Meny

Svenska sidan om offshore

Hemma ett par dagar innan Offshoreträffen

Hemma ett par dagar innan Offshoreträffen

Medan jag var offshore den här gången kom det slutgiltiga beskedet på uppsägningen. Utöver det var det en väldigt lugn jobbtur ute på havet så man fick helt klart mycket tid att fundera på saker och ting.

Första veckan som vi alltid går natt gick kanon! Det var i princip vindstilla hela tiden och spegelblankt hav. Brunnen vi borrade nu var en s.k wild cat vilket betyder att vi är dom första som borrar där efter olja/gas. Det i sig är ju lite spännande eftersom man aldrig vet om man har ett fynd eller om det är en torr brunn.

Har hört att runt hälften av alla nya brunnar som borras är torra. Ganska ballt när man tänker efter hur många miljoner en rigg kostar varje dag. Och 50 % av gångerna gör man det alltså helt i onödan… 🙂

Då det var en helt ny brunn på ett nytt fält hade vi kärnborrning oxå. Eller core sample på engelska. Detta innebär att man borrar ut många meter med bergart nere vid det tänkta reservoaren. Dessa långa stavar av sten tar man sen tillbaka upp till riggen och kapar dom i 1 meter långa delar.

Sen skickas alla dom stavarna till lite olika platser för undersökning i labb. Operatören ska ha och norska oljemyndigheten ska ha core sample.

Väldigt coolt egentligen att det är möjligt! Snackade med en av core grabbarna och han hade turen innan varit i Italien och borrat kärnprov. Bortsett från att de va extremt varmt där jämfört med Norge så sa han att dom fick vin till alla måltider! 😀 och den var inte alkoholfri!

Att jobba offshore med vin i kroppen hade varit speciellt! Har hört att fransmännen har samma faktiskt.

Är galet mycket rotation av folk nu oxå! För 2 år sen kryllade riggarna av gula hjälmar (ny på riggen) för att folk va offshore för första gången. Nu är det många gula hjälmar men alla har jobbat +5 år. En del har bara 1-2 turer dom ska göra innan dom ska vidare på ny rigg eller få sparken.

Hörde av plattformschefen som kände någon i Seadrill, där behövde man nu ha 20 års anciennitet för att få behålla jobbet!!

Läste oxå på offshore.no att det slagits ett nytt rekord nu på norsk sockel i djup på en brunn. Närmare bestämt 5941 meter!! Väldigt coolt att det är möjligt!

När vi väl kom över på dagskift så kom mejlet en morgon. Datumet för när man blir uppsagd 🙁 som tur är har jag en offshoretur som börjar några dagar innan det datumet så jag har en tur till med mitt crew 😛

Kände mig riktigt ledsen när man fick de mejlet faktiskt! Även om man visste att de skulle komma så gjorde det ont när det hela blev reellt. Tycker de va lite märkligt av kontoret att skicka ut uppsägningen till oss som är offshore.

Så fick man hela den grejen på hjärnan och kände sig rätt uppgiven. Fast efter någon dag så ser jag nu väldigt annorlunda på det. Jag välkomnar det snarare och tänker att det löser sig ändå.

Offshore är ett fantastiskt yrke och arbetsplats men med allt det underbara finns oxå många jobbiga sidor. Blir spännande tid framöver hur oljeindustrin kommer utveckla sig.

För några år sedan i olje boomen var de så extremt att folk kom från förskolor, blomsterbutiker, tog en brunnteknik kurs och rätt ut på fast rotation offshore. Det enda folk snackade om var När man skulle bli befordrad och vem som stod före i kön att bli det. Har du teknisk fagskola? Inte? När ska du gå den då?

Det fanns verkligen ingen tanke på att det kunde vända!

Nu kommer man med 4-5 års anciennitet och får sparken och folk diskuterar bara vad dom eventuellt ska jobba med om dom får sparken. Och 4 år är väldigt lite om man jämför med andra företag! Den firman jag jobbar i har klarat sig väl i jämförelse.

Riktigt skönt att jag gjorde 1 vecka övertid iaf så man fyllde upp sparkontot lite extra inför vintern! Det måste jag säga är väldigt skönt med detta jobb; man har inte direkt gått lottlös dessa år så jag känner ingen jättepanik över att hitta något nytt att göra. Ska känna lite på det och se vad som händer…

Hade oxå den mest galna helikopter landning denna turen. Det var en split flight vilket betyder att helikoptern kom via en annan rigg innan den skulle tillbaka till Stavanger. Alls var det redan massa passagerare och bagage ombord. Dom som skulle med den från vår rigg var servicefolk. Dom reser alltså till olika riggar varje gång och har ofta 3 väskor var (arbetskläder osv).

Självklart fick inte alla väskor plats i helikoptern och då måste vi lämna väskor ombord på riggen och skicka dom med nästa helikopter som har plats. Därför brukar folk få ha 1 prioritetsväska som dom Måste ha med sig. Där i ligger gärna surfplatta, mobil, pass, plånbok och hemnycklar.Helikopterdäck offshore

Dom tre sistnämnda ska man så klart ALLTID ha i sina byxfickor så man iaf kan ta sig hem om sin väska blir lämnad ombord!

Hur som helst så vare en passagerare som gick ur helikoptern efter att piloten sagt detta. För han hade sin glasögon i en väska som skulle bumpas (lämnas kvar). Vår HLO va galen och stressad men gick motvilligt med honom så han fick hämta brillorna ur sin andra väska. Jag stod där oxå.

Sen från ingenstans kom 4 personer till ut ur helikoptern och gick helt okontrollerat över helidäck för dom ville hämta saker dom tyckte skulle med.

För dom som inte vet det så stor alltid en helikopter och går när den landar offshore. Det finns zoner du absolut inte ska gå ifall du inte vill riskera att få huvudet avkapat av propellern. Vi som tar emot alla helikoptrar kan dessa utantill och vet hur vi ska röra oss. Men man måste alltid passa på folk som inte är vana.

Så hur som helst kom dom iväg sen och piloten var väl inte överlycklig över hur detta gått till men nu ska vi implementera bättre info innan avresa till folk. Dom väskorna som sysla oil cast podblev kvar stannade hos oss i 2 dagar innan vi kunde skicka dom. Hoppas ingen hade sitt pass eller plånbok där i 😀

Måste tipsa om en norsk podd jag hittat oxå! SYSLA Oil Cast heter den och snackar oljeindustrin i Norge. Oerhört intressant för dom som följer den här bloggen! Ganska korta kompakta avsnitt oxå!


Tillbaka till detta om uppsägningar så ere rätt intressant att höra hur mycket folk det faktiskt är som kommer göra något Helt annat om dom får sparken… Om man gör det hela för pengar och fritid så ere klart man funderar i andra banor om man inte kan få det längre…

Själv tänker jag mig 3 olika scenario:

1. Hyra ut lägenheten ooh resa. Har varit i kontakt med företag som man kan hyra ut via och jag skulle kunna få 15k i månaden för min. Med dom lånekostnader jag har skulle det ticka på av sig själv plus betala ett par tusen varje månad på mitt resande.

Detta tror jag vore den bästa investeringen för mig själv men det är inget långsiktigt. Kanske 6-12 månader så får man se efter de hur oljemarknaden ser ut.

2. Plugga. Nu har jag kapital och skulle jag lista ut vad jag vill göra ist för offshore så ere bra läge att börja studera. Tyvärr vet jag inte vad jag vill plugga 😀 sen eju givetvis den stora frågan; säg att jag lägger 3 år på studier f

ör en ny karriär. Sen vänder konjunkturen och jag får mitt jobb offshore tillbaka igen. Vad gör jag då..?

3. Jobba som säkerhetstekniker igen. Jag kan jobbet, det finns många jobb att få och man får snabbt en inkomst igen. Dock de tråkigaste alternativet känner jag!

Då vore det mer utmanande att bli entreprenör av något slag och jobba för sig själv.

Mycket tankar och funderingar men hur som helst känner jag mig bekväm med att ha fått sparken. Det har varit en fantastisk tid för mig men oxå mycket man har fått offra.


Hoppas vi blir ett skönt gäng på Offshoreträffen nu på fredag den 2 sept oxå! Tänker mig att vi tar nån hemtrevlig pub kring Medborgarplatsen i Sthlm. Ska bli kul att växla erfarenheter med dom offshore svenskar man ännu inte mött! Hur ni resonerar i dessa tider och hur ni ser på framtiden helt enkelt. 🙂

Skriv en rad på facebook så bestämmer vi tid och plats mer exakt för fredag!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.