Meny

Svenska sidan om offshore

Första examen avklarad!

Första examen avklarad!

Då var första av totalt fyra examen avklarade! Denna examen heter Letning, Borrning och Komplettering. Den innefattar allt som vi har gått igenom sedan starten, alltså Geologi, Borrteknologi, Komplettering, Brunnvätskor samt Drift- och styrsystem. Det är fyra examen totalt på Nortrain och dom ska motsvara de fyra offentliga och har därför samma namn och innehåll.
Jag har lyckats hålla mig inom mitt mål sedan kursstarten att hålla mig på 5 och 6 i betyg (Betygen går 1-6 och 2 är godkänt). Det känns väldigt bra, mest är det för min egen skull eftersom jag inte tror att de spelar jättestor roll i jobbsökandet sen, men jag vill inte avsluta utbildningen och känna att jag kunde presterat bättre, eller lärt mig mer. Så imorgon har vi ordnat VIP bord på bästa krogen i stan för att fira! 🙂

Jag har verkligen varit nöjd med kurserna, lärare och upplägget på utbildningen så här långt, helt otroligt när man tänker tillbaka på hur mycket man har lärt sig. För bara 6 veckor sedan kunde jag i princip ingenting om vad som sker ute på en rigg.
Det blev dock lite oroligt i klassen i veckan eftersom vi hade problem med en kurs, Drift- och styrsystem. Det handlar om hydralik och pneumatik och hur dessa system fungerar. Den kursen var bara 2,5 dag mot de andra som är minst fem dagar. Vi kände inte att innehållet var avvägt mot den lilla tiden vi fick och sedan var det prov direkt på onsdag efter lunch. Vi fick inte direkt hjälpmedel till att studera hemma och veta vad som var viktigt och inte. Provet var långt över våra huvuden och många kände sig väldigt pressade.
Vi tog ett snack alla i klassen och det visade sig att nästan alla kände likadant så vi tog upp detta med skolan, bla med rektorn. Han kom in till oss och pratade och jag tyckte vi fick ett väldigt bra gensvar. Dom lyssnade och förstod våran oro över betygen och berättade att det var en ny lärare som endast hade haft den här kursen upplagd på 2-3 veckor tidigare. Den här kursen har varit 2,5 dagar i många år men vi hamnade i kläm när det inte var helt klart vad som ska ingå på dessa dagar. Vi fick veta att dom ska titta på detta och det kändes som om skolan hanterade det proffsigt i efterhand. Synd bara på kursen för den var i princip bortkastad.

Examen

Examen är på 4 timmar medan proven på fredagar är på 3 timmar. Tycker ni det låter långt, och inte har studerat på universitet med 5-6 timmars tentor, så kan jag säga att dessa timmar flyger förbi. Jag gräver ner mig i provet och märker inte ens vad som händer runtomkring mig på flera timmar. Det är, precis som proven, blandat både kryssfrågor, svarsfrågor och hela ”Case-uppgifter” som kan vara en hel sida.

Jobbsökandet

En av våra lärare berättade att Songa Offshore söker 700 nya riggarbetare till sju nya riggar, som ni säkert har hört om ni följer nyheterna inom branschen. Han passade på att återupprepa en sak han sa för några veckor sedan, det ger alltid en liten motivationspush, kanske får er också! Jag citerar, ”Alla ni här kommer komma offshore, det är jag helt övertygad om, inget snack om det, det kommer bara ta olika lång tid, men alla kommer ut, så ser branschen ut idag”.

 

Ett litet tips hur man lever billigt i Norge, från några som har bott här en tid, ett ord; Grandiosa.
40-50% rabatt varje månad, 1000kcal / Pizza, perfekt efter gymmet!examen vg2

Fredrik

Jag studerar på Stavanger Offshore Tekniska Skole och arbetar både onshore och offshore men utan fast rotation.
Fredrik

Senaste inlägg av Fredrik (Visa Alla)

13 Kommentarer

 1. Profilbild

  Det är ingen myt att man äter mest fryspizza per person i norge då 😉

  • Fredrik

   Så är det nog! Undrar hur stor del vi svenskar står för..

 2. Profilbild

  Man får gratulera Fredrik! Akta så inte alla pengarna ryker på krogen nu!

  Hade du något problem när det kom till norskan på examen?

  • Fredrik

   Tack! Nej norskan på examen är inte svårare än övriga skolan. Nu är det bara enstaka ord ibland jag inte förstår, skulle väl säga att vi som har bott här snart två månader förstår 99% av allt som sägs och skrivs.

 3. Profilbild

  Följer med spänning hur det kommer gå för dej och klassen!

 4. Profilbild

  tjena fredrik!
  en fråga, om man aldrig har jobbat på en oljeplattform tidigare, ´hur ska man bäst gå till väga för att få ett jobb där..

  har jobbat annars som kock i över 14 år..

  tacksam för alla svar jag får 🙂

  • Fredrik

   Hej Adam!
   Hur man bäst går till väga beror på vad du har för bakgrund och vart du vill. För mig och många andra utan tidigare relevanta erfarenheter som vill börja arbeta inom drilling eller produktion så är VG2 en bra väg. För dig är inte VG2 vägen att gå. Läs MrOffshores inlägg om Catering, han beskriver lite vad som krävs. http://mroffshore.se/catering/
   Finns också lite på forumet om det tror jag, någon har frågat där förut.

 5. Profilbild

  kul läsning ! grandis är norges nationalrätt 😉

 6. Profilbild

  Hej! Har en fråga, jobbar som elektriker och industriklättrare. Är det några speciella behörigheter man bahöver som elektriker, utöver DSB och en online kurs jag inte mins vad den heter..? Antar att nån typ av EX licens behövs beroende på arbetsuppgift?

 7. Profilbild

  Hur är det med språket på Nortrain. Har för mig att danska och norska är godkända som grund för studier i Norge. Jag förstår lägt och kan läsa och prata utan problem. Men att skriva den är jag rätt rostig. Vad säger dom på skolan till alla svenskar?

  • Fredrik

   Vi skiver och pratar svenska och dom förstår allting förutom enstaka ord man får byta ut, kanske ett på hundra. Men dom orden lär du dig snabbt! Vi skriver även proven på svenska, inga problem 🙂

 8. Profilbild

  kolla hur många norrmän som vet vad en igelkott är ^^ kolegorna tittade dumt på mig när jag berättade att jag kört på en i friperioden.

  • MrOffshore

   Pusher dom kallar igelkott för pigg*nånting* va?? har oxå råkat ut för den där förut har jag för mig 😀

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.