Meny

Svenska sidan om offshore

Just when I thought I was out they pull me back in

Just when I thought I was out they pull me back in

Har äntligen varit offshore igen efter drygt 5 månader på land! Det blev en vecka nattarbete på den riggen jag jobbade innan jag blev uppsagd. Just nu är livsglädjen helt klart återfunnen! 🙂

Efter att jag gjorde min senaste resa offshore så var jag hemma och lökade i 5 veckor innan jag började söka jobb. 2 veckor efter det blev jag anställd på en hantverkarfirma. Då jag har bakgrund inom detta innan jag omskolade mig till riggarbete blev detta en naturlig väg att gå. Jag klurade länge på vad som var smartast att göra; om jag skulle utbilda mig till något helt nytt och lägga 3 år på det utan inkomst (och även tacka nej till offshore om man ska prioritera studier).

Spekulerade även en hel del i att hyra ut lägenheten och resa ett halvår. Komma hem efter den tiden och vara rikare på upplevelser men fattigare på banken.

Vad jag till slut bestämde mig för var att jobba med något hemma i Sthlm som ger okej cash och se vart oljeindustrin tar vägen. Tacka ja till vikarturer offshore när/om dom uppstår. Har en långsiktig plan i livet att kunna försörja mig på aktieutdelningar om 20-25 år. Att då plocka bort massa kapital på vägen skulle utsätta det målet rätt länge (med ränta-på-ränta effekten).

Många närstående tycker att man borde rest iväg och sett världen men jag kände heller inte att de lockade så mycket eftersom jag då skulle rest själv.

Hur som helst så ringde gamla arbetsgivaren under dagtid när jag stod på svennejobbet och skruvade. Han frågade om jag kunde resa offshore veckan där på – Självklart svarade jag!! Fick ledigt från jobbet och sen var det bara att flyga till Stavanger.

Jag gillar min nya arbetsgivare och det är ett bra jobb för att va i Sverige anser jag. Men det är ingenting mot att vara offshore 🙂 Sen blir de ganska uppenbart att man åker ut på havet när 1 vecka där ger många tusenlappar mer än vad jag får för 1 MÅNAD genom svenska jobbet. Helt sjukt va bra man hade det förr när man var fast anställd på oljerigg!

När utresedagen var kommen anlände jag till helikopter terminalen och där var det tekniska problem. Jag kom dit vid 12-tiden och sen sa dom med 1 timmes mellanrum att ”ny info ges om 1 h”. 6 timmar senare gick flighten iaf och jag kom rätt ut till riggen för att börja jobba nattskift.

Vanligtvis har man ett par h ombord innan första natten så man hinner sova lite grann. Detta hjälper enormt för att inte totalkrascha mentalt under natten. Jag var dock så taggad att vara ute att allt gick bra ändå.

Dock kunde jag känna andra natten att just det här med att vända på dygnet. Den biten har man inte saknat då man jobbat svenssonjobbet hemma. Man blir så oundvikligt nedstämd när kroppen inte får sova, eller jag blir det iaf. Det stundtals hårda klimatet är oxå en grej man inte saknat hehe..

Fick jobba med ett gäng som var förhållandevis nytt för mig. Blandat med norrmän, skottar och danskar. Man ser verkligen hur mycket folk som flyttats runt ännu en gång efter dom stora uppsägningarna som var senast (där även jag strök med). 

En intressant iakttagelse var att när oljeindustrin var på sin peak för 2-3 år sedan så var alla på däck / roustabouts nya ombord. Dom flesta hade mindre än 1 års ansenitet och idag när så många fått sparken så har alla som blivit kvar 10-20 år på nacken + att dom har kran certifikat. Man kände sig ganska grön för att säga så haha 🙂

Själva skiften var rätt traditionella eftersom riggen håller på och borrar. Va lade ut casing, alltså rören som skyddar brunnen när man borrat den. Massa lyft för drill floor som BHA, riggtänger osv. Sen hade vi ett rätt stort offline jobb som var att byta ut alla bulkslangar ombord.

Bulkslangar är dom grova gummislangarna som vi transporterar bulk genom upp eller ned från båten. Det kan vara mud, diesel, bas olja, cement eller drill vatten. Dom är drygt 100 meter långa har jag för mig och sitter monterade på jättestora hjul. Första var lite trixig men sen gick det riktigt bra att byta ut en slang och sista natten gjorde vi ett helt byte på drygt 60 minuter.

Det märkliga med det är att riggen är typ 2 år gammal så jag hajar inte riktigt varför alla måste bytas. Jut i dessa tider när man t o m spar in på Fun Light ombord. Visst om en släng har en skada med om den inte har det och den inte transporterar något miljöfarligt varför inte bara fortsätta använda den? Typ som drill water, det gör ju ingenting om den blir ”spill” på havet.. Fast visst, det kan ju bli nedetid kanske om det är en kritisk situation och den brister plus att det ser inte bra ut för riggens säkerhets statistik. Sån statistik är oxå viktig att ha intakt i dessa tider så riggen får nya kontrakt.

Herregud iaf va härligt det var att vara ute iaf! Jag älskar verkligen vardagen där ute! Man får jobba fysiskt med kroppen, käka obegränsat med sjukt god mat och kunna styrketräning samtidigt. Win win på alla fronter 😀 lyckades klämma in 4 gympass och 1 löppass under min vecka ombord.

En rolig grej hände i mitten av veckan. Den undervattens robot (ROV) som vi har ombord hittade en vindstrumpa på havsbotten. Så dom tog den med sina robotarmar och fiskade upp den till riggen igen 🙂 var den kommer ifrån förstod jag dock inte eftersom vi precis anlänt till fältet igen och vår vindstrumpa på helideck satt kvar.

Eller så kom den från oss och någon smart rackare monterade på en ny fort som attan… 😀

Morgonen när jag hade jobbat mitt sista nattskift så kände jag för första gången att jag faktiskt inte ville hem. Tidigare är ju alltid hemresedagen den bästa men nu är jag i en sits där jag inte vet nä nästa resa blir. Därför var de lite tungt att gå och sova dom sista timmarna innan helikoptern kom.

Nu när man är hemma i Stockholm blir det till att börja jobba mån-fre igen. Komma tillbaka till svenska jobbet och försöka se positivt på saken istället för att känna tomhet. Herregud va jag vill åka ut igen fort som bara den och jobba igen 😀

Vad händer då med oljeindustrin kommande året? Jag får känslan av att folk är positiva och att botten är bakom oss. Jag som följer börsen och ekonomin dagligen är lite mer osäker kortsiktigt. Anledningen att det blivit kris från första början beror ju som bekant på att oljepriset kraschade. Även om det hämtat sig något från botten så är det inte överdrivet bra profit för bolag som borrar i Nordsjön – det är ju avsevärt mycket dyrare att hitta och pumpa upp olja där ifrån kontra en land rigg.

Vad man har sett senaste halvåret är ju att så fort oljepriset nosat sig upp mot 60 dollar fatet så har antal land riggar i USA ökat drastiskt. Vilket gjort att jänkarnas lager fyllts upp på rekordnivå. Det medför givetvis att oljepriset seglar tillbaka söderut. Så det har stampat där kring 50-55 dollar medan tillgången bara ökar. Nedrans skifferolja! 🙂 

Många ropade ju högt i vintras när OPEC gjorde sina neddragningar i produktionen. Vad man ska komma ihåg i hela det dramat är ju att dom låg då på all time high för produktionen. För dom att sänka sin produktion var ju det enda alternativet 🙂

Tittade man sen närmare på avtalet så var det ju bara Saudiarabien som skulle sänka. Och det var med 1,5 milj fat/dag. Så en sänkning på 1,5 milj när hela världens totala produktion per dag låg på 97 milj är ju bara spel för gallerierna. Borde här ha en källa på detta men minns inte vart jag läste det 🙂

Lägg oxå till att sanktionerna mot Iran släpptes och dom vill så klart jobba ikapp all inkomst dom gått miste om senaste åren. Sen kan man ju räkna ut att många länder säljer betydligt mer än dom redovisar. Många OPEC länder har ju i princip oljan som enda inkomst och när landets lön halverats pga prisras i oljan så är man nog inte jättesugen på att sänka/bibehålla sin produktionsnivå.

Så med all den faktan så är jag tveksam till att just oljepriset kmr nå några nya höjder i närtid. Sen om det är bara det som styr hur många riggar som borrar olja i Nordsjön vet jag inte. Man kan ju tycka att dom borde investera nu så dom kan skörda frukterna när priset är högre…

Jag kommer dock se lite framöver hur de ser ut med offshore resor. Blir det så att man får resa ut en del då får man ändra sitt anställningsavtal i Svergie till timanställning eller något. Godkänner dom inte det så blir nog lösning att ta något lagerjobb eller dylikt där man kan sticka offshore med kort varsel. Det knepiga är bara att man inte vet hur många resor det blir. Men det är ju en chansning man måste ta!

Oljefonden i Norge passerade i veckan oxå en ny milstolpe och värderas nu till 1,5 milj / norrman! Minns när jag flyttade till Stavanger då var summan runt 600k per invånare.

Sjukt taggad nu iaf efter 1 vecka offshore! Klart roligaste 7 dagarna det här året för mig hittills 😀 Man har verkligen lärt sig att uppskatta hur himla bra man hade det där ute när man gick fast. Hoppas det bara blir ett lärorikt uppvaknande som man kan skratta åt om några år 😛 

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

12 Kommentarer

 1. Profilbild

  Fan så nice läsning och riktigt kul att du fick dig en tur! ? Det ska du också vara jävligt stolt över för dom lär väl ha haft ett par hundra andra att ringa?

  • MrOffshore

   Tja Adam aa det känns fantastiskt att man fick åka ut! Tror dock inte dom har så många att ringa då dom gärna väljer folk som har erfarenhet från riggen. Men visst är det säkert trångt i dörren och man ska ha en del tur för att få resa ut nu.

   • Profilbild

    Skön känsla! 😀 Jaha okej, då förstår jag 🙂

 2. Profilbild

  Grattis från H-C 🙂

  • MrOffshore

   Tack H-C och tack för senast! Hoppas du håller skogen i schakt som vanligt i väntan på uppgången 😉

 3. Profilbild

  Gratulere! kjempe bra.

  Oljemarkedet ser ut til å stabilisere seg og aktiviteten begynner sakte men sikkert å gå litt opp og, ser vertfal lysere ut for min del og.

  Mykje usikkerheter då, 100% avhengig av at OPEC forsetter kutta sine og muligens intensivere dei for å få ein balanse. Eller so blir man nødt til å trimme WTI-olja endå meir med oljepris under breakeven.
  Libia og Nigeria har og muligheter til å trappe opp oljeproduksjonen sin mykje dersom dei får meir stabilitet i landa sine.

  55$ fatet er den nye 90$fatet

  • MrOffshore

   Tror du verkligen OPEC har så stor påverkan längre på oljepriset? Som jag skrev så kutta dom 1,5 milj fat när världsproduktionen ligger på nästan 100. Känns inte som att det ska påverka det minsta när jänkarna direkt ökar din skifferolja?

   Du skulle kanske resa ut för Aker var det så?

 4. Profilbild

  Glöm inte att leva lite Mroffshore! 🙂 Om du vill ut och resa så gör det! Att vänta får en ingenstans.
  Jag själv arbetar ca sju månader om året, resterande är jag och reser runt om i världen, detta gör jag varje år och då lägger jag ändå in över hundratusen i mina utdelningsaktier varje år. Allt går 🙂

  Lycka till framöver!

  • MrOffshore

   Hej Fredde tack för inputen. Det låter ju som det perfekta upplägget! Vad arbetar du med som tillåter dig att kunna resa så mycket och samtidigt spara undan så mycket pengar?

 5. Profilbild

  Hej mr. Jag är en helt vanlig undersköterska. Arbetar i Norge och får ut ca 25k netto en vanlig månad. Får dock boende och resor betalt i Norge.
  Har lägenhet i Sverige där jag hyrt ut vardagsrummet så min hyra i Sverige är ca 2500kr.
  Arbetar som vikarie så jag bestämmer själv hur och när jag vill arbeta. Det är ju en risk om man jämför med en fast anställning, men det är en risk jag tar.
  Jag tjänar inte så mycket, men jag har även inga höga utgifter.
  Mvh Fredde 🙂

 6. Profilbild

  Hej! Roligt att läsa att om ditt jobb, mkt intressant! Jag är själv sjuksköterska och ska läsa vidare till anestesissk, har en dröm att kanske också kunna jobba på oljerigg i framtiden. Har ingen aning om hur lönerna ser ut jämfört med i Sverige men förstår att det är betydigt bättre, vet du vad en sköterska tjänar?
  Lycka till!
  Mvh Pamela

 7. Profilbild

  Slutar man hänga läpp och vara negativ så ordnar sig allt. Precis som jag skrivit till dig hela tiden! Till sommaren blir det mer aktivitet så gissar på att du möjligtvis på nästa tur i juni! lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.