat söka jobb i Stockholm. 5 år efter att jag jobbade här sist.
Var på en arbetsintervju imorse för att jobba som el-nisse igen. Det är mitt första yrke nämligen… Hon frågar mig saker som vilka saker i min karriär är jag mest stolt över? Varför vill du jobba i Sverige igen efter så många år i Norge? Hur ser du på att jobba mån-fre igen efter att ha haft den livsstilen? Vart ser du dig själv om 3-5 år?

Jag försökte hålla masken och säga att jag längtade tillbaka till svenska rutiner men tror det sken igenom. Offshore är verkligen det bästa jobbet man kan ha och jag tror hon såg på mig att jag tyckte det. Jag kände iaf att hela ansiktet på mig sken upp när jag börja berätta om livet på Nordsjön. 🙂 Satt ungefär 1 timme och snacka men säkert halva tiden handlade bara om att jobba på oljerigg – hon var fascinerad över den världen. Som folk brukar vara när man berättar.from-boat

Hur som helst så känner jag inget glädjeskutt över att börja jobba mån-fre igen men det är iaf okej pengar för att va svenskt jobb. Tittar mycket på att hyra ut min lgh och resa men vill inte åka själv som de känns nu. Har man jobb i Sverige kan man ju iaf resa offshore om dom ringer. Men vart ser jag mig själv om 3 till 5 år?! Att vara tillbaka på Nordsjön såklart!!

Med det sagt vet jag inte hur 2017 kommer se ut. Kanske jobbar jag offshore, kanske inte. Kanske reser jag jorden runt, kanske inte. Nu tänker jag gå på lite intervjuer och lyssna på vad dom säger. Som tur är har jag inget akut behov av att jobba in pengar så kan välja det som känns mest rätt – om det känns rätt…

Detta blir mitt sista blogginlägg tills jag får höra något mer från Norge och dess underbara offshore-värld. Kanske läser ni ett nytt inlägg om 1 månad, kanske tar det längre tid. Hemsidan kommer iaf alltid finns kvar och jag kollar den med jämna mellanrum för att svara på frågor. Min förhoppning är att denna digitala dagbok kommer ge folk hopp i framtiden. Att man kan läsa hur en hungrig ungdom flyttade till Norge och fick jobb under boomen. Hur han sen fick sparken, och Förhoppningsvis fick jobbet tillbaka inte så långt efteråt…

Men tills vidare; kämpa på där ute så hoppas vi att jobben kommer tillbaka igen snart 🙂

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

45 Kommentarer

 1. Profilbild

  Fan blir lite sentimental.. de löser sig 🙂

 2. Profilbild

  Tråkigt! Behöver du ett fritt å trevligt jobb som service elektriker i Stockholm så kan du höra av dig!

 3. Profilbild

  Jaaaaa, vad ska man säga?
  Vi måste gemensamt hålla tummarna för det vänder (bör ju iaf vända innan vi går i pension…..)

  man får kämpa vidare, hålla intresset till Offshore-branschen samt att söka på.

  Ha d bäst nu vad du än bestämmer dig för!
  Hälsningar, H-C i Eskilstuna

  • MrOffshore

   Jag kan bara hålla med H-C! Förhoppningsvis sitter vi på en till offshoreträff om ett par år och garvar åt dom dåliga tiderna under 2015-17 😀

 4. Profilbild

  Har följt dej från start och det har vart intressant att få ta del av dina drömmar och hur du har uppnått det du velat. Det fina tycker jag är att ha fått känna med dej, hur du uppskattat och vart lycklig över ditt arbete, när du väl nått dit.
  Under dessa samma år har även jag uppfyllt min dröm. Att få komma ut på sjön. En livsstil som jag trivs med.
  På rigg är det 1:2 turnus. Vi har 1:1. Nästan samma feta lön du är van vid och oljekrisen har inte drabbat sjöfarten lika hårt.
  Det finns arbete om du vill sadla om till trikkare.
  Välkommen!

  …vilket som så kommer jag sakna dina inlägg…

  • MrOffshore

   Nu blir jag varm i hjärtat av att läsa vad du skrev! 🙂 Är så svårt att veta om nån ens läser det man skriver när man inte kan skriva med läsarna. Med ditt nick så antar jag att du är kock på en båt? Hur funkar det då är du på havet månader i stöten antar jag? Minst 4 veckor iaf? Svenskt företag?
   Känner mig dum nu men vad är en trikkare? Allt jobb som inte är mån-fre är intressant för mig tills man får tillbaka jobbet på riggen.

   Tack iaf för dom varma orden

 5. Profilbild

  Relax, det kommer mer jobb. Man skal alltid vara positiv. Kænner till ditt føretag vældigt bra Mr.offshore och det ryktas lite smått om att CopNo skal hyra in nån rigg snart.

  Oavsett så får du lycka till i framtiden..

  Men hoppet skal man aldrig ge upp!

  • MrOffshore

   Tack ska du ha för dom fina orden! Ja mitt företag (om man kan säga så fortf) klarade krisen väldigt bra så hoppas dom kmr ur detta fortsättningsvis oxå

   Du har rätt man ska aldrig ge upp!

 6. Profilbild

  Trikkare = fartygs elektriker. Du har ju redan erfarenhet ifrån offshore branschen. Detta tillsammans med din utbildning som elektriker, gör att du teoretiskt kan skola om dig till fartygs elektriker. Rotationsystemet ombord på svenska båtar är 1:1 Skulle du få jobb i Norge ombord på ett fartyg så tjänar du säkert mer än en roughneck på plattform. Skulle du en dag komma tillbaka ut offshore som trikare på plattform så tjänar du bra mycket mer pengar än en roughneck. Jag tycker du ska fortsätta blogga om ditt liv som arbetslös roughneck i Sverige. Du verkar va en driven och målinriktad person som kan fungera som en förebild för många. Tack för en bra blogg med mycket innehållsrik information. Minns hur det var hösten 2013. Folk lovade guld och gröna skogar. Det skulle finnas så mycket jobb i norge att dom inte ens skulle kunna få tag i allt folk. Dom första varningsteckna tyckte jag kom redan sommaren 2014. Barentshavet skulle bli det nya nordsjön. Men dom hittade liksom aldrig några stora fyndigheter där uppe och började cancellera en massa riggkontrakt. Men om man nu inte hittade någon olja eller gas fyndighet där uppe som var värt att ta upp. Vart ska då alla nya riggar borra? Redan där började jag misstänka att det inte skulle finnas så mycke jobb i framtiden som dom lovat.

  • MrOffshore

   Haha vilket ’blont moment’ från min sida 😀 trikkare vet jag ju vad de är hehe! Jo elektrikerna offshore tjänar bra dom så visst kan man överväga att gå den vägen egentligen..

   Kul att du ser mig som en förebild det gör inte jag, men tack så mkt! Får se om jag bloggar som arbetslös olje-arbetare men de känns lite meningslöst eller? Hoppas ju komma tebax ut när allt vänder. Vi verkar vara många som väntar på den dagen!

   Håller med dig ang varningstecken. Det var så uppenbart tidigt att det gick utför. Fast vi alla är ju så små i sammanhanget så man kan inget göra. Utom att kanske bunkra upp kapital med hjälp av massa övertid då 😉

   • Profilbild

    Jag sa aldrig att jag såg dig som en förebild. Snarare tvärtom. Hade du inte haft den här bloggen hade jag troligtvis fått jobb offshore betydligt snabbare. Snacka om att jag blev besviken hösten 2013 och skulle lasa borr og brunnteknik och traffade 7 andra svenskar po kursen som fott samma ide bara pga av din blogg. Terminen efter var det typ dubbelt so monga :-/

    • Profilbild

     Skulle va intressant att fortsatta folja ditt liv och vardag. Sak samma om du jobbar offshore eller inte. Du verkar va en molinriktad person, och forhoppningsvis kommer du ut offshore igen i framtiden.

    • MrOffshore

     Oj detta gjorde ju lite ont i hjärtat 🙁 hoppas du inte ogillar mig allt för mycket min tanke var bara att sprida information om denna fantastiska värld offshore erbjuder.

 7. Profilbild

  Hej!
  Jag vet inte och har inte riktigt tid att kolla upp vad som krävs för att bli fartygselektriker. Förmodar attdu behöver få ut ett certifikat, enslags fagbrev. Såsomjag har som Ships Cook. Se med Transportstyrelsen/sjöfarti Sverige och antar att du har norskt D-nr så kolla även med liknande myndighet i Norge.
  Efter detgör man en läkarkontroll för sjömän. Basic Safety/ IMO 60 ex på maritime center på Öckerö i Gbg. Dom på Öckerö vet säkert om du behöver komplettera med någon mer säkerhetskurs.
  Sen söker du och ringer och söker jobb, helst i Norge. De har bättre avtal.

  Hoppas du fortsätter blogga oavsett vad du bestämmer dej för!

  Styrkekram

  • MrOffshore

   Coolt har alltid undrat ifall små supplybåtar med 10 man ombord har en kock med det har ni alltså? 🙂 Antar att det bara är en som jobbar dag oxå ?
   Tack för dina fina ord jag får se hur jag gör med bloggandet. Känns fel att blogga om offshore om man inte är där ute själv hehe.. Sen mkt för att jag trodde ingen läste vad jag skrev men har märkt nu på alla kommentarer att det är ett gäng iaf 🙂

 8. Profilbild

  Droppa inte den här fantastiska möjligheten du har skaffat dig. Gå tillbaka till elektriker jobbet Snacka om att ta ett steg i fel riktning.

  Du har byggt upp ett kapital, du är driftig och målinriktad. Gå din egna väg!

  Använd tiden du har nu till att ta det lugnt och klura ut vad du vill göra. Du har ingenting att förlora på att ta en chans. Jobbet offshore kommer tillbaka, men knyt inte upp ditt liv runt det.

  Jag går precis igenom samma resa, men jag är istället otroligt tacksam att vara färdig med jobbet offshore. Dom möjligheterna som står framför en här och nu är få förunnade.

  Lycka till.

  Mvh
  En som är i samma situation

  • MrOffshore

   Hej Arne stort tack för din kommentar! Det är så lätt att dras med i Svensson-träsket när man inte omger sig bland vinnare. Detta är precis vad jag behövde höra 😀

   Men jag blir nyfiken; färdig med jobbet offshore, vad menar du? Hur länge har du varit offshore och vad ska du nu göra?

   Sköt om dig jag väntar på svar 🙂

   • Profilbild

    Har varit offshore inom Drilling i 5 år. Hade alltid aktier på sidan om men har sedan jag slutade i Nordsjön livnärt mig på det som enda inkomst.

    Möjligt att jag går tillbaka till ett ”normalt” jobb igen, men då är det i samband med att skapa något. Något som är kul och utmanande.

    När jag blev uppsagd så satte jag mig ned och såg på alla mina möjligheter. Med en hantverksbakgrund så insåg jag fort att det lättaste säkraste och TRÅKIGASTE alternativet var att gå tillbaka till det jag gjorde tidigare.

    Så då tänkte jag att vad är mest utmanande just nu och vilken väg kan jag gå för att få behålla friheten jag ofta upplevde med min 2/4-rotation? Sen så valde jag helt enkelt den vägen med tanken om att jag alltid kan falla tillbaka till att bli hantverkare, om allt går åt skogen.

    Elektriker-köret har du ju alltid där som backup, se till att gör något spännande istället.

    Lycka till!

    • MrOffshore

     Häftigt att kunna livnära sig på börsen! Det är oxå en dröm jag har på sikt men då i form av utdelningar. Så krävs ju rätt stort kapital för det 🙂

     Men väldigt motiverande att höra Arne! Du gör rätt och jag måste tacka för att du delar med dig av din vinnar-mentalitet till mig! Visst är det ”säkert” att gå tillbaka som hantverkare, men oxå trist som du säger.. Jag ser det oxå som en okej back up att ha. Det är ändå ok pengar för att va svenskt arbete även om man inte blir rik på det. Sen är ju mentaliteten rätt skön ofta, och en annan fördel mot att bara sitta hemma är ju att man får träffa mkt folk tycker jag.

     • Profilbild

      Vilket sätt är bäst att uppnå det målet då? Arbeta för pengar eller låta dina pengar arbeta för dig? 😉

      Försöker inte va fräck, vill bara sätta lite griller i huvudet på dig. Vet vad du går igenom, har varit där själv. Då är det fint om någon kommer och sparkar lite på en och ifrågasätter valen man är påväg att göra.

      Ja, det håller jag verkligen med om. Klurade på det länge och har således bestämt mig för att skaffa en plats på kontor efter nyår, sedan är tanken på sikt att omge mig med folk med samma intresse för börsen.

      Jag hoppas mina tankar och idéer kan vara till någon hjälp!

 9. Profilbild

  Kocksteward: Att bli fartygs elektriker är ingenting man blir på 1 dag. Det krävs Fagbrev i Gr L och Gr G. + högspänningskurser, Atex + erfarenhet. Imo60 säkerhetskurs, legeattest för sjömänn osv.

  Man kan dock konvertera sin svenska elektriker utbildning til DSB. Då finns det typ 1% chans att man kan få jobb på en rigg. Att få ett jobb på fartyg som fartygselektriker behöver man inte lägga tid på.

 10. Profilbild

  Hej MrOffshore! Skulle väldigt gärna vilja komma i kontakt med dig, för att kunna prata med dig och ”intervjua” dig. Det är så att vi går en ljusutbildning där det är oljeplattform som ska undersökas och ljussättas. Det vore väldigt intressant att få ditt perspektiv på hur du upplever ljusmiljön både utomhus och inomhus på oljeplattformen. Tack på förhand!

  • MrOffshore

   Hej Camilla det var en märklig fråga men visst kan jag ställa upp på det. Vill du att jag kontaktar dig på mejlen du uppgav när du skrev denna kommentaren eller har du en annan?

   • Profilbild

    TACK! Ja, du kan kontakta mig på den mail jag angav. Är du i Sverige nu?

 11. Profilbild

  Tack som fan för en intressant blogg, alltid kul att läsa dina nya inlägg, även om det nu gått ”åt helvete”, beroende hur du väljer att se på saken.
  Jobbar själv på norsk båt, 1-1 rotation och det är väldigt bra både lönemässigt samt andra förmåner, allt i relation till ett trist ”svensonjobb” hemma.
  Med elektrikerbakgrund har du nog goda chanser att komma in och jobba på norsk båt, som tidigare sagts här. Se bara till att det är NOR- och inte NIS-registrerad båt, annars blir det usla villkor.

  • MrOffshore

   Hej Jonas det var snällt skrivet av dig! Hur länge har du jobbat på norsk båt och vad gör du där? Har stundtals spekulerat i att söka mig till båt men det är 2 saker jag skulle ha svårt för; just att rotationen är 1:1 och vågorna på havet. Så förmodligen ingenting för mig men ponera att man skulle söka sig dit. Vart vänder man sig? Ni måste ju uppleva dåliga tider nu oxå antar jag? Med nedgången i oljesektorn samt att fraktraterna är all time lows

   • Profilbild

    Jag är bara inne på mitt tredje år på norsk båt, och visst har det varit lite skakigt med mycket snack om att ”flagga ut” till NIS-registrerad båt, vilket typ innebär att de kan anställa låglönefolk och sätta vilka löner de vill.
    Men det har lugnat ner sig väsentligt nu, och jag tror personligen att ”min” båt kommer vara NOR-registrerad för lång tid framöver, då rederiet vet vad de har nu, men inte vad de får om de flaggar ut.
    Jag jobbar inom restaurangavdelningen på passagerarbåt, 1:1 ser jag som väldigt mycket bättre än jobb i land hemma, även om såklart 1:2 är bättre men det existerar inte här ombord.
    Det är bara att kontakta de olika rederierna, iaf där jag jobbar finns rekryterare som tar kontakt med de sökande de finner intressanta.

 12. Profilbild

  Nu har du jobb April-Augusti 2017 Mr.offshore. Som jag sa man ska vara positiv.

  • Profilbild

   Då förväntar vi oss att Mr Offshore gör ännu ett blogginlägg 🙂

  • MrOffshore

   Hej nu känner jag mig lite förvirrad vad menar du att jag har jobb april – augusti? 🙂 Hoppas du får rätt men det är inget jag vet om ännu iaf

 13. Profilbild

  Ojojoj, här händer det saker 🙂

  Det är nog många som väntar på vändning i branschen, kollar här o där. Kontaktar sitt nätverk, ringer/mailar bara för att hålla lågan vid liv.

  Själv har jag sålänge startat eget inom skogsnäringen istället för att vara anställd, myyyyycket bättre och härligt att vara sin egen chef! Friheten, kunna styra mer själv och arbeta för att man vill.
  inte måste… man lever ju bara en gång!

  Tanken är ju att framöver arbeta offshore samt att under hemmaperioden ta PRECIS de jobben man själv vill! Hålla firman flytande, inte dega ihop i skallen, få motion med motorsågen och gratis frisk luft på det…..

  Jag återkommer hit med jämna mellanrum, det vet du 🙂

  Ha det nu så bra Mr O, höres snart!

  H-C i Näshulta

  • MrOffshore

   Härligt å höra att det går bra H-C !! Inspirerande att du kört igång eget det låter ju oxå optimalt att kunna va sin egen chef och sen kombinera det mycket bättre med offshore-livet som du sen kommer ha. Men plan är att inte blogga här för ens jag får ny utresa eller jobbet tillbaka. Sist jag prata med kontoret så sa dom att innan mars kmr troligtvis ingenting att hända.

 14. Profilbild

  Hej Mroffshore,
  Jag hoppas innerligen att du får jobb på Nordsjön snart.
  Har följt din blogg då och då. Jag tycker du ska absolut resa och bloggar om det.

  Jag dejta nämligen en kille som jobbar för schlumberger och det har varit mycket uppsägningar där. Just nu jobbar han i Rumänien och åker inte offshore mer. Mindre betalt men han är på en plats.

  Men jag förstår att du saknar den livsstilen. Han tycker det börjar kännas enformigt och vara på en plats hela tiden.

  Fortsätt med det du gör och lycka till.

  • MrOffshore

   Hej Natti kul att du följer bloggen! Jag skaffade mig ett mån-fre jobb som är helt okej. Men självklart tänker man varje dag på hur bra man hade det ute på Nordsjön 🙂
   Tufft så din kille jobbar på Schlumberger i Rumänien? Inte första landet man kommer att tänka på när det gäller olja hehe 🙂 Men säkert bra att vara kvar i samma företag tills allt vänder upp igen.

   Mitt företag har inte kickat nå fler folk sen jag fick gå så det är ju positivt iaf. Utvärderar 6 mån i taget tänker jag, reseplanerna finns fortfarande i bakhuvet.

 15. Profilbild

  Det ser ut som att kontrakten till en av dina riggar har blivit førsenat, men det tickar in kontrakt nu iaf och jag hadde kontakt med ditt kontor mr.offshore och fick nedanstående svar. Ser ut som som det klar gørs før bemanning igen men dock ingen extern rekrytering, men dom anstællde ju en del folk innan krisen så 😉 Oavsett Mr.offshore så ær jag bombsæker att du har jobb innan 2017 ær slut.

  Hei XXXXXX,
   
  Takk for din mail.
  Som det ser ut nå, og egentlig så langt frem vi kan se, så vil vi dessverre ikke ha behov for ekstern rekruttering til våre rigger.
   
  Vi ønsker deg lykke til i din videre karriere.
   
   
  Med vennlig hilsen / Yours sincerely
  A** *****T
  HR Administration Manager

  • MrOffshore

   Hejsan SlipStream jag har följt deras riggkontrakt med lupp senaste månaderna jag oxå 🙂 Bestämde dock med koordinatorn att vi skulle höras i mars ang jobb så börjar bli dags att ringa kontoret nu.

   Ang att din bombsäkerhet hoppas jag du har rätt men jag vågar inte hoppas för mkt på det. Alla företag har ju krav på sig att i första hand erbjuda återanställning till dom som fick kicken senast så extern rekrytering tror jag oxå ligger långt bak. Hur är responsen på andra företag där du sökt? Bor du i Stavanger?

 16. Profilbild

  Hej, jag menade alltså att jag är bombsäker på att du får tillbaka din tjänst ilöpet av 2017. Jag menade inte att det var jag som var bombsäker på att jag skulle få jobb i ditt företag. Responsen brukar vara att dom inte har något eller att man skal kontakta dom vid en senare anledning, men jag har offshore erfarenhet och tät kontakt med många rekryterare, ligger också i kompetansepoolen på ditt företag mr.offshore så skal dom anställa nya Rousties så kommer dom söka i den basen 😉 Idag så blev 300 permiterade i Island offshore tilbaka kallade på jobb, även så blev 80 stycken som var permiterade i songa offshore tillbaka på jobb idag. Nya kontrakt tickar in varje vecka. Efter sommaren så tror jag det drar igång rejält igen =)

  Det år sådana här nyheter som ger en glädje och fortsatta hopp på att kanske snart är ute på plattformarna igen!

  • MrOffshore

   Tja igen jo jag förstod att du syftade på mig när du skrev det där med bombsäker. Måste oxå tacka dig för att du inte nämner företaget jag jobbade för, även om de kanske inte spelar någon roll nu haha 🙂 Tycker mig känna igen din mail-adress, det är inte du som jobbat som derrickman?
   Nyheterna du tar upp är klart positiva men är det inte ett högre oljepris som kommer få igång nya kontrakt osv? Vi har ju stått och stampat på 50-55 rätt länge nu. Råvaror brukar sällan vara nertryckta längre än 5 år men jag hoppas verkligen det vänder upp före dess hehe! OPEC har ju mindre och mindre påverkan märker man

   Jag håller tummarna för oss båda under 2017 🙂

 17. Profilbild

  Jag respekterar dig och din hemsida mr.offshore därför kommer jag aldrig nämna ditt företag eller ditt namn i något inlägg så det behöver du inte oroa dig för. Det är klart det spelar roll för du kommer få jobb där igen och kanske dra igång din blogg senare och då hadde du nog inte tyckt det varit lika roligt om alla vetat vilket företag du jobbade på!

  Nej jag har inte jobbat som derrickman, har jobbat en hel del på land på rotation och ett par turer offshore som operatör/mek.

  Nej det behöver inte vara ett högre oljepris som får igång kontrakt, det ser ut som att det räcker med optimism på framtiden. Självklart så var ju inte 28 dollar som var det lägsta i Crude oil hållbart, men 50-55 dollar är faktiskt hållbart men inget dom tjänar väldigt mkt pengar på, men man får också tänka att alla olje produktions företag drar ner på kostnader rejält å då kan det löna sig. Även så måste företagen investera pengar för att tjäna pengar. Alla olje företag måste investera pengar i letning varje år, 2015 och 2016 så investerades det väldigt lite i letning i Nordsjön, såhär kan man inte hålla på i det långa loppet. Man måste hitta fler projekt för framtiden för annars till sist så går ju företaget konkurs om dom inte hittar mer. Jag vet att det är fullt pådrag i Nord Norge nu med letning av olja. Hittas det några potensiala brunnar här så kan jag tänka mig att borr riggar kommer åka dit på löpande band nu när rigg raterna är låga så passar dom på att få dom så billigt som möjligt.

  Oljan har stått och stampat på 50-55 för att OPEC vill hålla prisen där, mest för att det inte skal aktiveras så många riggar i USA. Går prisen över 60 så kommer det säkert aktiveras 50 riggar varje vecka i US och då blir lagerna fulla igen innan väldigt kort tid.

  Jag tror mer att OPEC’s strategi långsiktigt är att ta över marknadsandelar i världen med olja, så USA får mindre marknads andelar och mindre export. Då kommer olje företagen i USA att begrava sig själva med tiden. Men är som sagt bara en teori från min sida.

  Men jag är väldigt optimistiskt till OPEC. Dom har mycket makt och vet vad dom gör!

 18. Profilbild

  Hej, har kollat av din sida med jämna mellanrum, jag har jobbat offshore ungefär lika länge och i samma koncern som dej. Jag är permitterad ingenjör men åker offshore vid behov. Nu senaste jag var offshore så gick ryktet att den rigg operatören/ägaren du arbetat för planerar att gå över till 3/3 rotation precis som på dansk sektor, så det ser verkligen inte lovande ut även om det skulle vända med anställningarna. Men vi får hoppas på det bästa.

  • MrOffshore

   Hejsan M! Skoj att vi sitter i samma båt, eller satt kanske man ska säga 😉 Det snacket om att dom ska ändra på rotationen har väl funnits så länge vi jobbat? Jag har svårt att se hur dom ska få igenom det då jag tror många kommer tappa intresse för branschen men låt oss hoppas att det aldrig blir så 🙂

   Hur ofta har du fått åka offshore sen du blev uppsagd?

 19. Profilbild

  Härligt att höra! Grattis!!!
  Hoppas det vänder snart.

 20. Profilbild

  Hej alla!
  Jag heter Ida och jobbar på SVT Korrespondenterna. Jag skulle vilja komma i kontakt med någon svensk eller norsk som jobbar/jobbat på oljerigg. Dessa tjänster som försvunnit – har det något att göra med automatisering och robotisering på oljeriggarna? Tacksam för svar!

  • MrOffshore

   Hej Ida jag skrev ett mail till dig med mina erfarenheter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.