Meny

Svenska sidan om offshore

Gästinlägg

Gästinlägg

En god vän till mig har precis gjort sin första tur offshore och jag bad honom skriva några rader och berätta om det. Hur under klistrar jag in det han skrev…

 

Hej här kommer ett gästinlägg från en som ligger ca 1,5 år efter bloggens vanliga skribent. Lärde känna Mr Offshore för ca ett år sedan när jag kom till Stavanger för att realisera drömmen om jobb på Nordsjön. En dröm som väckts några år innan av den episka tråden på Flashback. Det tog ett tag men nu har jag precis varit ute för först gången och tänkte dela med mig av mina erfarenheter.

Har en bakgrund som mekaniker så när jag kom hit så sökte jag jobb på en verkstad på land i ett litet serviceföretag som hyr ut utrustning till plattformarna och ibland även personal. Jobbade där några månader innan och startade igen direkt efter grundkursen på Nortrain. Det är lätt att få jobb onshore och det var också genom den här firman jag slutligen kom ut så det är mitt bästa tips. Flytta hit och var beredd att ”offra” några år ifrån Sverige. Hade nog kunnat komma ut fortare om jag tagit säkerhetskursen direkt och jobbat kvar där utan att börja på Nortrain faktiskt. Men det är lätt att vara efterklok och jag hoppas att Nortrain ska ta mig in i drillingen så småningom så jag kan få en ordnad tillvaro med 2/4 rotation i framtiden precis som Mr Offshore och flytta hem.

Hur var då min första tur? Den var super, åkte ut ensam från min firma men hade turen att hamna i ett riktigt bra gäng och fick en väldigt erfaren arbetskamrat som visade mig hur allt fungerade där ute. För det är verkligen annorlunda att arbeta med alla säkerhetsregler. Jag är van från land att chefen eller kunder står och hänger över en och undrar när jobbet är klart. Iaf på den plattform jag var på, fastinstallation, var man inte tillåten att stressa och det poängterades gång på gång att arbeta säkert är det viktigaste, att få jobbet gjort är nummer två. Det var också mycket pappersarbete allt skulle dokumenteras och ett program för vårt arbete på brunnarna skulle följas. Varje skift började också med att man måste söka arbetstillåtelse av den områdesansvariga = ett pappers ska signeras före dagens arbete och också signeras när skiftet är klart. Allt detta tar en massa tid så av de tolv timmarna kanske jag jobbade aktivt med själva operationen 6h.

Annars måste jag hålla med om att vara där ute är en dröm om man gillar mat och på den här riggen också glass. Fanns en stor box med många smaker av bästa sortens norska gräddglass. Bara att äta så mycket man ville. Farligt för midjemåttet på sikt J

Kan verkligen rekommendera det här karriärvalet och ångrar att jag inte åkte hit för flera år sedan. Att jobba i Sverige mån – fre känns nu i efterhand som ett slöseri med den begränsade tid vi fått till skänks här på jorden.

 

Följ era drömmar………och lycka till………

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

23 Kommentarer

 1. Profilbild

  Tack för den höjda motivationen 🙂 Är övertygad om att det är rätt val att söka sig till Nordsjön.

 2. Profilbild

  Håller med Joel! Började läsa bloggen för två dagar sedan och känner mig verkligen motiverad! finns det någon mail man kan få angående ett flertal frågor mellan himmel och jord? tack på förhand! 🙂

 3. MrOffshore

  Trevligt grabbar att ni blir motiverade, det är verkligen ett drömyrke vill jag lova!
  Använd forumet så ska jag svara så gott jag kan med den erfarenheten jag har.

 4. Profilbild

  Antar jag haft en djävla tur, är en simpel målare som gick säkerhetskursen i Trondheim, fick arbete som målare på en rigg och ska börja den 19/8. Jag kan tillägga att för att få ett jobb i Nordsjön så verkar det handla mycket om vad man har för kontakter, svågerpolitik….. Var över 400 sökande på den här tjänsten varav 5% av dessa var extremt kompetenta. Min Pappa har jobbat där i 24 år så det var hans ord som vägde tyngst i slutändan… SVÅGERPOLITIK säger jag bara!!!!!!

  • Fredrik

   Så är det alltid 🙂 Men har man inga ”Svågrar” i svängen så får man skaffa sig ett par. Det har nog många från Sverige gjort som kommit ut, tror ni inte? 😛 Måste väl såga grattis iallfall, kul med folk som lyckas!

   • Profilbild

    om man inte känner någon som jobbar offshore är det helt bortkastade pengar då att ta alla dessa säkerhetskurser och utbildningar?

    • Fredrik

     Inte alls. Verkligen inte. Nej. Det jag menar är kontakter i branschen, det är viktigt. Men det skaffar man säg när man bor, arbetar och går utbildningar i t.ex. Stavanger. Det är viktigt. Man ska ha otroligt bra kontakter om man kommer ut med endast en säkerhetsutbildning dock.

  • Profilbild

   Tjena Erik !

   Låter ju skit bra . Är själv målare ”vanlig” och söker jobb offshore. Ge mig några tipps please !! Svårt att komma ut … Hmmmm
   Lycka till där ute ..
   mvh Henrik.

 5. Profilbild

  Hej MrOffshore! Vilken toppen bra sida! Tackar för all info. Är själv väldigt intresserad av att göra en investering o utbilda mej så som du har gjort och sen börja som roustabout och vidare. Men hur kommer de sej att de inte jobbar några tjejer som roustabout? De finns ju tjejer idagens samhälle (i Sverige) som jobbar bla som brandman, sjöman el polis vilket är både fysiskt och psykiskt krävande. Vet du även varför de är svårare att få offshorejobb som nybörjare när man är äldre än 35 år? Hilsen Gabbi =D

  • MrOffshore

   Hej Gabriella, ja är man över 35 år sägs det var för sent att börja klättra stegen inom drilling tyvärr.

   Jag vet faktiskt inte varför det är så lite kvinnor inom drilling. Norge på land har ju minst lika bra jämställdhet på jobb som vi har i Sverige. Kanske vill tjejer bara arbeta inom cateringen eller andra mindre fysiskt krävande jobb?

 6. Profilbild

  Hej Mr Offshore. Vill börja med att tacka för en väldigt bra sida. Jag heter Mathias och bor i Västerås. Jag har några frågor till dig, som du kanske redan har besvarat…men jag hoppas från svar från dig. Jag är 37 år och mycket intresserad av att fortsätta mitt yrkesliv ute på en oljerigg. Jag är snickare, plattsättare, svetsare, utbildad Räddningsman/Brandman. Har utbildning inom sjukvård och saneringsarbeten, samt drivit egen byggfirma i ca 10 år. Första frågan, är jag för ”gammal” för att över huvudtaget söka?
  Kan absolut tänka mig att läsa Borr och Brönnteknik och andra relevanta kurser för mitt CV.
  Tror du jag har några möjligheter för något jobb Offshore
  Tacksam för svar
  Med vänliga hälsningar/Mathias

  • MrOffshore

   Hej du har bra bakgrund men tror det blir väldigt tufft med din ålder tyvärr. Kika hellre på servicearbeten istället för Drilling

 7. Profilbild

  Hej mr offshore !

  Tack för mycket trevlig blogg // Kan du ge mig tipps på firmor innom iso , och då målning, Känner till Beerenberg , kaefer och bis. Är det några mer man kan söka sig till där ute ??? // Tack !
  mvh Henrik.

 8. Profilbild

  Hej! vad tror du chanserna är att få jobb offshore om man tar och läser grunnkurs: boring og brunn? den kostar ganska så mkt pengar så har svårt för att bestämma mig.

  MVH Simon.

 9. Profilbild

  Hej mr offshore Grym sida vill jag säga.

  Har några frågor.

  Det är så här är 18 år tar studenten nu i sommar i linjen data it. känner inte att jag vill plugga vidare bor i en liten stad i Värmland min fråga till dig är vart ska jag börja helt är det så att man måste plugga vidare. skulle tänka mig bli driller eller något annat. har inga kontakter inga kurser tagna. vad rekommenderar du?

  • MrOffshore

   Hej Node!
   Som 18-åring har du verkligen bra förutsättningar för att komma offshore. Men det kommer kosta dig en stor investering i både pengar och tid. Flytta till Stavanger, läs VG2 Bore- og Brunnteknik. Jobba ihop ett CV med relaterade saker så är du offshore efter ett par år. Kan lova dig att du inte kommer ångra dig att sitta som 22-23 åring med 2-4-rotation och den lönen det medför.

   Lycka till!

   • Profilbild

    Hej igen!

    Vi säger så här jag flyttar till stavanger nu till sommaren åker ner hittar något extra jobba för att betala olika kostnader. Så tar jag och läser VG2 Bore- og Brunnteknik. Hur många år är den kursen. Krävs det några specifika betyg för att ta den. Är skansen stor att man hittar jobb efter man har gjort alla kurserna. Och har ett hyfsat cv. Jag har ett ganska bra cv ny har erfarenhet av bygg, bilmekaniker och samt räddningstjänsten, Rolls Royce Marine men inom It delen. Skulle det hjälpa något.
    Mvh Node

    • Profilbild

     Får ju ta och säga att du har ju guldläge nu precis efter gymnasiet att börja jobba i Sverige, bo kvar hos päronen och samla ihop de pengar som behövs för utbildningen. Skönt att ha dessa pengar istället för att behöva låna från csn (som dessutom inte ens betalar ut tillräckligt för hela utbildningen).

     Nortrains VG2 bore og brunnsteknik är 4månader, och den kostar 80 lax. Jag har för mig att betygskriterierna är väldigt simpla, tror det va G i Svenska A, G i Engelska A+B och VG i Matematik A. (Som sagt så har jag bara för mig detta, väldigt osäker.) Men de var inte höga alls.

     Angående chanserna att få jobb efter utbildningarna finns det väldigt mycket info på forumet. Många väljer att fortsätta utbilda sig på Nortrain och då till Petroleumtekniker. Det ökar chanserna markant, men som med allt annat så varierar det ju beroende på hur hårt du kämpar och hur tålamodig du är.

     • Profilbild

      Ni som väl har jobbat offshore har ni känt att det inte var värt det att ni kanske borde tagit ett jobb där man kunde vara hemma hos sin familj varje dag?

 10. MrOffshore

  Jag har inte ångrat det en enda gång! Alla jobb har sina för- och nackdelar men offshore har verkligen övervägande fördelar. Sen kanske jag ska tillägga att jag är singel och inte har barn så det kanske ändras senare vem vet…

 11. Profilbild

  Hej!!
  Har en dröm att jobba som elektriker offshore är det svårt att få ett sånt jobb? Hur borde jag göra?Har tänkt gå säkerhetskursen, AT & SJA, APOS/ARIS, FSE-kurs, EX- kurs, Fallsikring. Har 8 års erfarenhet som elektriker. Samt 1års erfarenhet av att jobbat till sjöss. Får se om min dröm blir sann.

  Mvh
  Mathias
  Finland

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.