Meny

Svenska sidan om offshore

JAG HAR FÅTT FAST TJÄNST IGEN!!

JAG HAR FÅTT FAST TJÄNST IGEN!!

Vilken underbar känsla att kunna avsluta dom två senaste åren av osäkerhet och vikarturer – med att få tillbaka jobbet och FAST TJÄNST igen! 😀 Befann mig på en kombikurs i Stavanger när man fick dom glada nyheterna.

Men för att ta det från början. Så bokade jag en kombikurs redan i september som gick av stapeln nu i slutet av november. Detta var refresh-kurser för MOB-båt, Sök/Räddning och HLO. Alla dom tre kurserna behöver man för att få jobba som roustabout, som jag vill. HLO var jag och tog tidigare i våras eftersom den brukar dom oftast fråga om ifall man har. Den har man för att ha lov att vara med och ta emot helikoptrar där ute på riggen. HLO står för helicopter landing officer.

Kurscentret lät mig ta kombikursen fast bara dom 2 förstnämnda vilket var dom enda jag saknade. Jag ville ta dom för att öka mina chanser att få jobba, men i förläggningen självklart öka mina chanser att få tillbaka jobbet som fast anställd.

Via firman fick jag boka boende på det hotellet vi har rabatter i Stavanger, alltså Clarion Energy. Pyntade 860 NOK per natt vilket är bra jämfört med vad andra hotell kostar. Flygbiljetter betalade jag med alla SAS Eurobonuspoäng jag hade och sen fick jag lägga till 500 kr vilket var grymt. Båda kurserna gick på 12 200 NOK vilket jag också tyckte var prisvärt. Lovar att det var dyrare när oljeindustrin gick på högvarv!

MOB båt
Dag 1 var det repetitionskurs på MOB-båt. Det står för man over board boat och är enkelt hur man söker efter folk som ramlat i vattnet. Vi fick göra en del övningar. Parallellsök hette en av dom som ni kan se på bilden. Där startar man att köra 10 sek längs den sidan man tror personen befinner sig i vattnet. Sen 5 sekunder mot där personen bör vara. Sen 20 sekunder längs siden igen samtidigt som man söker i vattnet med värmekamera för exempel, om det är mörkt ute. Tiderna är bara ett exempel och kan självklart ändras men det är ett enkelt sätt att söka efter folk i vattnet om man vet ungefär var dom ramlat i. Eller vilket håll strömmen tar dom. Vi tog också fika med kaffe och kakor på en ö i närheten av hamnen där vi utgick ifrån. När båtkörningen i dagsljus var färdig så beställde vi pizza. Pizzan i Norge är verkligen magisk!! Här i Sverige brukar man säga att deras pizzor är så himla dyra och även om det är sant så är det som en halt annan maträtt tycker jag. Dom är riktigt tjocka och det finns 3-4 stora kedjor som gör grymma pizzor och har utkörning av dom. Det blir givetvis riktigt hög kvalitet på dom då när alla vill vinna marknadsandelar. I Sverige är dom flesta pizzor tunna som sovlakan och det finns endast lokala pizzabagare som eventuellt är kända i den lilla förort dom finns i. Oj vilken utsvävning! 😀

När mörkret lagt sig gjorde vi liknande övningar i totalt mörker. Vi hade riktigt tur med vädret det var i princip spegelblankt hav hela dagen vi körde. Det underlättare rejält. Men det var under tiden vi åt pizzan och väntade på mörkret som mailet kom från kontoret. Där hon skrev att hon ville erbjuda mig en fast tjänst igen som roustabout! Jag skrek rakt ut så glad jag blev!

Det var bara jag och en till på kurs, han var likt mig också vikarie för samma firma som mig. Han hade också fått mailet samtidigt så det var god stämning. Vi sa det att självklart erbjuder dom oss fast tjänst Efter att vi betalat för kurserna ur egen ficka. Annars hade ju firman fått stå för det samt hotell, flyg osv. Fast det gör mig INGENTING eftersom jag frågat runt lite och det finns andra som inte har kurserna som inte fått jobbet tillbaka. Och jag skulle ju ta dom oavsett så att jag kunde bättra på mina chanser att jobba.

Jag resonerade ganska mycket så när jag bodde i Norge och gick all utbildning. Det kommer alltid finnas folk som glider in på bananskal men om jag investerar i rätt saker så att jag sätter mig längre fram i kön så har jag iaf gjort allt jag kunnat för att få jobb. Och lite så tänker jag nu kring kurserna. Det var säkert folk som fick jobb utan att ha tänkt ta kurserna ens, men då är det så. Och jag vill ändå tro att det faktum att jag och den andra killen tog kurserna privat – ökade våra chanser som potentiella kandidater.

Dag 2
Morgonen efter träffade jag massa folk från företaget på hotellfrukosten som var där på fack-möte. Dom sa också att det skulle börja hända grejer nu på anställningsfronten. Jag sa då att jag blivit erbjuden tjänst dagen innan, vilket bekräftade deras syn på allt. Har känt så senaste månaderna nu att botten i olja för den här gången är bakom oss. Har pratat med flera personer från mina gamla klass på Nortrain att många har fått jobbet tillbaka och tiderna ser bättre ut.

Btw på hotellfrukosten satt en indie nått bord bort från mig och jisses va han smaskade när han tuggade! Det var säkert 6 meter emellan oss och jag hörde honom hur bra som helst när han tuggade med öppen mun och smaskade som ett litet barn. Disgusting!! 😀

Efter 30 min lokalbuss och 20 minuter promenad så kom jag ner till Resq igen. Alltså kurscentret. Det låg längst ner i en hamn som jag faktiskt jobbat i som anhuker när jag bodde i Stavanger och byggde CV. Resq var bra som helhet tycker jag. Bra lärare, fräscha lokaler och alltid kaffe tillgängligt. TUMME UPP!
Först hade vi teori och läraren ville ha beviset från medic:en offshore att vi har klarat styrketesterna. Det var 3 pers som knappt visste vad dom testerna var för något. Riktigt roligt att ha så dålig koll. Det gick ju annars att göra testerna där för ynka 1400 NOK… 😀

Efter lunch blev det olika övningar där vi släckte bränder, lärde oss söka genom byggnader, hur man ska kommunicera över radion. Vi hade även en genomgång av olika typer brandsläckare och fick spruta lite med dom också och släcka bränder. Massa genomgång av utrustningen och ett test där vi skulle klä på oss allting under 3 minuter. Jag vann och gjorde det på 1:30 min hihi. Körde till kl 17 den dagen.

Väl tillbaka på hotellet blev det styketräning för mig och sen 30 minuter på löpbandet. Dom hade faktiskt bra gym på Clarion Energy för att vara ett hotellgym. Hotellgym brukar ju ofta vara rena skämten! Typ att dom kallar det Gym, men sen är det 1 löpband och en pyramid med hantlar från 1-10 kg liksom.

Dag 3
Sista dagen på kursen och det var återigen Sök / Räddning som skulle göras. Här fick vi med brandslangar gå in i byggnader, söka genom hytter, dra ut folk osv. Dom hade rökmaskiner som gjorde det hela mer reellt och man såg precis INGENTING vilket var bra. Sen fick vi även testa att gå in med värmekamera och söka, det har tydligen brandmännen alltid med sig. Det gjorde ju all skillnad måste jag säga. Från att gå i total blindo och söka, gå in i saker, undra vad det är man känner på hela tiden. Till att med värmekamera kunna se i princip allt i lokalen. Är det en person så syntes det direkt och även möbler osv såg man klart vad det var. Det gick mycket fortare att söka med sån.
Ska inte säga helt säkert men jag tror inte vi har sånt ute hos oss på riggen. Det borde man verkligen ha!

När kursen var slut den dagen så lyckades jag snika till mig lite snålskjutts till flygplatsen med en som jobba i Statoil. Eller Equinor som det heter numera. Han skulle ju ändå dit och firman betala ju så varför inte… 🙂

Väl hemma i Stockholm blev det lite firande av det glada beskedet. Detaljer kring anställningen och mitt schema framöver får hamna i nästa inlägg. Men jag måste erkänna att jag gick många månader och trodde inte att oljeindustrin skulle ha något till mig i framtiden. Allt var bara nedskärningar, folk fick sparken och dåliga nyheter från alla håll. Men nånstans så hoppades jag och skrev även här på bloggen att det vore fint att få sluta cirkeln här på bloggen. Från att studera, kämpa och söka jobb, till att få jobb och ny sin dröm och leva drömtillvaro hemma i Stockholm, till att ganska tvärt mista jobbet. Härva sig fram på vikariekontrakt och inte ha någon säkerhet alls. Till att en dag ha jobbet tillbaka igen.

Nu är jag där!! 😀 Känns riktigt bra att gå in i 2019 med fast tjänst. Under januari ska också jag och tjejen till Filippinerna vilket ska bli asfett!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

10 Kommentarer

 1. Profilbild

  Grattis till jobbet!
  Låter jättefint 🙂

  Själv sökte jag till Equinor men blev inte antagen.

  • MrOffshore

   Hej Maria vad sökte du jobb som hos Equinor? Har du fagbrev osv eller jobbat offshore innan? Vore intressant att veta för att få ett bättre hum om hur stämningen är där ute..

 2. Profilbild

  Hej, och grattis till tjänsten!!

  Tänkte kolla om du har lite tips på hur man går till väga för att söka sig ut till en plattform?
  Har alltid varit sugen på att jobba där ute, men det är ju verkligen en hel djungel och vetenskap att veta hur man går till väga?!
  Några tips bara? 🙂

  • MrOffshore

   Tror det vettigaste är att ta reda på Vad du vill jobba med där ute… 🙂 Den här hemsidan kan vara en bra start till det. Sen måste du kika på hur din tidigare erfarenhet kan hjälpa dig att få ditt jobb du vill ha.

   Skriv igen ifall du undrar något

 3. Profilbild

  Fan va kul Grattis!
  Ja ser fler och fler av mina gamla kollegor åka ut på nya riggar. Skönt att branschen börjar hämta sig igen. För egen del ligger det lite på is dom närmaste åren. Satsar dock på comeback fast som safety om allt går som tänkt.

  • MrOffshore

   Häfrigt Pusher! Vilka företag är det som dina gamla kollegor fått jobb i då?
   Är det pga barnet hemma som du kommer jobba i Sverige närmaste åren eller går det bra i karriären som du skaffat? Intressant att du tänker komma tebax som safety, vet du hur en sån väg ut skulle kunna gå till? Behöver du ha någon formel utbildning eller håller det med all erfarenhet som roughneck?

   • Profilbild

    Det är flera olika faktiskt, tror en del är vikarieturer med men kul att det börjar röra på sig. Såg nån som skulle up på nån av songas riggar och en på floatel.

    Tog ett hastigt och lustigt karriärbyte här hemma. Som är väldigt lik en safetyroll i en närliggande bransch . Så tror det nya jobbet samt erfarenheten som roughneck gör mig väldigt lämplig när jag fått mera erfarenhet.

    • MrOffshore

     Häftigt Pusher! Och som gammal roughneck vet man alla trick i boken och gör nog bra jobb som safety. Håll oss uppdaterade 🙂

 4. Profilbild

  Grattis till tjänsten!

  Jag undrar lite vad som krävs mer än utbildningarna stör att få jobb. Krävs det en viss fysik/personlighet/tidigare erfarenhet? Jag är en liten tös, 1,63 m 50 kg, 19 år. Hyffsat vältränad och högarbetsmoral. Tror du att det finns något som passar mig eller slänger jag pengarna i sjön om jag lägger dom på en kurs?
  Tack för svar / Lisa

  • MrOffshore

   Hej Lisa. Om du är så ung som 19 år och verkligen vill ha ett fint jobb där ute föreslår jag att du investerar ett par år på utbildning i Stavanger. Plugga något inom petroleum på universitet och ta dig ut den vägen. Kanske kan du redan dra nytta av det du läste på gymnasiet?

   Vill du gå den ”lätta” vägen men också mer osäker så kan du alltid ta första-hjälpen osv och sen söka dig ut via cateringen. Då kan du ha tur att komma ut fort utan större ansträngning men många i det yrket har lång anciennitet så blir det kristider åker du ut först. Räkna också med att första tiden är som vikarie där du får fara och flänga överallt. Men vill du verkligen säkra din framtid hade du gjort bäst i formell utbildning på universitet.

   Lycka till

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.