Meny

Svenska sidan om offshore

Musslor

Musslor

Dagarna flyter på som vanligt här ute på Nordsjön! Har jobbat som bara attan sedan jag skrev sist. Även blivit en del sena kvällar med övertid vilket alltid är välkommet.

Vi har fått upp allt från havet som ska upp. Hunnit rensa och göra service på nästan allt. Är en del krångel nu huruvida allt ska ner igen eller sändas till land för extra kontroll, money talks som vanligt. Får troligtvis besked imorgon hur det blir. Antingen hem på fredag som planerat eller Övertid!! Hoppas givetvis på det sistnämnda så man får sig en trevlig lön när det är dags att handla julklappar. Hur som helst var de över 5 år sedan som vissa av rören såg dagsljus ovan havsytan. Därför var dom fulla med musslor som vi hackat bort med spadar, riktigt grisigt blir det och ush va de stinker. Men väldigt lärorikt projekt för min del har det varit även om allt tog sin tid i början.

Har fått ”äran” att stå som watchman oxå nära klättrarna arbetat över kanten. Dom har givetvis dubbla fallsele på sig så inget ska ju nunna hända men just-in-case så måste en person stå vakt och ha kontakt med en båt utanför på VHF-radion ifall något händer. Vad jag menar med citat-tecken på ära är det att ibland gick dagarna lite långsamt eftersom man bara står där och glor i princip. Har blivit riktigt tajt ändå med gänget så rasterna och luncherna rullar på fort.

Fått höra en hel del häftiga historier från en av kollegorna som jobbat mkt internationellt offshore. Han berättar hur galet korrupt det är i vissa länder (afrika/asien) när man ska ut på jobb. Hela tiden måste man muta antingen sig själv eller sitt bagage med sig för att ta sig vidare. Man kan tydligen tjäna grisbra pengar om man kan stå ut med 4/4 rotation + övertid en månad. Allt beror ju på ens avtal men han prata om 2-300 000 utbetalt efter 6-8 veckor i tex Nigeria eller Singapore. Men då ska det tilläggas att du sover tillsammans med 3 andra, som även stjäler av dig. Maten är dålig och risken att bli rånad till och från flygplatsen är väldigt stor. Om man inte har tur att bli tilldelad en agent som hjälper dig förbi allt krångel.112fd669

Han berättade att sista gången att jobbade utomlands och skulle hem. Så kom han i på flygplatsen och eftersom han var vit (i Nigeria) så var det en vakt som fick syn på honom direkt. Vakten var påväg mot honom med sitt automatvapen runt midjan. Kollegan visste att om han blir stoppad av honom så blir han tvungen att betala sig ur situationen. Dom kan tydligen hitta på i princip vsd som helst att du saknar något slags tillstånd eller att du har ngt i väskan du inte får ha osv. Vad som helst bara för att kunna ta en muta och släppa dig fri. Nekar man att betala kan man hamna i fängelse, det hade hänt flera av hans kollegor! Hur som helst så hade han mer eller mindre fått springa genom flygplatsen med den beväpnade vakten bara 25 meter bakom sig. Som tur va hann han fram till internationella gränsen på flygplatsen och innan för där är det mer icke-korrupta vakter.

Helt galet tycker jag! Väldigt risky men ett väldigt äventyr jämfört med politiska Norge. Pengarna lockar ju sjukt mkt men inte resten. Sen så måste man ju givetvis ha en riktig spetskompetens för att bli nerskickad dit av en norsk firma och norsk lön/avtal. För vanliga roustabouts tar dom givetvis lokala folk 🙂

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

3 Kommentarer

 1. Fredrik

  Jo, farligt, men man behöver ju bara två resor per år 😉

 2. Profilbild

  Hej!
  Jag hamnade på din sida när jag började leta offshore jobb. Har du några tips på hur man kan komma ini iindustrin? Vill jobba offshore i Norge 2 veckor hemma 4 veckor. Precis som du!

  Ett litet tips eller en rad uppskattas! Hoppas allt är bra med dig.

  Mvh Martina berthsdotter

  • MrOffshore

   Hej Martina kul att du hittade bloggen! Tycker verkligen du ska sträva efter att jobba 2-4. det finns verkligen inget bättre jobb anser jag 😀

   Släng ett öga i forumet under FAQ så hittar du infon du söker. Kolla även artikeln om Kakshandtering

   Lycka till

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.