Meny

Svenska sidan om offshore

Iskall Påskhelg

Iskall Påskhelg

Att jag är offshore under Påsken har nästintill blivit en tradition känns det som. Tror jag varit hemma 1-2 gång under påsken sedan jag börja jobba offshore i 2012. Det är dock inga problem att spendera sin Påskhelg där ute tycker jag.

Blev kontaktad av kontoret när det hade gått nästan 4 veckor sedan jag har offshore sist. Den här gången skulle jag resa ut på nattskift och vara med som extra personal under tiden man borrade toppsektionerna. Gick mest på däck men blev oxå lite hjälpa till på shakern när det var mycket att göra där.

Toppsektionerna innebär storlekarna 17- och 13 tums casing. Som jag skrivit flertalet gånger tidigare så är casing dom rören som man gjuter ner i brunnen när den är färdig borrad. Alltså rören som beskyddar brunnen från att kollapsa bland annat, och möjliggöra att fortsätta borra djupare med nästa sektionerna. Inte helt ologiskt så borrar man den största sektionen dom första 200-300 m. Gjuter den, fortsätter borra ett smalare hål till ytterligare djup, gjuter det. Osv osv…

När man kommer ner på 4-5 km djup så kan det röra sig om pipor på bara 5 tum.

Gick med ett crew som jag jobbat med tidigare för något år sedan. Detta på en rigg som jag inte varit jättemycket på men kanske 3-4 gånger totalt. Så jag kände igen dom flesta ansikten och hur saker och ting sköttes. Men ändå inte lika bra som på min rigg jag gick fast. Det är en grej man också kan sakna med att inte gå fast på ett crew längre. Man tappar liksom tillhörigheten lite känner jag. Man kommer alltid ut som extra och blir lite grann utanför kärnan när man inte är fast anställd. Men givetvis är det bättre än ingenting – det finns ju andra fördelar med att komma som extra. Man är sällan med i rökdykarlaget. Så man slipper vara i beredskap om det går brandlarm och man slipper byta om och leka rökdykare på övningen som är varje söndag.
Som extra personal får man ofta mönstringskortet som Service har. Alltså bara mönstra vid livbåten om larmet går.

Vädret var det värsta jag upplevt i april måste jag säga! Kan inte varit långt ifrån nollgradigt och samtidigt blåste det 20-40 knop vilket gjorde att den effektiva kylan blev extrem! Sånt väder kan man ju vänta sig när man reser ut under vintermånaderna men inte i april! Jobbade för första gången i sån där mössa som man har inbyggd i hjälmen. Sjukt kallt var det!

Minns speciellt ett skift när ställningsjobbarna jobbade på kranbommen (som hade 5-års klassning). Då för att dom skulle hinna bygga färdigt sitt stillas innan morgonen så fick jag hjälpa dom att bära ut allt material till mitten av bommen. Givetvis finns inte ett uns av vindskydd mitt ute på en kranbom som ligger ner så trots att man hade långkallingar, ull-kläder, jacka, mössa och whitesuit så blev man riktigt nerkyld! Klarade mig magiskt nog från något uhell och höll mig frisk hela turen så det var skönt. Duschen efter det skiftet var den bästa jag haft i mitt liv 😀

Eftersom babord kran låg nere i 14 dagar för sin 5-års klassning så använde vi mest styrbord kran. Blev flera skift som bara bestod i att plocka upp casing från båten. Landa den i ett bay. För att lite senare lägga ut den och skriva tally. Det innebär att man lägger fram rören så att en maskin kan plocka upp dom och ta in dom i tornet, och sedan bygga ihop s.k stands. Dessa stands skickar man sedan ner i brunnen och gjuter fast efter att man borrat färdigt en sektion. Varje casing rör är alltid numrerade med ett landnummer och hur långt det är. Detta skriver vi upp så att dom som ”kör casing” sen vet hur många meter rör dom kört ner i backen. Väldigt simpelt jobb som jag tycker e rätt najs. Man får svettas lite och tiden går fort så länge det inte regnar.

Klassiskt casing väder brukar dock vara just spöregn 🙂

Jag landade och flög hem ifrån en plattform som låg intill vår rigg. Denna riggen var nämligen belägen på ett stort fält där flera oljeriggar är sammankopplade med gångbroar. Den dagen jag skulle hem så vaknade jag runt 16-tiden. Sprang 7 km på löpbandet nere i gymmet. Jobbade hela natten fram till 07 dagen efter. Sedan hade jag äntligen lyckats knipa ett direktflyg som skulle ta mig hem från Stavanger till Stockholm!
Självklart blev de nå försening med helikoptern så jag missade det och fick flyga via Oslo några timmar senare.

Den är så psykiskt jobbig när man ska hem med en tidig flight efter nattskift. Så blir den försenad, och man får alltid bara besked om att ”ny info om 1 h”. Så sitter man där och väntar; ”ny info om 1 h”. Man blir tröttare och tröttare. Någon gång måste man också ta ett beslut om man ska ställa in sig på att det blir ett nattskift till och bara gå och lägga sig. Eller så kan det hända att man sitter uppe hela dagen. Sen blir helikoptern inställd till nästa dag – och då har man varit vaken 1 dygn och man har 3 timmar kvar tills man ska kliva på ett nytt nattskift på 12 timmar.

Som tur är så kom flighten ”bara” 3 timmar senare än den skulle så det gick bra.

Annars var det härligt att vara ute under Påskhelgen. Det bjuds på smarrig choklad, marsipan och läsk hela tiden. Maten tenderar också att va snäppet bättre än vanligt. På måndagen till middag fick vi ankbröst och entrecote 😛 Eftersom tjejen är vegetarian så har jag ätit mindre sånt oxå på sistone men det va sjukt gott att få ta igen för förlorad köttkonsumtion 😀

Alltså är tredje offshoreturen gjord för det här året. Hoppas det fortsätter i samma takt! Blev bara 1 vecka ute nu så teoretiskt sett skulle jag kunna få en ny resa om 14 dagar. Fick tillbaka mitt största belopp hittills på norska skatten och på svenska så det var trevligt. Det åker i vanlig ordning in på Avanza för att bygga på portföljen så klart!

Håller på å knåpar på en ny resa till vintern också med tjejen. I dagsläget verkar det kunna bli Mexico men med start och avslut i Miami eftersom SAS har direktflyg dit. Playa del Carmen och Tulum kommer säkerligen besökas i Mexico då, om någon har tips så är jag öppen för det.

Hoppas kunna spotta ut ett blogginlägg snart igen – alltså efter nästa resa ut på Nordsjön 😉 Take care! 

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Apropo din deklaration. Jag har sjalv fott en del pengar tillbaka. Vanligtvis for jag hjalpt utav en revisor men det har oret tankte jag gora det sjalv. Har du nogot bra tips? Smart av dig att spara investera dina pengar.

  • MrOffshore

   Hej hej jag har inte så avancerade saker att deklarera så det brukar gå ganska snabbt. Men varje år slänger jag in Standardfradraget och räntekostnader i utlandet (min lgh). Osäker på om jag vinner något på det för de förstnämnda tror jag bara är 2 första åren. Men men det är värt att chansa 😉

   Investerar du själv nånting?

 2. Profilbild

  Så om man slänger in standardfradraget. Då får man alltså tillbaka 40000nrk extra tillbaka i skatt? Jag sparar ungefär 30% av min inkomst och investerar i både fastigheter och aktier. Dom närmaste 8 åren kommer 12 produktionsplattformar + 2 st FPSO fjernes ifrån norsk sockel. 2022 kommer 50% utav norges oljeproduktion komma ifrån john svedrup och johan castberg. Jag tror inte jag kommer pensionera mig inom oljebranschen.

 3. Profilbild

  Nej du får tillbaka det du skattat på dom 40000.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.