Meny

Svenska sidan om offshore

Fast Track Borr & Brunnteknik på ITC Boreskolen

Fast Track Borr & Brunnteknik på ITC Boreskolen

För er som funderar på att läsa Grundkurs i Borr & Brunnteknik titta hit!

ITC Boreskolen ska hålla en Fast Track kurs på borr och brunnteknik nästa sommar. Vad är då skillnaden mellan den och den redan befintliga intensivkursen i Cypern?

Intensivkursen i Cypern är intensiv och bra, blandar semester med plugg och har inte jättemånga olika tillfällen på skolan. Men den är utspridd på ca 4 månader. Det som gör den intensiv är att du egentligen inte är på plats så mycket på skolan utan har intensiva perioder på skolbänken. De 2 veckorna på Cypern ex. är väldigt intensiva.

På denna Fast Track kurs däremot blir det verkligen intensivt! Lite som det låter med namnet Fast Track så är det en snabb kurs där hela kursen är väldigt intensiv/kort.

Hur lång? Hur låter längden 3 veckor? Från att du fått introduktionsdagen tills att du är klar! Detta blir första gången någonsin, och den absolut snabbaste VG2 Borr och Brunnteknik kursen i hela Norge.

Egentligen så är den obligatoriska delen endast 2 veckor, alltså själva Borr och Brunnteknik kursen. Men inte tänker du väl gå VG2 utan att ta säkerhetskursen?

MEN, det ska kommas ihåg att detta blir riktigt intensivt med långa dagar, morgon till kväll. Så man får vara beredd på att huvudet får gå på fullvarv under 3 veckors tid.

Fast Track

 

Upplägget
Upplägget bygger kring att du är på plats under 3 veckor, varav 2 veckor grundkurs, G11, G4 samt VHF och en vecka G4 (halva gruppen gör G4 under de första två veckorna och andra halvan under sista veckan) och grundläggande säkerhetskurs + ev. frivillig repetitionshelg samt den offentliga examen.

 • Uppstart Grundkurs: 15 Juni
 • Avslutning Grundkurs: 28 Juni
 • G4: 29-30 Juni
 • Grundläggande Säkerhetskurs: 1-4 Juli

Det blir ett slutprov före den offentliga examen som du antingen kan göra på plats eller hemma i din hemkommun. Inför det hålls det en frivillig repetitionshelg, denna är alltså inte obligatorisk. Med andra ord så behöver du endast resa till Tønsberg 2 gånger (1 gång för hela grundläggande borr och brunnteknik inkl. G11, G4, VHF och grundläggande säkerhetskurs, och gång nummer 2 för den offentliga examen). Gång nummer två med offentlig examen kommer man däremot inte ifrån. Det är inte skolans prov utan skolmyndighetens, som alla som läst B&B i Norge gör.

 

Detta blir då både väldigt effektivt och kostnadsbesparande, kan det bli bättre?

 

Hur går då detta till, när andra kurser är under flera månader?

 • ITC Boreskolen har längst erfarenhet och kompetens av de norska skolorna när det gäller intensivkurs.
 • Alla lärare har väldigt hög kompetens inom sitt område och jobbar inom det dom ska lära ut.
 • Kursupplägget är väldigt genomarbetat och extremt bra upplagt.
 • Väldigt bra kursmjukvara. Både pedagogiskt och innehåller egentligen allt du behöver. Teoreiskt sett behöver du aldrig öppna böckerna.

Lite nytt om kurserna

Nu blir det (som skrivet tidigare) möjligt att göra slutprovet på distans hemma i din hemkommun. Detta är möjligt på fagskolen men har inte varit möjligt tidigare på grundkursen. Känner du att dig säker på slutet av kursen så kan du då skippa repetitionshelgen med slutprov utan kan gå direkt till din närmaste skolorganisation och göra provet.

Det blir också en del förändringar när det kommer till VHF kursen. Slutprovet är nu internetbaserad för alla. Men det finns en del VHF kurser som är det, vad är då bra med denna via ITC? Klarar du du inte provet, så kan du få göra om hela kursen utan extra kostnad.

Säkerhetskursen kommer nu göras i Horten – RS sjøredningsskolen istället för tidigare hos Falck Nutec i Oslo. Det smidiga med uppläggen nu är att det är nära skolan, samt att du får skjuts tur & retur till Horten av ITC  (Det ligger bara någon mil ifrån ITC Boreskolen). På så sätt kan du ha samma hotell, låta bilen stå på hotellet etc under hela 3 veckor.

 

RS - Sjøredningsskolen

 

För er som inte orkar läsa igenom tidigare artikel som handlade om Grundkursen hos ITC Boreskolen kan få den infon här nedan igen.

 

ITC Boreskolen har funnits sedan 1987 och är delägt av ett av världens största riggföretag, Transocean. Skolan utbildar ca 200 elever i VG2 varje år samt ca 300 aktiva elever i Fagskolen. (Av ca 300 elever i Fagskolen så är det ca 100 som inte har jobb).

ITC Boreskolen ligger i Tønsberg, 7 mil söder om Oslo på västra sidan av Oslofjorden. Skolan befinner sig på Active Hotel och deras lokaler är i en egen del av hotellet. Mesta delen av VG2 samt Fagskolen i en av konferenslokalerna. Psst – kan finnas nya planer runt detta till nästa sommar. Skolans nischer är att det är på distans, intensivt, eller extremt intensivt som denna Fast Track kurs, och dom får det att fungera riktigt bra även fast du jobbar dumt ex. rotation. Dom har riktigt bra lärare och väldigt bra upplägg för att man ska lära sig kursen. Det handlar ju trots allt inte bara om att du ska klara av ett prov utan att du lär dig ämnet Borr och brunnteknik. Och det gör du! Varenda lärare jobbar inom områdena dom lär ut och är duktiga på det. Så finns nog inte många frågor du inte kommer få svar på. Deras egna upplärningssystem heter PetroTrainer och är en programvara som innehåller allt och lite till. Teoretiskt sätt behöver du inte ens öppna böckerna då det innehåller precis allt.

D-nummer: Behövs inte för att gå på ITC Boreskolen. Skolan fixar allt med den Offentliga examen.

Boende:

Skolan/Hotellet:  Det som är bra med att dom håller till på hotellet är att det är rabatterat för ITC studenter samt fri tillgång till deras gym och badhus samt  lekland för barn. (Gymmet är riktigt bra, badhuset ska vara bra men jag har inte varit där själv. Leklandet har jag inte heller varit i) Det är också fri WiFi inom hotellet. Tyvärr så har inte hotellet någon kvällsrestaurang. Då finns det ett supermarket 5 minuter promenad bort eller en massa jättebra restauranger etc. 10 min promenad bort.

Camping: Ligger inte långt bort från skolan. Smidigt för er som kanske har husvagn/husbil eller tycker om naturlivet och vill tälta i tre veckor. Finns även stugor att hyra.

Vandrarhem: Ligger ganska nära skolan och har bra priser. Länk: Klicka här!

Priser:

Hotellet: Är ni smarta här och kanske har med någon ni känner så kan ni ju dela rum. Skriver här nedan vad det blir för priser per person.

1 person i enkelrum: 715SEK/person (14.300SEK totalt , inkl. frukost: 15.644SEK totalt)
2 personer i dubbelrum: 470SEK/person (18.800SEK totalt , inkl. frukost: 21.480SEK totalt)
3 personer i familjerum: 368SEK/person (22.080SEK totalt , inkl. frukost: 26.100SEK totalt)

Dessa är exkl. frukost. Frukosten på hotellet kostar: 67SEK/person

Uppge att du är ITC student när du bokar för att få bäst möjliga pris.

Hemsida till hotellet:  Active hotel

Campingen: Där har jag tyvärr inga prisuppgifter för er men kolla på denna sida och kontakta dom för priser: Klicka här!

Vandrarhem: Det går ju även här att dela rum för att få ner priserna lite.

Länk till booking: Klicka här!

1 person i enkelrum: fr. 827SEK/person (16.545SEK totalt)
2 personer i dubbelrum: fr. 469SEK/person (18.751SEK totalt)
3 personer i trebäddsrum: fr. 404SEK/person (24.266SEK totalt)

Dessa priser är inkl. frukost.

Mitt personliga tips är att bo på hotellet. Även om campingen säkerligen blir förmånlig för dig med husvagn eller om ni bor i stuga. Som ni ser så har hotellet riktigt bra priser. Ni kliver direkt ner till frukosten för att sedan gå rätt in till konferenslokalen/lokalerna eller invänta bussen direkt utanför till säkerhetskursen. G4 och G11 samt VHF görs på plats på hotellet så detta blir också väldigt smidigt.

 

ITC Boreskolen, google street view

Resan dit:

Bil: Kommer du från E6 eller E18 så kör du till Moss. Där finns en färja som går varje halvtimme (heltimme sent på kvällarna) över till Horten. Den kostar ca 70sek om man köper verdikort och tar 25-30 min. Väldigt smidigt! (Finns även en tunnel under Oslofjorden lite högre upp närmare Oslo, kan vara värt att kolla upp.) Sedan tar det bara 10-15 min till Tønsberg – Nøtterøy där skolan ligger. (Skulle GPS:en helt plötsligt sprängas, flyga ur bilrutan etc.. Ser du vattnet någonstans så kolla efter företaget ”Agility Group” som har en oljeriggshangar som är typ 30m hög samt en massa gigantiska knallgula subsea delar liggandes. Precis vägg-i-vägg ligger skolan/hotellet)

Färjan: En övervägning om man ska köpa verdikort/”klippkort” eller ej, verdikortet/”klippkortet” köps samt tankas på med 2000nok minst första gången (kortet är gratis men en tankning på 2000kr minst krävs) och istället för 125sek kostar varje resa ca 70sek, Detta blir då inte värt om man bara ska läsa ex. Fast Track kursen då du inte hinner förbruka kortet. Ska man däremot börja Fagskolen så är det väl ingenting att tveka över. Men åter igen, jag har själv inte åkt den, men det finns som sagt en tunnel under hela fjorden lite närmare Oslo.

Hemsida för färjan

FLYG/TÅG: Tänkte du ta flyg eller tåg så är enklaste varianten att resa till Oslo, (Gardermoen) för att sedan ta tåget ner till Tønsberg. Lite tråkigt att gå med väskor den biten dock då det är kanske 2-3km till hotellet. Billigaste flyg på om man kollar redan nu till Fast Track kursen nästa sommar: 839sek. + tåg på det.

Undervisningssystem:

Det mesta av all undervisning på skola samt hemma sker via ITC:s egna programvara PetroTrainer som är ett utmärkt verktyg. Allt är ganska enkelt gjort med simuleringar, bilder etc. Men på ett bra sätt, ibland är ”Less is more” ett bra uttryck. För att summera och göra en snabb betygsättning på innehållet så kan jag ju avslöja att du teoretiskt sätt i princip inte behöver öppna böckerna. I princip allt du behöver veta finns i PetroTrainer.

 

Streamer_edit_1

 

Antal platser: Runt 45 stycken.

 

Pris för Fast Track kursen: Samma pris som resten av kurserna (helgkursen & intensivkursen i Cypern)
För att ni ska få uppdaterade priser så länkar jag här så kan ni fylla i ett formulär här så får ni den senaste på PDF till din mail: Klicka här!

 

För att läsa mer om Fast Track kursen: Klicka här!

 

Länk till hemsidan: Klicka här!

 

Vill du veta mer överlag? Eller känner du dig sugen på någon av ITC:s kurser men vill veta mer, ställa frågor etc?
Tveka inte att besöka någon av platserna i Sverige i December månad där vi kommer på besök!

Vi besöker Göteborg, Stockholm och Östersund (För er som har huvudet på skaft, så var det tänkt med Kiruna tidigare. Men det är nu ändrat till Östersund)

Kom dit, så får du all information du behöver samt svar på dina frågor och lite personlig rådgivning.
Detta är Gratis, du blir dessutom bjuden på mat & dryck! Så vad väntar du på? Anmäl dig till någon av platserna så ses vi där i December!

Detta för er som missat det då är kallat ITC Roadshow, och allt om det står i denna artikel: Klicka här.

 

ITC Roadshow

Jag har nu även blivit svensk representant åt ITC Boreskolen, så har du några frågor så tvekar inte att kontakta mig.
Mail: Timmy@boreskolen.no
Telefon: +46(0)70 461 9828

.

ITC Logo

 

 

atfre

Jobbar som CNC Tekniker inom R&D på Seco Tools, samt Svensk Representant & Kontaktperson för ITC Boreskolen. Jag har en 6 årig son och en sambo. Har avklarat VG2 Bore og Brønnteknikk och läser Teknisk Fagskola på ITC Boreskolen.
atfre

Senaste inlägg av atfre (Visa Alla)

18 Kommentarer

 1. Profilbild

  Vad kommer den kosta?

  • atfre

   Jag har tyvärr inga prisuppgifter för tillfället. Jag kommer lägga in det så fort det är tillgängligt! =)

   • atfre

    Nu har jag uppdaterat information om priser =)

 2. Profilbild

  undrar också vad den kan tänkas kosta 🙂 skulle gått på nortrain nu i höst men det sket sig med finansieringen i sista sekund

  • atfre

   Samma här, jag vet faktiskt ingenting om prisuppgifterna för tillfället. Jag kommer lägga in det så fort det är tillgängligt! =)

   • atfre

    Nu har jag uppdaterat information om priser =)

 3. Profilbild

  Låter mycket intressant. Vet du något om denna blir Lånekassen/Csn godkänd? Det är ju en deltidskurs, dock bara 3v.

  • atfre

   Just nu är det som tidigare känt att det är struligt att få CSN lån för VG2 oavsett skola i Norge då CSN menar på att det är en gymnasial utbildning. Vi håller på och ska kolla på det!

   • Profilbild

    Ok. Är dock bokförd i Norge, så Lånekassen går väl att söka till denna kursen?

    • Fredrik

     Då måste du ha bott och haft heltidsjobb i Norge de senaste två åren.

 4. Profilbild

  När kan man boka sej ? Och hur många deltagare kommer kursen ha. Hur är utsikterna för offshore jobb efter färdig kurs ?

  • atfre

   Jag återkommer med det! Jag uppdaterade artikeln nu med antal platser. Det är runt 45 platser. Men någon till går att klämma in om det är så.

   Läs igenom både forum, artiklar och tidigare blogginlägg här på sidan så kommer du få en rätt så bra bild av hur det ser ut.
   Men för att kort och gott sammanfatta det lite: VG2 är en väldigt bra grund för att komma ut offshore. Men din bakgrund spelar väldigt stor roll i det hela. Det är många som läser VG2 så ditt CV blir ganska snabbt avgörande för om du får jobb eller ej när det är många som söker jobben.

   Därför är det vettigt att gå hela vägen och läsa både grundkurs och fagskolan då fagskolan gör dig mycket bättre kvalificerad och visar att du även är ett framtidsämne att satsa på för arbetsgivaren.

 5. MrOffshore

  Snygga bilder atfre *thumbs up*

  • atfre

   Tack MrOffshore =)

 6. Profilbild

  Vet inte riktigt om detta anbefalles då examen skrivs som privatist utan hjälpmedel.

  • atfre

   Du får ju fortfarande examen i BRT2004 på ditt CV även om du inte har gått på någon utbildning. Det som kan vara är att ett CV med en utbildning hos en bra beryktad skola står högre än en privatistexamen. Din kompetens kanske står sig mot en som gått på ITC ex. men det kan vara svårt för arbetsgivaren att se det.

   Sen om du hade tänkt börja fagskolan kan det bli svårare när du inte har något på pappret förutom den offentliga examen.

 7. Profilbild

  Hallå MrOffshore vart kan man hitta vad man tjänar på en rigg? har planer att gå utbildningen men har lite frågor runt omkring som jag skulle vilja få svar på

  //Richard

  • MrOffshore

   Skapa en tråd i forumet vettja så ska du nog kunna få svar 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.