Meny

Svenska sidan om offshore

MissMedic – goda nyheter trots dåliga tider

MissMedic – goda nyheter trots dåliga tider

Om förra resan va en ren husmorssemester så kan jag lova att denna inte har varit det!

Full fart från dag 1 med massor av patienter med mer eller mindre viktiga åkommor. Sen är det min första tur på en rigg där man är mer HMS-koordinator än sjuksköterska. För mig är det som en ny värld! Jag har gått mina HMS-kurser men hade ingen aning om hur mycket man ska kunna om saker som definitivt inte ingår i utbildningen til sjuksköterska. De flesta avdelningar använder oss som konsulter. Det innebär ganska många uppdrag runt omkring på riggen av olika karaktär. Allt ifrån att inspisera läckage av olja eller kloak till att sitta med i olika möten och vara referent (vilket känns väldigt mycket som att vara sekreterare) till att agera bingo-värdinna lördag kväll – har nog aldrig gjort så många saker som jag egentligen inte kan.

Som en konsekvens av dagens oljepris har plattformscheferna OIM (offshore installation manager) en stor press på sig att lösa uppgifter även om han blir av med personal. Det är ju faktiskt så illa nu att även de största företagen måste låna pengar för att betala av sina lån och betala utbyte. Som medic sitter man med i ledningsgruppen och är en av dem som måste ta fler uppgifter. Det märks tydligt att övriga ledningen tycker vi har gott om tid. På vissa ställen (som förra resan) när man är ren medic stämmer ju detta men på denna rigg där man fungerar som en HMS-koordinator är det verkligen fullt upp.maerskfromchopper

Det blev en ganska hetsig diskussion på ett möte när de ville lägga ytterligare en säkerhetsrond på vårt ansvarsområde. Nedbemanningen visar sig såklart på alla nivåer och det har varit en hel del samtal med arbetare som känner sig stressade över pålagda extra-uppgifter och allt de inte hinner med. De flesta tycker ändå att det bara är att bita i hop då de iallafall har ett jobb. Man ska vara medveten om att om man klagar för mycket eller inte visar framfötterna tillräckligt som inhyrd när man är offshore kan man bli hemskickad som en disciplinäråtgärd. Ribban ligger extremt lågt nu när det är så många som är utan arbete och gärna vill ut. Jag har bevittnat detta ett par gånger och det är givetvis tråkigt för den som blir hemskickad. Med samma helikopter någon skickas hem kommer nästa ut, ganska cyniskt

En av de saker jeg har funderat på under det dryga året jag har varit offshore är hur de lyckas anställa exakt samma typ av människa som chef över riggens lager oavsett var jag kommer?? Ni som jobbar offshore känner säkert igen er, oftast en äldre man med hett humör som får bete sig ganska mycket som han vill och som dessutom är övertygad om att just han äger alla prylar på lagret. Han är den enda på hela riggen som tar typ 2 timmar lunch vilket innebär att lagret är stängt lika länge. Om man har sådan otur att behöva hämta ut något får man förbereda sig på en fight och ha gott om tid, dessutom gärna stoppa i öronproppar eventuellt låta hälften gå in det ena örat o ut det andra. Så är det om man är man.

Om man är kvinna däremot så blir man välkomnad med öppna armar, gärna bjuden på kaffe (o tårta ibland), efter en kvarts uppvaktande samtal frågar han «vad önskar fröken i dag då» med ett stort leende. Favoriten är när jag behöver underställ eller overall, då är det ögonmått uppifrån o ner som gäller, han tar gärna fram storlek 46 (en pytteliten overall) medan han gör kurviga rörelser med händerna och slickar sig om munnen. Så om ni hör rykten om en medic som har en overall som ser ut som ett fodral o inte kan ta sig uppför trappor, böja sig ner eller gå normalt så vet ni varför:) Ut från lagret går jag oftast med mer än jag kan bära och definitivt mer än jag kom för samtidigt som han ropar över hela riggen att han inte hinner arbeta på grund av allt dambesök. Detta är givetvis skrivit med glimten i ögat om en fiktiv person sammansatt av nästan alla lagerchefer jag har träffat på olika riggar men jag skulle nog säga att han är ganska representativ för Nordsjön:)

IMG_0237

Ett viktigt ansvarsområde är att ha lite koll på hur man uppbevarar kemikalier. Det är OIMen som har det högsta ansvaret men som HMS-koordinator används man som konsult för att hitta ett bra system. Det finns hårda regler för detta, vilket är bra, i o med att vissa kemikalier som används är riktigt elaka. Detta är ett jättestort och komplext arbete!

De kemikalier som vi använder mycket av kommer i stora tankar och lagras på en dedikerad plats. Dessa ämnen är det god kontroll på. Men så har man alla andra kemikalier, till exempel olja, klor, smörjmedel som plockas ut i mindre mängd och ställs ut över allt på riggen, eventuellt uppbevaras tillsammans i en container eller liknade utrymme som inte är avsedd för detta. Om det börjar brinna är det katastrof att ha olika brandfarliga, frätande eller på annat sätt hälsoskadliga ämnen utspridda!!

Det är ju också därför det finns så hårda regler – för att eliminera risken för person eller miljöskada. Hur som helst var jag i ett möte för att diskutera just detta problem på en rigg. Vi kom snabbt fram till att vi hade ett ganska stort bekymmer och att det behövde åtgärdas snarast då det tydligen skulle vara audit från land snart. Tre av de andra på mötet har jobbat i Nordsjön sedan 70-talet. De började berätta historier om hur det va förr med kemikalier och jag bara undrar hur de ens överlevde??

Utan skyddsutrustning kunde de jobba hela dagar i tankar där det va så tjockt med kemikalieånga att metall korroderade och försvann på en månad. De skrattade nu när de berättade men det är ju sjukt obehagligt att tänka på konsekvenserna. Så min uppmaning till er som jobbar offshore eller vill jobba offshore – använd skyddsutrustningen rätt! Ta reda på vad du jobbar med för kemikalie och vad som händer om du får det på huden eller i ögonen. Ha alltid koll på närmsta nöddusch/sköljstation och va försiktig!!!

Førsta veckan hann jag inte med att träna en enda gång. Ja eller hann ska jag inte säga, man hinner ju det man vill men jag va helt slut på kvällarna, det va så mycket att göra. Sen går man ofattbart mycket här, åker aldrig hiss, så 6-8 våningar i trapporna typ 10-15 gånger om dagen känns i kroppen. Så när möjligheten dök upp att träna på dagtid blev jag overlycklig och sprang ner till gymmet. På vägen in hade jag så bråttom så glömde helt att dörren (automatisk) kom mot mig. Min fot hamnade under dörren och det gjorde så inni h*#%vete ont! Men jag kunde ju inte med att visa det för någon så hoppade upp på löpbandet och sprang 5 km, sen gymmade jag i 30 minuter innan jag gick o duschade. Även om jag kände att det inte va bra så hade jag inte förväntat mig att foten skulle se så illa ut. Fick helt enkelt stänga hospitalet och vårda mig själv. Herregud sicken klant tänkte jag. Den är blå, röd och svullen hoppas inget är brutet, vägrar åka in o kolla, det får gå.Screenshot_2015-01-31-17-45-03-1

Som plåster på såret tackade vi av en som har jobbat här ute i 40 år med gräddtårta. Kul å lyssna på vad hans chef kunde berätta, han hade gjort ordentligt med research och hittat gamla tidnings o filmklipp som va riktigt roliga. Det var även väldigt känslosamt att lyssna när huvudpersonen tackade för sig. Det är inte bara lätt att kliva in i helikoptern och åka härifrån för allra sista gång. Kanske underlättas något av att piloterna flyger ärevarv runt riggen innan de vänder nosen mot land – lite coolt:)

En gång pr tur (ofta söndagar) är det övning på riggen. De följer en plan och det kan vara allt ifrån brand till fartyg som håller på att krocka med oss. Syftet med dessa övningar är att själva beredskapsorganisationen skall fungera så bra som möjligt om det händer något. Denna övning började det brinna uppe i kranhytten. Som medic är du ledare för förstehjelpslaget. När någon är skadad uppe i en kran säger det sig självt att det är en utmaning att få de därifrån. Grejen denna gång var att det var en stor brand med mycket rök, en medvetslös person. Skadestedsleder fick typ hjärnsläpp och skickade upp oss i kranen, där det fortfarande brann, rökdykarna skrek att vi inte fick vara där och ja det blev bara pannkaka av allt. Efter övningen har man en debriefing.

Jag har varit med många gånger och tycker oftast det är löjligt hur klubben för inbördes beundran klappar varandra på axlarna och säger att det gick skitbra. Jag har aldrig sagt något innan….. Denna gång kunde jag inte va tyst. Jag sa: ”fast det gick inte sådär lysande i dag va? Om detta va en reell situation så hade ju hela förstehjelpslaget varit skadade eller döda med”. Sen vände jag mig om mot skadestedsledaren och sa: ”DU skulle aldrig ha låtit oss gå in där, vi litar på dig och att skadeplatsen är säker – men det va den inte”. Det blev knäpptyst. Alla tittade på mig som om jag hade rabies! Ingen sa någonting. Till slut sa skadestedsledaren: ”jo du har rätt jag gjorde inget bra jobb i dag”. GUD va skönt det va!!! Efter detta började vi diskutera hur vi borde ha gjort och för en gångs skuld lärde vi oss något av övningen. IMG_0240 (1)

De tre sista dagarna här ute har det varit sjukt mycket att göra! En del övertid på kvällarna så helt slut och längtar efter att åka in i eftermiddag. När vi landade på Sola va det 25 grader och helt underbart. Kändes lite konstigt att åka till land utan att veta var og när nästa tur blir. Pratade med riggansvarig på företaget och han sa att det inte fanns några beställningar än. Mitt kontrakt är ju ut september och det ser ju lite mörkt ut att det blir förlängt. Som tur är har jag även ett annat jobb offshore men det är inte 2/4. Tänkte ta tillfället i akt o gå in på operation o söva lite så jag inte glömmer bort det.

MEN! Efter att ha varit hemma i 5 dagar fick jag en efterlängtad telefon – jag ska tydligen få ett längre kontrakt med fast rotation på en rigg – som jag har längtat efter detta!!!! Vet fortfarande inte exakt när jag åker ut men det blir om 2-3 veckor. Först ska jag åka iväg på lite minisemester och försöka komma i kapp med all träning jag gick miste om denna turen.

 

Ha det så gött – vi hörs!

MissMedic

Anestesisjuksköterska med bakgrund från ambulans, försvarsmakten och operationsavdelningen. Har jobbat som medic offshore i 1 år på olika platser i Nordsjön.
MissMedic

4 Kommentarer

 1. Fredrik

  Jag tror att dom har en strikt profil för hur en storekeeper i Nordsjön ska vara för dom verkar vara sådär allihopa! Man undrar ibland om allt som lämnas ut dras på deras löner. En gång fick en storekeeper hos oss ett ”OBS-kort” med kommentarer att han alltid var ”trevlig och hjälpsam”. Detta tog plattformschefen direkt upp på kommande morgonmöte och påpekade att det får denne ta och sluta med för så beter sig inte en riktig storekeeper! Haha!

  Intressant inlägg!! 🙂

 2. Profilbild

  Haha det med Storekeeper stämmer ju in på alla riggar man har varit på 🙂 Fredrik du vet ju bara han vi hade sist, han passar ju in exakt på den beskrivningen 🙂

 3. Profilbild

  Miss medic – är du från Värmland?

  • MissMedic

   Hej Sara, jag är inte från Värmland, hur så?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.