Meny

Svenska sidan om offshore

MissMedic introducerar sig

MissMedic introducerar sig

Hej alla offshore intresserade! Jag är en anestesisjuksköterska från västra delen av Sverige som har arbetat som medic på Nordsjön i 1 år. Har flera års erfarenhet från operationsavdelningen och några år i ambulansen. Dessutom har jag varit iväg på utlandsmission med försvarsmakten. Det ska bli riktigt kul att dela mina erfarenheter med er framöver. Hoppas ni kommer med många inspel och frågor under resans gång!

 

Annorlunda men spännande jobb för specialistsjuksköterskor!
För några år sedan började jag tröttna på att jobba mycket för lite pengar och nästan ingen fritid. Vi hade besök av vänner från Norge som undrade varför inte jag, med min bakgrund, jobbade offshore. Ungefär så började det som jag trodde skulle vara en ganska enkel väg till drömjobbet.

MrOffshore var den första websidan jag hittade information om offshorelivet. Riktigt bra att få reda på hur man gör på sin första helikopterresa eller vad som gäller med säkerhetskurser o liknande. Men jag saknade information om var/hur man vänder sig för att söka jobb som medic/sykepleier. Det visade sig vara svårt, nästan omöjligt att ta sig in i offshore världen utan att känna någon. La ner massor av tid på telefonsamtal och Google sökningar ändå hade jag inte mycket att gå på.

Det kändes som världens bäst bevarade hemlighet! Jag vill dela med mig av mina erfarenheter till alla, men speciellt sjuksköterskor,  som har en dröm att jobba offshore – mycket slit innan man är där – men jag lovar att det är värt det när du väl får din första lön och ledighet.

Mitt första inlägg handlar om hur man kan gå till väga för att komma igång. Men i senare inlägg kommer jag även berätta om hur vardagen ser ut på plattform i Nordsjön för en medic. Hoppas det kan vara till hjälp för många och bara kul läsning för andra!

Jag tar det från början
Innan du ens söker ett jobb som medic offshore borde du ta dig en funderare om detta är vad du verkligen vill. De flesta av oss som har den bakgrund de söker kommer från akutverksamhet och är vana vid att det händer mycket och vi gillar det! Här ute händer det nästan aldrig något. I 95 % av fallen är det vanliga vårdcentralspasienter eller knappt det.

Ribban för att söka ligger väldigt lågt i och med att vi är så tillgängliga och «villiga» att dela ut piller. Själv längtar jag ut i ambulansen varje dag jag är här ute och hade aldrig klarat av det utan att veta att jag snart ska dit igjen. För mig är det viktigt att upprätthålla min kompetens både i ambulansen och på narkosen. Jag försöker därför ta några pass i friperioden så jag med handen på hjärtat fortfarande kan kalla mig anestesisjuksköterska. Det är ju dessutom en enorm trygghet både för mig själv och de som är här ute att jag kan min akutsjukvård den dag det händer något.
För visst, det kommer då och då en bröstsmärta, klämskada, amputation, brännskada men det går långt mellan varje. Väldigt många av de sjuksköterskor som har jobbat här ute länge, vissa i 30 år, har bara haft den obligatoriska 1-2 veckor/år hospitering (olika regler for olika företag) som krävs. Då är man i regel på en akutmottagning.

Det finns en gemensam uppfattning på Nordsjön att alla kan användas till nästan allt. Speciellt sjuksköterskor som inte gör något om det inte händer något. Detta innebär att det ingår mycket mer i din tjänst här ute än vad det gör hemma. På vissa ställen kan man vara tvungen att hjälpa till med logistik (fördela hytt, boka helikoptersäten) matlagning elller torka över golven.
Det är ingen idè att protestera – det finns gott om sjuksköterskor som gärna gör det med tanke på vad man tjänar. Om sanningen ska sägas så hade jag svårt för detta i början men kom snabbt in i att det är gött å ha något att göra så går tiden mycket fortare, dessutom är min tröst att jag har råd med städerska hemma tack vare detta:)

Om du tycker det är intressant med preventiv sjukvård, minska buller, förbättra arbetsmiljön, mat/vatten-hygien, kemikaliehantering – helt enkelt det som på norska heter HelseMiljøSikkerhet HMS, då har du tänkt helt rätt och kommer sannolikt trivas jättebra i din roll!

Vad ska man ha för bakgrund då?
Det finns gott om sjuksköterskor utan specialistutbildning som anställdes för många år sedan innan de höjde kraven. Nu är det nästan omöjligt att få jobb offshore om du inte har en specialistinriktning inom allra helst anestesi men även intensiv och ambulans kan funka. Det är så många som söker och de största föConocoPhilipsretagen som Statoil och Conoco Phillips har specialistsjuksköterska som krav.
Sedan finns det ju gott om specialistsjuksköterskor med så då är det meritterande med bakgrund från försvarsmakten, prehospital sjukvård, akutmottagning, psyk, vårdcentral – gärna alla dessa!  Vissa kurser är ett måste, till exempel A-HLR, PHTLS och Grundläggande säkerhetskurs offshore. Innan du har dessa är det bortkastad tid att söka. Låt er inte luras av företag som skriver att för rätt person kan vi betala – det händer inte i dagsläget. Om man får in en fot och börjar dra in pengar åt företaget kan de tänka sig lägga pengar på kurser åt dig.

Internet
Det är säkert många som söker på nätet efter konkreta tjänster som medic hos de stora oljebolagen. De finns det inte många av. Då o då dyker det upp men väldigt sällan. I o med att ALLT handlar om pengar i denna branschen så hyr bolagen in vårdpersonal genom bemanningsföretag. De sparar pengar och de behöver inte anställa någon som de sedan måste kicka när det är låg oljepris eller dåligt med uppdrag.

Dessutom är det en kvalitetssäkring att ett bemanningsföretag som specialiserar sig på vårdpersonal går god för medicen.  Det är dessa bemanningsföretag ni ska söka efter och kontakta. De får hundratals förfrågningar varje dag men man måste stå på sig. Jag mailade 4-5 gånger, ringde o tjatade och till slut fick jag komma på en intervju. Min motivation har hela tiden varit – ge mig bara en intervju så är det klart. Det är då du har möjlighet att visa vilken typ du är. För det är bara att inse – de letar efter rätt person. De vill ha någon som kan och gillar att prata med folk.

Inte alla bemanningsföretag är lika seriösa. De kan säga att du behöver ta den och den kursen, till exempel suturering, ögon eller tandkurs så lovar de att du får jobb. Självklart håller företaget i just de kurserna og du kan få ett specialpris (DYRT!) Det är givetvis bra att ha dessa kurser men min filosofi är att jag redan har 4 års utbildning på högskole/universitetsnivå som jag betalat för.

Jag kan gärna gå kurserna men då får företaget betala efter att jag har börjat jobba.

På ett år nu så har jag fått gå kurs i Metalyse (trombolytisk behandling vid hjärtinfarkt), HMS (helse, miljø og sikkerhet) och DaWinci (helikopterbokningssystemet som används på Nordsjön). Nästa kurs de planerar att jag ska gå är vatten och livsmedelshygien. Så mitt råd är att avvakta med dessa kurser tills någon annan betalar för dem!
När det gäller säkerhetskursen med helivält som krävs för att få åka ut med helikoptern så är det pengar du måste lägga. När du väl har fått ett jobb tjänar du in de pengarna snabbt och när det är dags för repetitionsutbildning (efter 4 år) så betalar företaget du jobbar genom för detta. Screenshot_2015-01-31-17-43-21-1

Gå in för det!
Om du har en fast tjänst men vill ta dig offshore så är mitt råd – ansök om tjänstledigt eller säg upp dig. Du måste vara berädd att åka på timmen om du får ett erbjudande och i början är detta ganska jobbigt. Du har ingen fast inkomst vare sig hemma eller offshore och du kan kan inte planera något ifall du behöver åka på kort varsel. Om du tackar nej skickar de förfrågan vidare och du kanske går miste om din chans. Så hårt kan det faktiskt vara i början. Det känns olustigt att säga upp en fast tjänst (jag har själv gjort det) men vi har ju en fördel som sjuksköterskor – det finns hur mycket jobb som helst för timanställda.

När du väl får ditt första uppdrag (jag fick mitt efter 6 månader) så är sannolikheten stor att du måste åka på kort varsel, du kanske måste ta någon webbaserad utbildning (de flesta bolagen har detta, tar några timmar) och du får ingen bredvidgång.
Min första resa lämnade sköterskan som hade jobbat innan mig med samma helikopter jag kom ut med. Det förväntas att du redan kan allt.

Du får vara beredd på att sätta dig in i mycket då de flesta ställen har sina egna akutmedicinska procedurer och manualer. Om det händer något är det grymt viktigt att du agerar utifrån dessa då varje litet skrapsår man får i jobbet på Nordsjön blir en stor grej. Anledningen att det blir så stort är för att i slutändan så drabbar en arbetsskada chefernas bonus och det är INTE populärt!! Jag fick och får fortfarande jobba med mig själv när det kommer till dessa saker, det är många fina ord om hälsa, miljö och säkerhet men får inte kosta något! Jag var ju aldrig med i branschens guldålder men har hört talas om hur lyxigt det var – nu, med dagens oljepris, är läget ett helt annat. Det är mycket fokus på att spara.

Fördelarna
Utifrån det jag skriver är det kanske svårt att fatta hur någon vill jobba som medic offshore? Nu kommer fördelarna:) Jag vet att det är många som undrar över lönen – vad tjänar man egentligen… Den största förmånen är ju att man endast jobbar 4 månader om året och är ledig 8. Om jag sen lägger till att du tjänar minst dubbelt så mycket som en heltidslön i Sverige (varierar lite utifrån avtal , kurs på NOK och hur mycket skatt du betalar) även om du är ledig så mycket så fattar ni att det sätter lite guldkant på tillvaron. Det är inte så att man jobbar o sliter i 2 veckor när man är ute heller, vi har ju främst en beredskapsfunktion.

Detta innebär gott om tid till att göra annat även på arbetstid. Till exempel tränar jag varje dag jag är ute. Det finns verkligen ingen anledning att gå upp i vikt när man är här. De allra flesta ställen har grymma träningsrum.

Du går dessutom til dukat bord varje dag i matsalen, du kan äta hur (o)nyttigt som helst (många äter tyvärr bara det onyttiga). Tvätten lämnar man in när man vill och får tillbaka den snyggt ihopvikt efter 4-5 timmar. Jag ser det som en husmorsemester. Man är ju inte direkt bortskämd inom landstinget med presenter…Här händer det ofta att man får en jacka (typ Helly Hansen) eller grymt fina underställ o liknande. Dessutom är det varje lördag Bingo eller quiz med grymma priser (Ipod mini, presentkort, pengar). Du får resa mycket och bo på hotell, samla bonuspoäng som du sedan använder privat.

IMG_0158Det blev ett långt första inlägg med mycket information!

Jag vill verkligen vara brutalt ärlig så man vet vad man ger sig in i.

Känner flera stycken som har offrat allt men som inte har lyckats ta sig offshore (än) och det tär lite på både självförtroende och plånbok så nu är ni förhoppningsvis lite mer förberedda på vad som väntar er.
Så bli inte avskräckta utan är det detta ni verkligen vill så kommer ni lyckas! Jag tror precis som MrOffshore skriver att det är bra att planera, förbereda, ta kurser o så nu när det är dåliga tider så är ni berädda när marknaden går uppåt igjen – för det kommer den göra!

Själv är jag mer än redo att åka hem till Sverige efter snart 14 dagar på sjön. Hem till familj, midsommarfirande och sol/badsemester 🙂

 

 

MissMedic

Anestesisjuksköterska med bakgrund från ambulans, försvarsmakten och operationsavdelningen. Har jobbat som medic offshore i 1 år på olika platser i Nordsjön.
MissMedic

14 Kommentarer

 1. Profilbild

  Kul läsning!! Har själv ungefär samma bakgrund & nästan på pricken gjort samma resa från fast anställning hemma till frilansande specialistsyrra……Det var bara att ”klippa navelsträngen” från kommun & landsting för att satsa mot sitt mål…..Till slut gav det resultat och det har tveklöst varit värt allt jobb jag lagt ner…..Frågan är om flertalet är beredda på att lägga ner det jobb som krävs? Som fd elitidrottare har man ju varit van vid att jobba långsiktigt för att nå sina mål och i mitt fall har min idrottsbakgrund hjälpt mig väldigt mycket tillsammans med en gedigen erfarenhet av hälso och sjkvård

 2. MissMedic

  Hej Oscar, kul å höra att det är fler som vågar göra något annat! Jag tror folk tycker det jobbigaste är att går från det säkra till det osäkra. Och jag köper det men vi sjuksköterskor behöver ju verkligen aldrig vara oroliga för att stå utan arbete. Har pratat med så många som är bittra och less på att tjäna dåligt inom vården. Om fler vågade lämna och göra annat skulle det kanske hända något. Något av det bästa med att jobba offshore tycker iaf jag är att man känner sig uppskattad och det är sällan man gör i sitt Landstings-jobb hemma.

 3. Profilbild

  Verkar vara ganska vanligt med svenska medicar, känner 5 st.

  • Fredrik

   Jag har bara varit på två riggar och redan träffat två st 🙂 Räknat med MissMedic och Oscar här ovan så verkar det vara vanligt, kanske snart ännu vanligare 😉

  • MissMedic

   Jag springer ju inte på så många andra medics där ute men vet att svenska sjuksköterskor har bra rykte i Norge och det är kul å höra att vi är några stycken?

 4. Profilbild

  Hej MissMedic och ni andra!
  Kul med en svensk blogg om just sjukvården offshore, en varld jag dromt om sedan min grundutbildning till sjukskoterska. Ska bli kul att folja!

  • MissMedic

   Hej Lina! Va kul å höra att du vill arbeta offshore? Var jobbar du nu? Hoppas du fick några bra tips i mitt inlägg annars får du gärna ställa frågor här. Lycka till vidare!

   • Profilbild

    Hej på er alla ”medics” jag har arbetat 10 år offshore och är fast ansatt i Statoil som HMS-Koordinator som vår officiella titel är. Arbetar sedan 2008 på Snorre A som är en stor oljeplattform med 269 pob. Min bakgrund är operationssköterskan och IVAsyrra samt jobb på AM på US i Linköping.

    • MrOffshore

     Hallåj Ylva det låter som ett riktigt guldjobb! Och att va anställd i Statoil är väl så bra det kan bli?
     Har varit 2 turer på Snorre B för ett par år sen, den riggen va fantastisk fin! Men A-riggen är väl snäppet bättre än den eller?

 5. Profilbild

  Arbetar ni ensamma som ssk där ute eller har ni läkare där också?
  Kan man åka som ambulanssjukvårdare/Paramedic?

  • MissMedic

   Hej, det finns ingen läkare på riggen men om det är en stor rigg/komplex kan man ibland vara 2 sjuksköterskor. Där jag jobbar nu är jag ensam. Vi har dock telefonkontakt med jourläkare 24 timmar om dygnet när det behövs. I Norge måste man vara sjuksköterska och för att få ett jobb nu även specialistutbildad. Det finns några sjuksköterskor som har varit anställda länge som inte har någon specialistutbildning. Jag vet att på brittisk sektor har de en egen paramedic utbildning med inriktning offshore. Men om du är ambulanssjukvårdare så ta tillfället i akt o utbilda dig nu när det är dåliga tider så är du redo när uppsvinget kommer om några år?

 6. Profilbild

  Hej MissMedic.
  Satan vad kul det är att läsa din blogg! jag har precis kommit på att oljerigg är något för mig och känner mig om möjligt ännu mer taggad nu! Jag har en fråga, jag är operationssjuksköterska och du nämner mycket om anestesi/ambulans/akutsjuksköterskor. Har du någon erfarenhet av op-ssk på riggarna? vet du om det finns riggar som faktiskt opererar akut på plats eller skickas dessa personer tillbaka till fastlandet? Tack igen för bra information. Kommer att följa dig med glädje framöver!

  • MissMedic

   Hej!
   Kul å höra att du gillar att läsa mina inlägg?
   Anledningen att jag skriver mycket om anestesi/ambulans/akut är att 99 % av de sjuksköterskor jag har träffat eller hört om offshore har en bakgrund från dessa områden. Jag vet inte vad du har gjort innan du blev opsyrra men det är en fördel (ett måste enligt mig) att man är van att jobba självständigt, gärna pre-hospitalt med akut sjuka patienter. Av två anledningar, givetvis så crewet får det bästa omhändertagandet om något händer men även för att man som medic ska känna sig trygg i sin roll. Det är väldigt speciellt att inte veta om man får hjälp i form av helikopter med läkare på grund av dåligt väder till ex. Att operera någon ute på riggen med enbart mig som sjukvårdsutbildad kommer inte att hända, däremot kan man behöva suturera, reponera, intubera om situationen kräver det. Jag har dock hört historier från båtar där de har blivit tvungna att utföra små ingrepp.
   Jag utgår ifrån att du har koll på det rådande läget i oljebranschen nu… Inte mycket positivt vad gäller jobb. Själv vet jag att jag sannolikt har jobb resten av året iaf men det kan ändra sig snabbt. Som syrror är vi grymt priviligierade om vi blir av med jobbet på sjön för det finns hur många jobb som helst på land.
   Det låter som du är sugen på offshorelivet och det är en bra början, det kommer krävas tålamod, jävlar anamma och en hel del tur för att komma offshore nu men jag önskar dig all lycka till!!

 7. Profilbild

  Hej MissMedic, väldigt spännande läsning!

  Har en sambo som är akutsjuksköterska i dagsläget och går i tankar att dra ut på OffShore”äventyr”. Skulle gärna vilja hjälpa han lite på vägen med det jag kan så som hitta kontaktvägar etc. Har du möjligen tid/lust att svara på några korta frågor? Hade uppriktigt uppskattats! Helst mailledes om du känner dig ok med det 🙂
  Om ja, återkom gärna här i så fall.
  Ha en fin dag!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.