Meny

Svenska sidan om offshore

MOB-båt kurs del 2

MOB-båt kurs del 2

Härligt att man nu gjort färdigt MOB-båt kursen. Det var en riktigt härlig vecka måste jag säga! Ska knåpa ihop en liten sammanfattning, läs gärna del 1 först. Vi var en ganska bra blandning av folk. Jag var enda svensk, sen var det även en dansk och resten norrbaggar. Dom andra kom från firmorna Maersk, Songa, Odfjell och Aker Solutions. Jag var den klart yngsta och den äldsta va 60 år. 60-åringen var mekaniker och förstod inte varför i hela världen han skulle ha MOB-båt kurs eftersom ungefär alla på däck och boredäck var yngre och i bättre fysisk form än honom för att utföra den uppgiften. Men som vi alla konstaterade så var ju kurs alltid välkommet eftersom det ger övertidsbetalning när man har fast rotation.

Kan verkligen rekommendera företaget som höll i kursen! RESQ hette dom och finns på flera platser i Norge. Där kan man även ta säkerhetskursen som krävs för att komma ut offshore. Väldigt proffsig personal och bra logistik samt fräscha städade lokaler.

Dag 1
Uppmöte på morgonen med teori fram till lunch. Efter lunchen plockade vi ut kläder i form av underställ, huva och säkerhetsdräkt som man har då man flyger helikopter. Vi fick bekanta oss med dom 2 båtarna som var en 30-år gammal en som gjorde ca 20 knop och en sprillans ny MOB-båt för 2,5 miljoner som vi lyckades toppa i 34 knop, riktigt skoj!! Så vi blev uppdelade 2 två grupper och fick lära känna vår båt kan man säga.. Testa hur den reagerade på olika motorvarv osv. Svänga och backa med den osv.

Dag 2
Här fick vi på förmiddagen träna på att hålla båten stilla vid en flagga som placerades i vattnet. Ungefär som att simulera att lägga sig bredvid en person som vi ska rädda. Vi fick även träna på att komma i toppfart mot denna flagga. Sen få stopp på båten snabbt med ca 1-2 båtlängder ifrån, få kontroll på båten och sedan köra fram sista biten till flaggan.
Efter lunchen tränade vi lite mer innan vi gick in för att äta pizza och vänta på att mörkret skulle lägga sig över havet. En stund före kl 20 var det tillräckligt mörkt och då fick vi åka ut och träna på att söka i mörket med strålkastare. Köra i ett speciellt sökmönster som var anpassat till situationen osv. Blev lite tävling mellan dom 2 båtarna vilken som skulle hitta sin flytboj först, tyvärr förlorade min båt hehe. Men det var riktigt spännande att söka där i mörkret samtidigt som det verkligen fick en att inse hur liten chans man har att överleva om man skulle trilla i vattnet från riggen.

Vi hade nästan inga vågor alls den kvällen vi körde och det var i princip omöjligt att se flytdunken i mörkret om du inte lös med strålkastaren direkt på den. Man fick sig en liten tankeställare kan man säga. Sensmoralen är att aldrig ramla i vattnet haha =D

Dag 3
Den dagen fick vi träna lite mer på hur man tar upp en person ur vattnet med hjälp av lite olika grejer man har i båten. Fick träna på att söka upp en docka och behandla den som om de vore en person. Hade även hjärt- och lungräddningskurs på morgonen där vi bland annat fick lära oss att en nedkyld person ska men behandla i horisontalt läge så att inte det kalla blodet sprider sig till hjärtat osv. Så dockan fick vi öva på detta. Ringa in nödmeddelande till larm att vi hade en nedkyld ”person” och att vi var påväg till bryggan och behövde ambulans osv.

Fikan den dagen var så grymt najs! Vi åkte över till nån ö som inte var bebodd denna årstiden så hade vi med oss kaffe och kakor. Solen sken och det gav mig fina nostalgiska känslor från alla somrar man gjort samma sak på landstället vi har. Enda skillnaden den här dagen var att det var 1 plusgrad och att man ”jobbade” hehe. Älskar mitt liv verkligen!!

Innan vi slutade dagen fick vi dra på oss simfötter, cyklop och snorkel för att träna på att simma typ, hehe.. Fick kasta oss i från båten, sen simma ca 30-40 meter och rädda en person, sen blev man dragen tillbaka till båten samtidigt som man höll den skadade personen i famnen. Jag tog på mig ansvaret att vara den skadade personen åt alla andra hehe. Kunde inte alls klaga, visst att det blev kallt rätt snabbt för att man bara låg där men samtidigt var det skönt oxå! Solen sken, klarblå himmel och dräkterna är så himla uppdrivande att man flyter på rygg utan att anstränga sig. Skönt att bara slappa av där och ha solen på sig en stund ville jag få fram iaf..

Dag 4
Den dagen blev ganska kort då många skulle med flyg hem osv. Vi hade 2 övningar där vi återigen åkte ut i sundet och sökte efter en docka, hämta upp den på ett säkert sätt. Roppa på larmcentralen i radion och sen bränna in till bryggan och lämna ”personen” till ambulans. Sedan hade vi en liten examen och när vi klarat den så fick vi diplom och fick åka hem. Nu gäller kursen i 2 år så det är inte överdrivet lång tid tills det är dags igen att ta den. Jag tyckte det var supernajs! Sen ska man komma ihåg oxå att vi hade extremt tur med vädret. Vindstilla och sol varje dag kan man nog inte förvänta sig till nästa gång.

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.