Meny

Svenska sidan om offshore

Jobbat färdigt för 2014

Jobbat färdigt för 2014

Äntligen tillbaka hemma i Stockholm efter min sista offshoretur för det här året! Denna gången fastnade vi på riggen 2 extra dagar pga av blixtar och åska ute till havs. Trött och sliten är man nu redo för 4 veckor ledigt och att få fira både jul och nyår hemma känns som ett riktigt privilegium!

 

Borrning
Turen var förhållandevis lugn måste jag säga. Vi borrade under hela turen, nämligen ett pilothål på 8½ tum. Formationen var så extremt hård och svårknäckt att många av skiften kom vi bara 2 meter i timmen. Pilothål borrar man för att se hur står utsträckning oljereservoaren är somPilothål offshore man sen ska producera från. Det vi gjorde var att borra genom reservoaren och sedan upp genom den igen just för att se hur står den var.
Dock gick det så himla trögt så under dessa 14 dagar jag var ute så böt vi BHA (bottom hole assembly) hela 3 gånger. BHAn är det du har allra först i borrsträngen.
Den består bla av borrkronan, massa olika logging-instrument, viktrör osv.

Och när det gick så segt som det gjorde så drog vi upp allt ur brunnen och böt till en annan borrkrona och testade andra samansättningar av BHAn för att se om det skulle gå lättare.

När dom sedan konstaterat hur stor utsträckning det är på reservoaren så borrar man alltså produktionsbrunnen ner och genom hela som ni kan se på min (extremt fula) skiss jag gjort i Paint 😀

När vi borrade så var jag en del på Shakern. Har beskrivit det rummet tidigare men det är där man har maskiner som skakar med 9G och skiljer kaksen från muden som kommer upp ifrån brunnen. Där inne ska man hålla koll på kakset utseende ifall det blir några förändringar. Man ska byta screens var tredje timme (den intervallen vi hade nu iaf). Screens är som stora plattor man har i varje shaker som har små smål hål i sig som muden rinner igenom när kakset fördelas bort vidare.

När man byter screens så kollar man varje ifall dom tagit skada dom senaste 3 timmarna och om dom fått hål i sig så bankar man i en platsplugg så att inget ska komma igenom hålet.
Detta fanns det folk om bord som hade hand om – att avgöra ifall vi använde rätt typ av screens och dom utvärderade massa saker när vi skulle ändra dom osv. Utöver att byta screens så ska man kolla vikten på muden varje kvart. Även det för att se ifall det blivit några förändringar i brunnen. Derrickman pumpar ju ner mud i brunnen med en viss densitet och ifall den kommer upp tyngre eller lättare så gäller det att Driller och Derrickman får reda på det.

När vi väl skulle byta BHA så måste ju som sagt hela borrsträngen upp (logiskt) ur brunnen. Då måste man racka alla drill pipes i derricken Set-back-(tornet). Då har man först och främst en maskin som heter Iron Roughneck som skruvar isär varje stand. Ett stand är en sammansättning av 3 drill pipes och är ca 28 meter långt.

När roughnecken väl skruvat isär standet så har man en PRS (pipe racking machine) som tar standet med 2 klor (på höjden) och vänder runt och ställer standet i ett rack. Och runt halvägs upp i derricken / tornet så finns fingerbordet. Där är det som fingrar som håller i varje stand så att dom inte ska välta ut och givetvis stå i kolumner osv.

På vår rigg som är rätt gammal så fungerar inte fingrarna helt som dom ska varje gång. Så jag har klättrat upp runt 25-30 meter ett par gånger bara för att sparka ner ett finger som har fastnat uppfällda. 🙂 Bra träning vill jag lova! Hoppas ni förstår och att det inte blev för oklart, bilderna kanske hjälper att förklara annars.. fingerboard2

Blev även positivt överraskad när jag kom ut att crewen innan oss hade börjat ha mask när dom jobbar på shakern! Som jag skrev efter min förra tur så hade jag oxå bestämt mig för att börja använda det och på så sätt slippa andas in alla ångor från oljan och kemikalierna som finns där inne.
Så hela den här turen hade jag mask på mig när jag befann mig inne på shakern.

Dom tusen gånger man hämtade mud för att kolla vikten så höll jag bara andan eftersom du är man in-/ut på en halv minut. Men vid längre vistelser än så, så hade jag mask. Ger mig själv en klapp på axeln och tror min lungor är tacksamma 😀

Vi blev även tilldelade varsin julklapp från företaget vilket så klart är roligt. Förväntar mig inte riktigt att det är något av speciellt värde men ändå kul att få nånting 🙂 Den kom inslagen så jag har sparat min och tänkte lägga den under granen sen hehe.

Oljepriset
Det har säkert inte undgått någon som är intresserad av offshore att oljepriset rasat med 45 % sedan juni. Detta har som ni vet medför inbromsningar i branschen och många har fått lämna sina arbeten. Ännu fler hungriga arbetare har inte haft möjlighet att komma ut offshore och påbörja sin karriär.
Jag ser två saker med detta. Man ser klar minskning i trycker på skolorna och folks tankar nu är att de inte går att få jobb (eftersom ingen annan får det).

Men om ni tänker efter så är det ju precis Nu man bör utbilda sig och ta alla kurser som krävs för att komma ut offshore! Det är ju precis som aktiemarknaden; när alla flyr det är då man ska köpa 🙂 Ni som vill offshore och börjar ni med utbildningar osv kommer ju säkerligen vara startklara när oljekonjukturen vänder upp igen. Jag menar alla kurser som dom flesta behöver är ju inte direkt gjort på en vecka eller två… Det tar ju som regel 6-18 månader minst beroende på om man ska läsa fagskola för exempel.

Den andra möjligheten jag ser med dagens oljepris är möjligheterna att göra klipp på aktiemarknaden! Så många oljeaktier har blivit totalslaktade sista halvåret. Och ser man historiskt sett så burkar såna bolag göra rejäla uppsving bara nått år efter att dom halverats i pris. Många sitter ju på stora tillgångar och gör det fortfarande om oljepriset är högt eller lågt. Själv spanar jag rätt mycket på Lundin Petroleum som är den enda svenska aktören när det kommer till produktion vad jag vet. Sen är fonden Canadien Oil Sands spännande oxå. Ska inte spåra iväg allt för mkt på aktier nu det är fel forum för sånt, men jag tror iaf att dagens oljepris bär med sig mera än bara motgångar.

Historia
Fick höra en helt galen och ganska hemsk historia av en på riggen oxå. Han hade som ung jobbat på båt och seglat världen över med såna stora containerskepp. Han berättade att när han var borta på sin första resa som varade 5 månader så var han med om hela 3 dödsfall! Han var 17 år bara och kom alltså direkt från gymnasiet och fick alltså uppleva sånt redan då. Det var hur som helst när dom seglade nere i Västafrika, där ser det lite annorlunda ut mot vad vi är vana vid här i Skandinavien och Europa kan man säga… 😀

Den första var hur som helst en person som låg och sov på kajen och fick en helt container nedsatt över sig! Det funkar nämligen så att folk får jobb över dagen bara och nån peng i handen. Så alla hamnar hade löst folk som drev runt och sökte arbete för dagen.

Dom andra två som han såg var när dom här personerna gjorde inbrott i båtens målarförråd för att stjäla målarfärg. Kaptenen och några besättningsfolk grep dom båda personerna som gjorde inbrottet och satte buntband runt deras händer, och höll sedan fast dom i väntan på att hamnens säkerhetsfolk skulle komma och ta dom. När ”hamnpolisen” sen kom där så blev dom båda personerna helt dödsrädda och den enda av dom slet sig loss och bara sprang fram till kanten och hoppade över relingen! Han föll sedan 10-12 meter ner i vattnet med båda händerna stripsade BAKOM ryggen! Helt sjukt!!

Han förstod förmodligen va straffet var och han såg sina chanser att överleva som större genom att hoppa över bord. Den sista personen kämpade ju väldigt motvilligt med att gå med vakterna men dom var så många och lyckades ändå dra med honom av båten. Det hemska som hände sen var att dom bara släpade ner honom till vattnet och sköt honom… Tänk hur jävla sjukt är inte det!? Det var straffet för att göra inbrott och (försöka) sno lite målarfärg som är värd nada!
Detta hade ju inte så mkt med norsk offshore att göra men ja tyckte det var en sån sjuk historia att höra om hur himla knäppt det är i vissa delar av världen! Kan inte föreställa mig hur märkligt det måste vara att komma direkt från gymnasiet som 17-åring och få uppleva sånt. Detta var ju väldigt länge sen så det kan ju va annorlunda idag i dom länderna men jag tvivlar på det.

Övertid
Dagen vi skulle hem så var det åska och blixtar mellan riggen och Stavanger. Så vi fick ingen helikopter. Vi var då alltså tvungna att vända tillbaka dygnet igen och jobba natt. Detta var och är så sjukt påfrestande tycker jag. Men är liksom helst slut och vill bara hem! Så måste man fortsätta tugga på och vända på dygnet en gång till.
Sen ska man absolut inte klaga! Att få jobba 14 dagar plus är ju det bästa som kan hända för en offshore arbetare! Herregud man tjänar ju mer pengar på 2 dagar än va många svenska gör på 1 helt månad! Så det är egentligen bara att tacka och ta emot! 🙂 Vi fick besked att vi skulle hem sen efter första övertidsnatten, men vi fick även rådet att gå och sova direkt efter nattskiftet och Om helikoptern va påväg så skulle radio operatören ombord ringa och väcka oss. Han ringde aldrig… Efter andra natten på övertid så fick vi samma besked, ”gå och sov så ringer jag när den åkt från land”..

Jag vaknade efter 5 timmar och han hade inte ringt. Kollade heliport.no och där var avgången flyttad till 1730. Så jag stack ner i gymmet och körde knäböj.
Rätt najs att tjäna pengar medan man tränar 😉 alltså väntetidsbetalning som man får när man är offshore mer än 14 dagar. Sen satt iaf hela vårt crew på heliport.no och tryckte Uppdatera F5 direkt när klockan blev halv sex. Inga nya besked kom på 90 min. Det var lång tid ska jag lova!! Ingen visste liksom om vi skulle komma i land på kvällen eller om de skulle bli en helvetesnatt till.elevator1

Grejen var ju oxå att det va så många inställda helikoptrar under hela veckan så att listan på riggar som behövde flighter var ju lång. Alltså kommer alla piloter snabbt upp i sina flygtimmar och fler flighter flyttas till nästa dag osv.. Hur som helst så kom äntligen helikoptern iväg från land och var ute hos oss vid 20-tiden. När vi sen var i land en timme senare så gick ju inga flyg längre, så jag tog in på Quality Hotel som ligger precis vid Stavanger flygplats.

Då såg man fram emot en natts sömn innan man hade sitt tidigare flyg morgonen efter tillbaka till Arlanda. Så blev jag väckt mitt i natten klockan halv två av brandlarmet på hotellet!! Värsta var att dom tystade aldrig ner det heller utan det ringde verkligen i säkert 5 min konstant.

Jag började då klä på mig för att evakuera eftersom man även hörde folk i korridoren bli oroliga. Men innan jag hann lämna hotellrummet så stängde dom av det. Så även den natten blev lite sömn, men det har man tid att ta igen nu när man är hemma 😀

Övrigt
Annars har jag som sagt tagit jul ledigt nu. Ska knåpa ihop en summering av detta fantastiska år oxå som jag postar innan nyår hade jag tänkt. Sen släpper vi även en artikel som omfattar det spännande samarbetet mellan ITC Boreskolen och Offshoresupporten! Riktigt kul att ni läsare här på MrOffshore.se får förstklassig info om detta då ITCs svenska representant skriver här! Så har ni frågor och funderingar kring ITC, deras kurser eller deras coola Roadshow så fråga atfre 😉
Pga av ovädret som höll oss fast på riggen så missade jag en stor jultradition som jag har med familjen vilket va väldigt surt, men sånt är ju en del av jobbet numera när man jobbar i olja. Inget att hänga läpp för egentligen.

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

27 Kommentarer

 1. Profilbild

  Underbar update & rolig läsning, Mr offshore!
  Vi märkte av det dåliga vädret även på land. Stötte på tre grabbar på Dickens på fredagskvällen som frustrerat väntade på att få komma ut, alla från Maersk och samma crew 🙂
  Alla tre bodde också i Sverige, roligt nog.

 2. Profilbild

  Riktigt rolig läsning!
  Alltid härligt att få läsa om riktiga operationer offshore!

  Angående nedskärningarna, några av de som jag fått lära känna i fagskolan resonera lite som du säger att ”nu kan man lika gärna skita i detta och jobba med nå annat”
  Men riktigt så kan man inte resonera känner jag. Man får hellre se det positiva och att det är en möjlighet att förbereda sig. Efter regn kommer solsken tänker jag typ, Så jag fortsätter kriga på fagskolan och hoppas marknaden vänder så snabbt som möjligt! 😀

  Fint med övertid men tråkigt att höra att det påverka ditt privatliv därhemma denna gång.

  Sist men inte minst så får man önska dig god jul och gott nytt år! 🙂

 3. Profilbild

  Gött å få komma hem till jul, själv åker man hem i mellandagarna, fast det gör mig inte så mycket.

  ang historien om afrika har jag hört liknande från gamla sjöbusar, en om ett par fripassagerare som hittades ombord och blev överlämnade till polis, det gick ner på kajen å runt en container, sen hörde dom bara 2 skott, så va det färdigt.

  en annan historia som förra skepparen berätta om va i västafrika, då tog dom fast ett par stycken som stal av lasten, straffet blev å sitta på en container upphissad 8 meter i luften i en 8 timmar med gassande sol.

  skrämmande, funkar säkert likadant nuförtiden detta va ju på 70-80 talet.

  ha en god ledighet.

 4. Profilbild

  Kul med uppdatering! Fortsätt gärna att posta på facebook så man inte missar inläggen här på bloggen. 🙂

 5. Profilbild

  Håller med Tobbe. Kul med fler uppdateringar. Verkligen intressant blogginlägg. Lågt oljepris i kombination med statoils nedskärningar är verkligen den sämst tänkbara kombinationen just nu. Men precis som du säger. Satsar man nu så satsar man för framtiden. Snackat med en roustabout på en kurs för ett tag sen som jobbat offshore i 8 år men som nu hamnat i vikariepoolen. Han sa att det var liksom enklare att få jobb för några år sen för då fick man verkligen prata med en hr-koordinator. Idag kommer man inte längre än till receptionen då man ringer och vill prata med någon. Vilket gör hela jobb sökandet svårare. sen den här bloggen blev populär har onekligen dom har skolorna i Norge som erbjuder utbildning och kurser tjänat miljontals kronor extra. Får du något betalt för att du gör reklam för dem på sidan?

 6. Profilbild

  Tack för i år.

 7. Profilbild

  nackdelen ær om oljepriset och nedskærningarna INTE går upp på ett par år. Det sægs dock att detta kan hålla på i flera år, men vem vet. Vad jag vet så kan man inte fullføra teknisk fagskola utan ett offshore jobb. Men vet ej om detta stæmmer. Problemet ær då. går du teknisk fagskola och inte kan fullføra. Då går alla pengarna i sjøn!

  • atfre

   Du kan slutföra teknisk fagskola utan att ha hunnit fått jobb offshore. Så att du gått både grundkursen och teknisk fagskola har du på ditt CV. Med andra ord, inga pengar i sjön. Och bara för att du ser en massa jobb idag så har du ditt CV klart den dagen det är uppgång. Och även om man tänker den mest negativa tanken att det är minst ett år eller två år innan det dragit igång igen. Om exempelvis detta är din absolut största dröm, varför ska du inte kunna vänta i ett eller två år innan det ser som ljusast ut? Självklart så är det skönt att se positiva tendenser när man endå ska till att satsa så mycket för denna drömmen, men att tänka kortsiktigt är fel plan, och då är det dessutom stor risk att man står utan bara för att man ger upp efter ett litet tag. Att lägga upp en långsiktig plan om att man inte går under även om det skulle ta tre år innan man får jobb är inte helt fel. Och dessutom mer rätt än att tänka tanken att det är kört bara för att man inte fått jobb inom de närmaste halvåret.

   Något man ska tänka på också är att det fortfarande är nästan all-time-high med investeringar på norsk sokkel och nästa år förväntas antingen öka, eller se likadan ut som i år.

 8. Profilbild

  okej, det var ju bra att veta att man kan gå teknisk fagskola utan offshorejobb. Funderar på om jag ska gøra detta eller ej. har dock utbildning som processoperatør och har jobbat med detta i 7 år. så jag ær ju flyttbar på plattformen utan den tekniska fagskolan. :-

  • Fredrik

   Faktiskt så är den del av examen efter teknisk fagskola en praktisk del. Nortrain, och antagligen flera skolor, tittar på din praktiska erfarenhet efter slutförd examen och saknar du helt erfarenhet får du inte din examen.
   Detta nämner dom bara lite fort, eftersom nästan ingen studerar 3 år på deltid och inte skaffar sig någon erfarenhet under tiden, det är väldig ovanligt. Säg att du jobbar på ett lager som är oljerelaterat under sommaren eller några timmar i veckan i hamnen så tror jag det skulle räcka. Du måste dock inte just offshore.

   Chris, har du utbildning som processoperatör och har 7 års erfarenhet har du inget på den här sidan att göra, du kan nog få jobb inom produktion utan någon utbildning ganska enkelt 😉

 9. Profilbild

  Okej då var det som jag trodde. Men jag undrar om det räcker med att man jobbat på lager eller iland? så som jag förstod det när jag frågade en lärare på peteka så var det ett krav på offshorejobb vid en examen. Antagligen slutexamen.

  Det där med att jag kan få jobb ganska lätt är faktiskt det motsatta tyvärr. Jag ser mkt sällan Offshore/onshore jobb som prosessoperatör/prosessteknikker som har rotasjons ordning. Alltså jag jobbar som processoperatör som inte är knutet till olja eller gas i nuläget.
  Du får gärna dela med dig information hur man ska landa hem ett sånt jobb 😉

  • Fredrik

   Jag har inte letat direkt men jag tycker jag ser processoperatörer överallt. Kan ju säga till om jag ramlar över något snart!

   Processoperatör och automatiker verkar det vara många som söker.

 10. Profilbild

  Jag är väldigt sugen på att hoppa på kursen på ITC , var och lyssnade på infoträffen i Sthlm . Men ibland när man läser så känns det som man är lite för gammal , är 48år.
  Är utbildad i skolan som verkstadsmekaniker , och jobbat som processoperatör i 19 år , och nu som mekaniker i 5 år , har heta arbeten , säkra lyft , truckkort , hjullastare , skylift . Är det nån mening att slänga ut 60 000:- på en kurs för att sen inte få åka på jobb ? Känns inte lockande med fagskola , tänkte om det räcker med säkerhetsutb och VG2.

  • MrOffshore

   Med din ålder hade jag nog inte tagit mer kurs än Sikkerhetskursen (helivelt), sen försökt söka med den och ditt [feta] CV… Ingenting är omöjligt men jag tror du faller långt bak tyvärr pga din ålder men CVt är ju helt otroligt! Ta och kolla upp vart dom söker processoperatörer och ring och fråga.

  • Profilbild

   Nicke. Add-energy, petrolink,

   • Profilbild

    Disse søker stadig prosessoperatører. Sjekk dem opp

 11. Profilbild

  ja Fredrik det får du gøra. Jag tror nog många av dessa jobben føregår på intern basis mellan vænner och dylikt. Har søkt några jobb, men fått avslag pga lite erfarenhet. Dom flesta offshore jobben kræver erfarenhet.

 12. RedRooster

  Trevlig läsning MrOffshore!
  Själv blir det till att spendera julen på en stor gasanläggning som just nu är under utbyggning.
  Ha en fantastisk julledighet allesamman!

  • MrOffshore

   Låter häftigt Rooster! Antar att du trivs som fisken i vattnet? 🙂

 13. Profilbild

  Godt skrevet, du er flink

  • MrOffshore

   Takk du! Håper du får en fin fri og jul nå så ses vi i januar 😉

 14. Profilbild

  Ok , Så du tror VG2 är bortkastade pengar ?
  Har även fallskydd & fallsäkringsutbildning.

  • MrOffshore

   Du har ett otroligt CV verkligen! men min personliga åsikt är att jag tror det är bortkastade pengar pga din ålder, tyvärr. Men jobbar som du vet inte med HR så du ska inte ta det jag säger på för stort allvar. Ring företag som anställer processoperatörer. Berätta om din bakgrund och fråga om möjligheterna ifall du tar sikkerhetskursen, om du kan få jobb med din ålder. Gör minst det innan du ger upp drömmen!

   • Profilbild

    på rapport igår sa pratade dom om norska oljan och att det ”guldåldern” var slut och att det nu bara skulle gå utför för hela industrin, det verkade inte som att dom trodde på att all varsling inom olje industrin var en regebunden sådan, hoppas dom har fel dock för jag har iallfall bestämt mig för att satsa allt nu

 15. Profilbild

  Ok , tack så mycket

 16. Profilbild

  Grattis till ett avklarat succé rikt år. Skönt att du får vara hemma i jul! Själv så hade sett fram emot att få jobba. Men istället har utresan blivit uppskjuten 3 gånger. Nästa bud är tisdag men det verkar osäkert det också.

  Så är det i oljeservice. Vi väntar både på riggen och hemma. 🙂

  God Jul!

 17. Profilbild

  Hei.Glem hele norsjøen nå for tidene har endret seg. Her ute på plattformen har alle svenskene som var ansatt hos kontraktører utleiefirmaer osv. blitt sagt opp og sendt hjem. Og når det gjelder nye felt hentes mannskap tar de fra eksisterende anlegg/rigger så det blir heller ikke mye nyansettelser heller. Kun interne ansettelser på prosjekt og nedbemanning på eksisterende anlegg. Så spar heller pengene, og finn på noe annet. Ikke bruk pengene på borekurs etc.for skal du prøve å komme ut gjelder det i første omgang fagbrev.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.