Meny

Svenska sidan om offshore

Första drilling sedan i vintras

Första drilling sedan i vintras

Nytt inlägg och ny offshore resa avklarad! Dom här 2 veckorna kantades av borrning för en helt ny operatör, sommarvärme och mera tråkiga nyheter från oljebranschen.

 

Samma dag som jag flög till Stavanger för att bo på hotell innan utresa; så var jag och förnyade mitt hälsocertifikat. Det är ett speciellt hälsotest man måste göra för att få jobba offshore. Förr fanns det rätt många kliniker och läkare hemma i Sverige man kunde göra detta hos. Men ifjol uppdaterade dom någon regel som innebar att själva läkaren måste ta en 2 dagars kurs (tror jag de va) varje år för att upprätthålla sin rätt att utföra testet.

Jag hittade via denna länk en läkare på Södermalm i Stockholm som jag bokade tid hos. Hans lokal kunde nog inte känts mer oseriös men själva provet va bra tyckte jag. Kan rekommendera honom – Hans Överengen hette han. Testet kostade 2000 kr vilket jag tror e ganska normalt. Även om de bara kostade 1100 NOK när jag tog det för första gången 2011 😉

Jobb
När vi kom ombord på riggen var det iaf borrning av 17 ½ tums sektionen. Blev 4 nätter i rad på shakern för mig. Inte särskilt bra för lungorna då muden var över 70 grader ibland men jag försökte använda mask så mycket jag kunde.

Det var härligt att få vara med på borrning! Sist vårt crew var med på det var i vintras 🙂 så alla turer sedan dess har ju varit wire line och andra typer av kompletteringar. Sedan ka man egentligen sammanfatta resten av turen som rätt ur Bore og Brunnteknik-boken… 🙂

Ner med 13 ⅝ tums casing, cementera, displeaca till Oil base mud (OBM) och sedan fortsätta borra 12 ¼. Där lämnade vi riggen mitt i borrningen. Nästa utresa kommer vi säkerligen vara med på rig move. Då ska riggen transporteras till en kaj eftersom vi inte fått något nytt kontrakt 🙁

 

Brunnen vi borrar nu är en så kallad wild cat. Det innebär att man för första gången borrar på fältet och man vet inte vad man kan stöta på nere under havsbotten. Man har via seismik sett att det kan finnas olja där – men man vet inte. Därför var vår rigg där för att se vad formationen består av.

När vi borrat oss ned till djupet man är intresserad av, borrar man upp ett s.k core sample. Eller kärn prov på svenska 😉 Detta är en flera meter lång kärna av formationen som kanske har tjockleken av en handled. Den delas sen upp i flera bitar och skickas till olika analyser osv. Tror även det statliga olje direktoratet får en bit om jag inte minns fel från grundkursen..

core sample

Rätt sjukt om man tänker efter. Vanligtvis borrar man ju efter olja som faktiskt har ett värde och fyller ett extremt viktigt syfte i samhället. Men här borrar vi egentligen efter ett par meter sten bara… 😀 Jobbigt att va på skift när den mångmiljon stenen kommer upp till boredekk och man råkar tappa den så den går sönder 😉 kanske är hårdare än gjutjärn vad vet jag! 🙂

Nyheter
Ni som följer sidan på Facebook har sett att jag länkat en del tråkiga nyheter från industrin. Som att ledande analytiker tror att oljepriset kan gå så lågt som 15 dollar! Jag har själv börjat inse att det verkligen inte är någon dipp vi stött på utan en verkligt nedåtgående trend 🙁 Har många bekanta från skoltiden som inte har jobb längre.

#Oljekuttene är en sida som visar hur många personer varje företag har avskedat…

Om inte priset och investeringarna vänder upp ganska snart så tror ja 2016-17 kan bli ännu tuffare år än vi sett under 2015. Kom ju ytterligare en nyhet från Nav (norska arbetsförmedlingen) att det nu är över 36 000 personer som fått sparken.

 

En intressant nyhet är dock från Maersk Drilling som sänkte sin dagshyra för riggen rejält bara för att få kontrakt! Kan ni tänka er? Från att ha cashat in 375 000 dollar per dag till att sedan gå ner till 106 000 dollar! Det är helt sjukt men bra för dom anställda som får behålla jobben! Det sägs vara nyttigt för branschen att ha dessa lågkonjunkturer så att inte alla kostnader sticker till himlen – som dom uppenbarligen har gjort! Men jag tänker också lite på detta med inkomst för företaget.

 

Om allas löner har motsvarat dessa enorma belopp dom får in på riggens dagshyra. Hur ska dom då kunna upprätthålla allting när den pengen minskar med 75 % tro? Eller har alla bara blivit giriga och tjänat way-to-much under dessa år när oljan låg på 110 dollar plus?

borgland-dolphin

Ska väl inte spekulera allt för mycket i det när man ändå inte kan påverka ett piss. Det blir vad det blir. Jag är glad för varje månadslön jag lyckas få in framöver!

 

Där emot känner jag mig färdig med övertid för iår. Iaf som det känns nu. Var mer eller mindre omotiverad redan när vi kom ombord den här gången för att jag jobbat så mycket övertid under juni / juli. Pengar är bra men det är viktigt att ha sin ledighet också för sin mentala hälsa.

 

Fyller iaf 1 år som roughneck nu vilket känns bra! Är så grön fortfarande jämfört med dom andra men det kommer mer och mer tycker jag 🙂 Det som är bra är att varje offshore resa innebär något nytt man inte varit med på tidigare. Väldigt lärorikt helt klart!

 

Nu får man väl bara se vad som händer kommande månaden. Verkligen ingen vet vad som händer med oss anställda! Dom med kortast anciennitet vet att dom har jobb till slutet av september – thats it! Vi andra som haft tur den här omgången lär hamna i någon personalpool antar jag. Eller så blir vi utplacerade på alla riggar i företagets flotta vem vet… Samma där som med oljepriset – man kan inte påverka ett skvatt! Bara vänta och se vad som händer…

 

Friperiod
Känns iaf äckligt bra att va hemma i Stockholm nu! Sommaren är äntligen här! Bara njuta av middagen på balkongen med kvällssol varje dag! Så kan jag äntligen spela Clash of Clans igen haha! 😀 uppkopplingen på de fältet vi låg på var för dåligt för att ens kunna starta spelet liksom! ClashofClans

I nästa vecka kommer också mitt nya kök jag beställt! Köpte allt från Epoq hos Elgiganten. Dom hade bra och billigt kök vilket gjorde att man kunde lägga en del extra på fina vitvaror.

 

Så nu har jag hela 4 veckor där jag ska jobba med att renovera köket och inte tänka ett dugg på olja och offshore! Ska bli så himla härligt! Kommer tacka nej till övertid om dom ringer.

 

Ska iof hålla lite koll på oljan måste jag erkänna. Gjorde en försäljning av alla mina LUPE aktier när den stod i 132 spänn. Kändes rätt just då med tanke på att börsen generellt är högt värderad och att oljan gått ner så mycket. Självklart fortsatte den upp till 142 kr men sen har den bara gått ner sedan dess och kostar i skrivande stund 109. Jag skulle vilja köpa tillbaka allt en gång till på tvåsiffrigt om det vill sig så väl 😛

 

Måste återigen bara avsluta med å säga hur himla tur jag har haft! Märker det för varje månad som går nu. Jag visste ingenting om offshore eller hur lätt/svårt de va att få jobb när jag flyttade till Norge. Jag bara drog för att jag så gärna ville ha jobbet.

Det tog mer än ett 1 år längre att få jobbet än vad jag först trodde men när jag väl kom in visade det sig vara mycket bra tajming! Som sagt över 36 000 personer har förlorat jobbet hittills men jag har klarat mig! Kan inte vara mer tacksam för det! Är nöjd att jag är så sparsam av mig och verkligen är rustad för sämre tider men jag hoppas inte det kommer dit. Tror dock det kan bli aningen oundvikligt kommande 2 år om den här trenden fortsätter neråt.

Men samtidigt ångrar jag inte en sekund att man gjort den här resan och nu jobbat +3 år offshore. Det har verkligen förgyllt mitt liv på alla plan!

Hörs senare!

process

MrOffshore

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

2 Kommentarer

 1. Profilbild

  Halloj igen, alltid kul att läsa citat från Grundkursen 🙂

  Dock inte lika roligt med omständigheterna men men….

  Vi som ej varit ute än hoppas på första turen och då är vi ett stort antal tror jag.
  Kurser och många plastkort/utbildningar i all ära men det behövs ju den där lilla foten innanför första dörren oxå.

  Pluggning av alla befintliga brunnar då? Hur går det?? Lär väl finnas 10.000tals av dessa i både Nordsjön/Norske Hav?

  Må så gott och lycka till med köket! Vattenpass, vänner och en bra elektriker är bra att ha.
  Mvh, H-C

 2. Profilbild

  Maersk tjänar definitivt inte pengar på det kontraktet. Personal kostnader för mid-water semi-subs är ca 100kUSD per dag. Så jag tänker att en större Maersk jack-up ligger runt det också.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.