Meny

Svenska sidan om offshore

Finally home

Finally home

Igår strax före tolv på natten klev man äntligen innanför dörren hemma. Vilken känsla det är att äntligen vara tillbaka igen. Blev minst sagt 2 omtumlande dom två sista dygnen. Som jag skrev i förra inlägget så skulle jag hem i måndags på morgonen. Efter de avslutade skiftet drog jag i mig stor frukost och massa kaffe. När jag sedan blev tillfrågad att stanna extra dagar var det ju bara att gå och lägga sig igen, men det var inte helt lätt att bara ställa om sådär. Man hade ju mentalt loggat ut så att säga 🙂 Så den natten blev lite sömn och 2 sista skiften va grisjobbiga.

Ovanpå allt det så blev helikoptern försenad ca 3 ggr igår så de blev en längre dag än jag räknat med. Hann med sista flyget iaf via Oslo tillbaka till Stockholm så det var skönt som tusan att slippa bo på hotell en natt. Gick och la mig direkt när jag kom hem men vaknade sen halv 4 på natten och var pigg. Vet att tröttheten kommer senare under dagen då min kropp tror att det är natt då. Har ändå en hel del att göra här hemma. Ska skickas reseräkningar och rodda inför lite stohej som händer i helgen osv. Sen så måste jag tyvärr Alltid storstäda då jag kommer hem från jobb eftersom han jag hyr lgh med lever som en knarkare (slarvig iaf 😀 ). Gillar att ha snyggt å rent i hemmet, och framför allt när man kommer hem från att ha varit borta länge oavsett om det är från jobb eller semester. Ingen som håller med?

hellytech

Dräkt som man har i helikoptern

Att dela lägenhet är en lösning jag gjort för att kunna spara pengar snabbare. Gjorde så även när jag bodde i Norge, men e så sjukt trött på det nu. Blir många flaskor bubbel den dagen jag köper min egna lägenhet i innerstan!

Det hjälpte till nå fruktansvärt ekonomiskt att jobba dessa 10 dagar övertid natt. Har räknat lite grovt på det och min decemberlön kommer vara lika mycket som många svenskar (tyvärr) tjänar på 5 månaders jobb! Att det blir så bra är för att när jag va där ute så förlängde dom min jobbtur (efter att ha frågat mig) och då får jag även lön samtidigt som jag sover i form av väntetid. Som grädden på moset så är det även halv skatt i december 😛
Vad jag fått höra av dom rutinerade där ute så får man dessa förfrågningar om övertid runt 1-3 ggr per år. Alltså gäller det självklart att alltid tacka ja till dom och kötta järnet när man väl får chansen. Jag tror dock sånt kan bli knepigt sen i framtiden när man har partner, barn osv. Säg att ditt barn fyller år eller någon annan stor händelse inträffar som bara är ”en gång”. Ska man då avstå från övertidsjobbet och alla dess pengar som det ger…? Knepigt det där tycker jag, men inget jag behöver oroa mig för än på ett tag 😀

Om jag ska snudda lite kring vad jag faktiskt gjorde den här turen så handlade det om att spola rent. 🙂 Vi kom ut extra för att isolera en massa ventiler men det projektet hann aldrig ens börja. Det som hände var att riggen är i kompletteringsfasen av brunnen. Vilket är på slutet innan man testar dess kvalitet och plugger igen den och lämnar den. Tydligen är formationen så speciell att vi behövde använda en sjukt dyr kompletteringsvätska. Den vätskan hade samma literpris som en fin flaska whiskys sades det. För att den inte skulle bli ödelagd så skulle allt vara kliniskt rent på riggen. Så vi spolade rent på hela boredekk (jaa helt rent!), hela flow linan ner till sheakers. Och även sheakers och pittarna som ligger efteråt. Allt för att denna vätskan inte skulle beblandas med någon smutsig gammal oljemud.Boring_boredekk

Riktigt skitjobb men som roughneck är det vardag att vara skitig så jag gillade det. Lärde mig väldigt mycket ändå eftersom jag fick vara med en del på boredekk där vi spenderade mest tid.
Längtar verkligen tills jag får fast rotation som roughneck! Kommer vara väldigt krävande i början när det är mycket att lära men det är alltid bakom sån ”smärta” som framgång uppstår. Tycker det är spännande att pressa sig själv över gränser.

Känns som att denna branschen verkligen är sån. Man har sin månad ledig där man nästan blir uttråkad för det inte händer något den sista tiden. Och samma där ute, då är man helt ödelagd i slutet och vill bara hem för att det har hänt ”för mycket” liksom. Det blir så extremt i varje ände.
Min 8 veckors disponibelperiod började iaf nu i måndags så jag räknar med att få resa ut i nästa vecka på vanligt jobb. Nu blev inlägget ganska långt men det var skönt att skriva av sig lite såhär halv 6 på morgonen. Ska sätta igång och städa nu.

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

12 Kommentarer

 1. Fredrik

  Är det halva skatten november och juni?

  • Profilbild

   Mitt jobb har halv skatt maj och dec.

 2. Profilbild

  Enbart December är” halvskatt” har jag för mig

 3. Profilbild

  Allt låter spännande jag har precis färdigställt mina cv/personligtbrev nu ska man hitta någon arbets givare som vill prova mig med mina resurser.mvh.peter ex.brandman

 4. Profilbild

  Brunnen vi kompletterade den här turen hade vi också cesiumformat aka whiskymud i, vi lyckades dock blanda vatten i ca 10 m3 så den vart förstörd. Hade läckage på en ventil, han från cabot som ägde muden var inte jätteimponerad…

  • MrOffshore

   Cabot låter bekant… 😉 Snackade lite med snubben där ifrån och han sa att muden är den ända i världen av dess slag typ.. Vad jag förstod så återanvänder dom den efteråt oxå till nästa brunn? Kan de stämma?

   • Profilbild

    Ja det stämmer dom återanvänder den så mycket dom bara kan. Cabot är dom ända i världen som har den typen av brine. Tydligen använder dom någon sorts zink brine som alternativ på andra ställen men den är tydligen rätt ohälsosam för både folk och miljö, och förbjuden i Norge. Iaf som jag förstod det.

 5. Profilbild

  Hej MrOffshore! Hitta din blogg nu i veckan. Har lust läst varje fri tid jag haft 😉 Väldigt intressant och spännande jobb du har.
  Har själv blivit otroligt sugen på att försöka ta mig ut offshore. Det är lite av en dröm som bubblar i mig!!
  Om jag nu ska ha en chans att i framtiden kunna ta mig ut offshore. Vad behöver jag ha i bagaget då? Tack för en kanon sida.

  Keep on drilling!

  • Profilbild

   Har exakt samma fråga och tankar som Jonas här så även jag ser gladeligen fram emot ett svar! 🙂

   • MrOffshore

    Hallå grabbar! Kul att ni hittade sidan och gillar den. Det är ju så fantastisk industri och mitt mål med sidan är bland annat att fler svenskar ska få en insikt i denna värld. Även få hjälp att komma in i den själva.

    Om du går in i forumet under Frågor och sedan klickar högst upp på FAQ. Där hittar ni en liten summering över vad som kan va bra att ha i bagaget. Posta gärna en ny tråd om ni inte finner det ni söker så ska jag och folk på forumet hjälpa er så gott vi kan.

    • Profilbild

     Skall kolla där. tack för svaret. 🙂

 6. Profilbild

  Det ska jag göra. Måste missat det helt! Din sida är kanon. Den har besvarat mesta av det man funderat över 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.