Meny

Svenska sidan om offshore

Fagbrev for Dummies

Fagbrev for Dummies

Hela historien med fagbrev, som så många undrar över här på forumet, är svår för oss svenskar att förstå eftersom vi inte har något motsvarande i Sverige. Svennebrev är samma som fagbrev men för snickare, inte svenskar. Jag håller på att ta mitt fagbrev som privatist och det går åt väldigt mycket tid på att hitta information så här kommer det jag kommit över.

Ett fagbrev är alltså ett bevis på kunskap efter studier och praktsik erfarenhet. Normalt studerar man 2-3 år vidaregående (VG1-2-3) sen går man som lärling och arbetar inom yrket i 2-3 år. När man sedan ansöker om sitt fagbrev tar man sin examen som kan vara en dag upp till en vecka. Detta görs på arbetsplatsen men en representant från det fylke där man bor. Klarar du allt får du ditt fagbrev och det tar alltså 4-5 år för en norrman.

Vi som kommer till Norge från Sverige kan också ta fagbrev då tar man det som privatist. Steg ett är att finna vilket fagbrev som passar, klara en eller flera skriftliga offentliga examen (Samma som de fyra man gör efter B&B). När dom är godkända sänder man in alla papper som anställningsbevis, certifikat, kursintyg mm. på att man har minst 5 års arbetslivserfarenhet inom ämnet. När detta är godkänt får man göra ditt praktiska prov som varierar kraftigt från vilket fagbrev man tar såklart. Allt från en vecka praktik till en kort föreläsning inför en grupp människor. Det kan ibland även räcka med att en fagperson, med lång erfarenhet inom branschen skriver under för att du har de kvalifikationerna som krävs efter han har sett dig arbeta tex. Du får själv hitta ett företag där du kan genomföra provet!
I tillägg ska sägas att bara handläggningstiden för allting mellan proven är upp till 6 månader.

Vikten av ett fagbrev när man söker jobb vågar jag inte säga något om. Många sätter det som ett krav på annonser och det ska vara relevant. Ett fagbrev bevisar ändå lite om hur du är som person eftersom det ligger en del arbete, kunskap och erfarenhet bakom det.

En lista med länkar som kan hjälpa på vägen mot ett fagbrev:

Läroplaner – Finn den läroplan (Fagbrev) som passar dig bäst.
Praksiskandidatordningen – Vad är en praktikkandidat och vilka regler gäller?
Praksiskandidat  – Vilka krav finns och hur du går till väga.
Föreskrifter – mest från § 11-8
Privatistweb – Där du ansöker om de offentliga examina

ExempelFagbrev i Häst 😉

Innhald, Føremål, Struktur – ger en förklaring till faget och varför det finns.
Hovudområder – Här, tror jag, du kan se vilka områden och vilka examen du ska klara.
Grunnleggjande ferdigheiter och kompetansemål – beskriver vad du ska kunna!

Det ser likadant ut för att alla fag så hitta ett, läs på, ring runt till ALLA som kan tänkas svara på frågor för det är inte lätt. Desto bättre översikt och förståelse du har för hela proceduren desto enklare är det att slutföra.

Fredrik

Jag studerar på Stavanger Offshore Tekniska Skole och arbetar både onshore och offshore men utan fast rotation.
Fredrik

Senaste inlägg av Fredrik (Visa Alla)

20 Kommentarer

 1. Profilbild

  Håller på att omvandla min erfarenhet till Kjemi og prosess faget, det är som sagt inte lättaste gjort. (Jobbar som processtekniker på ett raffinanderi)
  Men jag har fått berättat för mig att klarar jag det teoretiska testet och får godkänt på min erfarenhet så är jag ”får” jag mitt fagbrev.
  Sen är det jobbiga att skriva tentan i faget på Norska?! Någon som har tips på hur man hanterar detta?
  Ordbok får man ha med sig men bäst hade varit något översättningsprogram då man har tillgång till dator men inget internet.
  Vet inte men jag går upp för skrivningen 4juni iaf!

  • Fredrik

   Okej kul! Lycka till med det! Kommer du över någon mer information får du gärna komplettera inlägget!

   Jag har skrivit alla mina examen på ren svenska. kanske bytt ut något ord jag vet inte finns på norska alls, men annars har det aldrig varit ett problem.

   Jobbar du på ett norska raff kan du kanske kolla med någon där som kan hjälpa dig med alla papper?

 2. Profilbild

  Jag jobbar på ett svenskt raff och har min ”utbildning” och erfarenhet har kompetenssäkrats så jag har mycket papper som styrker att jag har den kompetensen som krävs, vilket fylke har du gjort dina skrivningar i? Vad för fag håller du på och ta?
  Jag frågade om jag fick skriva på svenska eller engelska men nej ”du må skrive på norsk”.
  Har kollat på gamla skrivningar och enligt mig är de relativt enkla, det handlar bara om språket som jag oroar mig för, funderar på att ringa något annat fylke o få skriva provet där och då på svenska.

  Det är surt att man inte kan få klart med godkänd erfarenhet innan.

  Jaja jag är positiv! Nu får vi hoppas att oljepriset vänder så vi får fasta jobb så fort som möjligt!

  • Fredrik

   Det var konstigt. Jag gör i Rogaland men kolla lite med andra fylken se om du får andra svar. Jag håller på att ta som Logistikoperatör.
   Osäker på hur hårda dom är på ordningen på proven, du bör ta den skriftliga först men sen vet jag inte om du måste få erfarenheten godkänd innan den praktiska. Jag känner som tar de två sista samtidigt, sen sänder in alla papper på en gång.

 3. Profilbild

  Hei.Glem hele norsjøen nå for tidene har endret seg. Her ute på plattformen har alle svenskene som var ansatt hos kontraktører utleiefirmaer osv. blitt sagt opp og sendt hjem. Og når det gjelder nye felt hentes mannskap tar de fra eksisterende anlegg/rigger så det blir heller ikke mye nyansettelser heller. Kun interne ansettelser på prosjekt og nedbemanning på eksisterende anlegg. Så spar heller pengene, og finn på noe annet. Ikke bruk pengene på borekurs etc.for skal du prøve å komme ut gjelder det i første omgang fagbrev.

 4. Profilbild

  Per: Konstigt att alla Svenskar jag känner som har fagbrev inom ett av TPI fagen og har läst B&B har fast jobb inom drilling! Så det du sæger stämmer inte før 5 øre. Du klagar över allt på olika forum att det inte ær någon ide før det inte finns några jobb. Du måste lægga det i baktanke att vi ær Svenskar och inte Norrmän. Det ær en STOR skillnad nær det kommer till viljestyrka og moral.

  • Fredrik

   Tack Jovster. Jag vet inte ens varför norrmän engagerar sig i frågan om priset för B&B. Det kan ju gå den gratis som VG2. Varför inte välja rätt från början och slippa betala?
   Vi svenskar får däremot flytta till ett annat land, betala för allting, krångla med alla papper och vi är fortfarande bestämda att göra verklighet av våran dröm. Jag menar, skaffa ett jobb offshore i Norge är lika svårt som att skaffa ett vanligt jobb i Sverige. Vi gnäller inte på hur svårt det är.

 5. Profilbild

  Jag har kontaktat en teknisk fagskola i Oslo angående min industriprocess/processteknik-kjemi utbildning och jag fick detta svaret när jag ville veta om jag var godkänd med denna + VG2 :

  Hei Chris – teknisk fagskole bygger på det norske systemet med fagbrev. Det systemet har dere ikke i Sverige. Hvis det er riktig at du fullførte vanlig svensk grunnskole (ni eller tiårig?) og deretter gikk to eller tre år på skole og tok prosessfag før du begynte i arbeid så vil dette kvalifisere for inntak sammen med bestått VG2 bore/brønn kurs slik som du sier.

  Du vurderes som en fagarbeider innen prosess og selv om du formelt mangler det norske fagbrevet så er du den typen studenter som studiet er lagt opp for. Send vanlig søknad og legg ved eksamenspapirer eller karakterutskrift så vil du bli behandlet som alle andre.

  Så jag tror absolut inte att chansen är noll att få jobb inom process på en plattform UTAN enn norskt fagbrev. Norrmänn håller så hårt på att man måste ha fagbrev för att dom vill behålla sina jobb och skrämma iväg andra. Detta lyckas ni dåligt med.

 6. Profilbild

  Btw jag glömde nämna. Alla danskar,skottar och annan utländsk personal som jobbar på plattformarna har inte iheller något såkallat norsk fagbrev men får ändå jobb. Kollar man på workbase så nämner alla att du MÅSTE ha fagbrev för att få jobb. Detta är rent ut sagt bara skitsnack. Men som Jovster säger. Viljestyrkan är betydligt mycket högre när det gäller svenskar än norrmänn. Det är väl där skon klämmer på såna som Per Kris Stolpe.

  • Fredrik

   Det var väldigt bra att höra detta från en norrman som vet! Fagbrev är ju ändå bara ett bevis på kunskap, vi svenskar kan visa samma sak med examensbevis och erfarenhet. Står det ”Fagbrev inom.. ” på jobbsökningen så kan vi översätta det till svenska som ”Relevant utbildning och erfarenhet inom området”

   Ska du satsa på fagskolan då? Låter som en bra väg!

 7. Profilbild

  Si meg. er dere helt tett i pappen eller. prøv heller å forstå det jeg skriver. Og når det gjelder deg jovster (som er betalt av ITC)så gidder jeg ikke bruke mer tid på deg for du er en norman hater og jeg tror du juger ang, at alle svenskene du kjenner som har tatt disse privatkursene har fått jobb offshore.Så enkelt er det ikke. og når det kommer til moral så har jeg opplevd litt av hvert av dere svensker fra dophuer til ja.., men jøss noen av dere er også arbeidsjern også så vi skal ikke dra alle over en kam sånn som jovster prøver ang. normenn. Til dere andre så skrev jeg -Ikke bruk pengene på borekurs etc.for skal du prøve å komme ut gjelder det i første omgang fagbrev- Hva betyr dette. jo har dere ikke fagbrev eller som dere kaller det kompetansebevis(tror jeg) ikke bruk pengene på på privatkurs, men ta en offentlig utdannelse. men jøss gjør som dere vil og ikke si jeg advarte dere. Jeg har bare jobbet offshore x antall år og er der forsatt.

  PS..Hadde noen svensker her ombord som var skikkelig arbeidkarer, men dessvere var de de første som røk i fjor når selskapene begynte nedbemaning dessvere. Til deg som prøver prosess så har nå petrolink redusert 90% av arbeidsstokken prosessteknikere. Statoil skal ned med 150 mann offshore nå osv…hvorfor skal du få jobb da??? Norge er i ferd med å våkne til en skikkelig skallebank

  Legger ved en link.http://www.oof.no/veien_videre

 8. Profilbild

  Gått borr & brunn samt jobbat över 2 år offshore som ställnings byggare”har fagbrev ! ” har också jobbat 5 år inom maskinteknik mm mm. gick ej teknisk fagskole pga kostnad vilket ja nu i efterhand skulle ha gjort men vid närmare eftertanke skall jag läsa till ingenjör i sverige istället så slipper man bli utan arbete pga oljepriserna som svänger hela tiden !
  Och ni som tänker gå teknisk fagskole vänta tills ni kan göra den på offshore supporten ist så slipper ni åka till Norge eller dra den på distans ”Sots.no.

 9. Profilbild

  @Marcus, tror du på riktigt att du har någon chans att komma offshore om du ha 0 erfarenhet och bor i Sverige?

  Jag skulle tro att chansen før dom som går på teknisk fagskola i dagslæget och/eller har offfshore erfanhet kanske 1 av 50 kommer komma inom drilling dom nærmsta 3-5 åren.

  Sæg att runt 500+ inom drilling har fått gå nu under ”krisen” sen kan du lægga till alla som jobbar inom olika servicebedrifter, alla operatører, alla som har gått teknisk fagskola och fått några turer offshore.
  Det blir några tusen personer du ska førsøka komma føra i køn genom att sitta och studera/søka jobb från sverige. Så jag skulle vilja sæga att dina chanser ær lika men noll!

  I dagslæget skulle jag avråda alla som vill inom drilling och som inte börjat sin resa att ens førsøka! Sen finns det ju alltid den som smiter igenom mot alla odds, men den kan du inte jämföra dig med om du ska lægga 4 år av ditt liv och 400 000 kr..

  Eller har jag fel?

  • Fredrik

   Nu jobba väl iofs Marcus redan offshore men ville byta inriktning. Men det ser inte bättre ut än som du förklarar det, ingen kan sätta bättre ord på läget än du! hahaha!

 10. Profilbild

  Håller med jovster där. Varför ens tänka tanken på att börja gå teknisk fagskola när arbets marknaden ser ut som den gör? Och speciellt ta den i ett annat land? Många jag har varit i kontakt med anbefaler att man ikke skal gå teknisk fagskola innan man får jobb vilket jag dock kommer att hålla mig till. Det verkar som att folk bara kan slänga pengar hit och dit utan att ens veta om det ger resultat. Själv är man inte sugen på en studieskuld på 300-400 000 som inte har varit till nytta om man nu aldrig får jobb. Alla har olika synpunkter och meningar men detta är min.

  • Fredrik

   De flesta i min klass på fagskolan jobbar ju redan offshore sedan länge och får allt betalt. Dom frågar alltid det på intervjun så kommer man ditt så säger man att man vill studera vidare såklart!
   Se från företagens synvinkel så är det mycket bättre att ta en inom företaget som man känner till, skicka på fagskolan och sedan vidare uppåt i företaget. Det kostar dom 150-200k och då vet dom vem dom får sen! Även om företagen drar in på det just nu så är det helt klart det bästa om man vill gå fagskola!

 11. Profilbild

  Vi har folk som skal ta fagbrev på jobbet. Jag funderar själv på att ta fagbrevet och då blir det norskt fagbrev som produktionsteknikker för min del vilket ökar chanserna markant att komma ut om några år. Men vad jag kollat upp så funkar det såhär. Dom som skal ta fagbrevet på mitt jobb nu gick i skola i 1 år, 1 dag i veckan. typ 3-4 timmar. Sen skrev dom upp på offentlig examen. VG1 TiP tror jag det var. Sen måste dom gå i lära i 2 år EFTER att examen är godkänd. Sen kommer det en fagperson som skal se praktiska och teoretiska saker hos dessa personerna. När det är klart. Så har man fagbrevet 😉

  Vg1 – Videregående trinn 1
  Vg2 – Videregående trinn 2 eller opplæring i bedrift
  Vg3 – Videregående trinn 3 eller opplæring i bedrift

  Så trinn 2 och 3 är upplärning i bedrift
  .
  Tyvärr var man så omotiverad sist när dom hade uppe ansökningar om folk som ville ta fagbrevet så jag sökte ej. Men har hört lite med dom om jag kan köpa böckerna och studera själv och ta TiP så jag avväntar svar 🙂

  Fredrik : företaget du jobbar på måste vara certifierad godkänd upplärningsbedrift för att man ska kunna ta fagbrevet på företaget. Erfarenheten skickas in av klubben/arbetsgivaren till fylkeskommunen

  • Fredrik

   Hej! Verkar finns flera sätt att ta sitt fagbrev, det låter som din kollega tar fagbrevet som lärling? Det är antagligen det bästa sättet.
   Jag trodde man gick minst ett år heltid i skola innan man började praktisera, eller kanske 2-3 år. Han har alltså bara gått en dag i veckan i ett år sen direkt till praktik?

 12. Profilbild

  Glömde nämna att du måste ha 5 års relevant arbetserfarenhet inom det området du skal ta fagbrev i =)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.