Meny

Svenska sidan om offshore

Knasigt väder och väldigt många helikoptrar

Knasigt väder och väldigt många helikoptrar

Äntligen är man tillbaka på svensk 08-mark igen! Det var en ganska normal 14-dagars period som bjöd på extra många helikoptrar och ett superstar besök ombord. 

Mycket har hänt inom företaget sedan jag skrev sist. Under förra friperioden fick alla mejl från kontoret att den rådande oljekrisen nu skulle drabba oss alla ännu en gång. Dom skrev att ca 60 personer skulle få sluta i firman och berörda personer skulle bli kontaktade under april månad. Detta mejl skickar dom ut en fredag kl 16 liksom! ”Glad helg” haha! 

Sista mars samtalar jag med en kollega över telefon och han berättar att han snackat med kontoret samma dag – tydligen hade alla berörda personer redan blivit kontaktade hade han fått höra. FUCKING YES var såklart min känsla och man kunde andas ut åtminstone några månader till. 

Dom som ev kommer få sparken har ett par månader ytterligare att jobba ändå. Jag uppskattar att företaget är ute i god tid så folk hinner se sig om efter något nytt.  

När de väl var dags att åka ut på havet flög jag till Stavanger dagen innan som vanligt. På samma plan åkte oxå norska hockey landslaget, själv spelade jag hockey hela min ungdom men det är inget jag saknar idag. Såg iaf Niklas Wikegård in-person och han har man ju hört mkt i TV-sammanhang. 

Den här brunnen vi var igång med var en så kallad Tight Well. Det betyder att det är strikt förbjudet att dela information om vad som händer i brunnen med vänner, internet eller handla aktier utifrån vad vi hittar. Så kommer inte nämna något om det givetvis… 🙂 

Vädret var riktigt konstigt först hade vi väldigt bra dagar under nattveckan med behaglig temperatur och vackra solupp- och nedgångar. Under dagveckan bjöds vi på 3 dagar i rad med strålande sol, kändes som sommar verkligen! Dagen efter det haglade det och var svinkallt. Tydligen befann sig samma konstiga klimat hemma i Sverige oxå.  photo from offshore crane

Vi hade oxå utvecklingssamtal med chefen. Jag fick väldigt bra betyg vilket var trevligt. Men det kändes dock ganska märkligt att få frågan om sina framtidsplaner inom företaget samt om man ville gå några extra kurser av någonting. När det man oroar sig för är om man ska få behålla jobbet eller inte 😀 Men men dom har sina standard frågor dom måste ställa till alla, inget konstigt med det egentligen.  

Vi fick också ett väldigt celebert besök ombord nämligen folk från ledningen av operatören vi borrar för. Det var en del förberedelser inför det besöket med städning och allmänt ”snygga till”-ande. I dessa tider vill företaget givetvis visa upp det bästa så att riggen/riggarna blir sålda till nya spännande kontrakt. Utifrån vad jag hörde så var dom nöjda med vad dom såg. Så nu håller jag tummarna för att det blir mera brunnborrning inom företaget!

Som jag skrivit om förut så ska man lämna in kort varje dag med observationer man gör under skiftet. Det kan va allt från farliga saker till förbättringsåtgärder man tycker borde göras. Jag lyckades knipa ”veckans kort” och vann ett presentkort på IKEA (400 kr). Det va najs så nu hoppas jag att de presentkortet fungerar hemma i Sverige men de borde de göra!  

Fick oxå under nått skift vara nere hos materialman ombord och hjälpa honom. Tydligen har företaget köpt ett nytt datasystem för logistiken ombord alla riggar. De jag hjälpte honom med var att lägga in produkter i det nya systemet från det gamla. Väldigt enkelt arbete men satan va tid det kommer ta! Fick även en liten inblick i hur himla dyrt saker och ting är offshore. Hos materialman finns i princip Allt som kan tänkas behövas ombord. Det måste de göra oxå, tänk bara om en tvättmaskin plötsligt går sönder. Där fanns precis ALLA reservdelar vilket är ganska många det. Lägg då till hur många maskiner som är i rörelse på en oljerigg så kan du tänka dig. 

Bland annat en liten vagga som håller i kameran längst uppe i lyftkranarna ombord. Den vaggan gör så att kameran alltid tittar ner där krankroken hänger oavsett hur bommen är lutad. Den jäkla vaggan kostade tydligen nästan 5000 dollar!! Samtidigt kan man ju förstå, om de bara finns säg 40 kranar i hela världen (jag gissar) så ere klart att dom kan ta gott betalt för alla reservdelar och service för dom. Tur att det inte finns något andrahandsvärde på dom utanför offshore industrin! Annars hade det nog funnits många kleptomaner ute på Nordsjön 😉 

Har oxå varit mycket extra folk ute nu på diverse saker. Alla är före detta anställda som får några dagars koktrakt bara för att t.ex tvätta en tank och sen resa hem. Tycker det är bra att dom sparkade får komma ut och jobba men tyvärr ere ju våran övertid dom ”tar” så lite ogillar jag det oxå. Girig som man är 😀 
Galet mycket helikoptrar har det varit oxå vilket är kul! Många småturer med kanske 4-5 personer ombord. Sen fick vi även ut en flight under helgen som endast innehöll en pump på 200 kg. Då har man som en pall-lyft på helidekk som man kör ut och hämtar den tunga pallen med. Allt för att inte förstöra våra stackars ryggar – vilket är super tycker jag! 🙂 Man kan tycka att det måste vara en väldigt viktig pump ifall den får en egen helikopter ut för 250k NOK men sätt då i perspektiv att den förmodligen är väsentlig för operationen och vad kostar det ifall man inte haft den ombord? Och en hel riggs dagshyra med alla 120 personers löner kostar om allt bara står stilla. Då förstår man att det är värt det 🙂 Sen såg jag några skift efter det att den fortfarande stod där på däck inplastad så den behövdes visst inte iaf… 🙂 Den gången… valhall-feltet-norge

Snackade med en av grabbarna där och han hade mer eller mindre jobbat 2-4 (veckor) sedan han fick sparken. Bara det att han nu blir inhyrd på tillfälligt kontrakt ist för fast månadslön. Han hade till och med tackat nej någon gång för att han inte hade lust. Sköna människor det finns alltså! 🙂 

Någon av dom sista dagarna gick brandlarmet på kvällen oxå. Som tur är var det falsklarm och hände kring middagstid. Så ingen behövde springa upp och avbryta sin sömn iaf.  

Friperiod
På hemmaplan blir det en ögonlaser operation under friperioden. Har tänkt på det många år för att slippa linser men har varit osugen på att slaska ut 23 tusen på ett bräde. Dock spar man ju in många många tusen under årens lopp så det är ju värt det! Räknade dock ut att om jag skulle fortsätta ha linser till 45 års ålder hade kostnaden blivit över 80 tusen och det är inte inflationsjusterat. En liten fin grej med endagslinser är att när vi kommer ut offshore brukar jag alltid lägga fram för exakt 14 dagar. Så ju närmare hemresa man kommer desto färre förpackningar finns kvar i badrumsskåpet 🙂 Ska göra operationen ganska tidigt i friperioden så att jag inte behöver vara borta från jobbet. Ska bli sjukt najs att slippa torra ögon och allt meck runt omkring det!

Är lite smått bitter över att jag sålde mina oljecertifikat oxå! Köpte verkligen på botten och nu står Brenten i 46 dollar! Och ändå är det inget fundamentalt som gjort att priset stigit, snarare tvärt om eftersom OPEC inte enades om någonting i Doha. Så kul att dom diskuterar att frysa produktionen när alla länder utom Saudi producerar på sitt max. Dom kan liksom bara frysa (producera samma) eller sänka sin produktion. Trotts detta tolkar marknaden det positivt. Fast självklart ere ju tusen ggr bättre att priset går upp så att man får behålla jobbet så man ska inte klaga.

Norska deklarationen är inskickad så nu ere bara att hålla tummarna att de blir en fet återbäring i oktober! Svenska deklarationen fick jag restskatt på 7 tusen! Galet irriterande! Detta pga ett rotavdrag när jag köpte granit bänkskiva till köket hemma. Tydligen måste man betala skatt i sverige för att få utnyttja ROT, men det borde jag fattat från början 🙂 

Kommer ta ett par dagar att komma in i lunket hemma nu. Jobbade sista skiftet på riggen med start tolv på natten! Så först försöka ta igen all utebliven sömn, sedan börja vakna av sig själv vid 8-tiden istället för 4 på morgonen är nu målet 🙂 

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

3 Kommentarer

 1. Profilbild

  Att trada i olje certifikat idag är väldigt svårt. Det var dock mycket lättare efter sommaren 2015 till december 2015 då man kunde trada till sig nästan 100k.

  Dock så är jag olje optimist och mycket påläst när det gäller oljepris och utveckling och ser oljepriset i 65-70 Dollar i slutet på detta året. Det är dock väldigt många faktorer som kan göra detta till ett helt tokigt antydande eller tvärtom, men man ska inte höra för mycket på vad alla experter säger för alla säger olika oavsett.

  Jag kan säga så att även om OPEC hadde kommit med någon överenskommelse om frys så hadde detta inte varit positivt på kort sikt utan lång sikt, och då snackar vi om 1 år minst. Det är Saudi Arabien som är jokern i detta spelet och vad jag vet så är deras break-even point på 90 dollar fatet så lite förlust har dom fått i denna krisen. Det sägs även att om 2-3 år så är Saudi Arabien konkurs om inte oljepriset går upp. Förslaget om frys handlade nog inte att få upp oljepriset utan om att få mer kontroll över Iran som är deras rivaler och även så är Saudi Arabien nog lite rädda att dom skal förlora marknads andelar framför Iran.

  Även så läggs det ner riggar i USA enligt baker Hughes rig count varje fredag kl 19.05. Nu är det 318 riggar kvar i USA. För exakt 1 år sedan 15/5-2015 så var det 660 riggar i drift. Så det läggs ner runt 10 riggar i veckan i USA. Man behöver ju då inte tänka så mycket för att förstå att produktionen faller i USA. Självklart så förbättras ju dom aktiva riggarna till att pumpa ut mer och mer och ersätter dom som går konkurs, men det finns en gräns och mer vedlikehold krävs. Det finns dock inget facit på vad break-even är på US Shale men jag tippar på runt 60 dollar fatet och kanske även mer nu eftersom det krävs mer vedlikehold på dom boostade riggarna.

  Att dom amerikanska riggarna går konkurs kan också ge negativa effekter då många är belånade upp till öronen vilket kan ge mycket problem med bankerna i USA och man ska nog inte se bort ifrån att en ny bank kris kan komma i USA.

  Sen så har det ju även varit lite sprängning på någon rigg, brand i Canada vilket har resulterat i över 1 miljon bpd loss i flera dagar, vilket då kan påskynda processen snabbare genom att sänka tillgången på oljan.

  Så allt i allt så ser framtiden väldigt bullish ut =)

  • MrOffshore

   Kul med ett så välskrivet inlägg Chris! Ja om man kunde trading hade man inte jobbat offshore direkt… Eller då hade man inte jobbat över huvud taget 🙂

   Att riggarna läggs ner i staterna bör ju hjälpa att sänka utbudet så ja det är positivt. Man har väl även sänkt dom antagna nivåerna av skiffer oljan i USA extremt mkt mot vad man från början trodde. Vilket oxå är bra. Som jag skrev i inlägget och som dom pratar om i Macro Voices så vill ju Iran givetvis producera + sälja som dårar nu när sanktionerna lyfts? Att många arabländer vill ha högre oljepris är väl givet då det är deras enda inkomstkälla men jag tror att speciellt Saudi vill hålla priset lågt så länge dom kan för att squeeza ut så många konkurrenter som möjligt – är inte det en vettig tanke?

   Ser man till arabländernas statsskulder så har jag läst att många av dom måste ha ett oljepris på +100 dollar för att gå jämt. Framtiden är helt klart bullish! Tror man kan göra stora fynd inom oljesektorn både via certifikat och företag.

 2. Profilbild

  Du har helt rätt i det du säger att SA vill squeeza ut så många konkurenter som möjligt och speciellt skifferproduktionen i USA vill dom ha bort. Detta måste dom göra för att kunna överleva i framtiden. SA anser säkert att det är USA:s fel att oljeprisen har sjunkit och därför vill inte SA gå med på en kutt och hjälpa USA. För gör dom detta så kommer SA förlora marknadsandelar och produktionen i USA kommer att fortsätta och detta kan bara stoppas genom konkurs. Så att Saudi Arabien inte kuttar det är ett smart drag. Men även i detta lilla spelet Saudi Arabien driver så tror jag dom försöker få kontroll över Iran för dom anser väl att det är en svår konkurent och jag tror inte att Saudi Arabien var helt förberedda på att Ian skulle få producera igen så detta var nog oförberett från Saudi Arabien sida.

  Ja helt rätt runt 90-100 dollar ska det vara som behövs för att dom ska gå jämt upp =)
  Så kan bli spännande och se när oljepriset kommer upp dit. Även nu så förbereder sig Saudi Arabien om att inte göra landet så olje beroende och dom ska lägga pengar på andra statsfonder..

  Detta ger mig då ett varningstecken. Kommer då Saudi Arabien sluta att medverka i OPEC? Kanske dom förbereder sig inför nästa kris om X antal år?

  Jag vet att SA är väldigt själviska och smarta så det ligger nog något lurt bakom detta!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.