Meny

Svenska sidan om offshore

Skolan färdig och första jobbet!

Skolan färdig och första jobbet!

Var ett par veckor sen jag skrev att det närmade sig slutet för VG2 på Nortrain och alla praktiska kurserna pågick. Nu är allt helt klart, vi har fått alla certifikat och bevis på en rad kurser, gjort de sista examina på Nortrain samt de fyra offentliga.

Nu börjar sökandet efter jobb!

Offentlig Examen

Jag har som sagt gjort alla fyra offentliga examen. Det är stor skillnad mellan dom och Nortrains. På Nortrain får man en fråga, med ett frågetecken och en eller ett par rader att svara på. Brukar väl vara 30-40 frågor. De offentliga var bara caseuppgifter. Du presenteras ett arbete som ska utföras, tex. en injektionsbrunn ska borras i södra delen av nordsjön. Du får veta lite om bergarten, vilken plattform som ska användas och några djup och tryck ev. Sen kommer några få uppgifter. ex. Planlägg hela borroperationen från exploatering till produktionsstart. Det innefattar i princip hela Borr- och brunnkursen!! Du har bara, jag säger bara, 4h på dig och det gäller att skriva så pennan glöder för att inte missa någonting. Det är för hand så du kan inte stoppa in saker i efterhand. Du får själv avgöra vad som är viktigt för just detta jobb och du måste motivera allting du skriver till caset. Ex. En sandscreen installeras eftersom bergarten i området är mycket porös. Eller, Följade casingprogram ska användas eftersom reservoaret ligger på XXXX meter och följade borrvätska ska användas eftersom formationen i södra nordsjön kan innehålla mycket av whatever.
Det viktigaste, antar jag, är att HSM ska genomsyra hela examen. Till varje avsnitt du skriver ska beskriva faror och riskar samt hur dom ska undvikas och med vilka medel, det gäller alla examen! Jag snittade på 12-13 sidor per examen men det var allt från 5-6 till 20+ hörde jag! Svar på dessa får vi i juli.

Jobb

Vi i skolan har diskuterat jobb varje dag om vad, var, när och hur man ska söka jobb. Det är det som även diskuteras mest här på Mr.Offshore. Många drar hem till Sverige men några stannar kvar för att söka jobb i Stavanger. De flesta har något jobb men söker sig till mer oljerelaterade jobb under sommaren. Själv hade jag ingenting klart efter skolan. Jag ville hålla alla dörrar öppna och inte låsa mig på något jobb. Jag ska inte säga att det är bästa sättet att göra det på, inte alls, det är egentligen ganska dumt för troligtvis blir man stående utan jobb.
Jag lyckades med det jag inte trodde var möjligt och fick första jobbet direkt efter skolan ändå, faktiskt till och med innan skolan var slut! Det var genom en kontakt som jag fick åka iväg 14 dagar på ett riktigt riktigt bra onshorejobb som gav mig ovärderlig erfarenhet och en riktigt bra skjuts in i branschen. Jag ordnade med skolan så jag fick ut alla certifikat och ett tillfälligt betyg samt att jag kan göra den sista examen med en annan klass i juni. Nortrain var väldigt hjälpsamma, inga problem alls, dom vet hur viktigt det är när man får en tur. Så jag har faktiskt kvar den fjärde och sista tverfagliga examen på Nortrain.

Kontakter

Jag har lärt mig att väldigt mycket handlar om just kontakter, ordnar någon ett jobb eller kontakt till dig, ordnar du ett tillbaka sen. Skaffa inga ovänner, aldrig, någonstans, jag behandlar alla jag möter som personalrekryterare på ett oljeföretag, för i Stavanger är chansen mycket stor att dom arbetar i branschen. På jobb är det viktigt att visa framfötterna och skaffa bra kontakter. Det gäller att synas och sticka ut, samtidigt inte göra några misstag på jobb! Jobbar du genom ett bemanningsföretag vet jag av erfarenhet att dom ringer inte och frågar efter ”personal”, dom ringer och frågar efter specifika personer dom vet kan jobba bra och vet vad dom gör. Bli den personen dom ringer efter!
Det är också viktigt att göra en bra intervju, en riktigt bra intervju! Kan du tala för dig och sälja in dig kan du prata till dig jobb på plats, om du har det som krävs såklart. Det är mycket få personer som kan detta, du ska veta vad du gör för det är lika enkelt att verka kaxig och skrytig och då är det kört på en gång. Mitt tips är att lära känna branschen bra, veta var jobb kommer ifrån, hur de uppstår, vad dom söker, vad dom förväntar sig av dig mm. Då kan du enklare navigera dig och finna jobben. Detta tar lång tid, antagligen ett par år innan du har fått in båda fötterna. Skaffa ett enormt kontaktnät där du kan få nys om jobb. Det är svårt, men det går! Jag håller själv på just nu!

lego offshore rigNu får vi se vad som händer i framtiden. Just nu blir det hem till Sverige och ha sommar med barnen! Det hade varit tokbra att få någon eller några turer till under sommaren! Alla väntar såklart på ”samtalet” för offshore turen. Jag har möt otroligt driftigt folk som kommer ut ett par veckor efter VG2 och folk som har hela fagskolan och alla kurser klara men aldrig varit offshore eller ens på jobb. Det finns sjukt vassa CVn där ute. Du kommer aldrig ha det bästa CVt, det gäller att övertyga företaget att du ska ha jobbet ändå!

Kan avslöja att ett av mina nyårslöften för 2014 är att bestiga en oljerigg. Det är lång väg kvar, vad tror ni?

Fredrik

Jag studerar på Stavanger Offshore Tekniska Skole och arbetar både onshore och offshore men utan fast rotation.
Fredrik

Senaste inlägg av Fredrik (Visa Alla)

17 Kommentarer

 1. Profilbild

  Grymt Fredrik grattis!!!!!!!! Hoppas det blir Offshore så fort så möjligt för dig! Jag ska nämligen in till Nortrain snart också, får väl hoppas med att det går lika bra för mig med. Ännu en gång grattis!!!

  • Fredrik

   Tack mannen! Ja vi hoppas på offshore 🙂 Lycka till på Nortrain!

 2. Profilbild

  Bra text! Grattis till examen! Bra jobbat! Sjukt Kul att du fick chansen att pröva på ett onshore jobb.

  Måste vara väldigt motiverande att ha allt klart? Nu är du behörig att få jobba ute på plattform 🙂

  Lycka till med jobbsökandet. Frågan är inte om utan när du får åka ut!

  • Fredrik

   Tack! Ja det var perfekt 🙂 Man lär sig sjukt mycket på jobb, mer än i skolan skulle jag säga!

 3. Profilbild

  Grattis till jobbet 🙂 Bara hoppas du får möjlighet att komma ut på rigg snarast möjligt med 🙂

  • Fredrik

   Tackar 🙂 Jag hoppas lite på samma sak!

 4. Profilbild

  Låt mig gissa att du fick jobb onshore som rigger på något varv?

 5. MrOffshore

  Wow vilket härligt inlägg! Allt går din väg nu och jag unnar dig verkligen det! Du har offrat, satsat och nu börjar få lön för mödan!

  Känner igen mig i ångesten att få med allt på offentlig examen! Håller med dig om hur himla viktigt det är att göra bra ifrån sig på jobbet så folk minns dig. Just första turen/turerna kan ett rejält misstag räcka för att inte få komma tebax.

  Bra beskrivet oxå kring vikten av att bygga upp ett stort kontaktnät! Många missar den punkten men ens karriär kan stå- och falla på det.

  Återigen Grattis! Du kommer säkert sätta din fot på en oljerigg under 2014!

 6. Profilbild

  Tjena Fredrik – och försenade gratuleringa till examineringen!

  Hur har det gått för dig? Har du landat på ett offshore-jobb?

  Jag hade faktisk en fråga till dej: vad är genomsnittålder av eleverna på tekniska skolan i Nortrain? Vad är ”max” vs. ”min” åldrarna du har sett bland deltagarna? Har du någon gissning av det?

 7. Fredrik

  Hej Lasse, tack för det 🙂
  Jag har faktiskt varit offshore ja, endast ett par månader efter avslutad VG2 🙂

  Medelåldern i våran klass var runt 25. De äldsta var upp emot 30 de yngsta runt 20. Jag vet att flera har gått utbildningen som är över 30. Just nu studerar jag på teknisk fagskola på en annan skola och där är medelåldern betydligt högre, en del upp emot, om inte över 40. En del har dock lång erfarenhet, vi har båda ingenjörer och drillers i klassen. En del börjar VG2 senare och mer rätt backgrund är det inte problem.

  • MrOffshore

   Vi är många som med spänning väntar på ett inlägg om vad du tyckte om din första tur offshore Fredrik 😉

   • Profilbild

    jag förstår inte riktigt, man kan få åka offshore trots att man inte är klar med tekniska fagskolan? är det som praktik då eller hur går det till? varför ska man gå fagskolan om man ändå kommit ut på riggen?

    • atfre

     För att få jobb offshore så behöver du i teorin endast säkerhetskursen och ett hälsogodkännande för offshorearbete. Du läser grundkursen i borr & brunnteknik samt fagskolen egentligen Mest för att få ett CV att visa upp och för att ha teoretisk/teknisk kompetens. Egentligen handlar det ju om att du ska få jobb. Men även för att öppna karriärstegen. Läser du inte fagskolen så har du ex. inom drilling ett tak/stopp i karriärstegen efter borrdäcket. De flesta som läser fagskolen jobbar offshore skulle jag säga. 2/3 på ITC Boreskolen. Antingen för att de redan jobbar offshore men vill komma uppåt eller att dom läst en bit och fått jobb. Det är alltså inget Krav för att jobba offshore. Utan det är ett krav för att jobba uppåt i hierarkin. Därför så kan du ex. inte bli driller utan teknisk fagskola. Och även Därför så blir oftast en som läst/läser fagskolen anställd före en som inte gjort det, eller börjat på den pga. att arbetsgivaren ser att du vill uppåt i systemet och inte kommer vara en ”bromskloss”, som går in i entry-level jobbet och sedan stannar där.

     • Profilbild

      Fredrik är lite trög om man måste förklara såna här saker till han…

     • Fredrik

      Nej det här behöver du inte förklara för mig, det vet jag redan. Det var väl du som ställde frågan och jag tror det var till dig svaret från aftre var menat Lasse.

 8. atfre

  Svaret var till ”Lars” här ovan. Fredrik sitter nog på samma kunskap som jag själv gör så han behöver jag inte förklara något för. Och en sådan ”ton” behövs väl inte användas på denna sida? Vi skriver för att hjälpa och svarar så gott vi kan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.