Meny

Svenska sidan om offshore

Hälsocertifikat

Hälsocertifikat

Fick mejl i veckan från företaget att mitt hälsocertifikat snart gick ut. Tror det var i sept/okt 2011 jag gjorde det senast och eftersom det skal uppdateras vartannat år var jag tvungen att göra det igen. I Stavanger kan man få betala 700-1200 NOK för undersökningen men här i Sverige får bara vissa läkare med tillstånd utföra hälsotestet för offshorejobbare i Norge. Svindyra Previa skulle ha 4500 spänn vilket skämt!! Sen hittade jag någon som tog 2500 kr men jag beslutade mig för Läkarhuset Hötorgscity i Stockholm. Dom tog 1800 kr och visst det är firman som betalar men testet är inte raketforskning och man vill ju va schysst mot företaget så dom kommer billigare undan.

Undersökningen var samma som förra gången jag gjorde den i Norge.

 • Dom ställer frågor om man är frisk, tar mediciner, har ryggproblem osv
 • Synundersökning
 • Pissprov och första gången man gör det även blodprov (se din blodgrupp)
 • Midjemått, mat- och träningsvanor

Som ni ser inga konstigheter ifall man inte vet med sig att man är sjuk. Varför göra hälsoundersökning när man är frisk liksom?! Jo för att i Nordsjön är det krav. Men men nu får jag snart pappret hemskickat på att jag får lov att jobba på norsk sockel i ytterligare 2 år – Jippii

I slutet av månaden är det oxå dags att resa till Stavanger igen. Då ska företaget ha introduktionsmöte i 2 dagar för nyanställda. Jag har missat alla gånger tidigare pga jobb så nu är det min tur. Det ska tydligen handla om säkerhet, företagets principer osv. Enligt rykten skall det oxå konsumeras en hel del alkohol oxå så jag vet inte hur jag ska lösa den mackan. Gillar inte alkohol och dricker väldigt sällan men grupptryck brukar ju alltid spela sin lilla roll, vem vet.

Har börjat kika en hel del på hus oxå. Pengarna läggs ju bara på hög och mitt mål har ju varit att köpa en tvåa på Södermalm i Sthlm men senaste tiden har jag börjat tänka om. En sån lgh kmr bara kosta mig pengar, men om jag köper en 2-vånings vill och bygger om till 2 lgh så kan jag hyra ut den ena och med tiden på gratis i min egen del. Det trevliga och ”otrevliga” med det är att då har man Alltid något att göra när man har friperiod. Snickra på huset eller helt enkelt bara underhålla det, året runt. Tar mycket tid och mycket pengar men det känns klokare att göra så rent ekonomiskt. Sen när en stor villa ca 15 min utanför stan kostar lika mycket som en sketen 50-kvadratare i stan känns det oxå mer logiskt att köpa hus. Vad tror ni om detta? Någon som planerar att göra samma sak nån gång eller kanske redan har gjort?

Postar en bild under som ROV-roboten fotade från en rigg i medelhavet. En fin haj simmar framför kameran precis vid brunn-huvudet. På dom flesta riggar kan man dygnet runt på sin TV titta på ROV-roboten vad den filmar där nere på havsbotten. Och om dom inte arbetar med något så är den som regel riktad mot brunnhuvudet för att detektera ifall gas kommer upp.
well head

 

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

10 Kommentarer

 1. Fredrik

  Kör på villa! Bor själv på en liten gård och jag ångrar inte en sekund sen vi flytta hit från lägenheten i stan. Det är kul att greja med huset, och framför allt när man verkligen har tid! För mig har hus alltid varit självklart, lägenhet är bara sålänge 🙂

 2. Profilbild

  Någon som vet om det finns läkare i malmö/skåne regionen som kan uföra hälsotestet?
  Tack för en informativ blogg MrOffshore!

 3. Profilbild
 4. Profilbild

  Jag använde ovan nämnd lista och valde läkaren i Gävle. Kostade bara ca 1200kr där!

 5. Profilbild

  Tack Simon för listan.

 6. Profilbild

  Hejsan mr offshore!
  Jag arbetar som elektriker här i Sthlm och jag har bestämt mig för att vidga vyerna. De här med oljeriggslivet låter klockrent! Genomgick nyligen säkerhetskursen man behöver i somras, så nu är jag på jakt efter jobb. Har hört att det är igenom rekryteringsbolag man går för att komma ut på rigg. Men även kontakter inom branschen . Tänkte höra med dig om du vet om det behövs elektriker hos er eller om man kan maila sitt CV till någon överordnad på din rigg ?. Mvh Fredrik 🙂

  • Profilbild

   Tjena Fredrik!
   Yes rekryteringsföretag ere som gäller först och främst. Apply är stora på elbiten.
   Dom som anställer på riggarna sitter på land och därför måste man vända sig till dom elektroniska söknaderna som företagen har. Du lär behöva jobba ett par år offshore innan du får jobb fast som elektriker i ngt drillingföretag.

 7. Profilbild

  Oki tack :). Om man får napp via rekryt företaget tex. Blir det en tillsvidare anställning en period bara lr löpande ?

  • MrOffshore

   Rätt säker på att du blir ”anställd” per uppdrag du gör för dom. Ett uppdrag kan ju tex va 14 dagar jobb

 8. Profilbild

  Hallå alla!
  Jag är en rör svetsare inom rostfritt och duplex som nyss har tagit GSK utbildningen i göteborg. har jobbat för Caverion (fd YIT) i 3 år och på ett varv i 1år och tänker nu vidga mina vyer till norge då jag har sett de mesta inom industrin i sverige.

  Är de nån här som kan tipsa mig om nått om inte vet av ett företag som just söker svetsare?
  Tyvärr så har jag inte hälsocertifikat (visste inte om att man måste ha de) men jag tänker fixa de så fort som möjligt.

  Jag har själv skickat in CV till Statoil, Aker solutions och apply i norge men de är ju väntan som tar kål på en då man är arbetslös.

  Mvh

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.