Meny

Svenska sidan om offshore

Nortrain eller ITC

Nortrain eller ITC

Här kommer en artikel där jag ska försöka sammanfatta dom två största skolorna för att ta sig offshore. Nämligen Nortrain och ITC.
Jag själv gick på Nortrain eftersom jag ansåg att Stavanger var bättre stad att få jobb. Det är ju som känt Nord-Europas oljehuvudstad så för mig kändes det givet att flytta till hjärtat så-att-säga. Men självklart har båda skolorna såna för- och nackdelar.Det finns ju givetvis fler sätt att utbilda sig än att betala massa pengar på dessa två skolor, men de blir lite ”man får vad man betalar för”. Det jag riktat in mig på här är alltså VG2 Bore- og Brønnteknikk eftersom det är främst den som företagen idag kräver att man har. Och inte diverse riggerkurser osv. VG2 B- og B är en grundutbildning som är värd att gå för att få förståelse för sin blivande karriär. VG2 betyder videregående år 2. Alltså andra året på gymnasiet ligger svårighetsgraden på så alla som är intresserade klarar kursen galant.

Utöver dessa två skolor finns lite distansutbildningar och nån offentlig skola men det är dessa privatskolor som dom flesta vänder sig till.

Nortrain – Norwegian Drilling Academy
Skolan grundades mitten av 2005 och ligger i Randaberg, 1-2 mil utanför Stavanger. Byggnaden ligger i ett industriområde där en del  offshoreaktivitet finns. På skolan finns billig helt okej lunch att köpa och lokalerna är fräscha. Många av lärarna har själva offshore-erfarenhet eller har undervisat många år i ämnet. Skolan kör 4 st grundkurser (VG2 Bore- og Brønnteknikk) per år och har ca 40 pers i varje klass. Samtidigt i samma byggnad har man fagskola som är en vidare utbildning. Fagskolan har undervisning 2 veckor, ledig 4. Precis som offshorejobb så att man ska kunna kombinera skola med jobb och fritid. Eftersom fagskolan läses på deltid så är normal lästid 3 år.
Skolan har bra kontakter inom offshoreindustrin och vid slutet av varje grundkurs brukar olika företag komma och presentera sig. Även samla in CV för att kunna snappa upp dom bästa eleverna innan dom ens hunnit söka sig till andra platser. Skolan kan även ordna jobb onshore som kan vara nyttigt för att bygga upp sitt CV + kontaktnät. Har man problem att hitta boende har skolan en lista över folk som hyr ut i närheten.

VG2 Bore- og Brønnteknikk kostar 80 000 NOK, då ingår;

 • Grundläggande Bore- og Brønnteknikk VG2Nortrain
 • Säkerhetskurs OLF (helikoptervält)
 • Rigging Modul O-3.2
 • Stroppekurs
 • Fallsikkringskurs
 • Krankurs G4 (traverskran)
 • VHF-kurs

Nortrain för- och nackdelar

 • Ligger i Stavanger tillsammans med i princip alla offshoreföretag
 • Efter 4 mån har du många kurser och bra grund att starta från
 • Lägre intagningskrav än konkurrenterna, kräver inte fagbrev
 • Skolan hjälper delvis till med jobbsök
 • Väldigt flexibla ifall man missar något ämne pga av sjukdom osv
 • Fagskolan erbjuder fördjupning inom 4 områden
 • Dyr kursavgift samt boende i Stavanger
 • Man låser upp sig under 4 månaders tid

Fakta
Pris för VG2 Bore- og Brønnteknikk: 80 000 NOK för 4 mån
Pris för Fagskola Petroleumsteknologi: 27 000 NOK per terminTönsberg
Websida: www.nortrain.no
Kontakt: +47 5169 2700 eller post@nortrain.no
Adress: Tangen 10, Dusavik
4070 Randaberg

ITC – Boreskolen
Skolan har funnits ända sedan 1987 och har sedan dess utbildat över 4000 elever. Även ITC har väldigt kompetenta lärare med antingen egen offshore-erfarenhet eller lång kunskap i ämnet. Skolan ligger belägen i Tønsberg, 10 mil söder om Oslo. Världens största borrkontraktör Transocean är delägare i skolan vilket kanske kan underlätta att få jobb där? Dom erbjuder två olika sätt att läsa grundkursen på där det första är hemmastudier + helgundervisning. Och det andra är intensivkurs på Cypern! Väldigt coolt!

itc cypernVG2 Bore- og Brønnteknikk kostar 62 850 NOK, då ingår;

 • Grundläggande Bore- og Brønnteknikk VG2
 • Säkerhetskurs OLF (helikoptervält)
 • VHF-kurs
 • Krankurs G11 (anhuker, signalgiverkurs)
 • Krankurs G4 (traverskran)

Väljer man helgundervisning så har man 250 timmars självstudier samt 8 helgsamlingar (fredag till söndag). Under självstudierna finns hjälp att tillgå vi internet. Tar man intensivkursen på Cypern skal priset vara det samma men då reser man dit ner och har undervisning 14 dagar på ett 4-stjärnigt hotell, samt 2 helger i Tønsberg. Det sistnämnda alternativet tror jag är intressant för många då du får hela VG2-grejen snabbt gjort plus att du får lite semester på köpet! Även ITC får besök av offshoreföretag med jämna mellanrum så man kan binda kontakter, vilket är bra!

ITC har även fagskola men där betalar man 10 000 NOK per modul. Totalt är det ca 25 moduler. Undervisning så har ITC endast 1 vecka följt av en 6-veckors självstudie tid hemifrån. Det tror jag kan va knepigt för folk som inte har disciplinen. Även denna fagskola är beräknad att ta 3 års tid att genomföra.

ITC för- och nackdelar

 • Man kan göra VG2 på distans med några få helgsamlingar bara
 • Man kan blir färdig väldigt snabbt via intensivkursen på Cypern
 • Lite billigare än Nortrain
 • Kräver fagbrev för att påbörja Grundkursen, ställer högre kravITC
 • Man får mindre kurser eftersom man betalar mindre
 • Tønsberg är lite svårare plats att ta sig till om man jämför med Stavanger
 • På fagskolan finns endast en inriktning, drilling

Fakta
Pris för VG2 Bore- og Brønnteknikk: 62 850 NOK
Pris för Fagskola Petroleumsteknologi: 10 000 NOK per modul
Websida: www.boreskolen.no
Kontakt: +47 3332 2980 eller post@boreskolen.no
Adress: Stalsbergveien 7
3128  NØTTERØY

Sammanfattning
Båda skolorna är respekterade i branschen och jag tror inte det spelar någon större roll vilken man väljer. Som jag nämnde i början tror jag dock att Stavanger och Nortrain är det bästa alternativet trotts att det kostar mer pengar. Bor du i Stavanger och söker jobb har du större möjlighet att få napp eftersom företaget inte behöver betala flyg (hotell) åt dig osv. Du finner flest företag i Stavanger som du kan besöka och komma på intervju hos. Skulle du ha problem att få jobb offshore direkt så finns det extremt goda möjligheter att jobba med relevanta saker onshore där under tiden. Visst det kostar mycket att bo/leva i Stavanger men är det värt en liten slant extra ett tag om du sen får ditt jobb offshore? Det vill jag påstå!

Att läsa intensivkursen på Cypern lockar nog många eftersom man då blir färdig fortare och kan söka jobb. Men ha då i åtanke att det du lär dig på 2 veckor lär heller inte sitta lika bra som om du lärt dig det på längre tid. Jag tror även man går miste om att knyta bra kontakter i industrin om man läser VG2 på distans eller via intensivkurs.
Som bekant finns det flera sätt att läsa VG2 Bore- og Brønnteknikk på. Via offshoreutdanning eller till och med som privatist men jag är övertygad om att dessa privatskolor är det bättre alternativet då man får mycket mer än bara just VG2. Man får relevanta kurser på köpet som rigging osv samt man är ”in-the-game” och knyter viktiga kontakter samt får höra nyheter snabbt.

Va gäller vidareutbildningen till Petroleumstekniker på fagskolan så tycker jag Nortrains upplägg är bättre. Där betalar du per termin oavsett om du läser 1 ämne eller 15. Du kan alltså göra färdigt fagskolan snabbare och på så sätt spara pengar som jag gjorde. På ITC betalar man per ämne vilket gör att slutpriset blir det samma ändå oavsett om du gör den på 1 eller 3 år.
Lyckas man få jobb inom drilling och visar att man vill uppåt på karriärsstegen så brukar företaget betala fagskolan åt dig så då spelar det ju mindre roll.

Hoppas ni fick ut något av artikeln. Med grundkursen (VG2) har ni den första byggstenen som krävs för att komma offshore oavsett bakgrund. Det är en rolig utbildning och ett fantastiskt äventyr efteråt! Glöm bort det höga priset och se det som en investering som kommer göra ert liv bättre då ni får ert offshorejobb!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

72 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hej MrOffshore!

  Är idag 25 år gammal och har under en tid funderat på att jobba offshore. Är i väldigt bra fysisk form och är händig naturligt. Dock har jag inga förkunskaper direkt, varken elektriker eller utbildad hantverkare. Frågan är: Har man stor chans ändå eller vill de att man ska ha förkunskaper inom något tekniskt ämne?? Jag är dessutom fastanställd i Sverige idag och undrar om det finns någon bra distansutbildning via nordtrain som är värt sitt namn? 🙂

  Mvh

  • MrOffshore

   Din ålder e perfekt men du behöver nog lägga 2-3 år i stavanger på skola och jobba ihop relevant erfarenhet isf. Med det du beskrev nu iaf

   • Profilbild

    Hej!
    Tack för svaret.. Men om jag säger upp mig och flyttar dit, behövs det då 2-3 års utbildning för att få jobba offshore?

    • MrOffshore

     Du kan säkert få relevant jobb innan det gått 2-3 år. Men med noll bakgrund hade jag nog inte räknat med att det går fortare tyvärr..

     Tänk grundkursen 4 mån. Sen teknisk fagskola 2-3 år på det. Du fixar jobb onshore när du läser fagskola så kmr du offshore med tiden.

     • Profilbild

      Okey! 🙂 men är det då samma upplägg som offshore att man är där 2 veckor i stöten eller bor man och jobbar permanent?

 2. Profilbild

  Hur färska är utbildningarna? Kan man göra grundutbildningen och sedan efter något år börja skola nr 2, eller bör man göra dem i direkt anslutna?

  mvh

  • MrOffshore

   Dom är inte ”färska”. Du kan enkelt vänta 3-4 år innan du startar skola nr 2 (teknisk fagskola)

 3. Profilbild

  Hej!

  Tack så mycket för dina svar! 🙂 Då förstår jag lite mer… Kan ju vara värt att ta grundutbildningen och känner efter och gör grunderna och sedan kan man ju ta upp det iaf ett år efter. Men det är den vägen man måste vandra då med andra ord?

  mvh

 4. Profilbild

  Hej!

  Mycket bra och informativ sida måste jag sæga. Jag har længe gått och funderat på detta med att børja jobba på rigg. Jag ær før tillfællet 1:e maskinist och har jobbat 2 år på norskt supplyfartyg. Innan dess har jag jobbat på tank och kemfartyg i næstan 3 år. Kan man anse mig som ”attraktiv” efter en VG2 kurs på arbetsmarknaden och isf før vilka typer av jobb. Kontrollrumsoperatør, mekaniker etc? Jag har læst 4 år till sjøingenjør innan jag børjade till sjøss. Tack på førhand .

  • MrOffshore

   Hej Mikael jag tror verkligen du är attriktiv efter en VG2-kurs! Har du jobbat så ”länge” på supply så vet företagen att du är van på sjön och hur det är att jobba länge. + va borta länge hemifrån. Båtfolk är dom mest attraktiva tror jag!

   Frågan är om du behöver VG2 om du jobbar som maskinist nu. Kanske går att söka direkt med den erfarenheten + säkerhetskursen?

 5. Profilbild

  Hej!
  Mycket intressant sida som du skapat här. Jag ska gå VG2-kurs på ITC, startar januari 2014. Hur stor del av kursen är matematik? Jag har läst matematik B-E (tekniskt basår), men det var många år sedan.

  Med vänlig hälsning,
  Fredrik

  • MrOffshore

   Halloj Fredrik tack så mycket! Hur hittade du sidan?

   Matten i VG2 är jämförbar med Matte A skulle jag säga. Sen är det en del uträkningar man ska igenom i nästan alla ämnen (tyvärr) men det är inga konstigheter.
   Jag tyckte iaf att det blev tufft på fagskolan sen. Sen hade jag bara Matte B med mig i bagaget så det kanske var därför 🙂

   Men drilling är mycket mattematik. Inte dom första åren i branschen men ska du bli Driller och uppåt så gäller det att ha huvet på skaft 😉

   • Profilbild

    Hej Mr. Offshore!
    Tack för snabbt svar 🙂 Mycket praktiskt att du kunde svara på detta, funderade nämligen på att repetera matematik A-C vilket hade tagit en hel del tid i anspråk 🙂

    Jag hittade din eminenta sida när jag googlade på offshorejobb, lön offshore etc.

    Mvh Fredrik

 6. Profilbild

  Hej Mr. Offshore!
  Jag är en kille på 22 år som har pluggat till fartygsbefäl klass 7.
  Jag har tittat på en vg2 kurs vid http://www.offshoreutdanning.com som kostar ca 34 000kr.
  Om jag kombinerar den kursen som är ca 6 månader lång med Helivelt kurs för 17 000kr, tror du att det är en bra idé och skulle räcka som erfarenhet för att ha chans till jobb?
  Tack för din hjälp:)
  MVH
  /Christopher

  PS: Är offshoreutdanning.com´s kurser bra? Min inkomst är begränsad, men har pengar så det räcker till deras kurser iaf.

  • MrOffshore

   Ja du kan nog få jobb med den lösningen. Finns dock fler fördelar med att flytta till stavanger och läsa allt där.

 7. Profilbild

  Hej mr offshore!!
  jag är förnärvarande svensk matros och har jobbat inom roro i 5 år nu.

  jag har alla svenska kurser å cert som basic safty, frb , mm
  jag undrar om man kan konventera om dom till norska papper på något sätt. jag behöver ta imo 60 men frågan är behöver jag gå hela den kursen eller räcker de gå uppfrisknings kursen på den??

  har också hittat http://www.offshoreutdanning.com som har massa kursen som jag behöver. funderar på att ta vg2 / stroppe kursen / riggerkurs / imo 60 / Gsk

  de är lättare för mig att ta kurs för kurs lite då och då när jag jobbar under tiden. men räcker dom kurserna för att komma in på offshore med min bakrund och är de gott om jobb ? (svårt att få jobb)

  eller tror du att de hade vart bättre å tagit 4 månaders intersiv kurs hos nortrain ??
  och vad är de för krav att komma in på den skolan för intersiv utbildning och kommer ja behöva ta massa extra kurser i efterhand om jag bara vill jobba som kranförare rostabout eller på någon form av supply båt.

  tack på förhand å hoppas du har en bra törn..

 8. Profilbild

  Hej!
  Finns det någon skola som inte är privatiserad så man slipper kursavgiften för vg2 borr & brunnteknik? För man betalar väll inte på statligt ägda skolor i Norge även om man e svensk?

  /Peter

  • Fredrik

   Norrmän kan gå VG1, sedan inrikta sin VG2 till borr och brunteknik, sedan VG3 osv. Men det väljer dom som ”gymnasielinje”.

   Så jag antar att man måste gå den vägen isåfall? De norrmän som går på Nortrain nu betalar precis vi svenskar.

 9. Profilbild

  Hej Mr.Offshore… Med grundutbildningen på Nortrain, 4 månader, finns det möjlighet att få jobb Onshore efter denna utbildning utan tidigare erfarenheter inom dessa yrken?

  Har endast gymnasieutbildning som undersköterska. Precis fyllda 26år.

  Mitt mål är att starta på Nordtrain och sedan försöka komma ut Onshore för att få erfarenhet och relevant cv för att i slutändan komma ut offshore. Har även tänkt börja den 3-åriga utbildningen om jag får jobb Onshore eller när jag kommit ut offshore.

  Mvh.

  • MrOffshore

   Hej Henrik!
   Du lär inte få jobb direkt efter 4 mån grundkurs med den bakgrunden. Men är du villig att jobba onshore och bygga upp ditt cv så kommer du definitivt komma ut till slut. Tar du dessutom fagskolan (3 år) så ökar du dina chanser markant.

   Hoppas detta svar hjälpte. Vill du ha rabatt på Nortrainkursen så använd det svenska anmälningsformuläret som finns här på hemsidan. Skicka uppgifterna sen till post@nortrain.no 😉

   • Profilbild

    Tack för svar! Då om jag förstått det rätt så kan jag få jobb onshore efter denna utbildning utan annan relevant yrke?. Jag har förstått det inte går att komma ut offshore direkt, men jag är absolut med på jobba onshore ett par år och möjligt ta den tre- åriga utb samtidigt för att senare försöka lyckas komma ut offshore..

    Och yes jag kommer skicka in annälningsformuläret från din sida! Tack 🙂

 10. Profilbild

  Hejsan Mr Offshore! Jag har arbetat inom lager/logistik i norge i 5år och har fagbrev inom logistik som motsvarar vg1 2 och 3. Med en komplett utbildning på Nortrain, hur bedömmer du chanserna? 🙂

  • MrOffshore

   Hej bengt trots ditt fagbrev så låter det som du har ett par år med cv uppbyggnad för att komma ut. Men det är bara vad jag tror. Med vg2 är den första och största byggstenen lagd, fagbrev eftertraktas som sagt, hur gammal är du?

 11. Profilbild

  Tja intressant sida, jag undrar hur det är med drogkontroll, säg att man har testat ett och annat i ungdomen men inte nu längre, gör de kontroller av urin så är det ju lugnt men om de tar ryggmärgsprov eller tar hårprover så sitter det ju i hur länge som helst.

  • MrOffshore

   Hej Johan! Dom gör pisskontroll på läkarundersökningen innan du reser offshore. Sen varje år du ska förnya det, varannat. Men inga prov på benmärg eller hårstrån nej…. 🙂

 12. Profilbild

  Hej!
  Tackar för en fin sida som har gett mig mkt info om det jag har sökt! 🙂
  Har en undran..Vilka för kunskaper krävs? Jag är 27 år i maj och Jag gick inte jätte mkt i gymnasiet hemma men har pluggat upp en del basämnen på senare. Har tex ma a, svenska a+B , engelska a..lite andra strö ämnen..men vet du kvalifikationerna för att kunna söka grundutbildningen (4 månader) + den 3 åriga? Behöver jag läsa in fler ämnen ?
  Tänkte även på boendet finns det rum att hyra på skolan?

  Jätte tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning, Jonas

  • Profilbild

   Vad jag vet så är grundkurserna och Matte B är ett måste för att komma in på 4 månaders kursen på Nortrain. Och när man väl har kommit in där, så står dörrarna öppna för 3 årliga kursen, men för att kunna ta ”examen” så måste man ha jobbat minst 2 år som är relaterande inom offshore, vilket du kan göra medans du pluggar.
   Har också för mig att du kan gå intensivmatte några veckor innan utbildningen börjar (om matte B saknas).
   Rätta mig om jag har fel.

   • Profilbild

    Tack för svar!
    Matte B har jag inte men den kan jag plugga upp rätt snabbt här hemma. Va tror du om samhällskunskap?den har jag inte heller..känns det som ett relevant ämne att ha i denna utbildningen? Om det sen kursen skulle bli full utgår dom ifrån de som har bäst betyg skulle jag kunna tro?
    Med vänlig hälsning, Jonas

    • Profilbild

     Skicka ett mail till Nortrain tillsammans med ditt betyg och fråga vilka ämnen som saknas så får du bäst svar 🙂
     Du kan skriva på svenska.
     Dom tar bara in personer som uppfyller kraven. Dom prioriterar inte vem som har bäst betyg utan dom tar bara in tills det är slut på platser. Om du eller jag inte kommer in pga. inga lediga platser så är det bara att söka till nästa kurs som startar om, om ca 3-5 månader

     post@nortrain.no

     • Profilbild

      Och glöm inte att du måste ha ett hälsointyg för Offshore, Och D-nummer (tillfälligt norskt personnummer) D-numret är till så du kan göra de 4 examens prov på kursen.

     • Profilbild

      Kanon tack så
      Mycket!
      Behövs D nummer för att söka kursen? Känns meckigt att åka till Norge bestämma träff och bli godkänd när jag inte ens vet om man kommer in på kursen?
      Vet du om tekniskfagskole börjar i samband när man avslutat grundkursen?

      Med vänlig hälsning, Jonas 🙂

 13. Profilbild

  Skall tilläggas att jag har en fast anställning sedan 7 år tillbaka som skorstensfejare. Så jobb har jag men vill veta vad som krävs ( innan jag säger upp mig) 😉

  • Profilbild

   Hej igen, kunde inte trycka på ”svara” på din senaste kommentar som handlade om D-nummer så jag skriver det genom här då istället.
   Du behöver inte skaffa D-nummer när du söker. Du kan göra det när kursen du har kommit in på närmar sig sin början, dock vet jag inte hur lång tid det tar. Men jag har läst att fler som började skolan som inte hade skaffat D-nummer, Då fick deras rektor hjälpa dom fixa det fort som fan. Så sök på och när du väl kommit in, då kan du skaffa ditt D-nummer. 🙂

   • Profilbild

    Aah tack så mkt!! Ett lite mindre orosmoment borta! 🙂
    Nu är det även så att våra kära skolor har gjort om matte systemet så att vi har inte matte B längre. Utan ma2a ma2b och ma2c..det är uppdelat i tre olika grenar! Vet inte vilken jag ska ta. Funderar på en matte B prövning..det borde räcka som betyg ! 🙂
    Det tar nog ett par veckor iaf 5…ska man ändå skicka ansökningen med en kompletterande uppgift? Eller ska man söka när allt är i ordning och gjort? Va tror du? Vill söka så fort jag kan 🙂

    • Profilbild

     Ma2a motsvarar matte B. Och du har all rätt att kunna göra det gamla hederliga matte B i en skola om du har de gamla betygen. Jag håller på för fullt med att klara matte B via en 2a bok just nu, bara för att söka in till Nortrain så fort så möjligt. jag tror man ska söka till kursen när man har fått betygen för då ser ju skolan att du har klarat det. 🙂 Nästa kurs hos Nortrain börjar i September så du har gott om tid på dig att göra matten. 🙂 Blir jag klar med min Matte och allt verkar vara i sin ordning så kommer jag själv söka till September.

     • Profilbild

      Se där ja!! 🙂
      Är du säker på att det är 2a som motsvarar B? Jag har dock även sökt 2c .. För att vara säker, men det kanske räcker med 2a då? Eller testar med prövningen först. Hur långt har du kvar på matten då? Hur länge ska du läsa?
      Brukar platserna fyllas fort?
      Om allt går våran väg så kanske vi ses i Norge! 😉
      Fresten har du mail eller nått? Du verkar ju verkligen ha koll på läget. Jag har 100 frågor och jag får knappt nått svar ifrån tone på nortrain. Hon svarar inte heller på mailen! 🙁 Ringer henne men fattar knappt va hon säger 😉

     • Profilbild

      Grymt! Tack Emil för alla bra svar! 🙂
      Va tror vi om chanserna att få jobb offshore med 4 månader + teknisk fagskole i bagaget? 🙂 vi får hoppas att nortrain står högt i kurs och är väl respekterad omkring i världen! 🙂

 14. Profilbild

  Fan det var bra de!
  gör de en läkarundersökning varje gång du åker offshore?
  & jag förstod inte riktigt vad du menade, hur ofta pissar de en ?

  Det är möjligt att jag kommer till stavanger snart, är erbjuden jobb där, tänkte såfall ha det tilfälligt och försöka ta mig in i ett av offshore företagen.
  Har du några förslag var jag kan söka mig till vilka företag jag kan börja jobba onshore för å sedan ta mig offshore?

  Jag har hört de snart har brist på geologer och geofysiker och jag har tänkt utbilda mig till det men jag har läst att om man börjar jobba på ett av företagen så kan de betala för utbildningen och att man har den parallellt med offshore jobb, dvs 2 v offshore 2 v utbildning 2 v ledigt vet du något mer om det här?

  Mvh

  • Fredrik

   Det är nog svårt att kombinera jobb 2/4 med heltidsstudier till Geolog. Jag tror inte heller företaget betalar en hel universitetsutbildning på tre år (?). Dom kan stå för kurser eller mindre utbildningar.

 15. Profilbild

  Hej igen Jonas, kunde inte nu heller fortsätta kommentera där vi va så vi får börja om här.
  Min skola säger att matte 2a motsvarar Matte B och att det räcker. Om du har sökt mattekurs så kontakta dom igen och säg att du vill bara göra matte B så ska dom hjälpa och säga vad du ska göra.
  2a är lättare 2b är medel och 2c är svår
  alla de tre har 100 poäng var, men gamla matte B har bara 50 poäng.

  Det jag har kvar är ”icke linjära funktioner och ekvationer” (kap. 4) sen kommer jag göra ett gammalt kursprov på matte B för att visa mina kunskaper. Klarar jag det så är jag godkänd. Jag läser matten i skola så kursen tar slut i slutet av denna månad.
  Platserna på Nortrain har jag ingen koll på hur fort det fylls, har bara läst massa inlägg om hur andra har kommit in på kursen. Så allt jag vet finns här på sidan.
  Istället att bara ha kontakt med mig på mail så kan du öppna ett forum tråd om hur man ska gå tillväga så kommer du får svar från oss alla 🙂

 16. Profilbild

  Det var så lite så, såklart ska man hjälpa till här på denna sida! Ja, vi får hoppas att chanserna är bra så vi kommer in på en gång. Har iallafall läst och hört att Onshore är ganska lätt att komma in i. Så då kan man arbeta upp sig till Offshore karriären! Eller knyta till sig kontakter som är väldigt bra det med. 😀

 17. Profilbild

  Hej mr Offshore!

  Jag är en kille på snart 23 vårar.
  Undrar lite om mina chanser för jobb offshore, kommer att gå distansutbildningen på ITC (hela kursutbudet)

  Sedan tidigare har jag:
  3 årig teknisk
  gymnasieutbildning, med 4 år yrkeserfarenhet inom transmissionsteknik.
  Utbildad brandman med +2 års erfarenhet.
  Har IVPA, HLR utbildning samt syrgas delegering,

  Tacksam för svar:)

  • MrOffshore

   Jättesvårt för mig att svara på men med både VG2 och fagskola på CVt så ökar du dina chanser väldigt mycket. Törs inte säga mer än så tyvärr, nån annan kanske har en annan åsikt

   Lycka till

 18. Profilbild

  Tack för en otroligt informativ sida.

  Jag har ”googlat” runt men det är svårt att finna svår på ens kufiska funderingar..

  Har ett antal års erfarenhet av industrijobb, bl.a. lödning av kylkretsar..
  dock inte lödning av rör i ”större” dimensjon. huruvida det skulle vara relevant vet jag inte.. men gissar på att det ev kan vara till gagn.
  att man jobbat med att monter, skruva och löda ihop saker..

  Sen några år tillbaka jobbar jag som supporttekniker,,, ja.. typ 99% jobb framför datorn.. supportar värmeanläggningar inom förnyelsebar energi.
  Det blir en hel del matematik.. dimensioneringberäkningar för värmesystem till hus och fastigheter..
  Så lite matematik och fysik där.. samt en del elektronik o.s.v.
  Även jobbat en del med prototyptestning av värmepumpar på utvecklingslaboratorium m.m.

  Saknar dock yrkesutbildning inom elektro,mek bygg etc…
  Min tekniska bakgrund har jag helt enkelt jobbat ihop.

  Komplett gymnasial utbildning men inom Media.
  Så det är mestadels yrkeslivets erfarenheter av industriarbete som operatör och jobb på teknisk avdelning som ligger till grund för en ev. satsning på offshorejobb.

  Fastän jag har bra utsikter för att verkligen ”lyckas” inom det jag gör nu, så lockar ständigt offshore.

  Jag måste dock med handen på hjärtat säga att jobb i kombination med en längre ledighet lockar.
  Inser att offshore innebär tunga pass.. och säkerligen en mer skitig arbetsmiljö än nuvarande kontor som städas av någon knalle från Sodexo.
  Vill inte leva för att jobba.. jag vill jobba för att leva.
  Inser att det inte bara guld och gröna skogar med offshore.
  Men sannolikt är det en god kombination av arbete och kompensation för hårt arbete.

  Har någon något tips idé tanke så skriv gärna något.. det hade uppskattats.

  • MrOffshore

   Hej hej kul att du hittade hit! Ska jag va hård men ärlig ifrån vad jag tror så är varken din utbildning eller jobb bakgrund något att hänga i granen tyvärr…
   Tror du behöver gå vägen slm dom flesta gör. Läsa vg2, jobba i stavanger för Relevant arbetserfarenhet och även börja läsa teknisk fagskola på det. Det tar några år men på andra sidan väntar kanske ett av världens bästa jobb. Här skiljs männen från pojkarna vilka som tar steget 😉

 19. Profilbild

  Hej! har fått höra att det inte finns möjlighet att komma in på Nortrains skola med endast mattematik A läst på gymnasiet?

  är det helt omöjligt.. ska man var tvungen att läsa upp till mattematik B innan man kommer iväg allså.. :/

 20. Profilbild

  Hej! Hittar inte när nästa kurs start är? Hinner inte söka denna nu i september. Vilka datum nästa år kan man söka? Jag vill köra hela grundkursen och sedan fagskole och jag vill flytta upp men då hade det varit bra om grundkursen och fagskolen hängde ihop så man kan hoppa på fagskolen direkt. Jag ser inget om det på deras sida nämnligen!
  Tacksam för svar!

  • MrOffshore

   Står listade 4 företag under Länkar. Sodexo och NOC är stora tror jag.

 21. Profilbild

  Hej Mr offshore!
  Jag är 23år och har jobbat snart 5år som tungmekaniker(bussar) och har bra referenser från tre företag. Om jag går kursen på 4 månader, finns det möjlighet att komma offshore efter det? eller är det ett måste med fagskolan?

  • MrOffshore

   Om din bakgrund kan samställas till norskt fagbvrev som mekaniker tror jag du har goda chanser med bara VG2. Men det är inom drilling!
   Du borde kunna komma ut offshore om du jobbat som mekaniker i 5 år, alltså resa ut som mekaniker istället för att skola om dig till något annat.

   • Profilbild

    Tack för svaret! Men vad innebär norskt fagbrev? :/, typ referenser på papper eller? Hur får man det?

 22. Profilbild

  Funderar på att ta en av helgkurserna, detta inlägg går ju igenom dom vanliga kurserna, men nu när nortrain också har helgkursen, vilken är bäst? vilken ligger bäst till i pris, har kollat runt lite men dom verkar ju rätt så lika men jag kan inte få fram något exakt pris.

  Mvh

  • MrOffshore

   Hej jag vet inte vad ITC tar för sin men hos nortrain och offshoreutdanning så är priset typ samma. Fördelen med nortrain är att det ligger i stavanger tillsammans med Allt annat som handlar om offshore. Så deras helgkurs hade jag valt… 🙂

 23. atfre

  Fördelen hos ITC är att du kan ta intensivkursen i Cypern tillsammans med lite semester, skulle jag gjort om VG2 så hade jag nog valt intensivkursen istället för helgkursen. Det blir tom några kronor billigare än helgkursen. Runt 10k om jag inte minns fel. 🙂

 24. atfre

  Gå in här och fyll ut lite uppgifter för att få uppdaterad prislista: http://boreskolen.no/bronnteknikk/grunnkurs-priser-og-informasjon/ .Du får räkna med strax över 90k-sek + några tusen i reserv för Cypernkursen. Då medräknat precis allt såsom säkerhetskursen med helivelt, G11-G4-heta arbeten, VHF/SRC.

  Det finns några boresjefer i Nordsjön som varit studenter hos ITC. ITC har väldigt gott anseende hos arbetsgivarna med tanke på att de flesta av studenterna som gått hos dom visat högre ansvarstagande än hos andra skolor. Sen är dom dessutom delvis ägda av ett av världens största riggföretag (Transocean). Dom hade lite direktvärvningar av fagskolestudenter av några av de större firmorna i våras. Nej så något oseriöst rykte har dom absolut inte. 🙂 Men ta och anmäl dig till ett av deras besök i Sverige i December som står i min senaste artikel ”Nästa upplaga av ITC Roadshow”, så får du bilda din egen uppfattning. Helt gratis, och dessutom får du mat och dryck på köpet 🙂

 25. atfre

  De 90k jag skrev, är inkl resor+boende+mat. Men då det varierar i både resor och matvanor samt beroende på vilket rum du ska ha i Cypern så kan det landa på runt 100k. Om man säger såhär, har du 100k i budget för Allt under VG2 så klarar du dig 🙂

 26. Profilbild

  Hej Mr!

  Har lite frågor ang. vg2 kursen. Jag är 25 år och har jobbat som matros i över 6 år (sen jag gick ut sjöfartsgymnasiet i göteborg) men har nu börjat intressera mig för oljeriggarna här i Norge. Jag har rigger kursen, basic saftey offshore, läkarundersökningen offshore, matrosbehörighet etcetc.

  Hur stor är chansen att få ett jobb som rigger med den tidigare erfarenheten jag har som matros, förbättrar det chanserna?

  Läste om ITC som du skrev om och den är nog mer relevant för mig som redan har rigger, fallprotection, winch, vhf, stropp, basic saftey offshore?

  Hur lång är VG2 kursen på ITC och finns det möjlighet att ha ett 5v på/5v av- jobb om man skall gå kursen eller är det tjänsteledigt som gäller?

  Hade kunnat bomba dig med frågor men får börja såhär =)

  Ha en fin dag!

  Björn

  • atfre

   Hejsan Björn!

   Det ser ut som att du har en väldigt relevant bakgrund, och som man hört om sjöfartsfolk som jobbar inom oljebranschen idag så är roustabout/dekksarbeider nästan likadant jobb som du har som matros.

   Så ja det bör vara väldigt fint på CV:t med din bakgrund.

   Jobbar du så så borde väl kanske Fast Track kursen vara väldigt intressant? 3 veckor från start till mål på grundkursen! Men intensivkursen i Cypern är nog även den väldigt bra för dig som jobbar 5/5. Bara de 2 veckorna på Cypern passar så kan det nog läggas om lite med introhelg och repetitionshelg så att det passar för dej. Det kan du göra upp med lärarna, men jag kan även hjälpa dig med det.

   Intensivkursen är från start till mål 4 månader och Fast Track är 3 veckor.

   Ursäkta förresten att jag inte svarat tidigare. Missade ditt inlägg! Men hör gärna av dig till mig på Timmy@boreskolen.no om du är sugen!

   Mvh
   Timmy

 27. Profilbild

  Tack för svar atfre!:)

  Jag missade svaret här så jag mailade dig om lite frågor jag hade!

  Såg att dem kommer få igång VG2:an på Kärringön nu maj och så fort det kom upp på kartan slängde jag mig över luren för att sätta upp mig.

  Då var det som jag förstod det när jag pratade med Rolf på offshoresupporten 2 veckor i maj och sedan 1 vecka i september man skulle infinna sig, sen fick jag det inte klart för mig riktigt hur allt var upplagt. Är det något du vet något om? Är det mycket man skall göra hemifrån inkluderat då också?

  Ha det fint:)

  • Profilbild

   Hej Björn det är mycket hemstudier som må till. Du ska ju klara de fyra offentliga examen i Norge efterpå. Går själv nortrain i Stavanger och det är fullt upp.

   • Profilbild

    Tack Henrik kan va bra och veta, var lite luddigt när jag pratade med dom på offshoresupporten nämligen:)

    Men dessa självstudier är det från läroböcker eller via internet man läser? Tänkte så att jag inte ger mig på dessa 3 veckor och kommer till båten där det är begränsad tillgång till internet?

    Tycker att alla säger olika saker om hur ”lätt” det är att komma ut på riggarna. Från vissa får man höra att min erfarenhet som matros är en STOR fördel och andra att allting handlar om tur och kontakter.
    Vad tror ni om det? Har man det lättare att komma ut om man har 6 år erfarenhet till sjöss,sjömansskola och alla kurser som behövs för att komma ut på riggarna (GSK offshore, rigg och sling, läkarundersökning) eller handlar det om tur och kontakter?

    Och skulle VG2:an ge mig ett garanterat jobb offshore?

    Ha det fint:)

    • atfre

     Hej Björn, självstudierna kommer bli i form av uppgifter och petro-trainer som du kommer bli familjär med. Det är ITC Boreskolens databaserade uppläringssystem. Och det innehåller i princip allt du behöver veta. I teorin så behöver du aldrig öppnad böckerna.

     Det är 1 vecka studier i Maj och 1 vecka i September. Den andra veckan i Maj han pratade om var om du valde säkerhetskursen då. Du behöver inte internet för att hålla på med petro-trainer.

     Sen vill jag tillägga att du endast behöver göra två slutprov på ITC Boreskolen. Ett slutprov är slutprovet för borekursen på ITC och det andra är det offentliga provet som alla i Norge som läst vg2 B&B gör. Men av det behöver du endast göra ett. BRT2004 som är det samlade. På Nortrain måste man göra alla om jag inte minns fel(?).

     Du har en väldigt bra bakgrund, så är det. Så du har bättre CV än många andra och chanserna är även högre än för många andra. Men bara för det är du inte garanterad jobb efter VG2. Som tur är så kommer du komma in i rätt bra vad som krävs etc under utbildningens gång =)

 28. Profilbild

  Tjena, är man attraktiv på offshore marknaden om man skulle gå grundkursen du nämner ”VG2 Bore- og Brønnteknikk”? i 4månader. med tidigare erfarenheter gymnasie utbildning som vvs-montör sedan jobbat som rörmokare i 2år och är 21år gammal.

  • MrOffshore

   Hej Simon om du hade frågat för 2 år sen när denna artikel skrevs så hade svaret varit JA!
   Tyvärr har marknaden kraschat helt sen dess och nu anställs väldigt lite folk. Kikar du i den senaste artikeln så är det oljekris nu och över 22 tusen personer har hittills förlorat jobbet.

   • Profilbild

    Okej bra att veta, ja läste den artikeln och hört en hel del om oljekrisen.
    Hoppas bara det vänder om nått år för är bra sugen att börja jobba offshore. tänkte höra med dig som har koll också vet du om de finns nån typ av guide tur på en oljeplattform som man skulle kunna gå? och få mer in blick i erat jobb och vad exakt ni gör på plattformen? finns väl antagligen inte, men värt att fråga iallefall

    • Fredrik

     Du kommer inte ut på en operativ rig utan kurser eller ens utan att ha något där att göra. Ibland tar de in flyttriggar till land för service då anordnas ”familjedagar” där de anställda får ta med familjen ombord. Förutom det är det video på internet som gäller.

 29. Profilbild

  Denna hemsidan ær din guide tur! Annars har du Offshore.no workbase.no sysla.no petro.no Och som mroffshore sa, før två år sedan kanske men nu har du med 99.99% sækerhet 0% chans att komma ut med din erfarenhet. Om fu flyttar till Stavanger tar rætt kurser så kanske om du har tur får något jobb på land under en stans næsta sommar. Det i sin tur kan kanske leda till något..

 30. Profilbild

  Tjenare Mroffshore! Jag och några kompisar har följt din blogg nu under 2018 och läst de flesta inlägg, nya som gamla.

  Skulle du kunna uppdatera detta inlägg så det blir relavant för 2018-2019? Vi funderar på att ta grundutbildning men är rätt kluvna på val av skola. Intensiv kursen attraherar mest då man vill ut offshore så snabbt som möjligt! ITC borreskole räknar med 7000 nya jobb under 2019 men i dina senaste inlägg skriver du om hur svårt det är att få rotation. Räcker det verkligen med bara grundutbildningen?

  Är drömmen om offshore jobb omöjliga att uppnå under denna period eller är det värt att chansa och ta första steget?

  • MrOffshore

   Hej Leo du har faktiskt rätt i att detta inlägg börjar bli lite out-of-date. Ska göra lite research och återkomma med vad jag hittar. Ge mig ett par dagar 🙂

 31. Profilbild

  Hej! undrar vad man gör efter vg2 utbildningen på fagskolan?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.