Meny

Svenska sidan om offshore

Föreläsning om olja

Föreläsning om olja

Lars Wilderäng höll en föreläsning under Framtidsveckan i Alingsås för ett par dagar sedan och nu har klipper kommit ut på youtuben. Han skriver Sveriges bästa blogg (enligt mig), Cornucopia? som verkligen handlar om allt möjligt men främst världsekonomin och samhällsfrågor i största allmänhet.

Den drygt 40 minuter långa föreläsningen handlar om

 • Oljans inverkan på samhället
 • Hur överlägset effektiv oljan är jämfört med ”miljövänliga” energikällor
 • Utvinning av oljan förr och idag
 • Peak Oil i diverse länder, alltså vilket år deras oljeproduktion stod som högst
 • Att i Sverige så står oljan för hela 5 % av BNP


Sista punkten innebär att för varje hundralapp som du och jag spenderar på en vara så går 5 kr till inköp av olja. Tänk vilka konsekvenser det kan få vid kraftiga prisuppgångar!

Han pratar också om vilka länder Sverige importerar sin olja ifrån där Ryssland (51 %) står för den största delen. Det visste jag inte faktiskt. Norge 20 %. Danmark 16 % och Storbritannien 7 %.

Föreläsningen kan uppfattas som något cynisk men jag tycker ändå att den känns mycket relevant och något man bör förbereda sig på. Att om ca 20 år så kommer i princip alla världens olje-exportörer att sluta exportera för att kunna förbruka oljan själva i sitt land. Är det då positivt att vi ligger nära Norge tro?

Ska man tro på det han säger, vilket jag gör. Så har världen haft sina glansdagar när det gäller oljeproduktion. Vi borde alla förbereda oss att framtiden kommer kräva mer energi men att den tillgängliga oljan i världen minskar. Självklart tvivlar jag på att detta kommer beröra mig som person i mitt yrke det närmsta årtiondet eftersom det händer så otroligt mycket på norsk oljesektor just nu.

Något jag inte gillar med hans föreläsning är att han beskriver Norges oljeproduktion är i fritt fall. Även att Norge är ett av dom länder i världen som kommer producera olja längst. Jag har för lite kunskap för att sätta mig upp mot om hans grafer är riktiga eller ej men ni ska bara veta hur vansinnigt mycket som händer här i Stavanger som bara är för oljan!
Dagens 34 riggar i Nordsjön ska bli 51 st om bara två år! Lägg då även till alla jobb runt omkring detta och allt som ska göras (inte bara hitta folk som ska jobba på riggen) med utbildning, konstruktioner, maskiner osv. Det är en industri i extrem tillväxt och det känns klart konstigt om allt detta görs bara för att man kommer ha olja i 20 år till. Det finns så mycket lete-områden på norsk sockel som man inte ens sökt på än, ta för exempel Barents havet uppe i norr! Där man funnit bra fält som tex Goliat.
Vad jag hört och hur jag tolkar det så kommer det borras olja i Nordsjön till efter att jag gått i pension, och det strider ju lite mot vad han säger i sin föreläsning. Den som lever får se helt enkelt! 😀

Jag limmar in föreläsningen under så kan ni se den själva och bilda er egen uppfattning. Hur som helst är den väldigt intressant och högst aktuell skulle jag vilja påstå. Är du endast intresserad av det han säger om Norge så kommer det efter 31 min och 40 sek.

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

3 Kommentarer

 1. Profilbild

  Cornu har ett stort fel på slutet med scenariot om att det blir som på 80-talet om BNP skulle minska med 60 procent. Han bortser från sina egna redovisade kostnadsökningar och nämner oväsentligheter som antalet TV-kanaler, biltyper och minskad bilism. Uppenbart har han lagt till denna möjlighet för att stiligt lätta upp det mörka budskapet i avslutningen.

  Sedan 80-talet har BNP (per capita) av en mängd orsaker ökat mer än inkomster och välstånd och det är en trend som i USA har pågått längre och betytt mer. Nu är skillnaden i USA mellan BNP och välståndet cirka 1,5 procent per år. Dessutom ökar skillnaden av att naturresurserna fördyras till märkbara nivåer. Allt fler personer sysselsätts i utvinningen med leverantörer. Som Cornu nämner utgör oljans försäljningspris 5 procent av världens BNP. De allt högre kostnaderna i utvinningen driver upp priset och det gäller inom i stort sett allt. Det blir en slags exponentiell multiplikatoreffekt med minskat netto av att det åtgår mer av allt för att utvinna allt. Därför är det omöjligt att återgå till någon gammal tid. Kärnkraftverken blir dyrare och byggs inte. Vindkraftverken subventioneras mer. Med mera.

  En minskning av BNP med 60 procent inom säg 20 år och ramen för industrisamhället är helt omöjlig. Det skulle minska välståndet till förmodligen noll och i varje fall inte göra det inte på något sätt som på 80-talet. Istället kommer nog människan att anstränga sig allt mer och lyckas få nolltillväxt. Men det blir ändå en kollaps till något som liknar stenåldern när de makroekonomiska kostnaderna inom ökad komplexitet och utvinningen kommer till uttryck. Välståndet kommer att minska så kraftigt att folk lämnar makthavarnas slaveri och flyr frivilligt till något stenåldersliknande med rester som bas. Men en så mörk, trotsig och okonventionell avslutning är fortfarande inte begriplig och hindras av myterna, om bland annat koldioxiden.

 2. Profilbild

  Kanske blir det fler riggar och därmed mer jobb, men den totala utvinningstakten kan dock minska. Tittade du på hela föreläsningen? Baserat på ditt uttalande låter det nästan som du missade delen om Spindeltop kontra Tupi. Det är fler som jobbar med Tupi utanför Brasilien än vad det var med Spindeltop. Förr kunde du bara slå ett jäkla hål i marken och näst intill fri energi flödade ut. Energiutväxlingen var enorm i en källa som Spindeltop. Idag är den betydligt mindre. Så du kan nog ha jobb i många år till. Grattis! Hur din reallöneutveckling blir är däremot kanske svårare att säga.

  • Profilbild

   Yes jag såg hela föreläsningen men jag tyckte jämförelsen mellan Spindletop och Tupi va lite dålig. Spindletop var dåtidens absolut bästa brunn och Tupi är ju inte direkt nån bra brunn i dagens offshore-industri.

   Sen ere ju givetvis inte helt orelevant att dom har kor som stampade muden till rätt konsistens och lyckades borra över 300 meter med den metoder. Jämfört mot idag när vi måste bedriva stora delar av oljeproduktionen till havs, klart det blir mer kostsamt för den energi vi får ut av det.

   En utomjording skulle nog ha väldigt svårt att förstå varför vi inte tömmer arabländerna på olja eftersom den är så lätt-tillgänglig innan vi ens tänker tanken att exploatera till havs och arktis. Men så ser världen ut tyvärr.. Dom länderna tar ju (säljer) givetvis oljan själva varför skulle dom dela tillgången med resten av jorden?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.