Meny

Svenska sidan om offshore

HLO Repetition i Stavanger

HLO Repetition i Stavanger

Nyss hemkommen från den lilla kuststaden som jag spenderade 2 år av mitt liv; Stavanger. Många minnen från den tiden som väcktes till liv när man åkte kommunalt genom byns gator. Detta blir bara ett kort inlägg med en uppdatering av läget.

Som roustabout behöver man ha HLO kurs för att få jobba. I min firma är det inget Krav att ha kursen eftersom man ofta reser ut som extra. Men det kan givetvis uppstå tillfällen där du blir bortvald om du inte har kursen (mot någon som har den). HLO står för helicopter landing officer och handlar om säkerheten på helikopterplattan offshore.

Kursen måste repeteras vart annat år och det var alltså en sån kurs jag gjorde. Gjorde den hos Falc Nutec i Stavanger eftersom där fick jag mest rabatt via min forna arbetsgivare. Lustigt läge nu när man måste pröjsa kurs, flyg och hotell själv bara för att man inte är anställd längre. Förr i tiden betalade firman allting plus att man fick övertidsbetalning när man var där.
Härligt nog lyckades jag komma billigt undan och betala flygbiljetterna med mina SAS-poäng och halva boendet via bonuspoäng hos hotellkedjan jag alltid bor på. 🙂 Det gör Ove lycklig 😉

Tyckte det bästa med kursen var all repetition på hjärt- och lungräddning. Sånt kan man aldrig få för mycket träning i! Fick även släcka lite bränder med olika brandsläckare sista dagen. En grej som var ny för mig var; när du sprutar med en liten CO² släckare. Typisk sån som finns inne i alla helikoptrar. Så alstrar den statisk elektricitet när man tömmer den. Det gör att samtidigt när du släcker en brand så får du konstant elstötar vilket kan va lite obehagligt om man inte är beredd på det.

Den andra snubben som gjorde rep.kursen samtidigt som mig va typ livrädd för det haha! Glömde nämna det högre upp men vi var bara 2 pers på kursen! Himla tur egentligen att dom inte ställde in den en gång till som dom gjorde sist när jag hade bokat kurs i Bergen. Man kan verkligen förstå att en blödande oljeindustri skapar ringar på vattnet i alla andra verksamheter som livnär sig på den.

Skickade sen in mitt kursbevis till koordinatorn så dom kunde lägga in det i systemet att jag tog den. Hoppas man ställer sig framför någon iaf när det kommer till urvalsprocessen 🙂 Det är exakt 6 månader kvar på min återanställningsgaranti. Alltså att om firman ska anställa igen så måste dom prioritera sist ut – först in.
Efter september så kan dom dock välja vilka dom vill. Då hoppas jag att alla min vikarturer ska ge utdelning. Tror många har valt bort offshore om jag ska va ärlig. Börjar själv känna att det är ganska slitsamt att inte veta Alls när nästa lön kommer / om den kommer. Sitter man då med villa, Volvo och ungar så tror jag man hellre tar något mer Safe. Själv har jag bara en lägenhet och mig själv att tänka på vilket är bra.

Har senaste tiden läst fler och fler nyheter om att dom stora oljebolagen i världen tjänar mer pengar nu när oljan står i 65 dollar än när den stod i 110 dollar. Detta tror jag markerar vändningen och att vi snart kommer se en ökning i investeringar och nyanställningar. Det lär inte komma nästa månad alla är så klart försiktiga men jag tror det värsta är bakom oss nu.
Även om min firma ska kicka fler folk i sommar så tror jag det kan vända fort.

Har varit en del pessimistiska kommentarer på sidan kring huruvida det är smart att jobba som roustabout. Jag välkomnar all in-put och håller verkligen med. På den positionen är man mest sårbar för väldigt många över dig kan enkelt ersätta dig med högre anciennitet. Har spekulerat en hel del i vad man isf kan utbilda sig till eller söka sig till. Men jag älskar verkligen det jobbet! Aktivt fysiskt arbete utomhus hur kan det inte vara drömmen? Klart när det haglar i sidled är man inte kaxig men nu när man är ung gillar jag det skarpt.

Många ute på riggarna trånar efter dom ”fina” jobben när man kommer upp sig i systemet. För dom flesta är ”fina” jobb när du bara sitter framför en PC och stirrar in i skärmen hela dagarna. Det hade inte passat mig. Men självklart; i tider där folk förlorar jobben till höger och vänster är ju det bästa att besitta en kompetens som få andra har – då kan dom inte kicka dig. Men det gäller ju alla branscher egentligen.

London
Reser till London med tjejen på torsdag vilket ska bli riktigt härligt! Efter det hoppas jag på att få en offshoretur runt Påsken. Då har det gått 4 veckor sedan jag var offshore sist. Jag tänkte i april oxå börja se mig om efter ett jobb här hemma i Sthlm. Med timlön och där man inte låser upp sig allt för länge. Låter min (förra) norska arbetsgivare styra min agenda kommande månader.

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

5 Kommentarer

 1. Profilbild

  Härlig läsning! Ska själv till Stavanger 25 mars och göra refresh på säkerhetskursen. Har sedan en offshore tur på heimdal inplanerad i början på maj 🙂

  Jag som jobbar inom bemanning märker just nu att det är väldigt mycket jobb!sen hur man ska tolka det Mot hela branschen är svårt för mig att säga. För det måste vara billigare för företagen ta in oss tillfälligt än att börja anställa folk fast.

  Kan dock hoppas att mer jobb i bemanning betyder att det börjar bli bättre.

  • MrOffshore

   Kul att höra Viktor grattis till turen på Heimdal!
   Refresh i GSK då var det alltså 4 år sedan sist? 🙂 Tiden går fort. Jag tror lite att det är nya standarden ett tag, att företag tar in bemanning. Dom kommer säkert vara försiktiga i början efter den här djupa krisen.

   Hur många turer har du haft under 2018?

   • Profilbild

    Ja 4 år redan! Sjukt vad tiden går fort!

    Blir ta refreshen på Falck Nutec för mig med!
    Ska bli kul åka tillbaka då jag sedan i somras bor hemma i Sverige igen.

    Har gått 3 turer på aasta hansteen som ligger utanför stord sen jul. Egentligen offshore det med men de har hittat ett kryphål runt systemet och kallar det inshore så får ej offshore tillägg. Men vi jobbar enligt offshore at m.m

    Men jag är bara glad att man överhuvudtaget får jobb i branschen så man kan samla erfarenhet 😀

 2. Profilbild

  Har du 1 års återställningsgaranti som det är lag på i Norge eller har eran firma en intern 2 års garanti?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.