Meny

Svenska sidan om offshore

Intervju med ederkoppmannen

Intervju med ederkoppmannen

Dom flesta svenskar jag stött på i Stavanger som är här för offshore-industrin har någon gång läst på ederkoppmannens frågetråd på flashback. Därför beslutade jag mig för att kontakta ederkoppmannen och göra en liten intervju med denna outnämda offshore-kändis.
Generös som han är så ställde han upp och besvarade lite frågor som ni kan se nedan. Jag själv har inte läst frågetråden direkt men vet att den bidragit till många entusiastiska försök att få sig jobb i Nordsjön.
Precis som mig så vill ederkoppmannen vara lite anonym på nätet så det enda jag tänker avslöja om honom är att han är i 30-års åldern och bosatt i Stockholmsområdet.

Du är känd som ederkoppmannen på flashback och har haft en frågetråd om oljeriggsarbete sedan 2008, hur länge har du arbetat offshore? Vilken firma jobbar du för?
Jag jobbar på en servicefirma inom drilling, har ingen lust att outa varken exakt position eller firma av den enkla anledningen att det är väldigt få svenskar i Nordsjön

Hur fick du idén från första början att söka dig till oljeindustrin i Norge?
Fick idéen redan runt år 2000 när jag jobbade på ett lager och där en av arbetskamraternas tjejs pappa jobbade på rigg, dock tog det ca 5 år innan jag flyttade till Stavanger för att satsa helhjärtat på att försöka få ett jobb i Nordsjön.

Hur gick du till väga för att få jobbet?
Flyttade som sagt var till Norge, fick jobb via ett bemanningsföretag på en firma som trycktestade samt reparerade olika rör och ventiler. Under tiden jag jobbade så pluggade jag kvällstid på Nortrain (bore og brönnteknik). Sökte förmodligen 100 jobb under tiden och till slut fick jag faktiskt napp på 2 jobb samtidigt. Var faktiskt nära att ge upp efter 100 ”nej tack” men glad att jag hade tålamod.

Vad hade du för bakgrund innan du startade din karriär offshore?
Har ingen speciell bakgrund. 3 år på samhällslinjen.  Ingen högskoleutbildning eller liknande. Jobbat med allt möjligt.

Vad är det med jobb på oljerigg som attraherar dig?
Innan jag fick jobb offshore så var det spänningen. Nu är det bara pengar och ledigheten som attraherar mig :/

Vilka nackdelar ser du med detta speciella arbetsliv?
Finns många nackdelar tex har jag fått barn under åren som gått och det är inte speciellt kul att veta att jag inte kommer se dom under två veckor. Sen är det en del andra saker man missar när man är ”låst” ute på havet. Men givetvis är det många fördelar också annars hade inte folk stått ut.

Jag själv har träffat många svenskar som kommit till Norge för att göra offshore-karriär tack vare det dom läst i din frågetråd, hur känns det?
Givetvis är det kul att höra att man inspirerat många och jag försöker fortfarande svara på så många PM (på Flashback) jag hinner även om jag blivit sämre på det det sista året. 

Vad skulle du ge för tips till någon som vill börja arbeta på oljerigg men som kanske inte har någon relevant arbetserfarenhet sedan tidigare?
Mitt enkla tips är: Plugga, sök och ha ett jävla tålamod. Kolla offshore.no nån gång i veckan så brukar man kunna få ett humm om vilka som fått stora kontrakt, nya riggar osv dvs; dom behöver folk.

Ser du dig själv arbeta i branschen livet ut? Vilka är dina framtidsvisioner med yrket?
Jag kommer förmodligen jobba där resten av mitt liv såvida jag inte blir tvingad att sluta av nån anledning. Har inga direkta framtidsvisioner, trivs bra där jag är.

Vad gör du alla dessa veckor du är ledig från jobbet?
Reser ganska mycket, renovering av huset, tar igen missad tid hemma. Det är inga problem att få dagarna att gå iallafall 🙂
___________________________Intervju slut_____________________________
MrOffshore kan bara hålla med här. Visst kan man få jobb utan utbildning men man ökar verkligen sina chanser avsevärt genom att ta tex Bore- og Brönnteknik, nån riggerkurs osv. Även om branschen är i otroligt framfart nu och dom kommande åren ser väldigt lysande ut så blir det lite dumt att göra ett halvhjärtat försök.
Som han säger, satsa helhjärtat på detta genom att flytta till t.ex Stavanger (eller Bergen). Allt beror ju givetvis på ens tidigare erfarenheter och vad man har med sig i bagaget men att utbilda sig ett par månader är givetvis en väldigt god investering! Visst det kostar några kronor men det är pengar du får igen när du kommit igång och börjat jobba!

Vill man inte kosta på sig en utbildning kan man söka jobb på någon oljefirma och jobba hos dom på land. Tids nog lär man få resa offshore för dom även om det inte är någon garanti.

Också otroligt intressant att läsa att ederkoppmannen inte har några problem att få dagarna att gå då han är ledig. Jag själv kommer nog leva ganska likt det han beskriver; mycket resa, renoveringar hemma, träning och ta igen missad tid med familj/vänner. Jag har en del vänner som undrar frågande vad jag ska göra när jag är ledig i hela 4 veckor. För mig är det den dummaste frågan i världen haha! Att komma på saker att göra är väl skitenkelt?! Och för att vänta på situationen så vill man väl hellre ha ”för mycket” tid än att ha för lite (som dom flesta har)?

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.