Meny

Svenska sidan om offshore

Nortrain inför VG2-helgkurser

Nortrain inför VG2-helgkurser

Vilket år det har varit 2014! Fler och fler riggar kommer till Norge och företagen anställer som bara attan. Landet som har för avsikt att bli över 50 oljeriggar rikt under 2015 har verkligen hög aktivitet nu. Det kan man konstatera även på dom framstående skolorna inom petroleum.

ITC Boreskolen körde en egen Roadshow i både Norge och Sverige! Detta var ett fantastiskt bra initiativ från deras sida måste jag säga! Jag hade mer än gärna kommit på den presentationen dom hade i Stockholm om jag inte varit offshore. Efterfrågan på utbildning för att få jobb offshore verkar vara stor nu! Det gäller att vardera skola gör vad dom kan för att attrahera elever som vill gå hos just dom.

Tidigare har ändå skolorna haft sin egen nisch enligt mig. Har man haft gott CV och egentligen bara behövt VG2 Bore- og Brunnteknik så har ITC varit bästa alternativet då dom erbjudit helgkurser samt en 2-veckors utbildning på Cypern. Har man där emot ett mindre relevant CV (som dom flesta har) så har Nortrain i Stavanger helt klart erbjudit den bästa dealen. Klart dyrast men samtidigt bäst grundpaket för att söka jobb offshore sen. Då syftar jag givetvis på den 4 mån grundkursen som har, där det ingår säkerhetskurs och massa andra bra kurser man behöver.

Efter ett längre samtal i veckan med Nortrains rektor fick jag reda på en del spännande nyheter som dom introducerar. Dom kan nämligen nu också erbjuda folk att läsa VG2-kursen på helger! Detta tycker jag är ett fantastiskt initiativ från deras sida! Dom ligger redan på bästa stället i Norge, alltså Stavanger. Jag vet inte vilken skola som är störst mellan Nortrain och ITC men detta drag var sannerligen smart av dom.

Nu erbjuder dom alltså N logo

 • Grundkurs 4 mån
 • VG2 Bore- og Brunnteknik helgkurs Se Länk!
 • Teknisk fagskola
 • Högskolekurs

Högskolekurs är även den ny och lär starta till våren trodde han. Vill man läsa den så bör man ha för avsikt att bli boresjef som det heter. Man skal alltså ha tagit fagskolan samt arbetat ett par år offshore för att den ska vara relevant. Men väldigt smart av dom att starta upp en helgkurs också.

Nästa kursstart för den är 23 augusti och den håller på till 13 december. Kommer säkerligen flera än denna!

Tvingade till nytänkande
Jag tycker om att branschen växer med sån fart den gör nu. Detta bildar ju onekligen en liten kamp mellan skolorna att attrahera elever. ITC körde sin Roadshow och jag trodde faktiskt att Nortrain skulle göra något liknande men istället kommer dom ut med att dom också numera erbjuder helgkurser.
Precis som med kompetensen offshore så förhöjs standarden på skolorna och dom tvingas hela tiden tänka ut nya sätt att förbättra sina verksamheter.

Rabatt om du söker via MrOffshore
Ifall du går i tankarna att läsa grundkursen som Nortrain erbjuder på 4 mån så kan du erhålla en rabatt på första betalning. Detta gör du genom att skicka in den svenska ansökningsblanketten som du hittar på den här hemsidan.
Jag har själv gått den kursen och kan lova att jag inte jobbat offshore idag om det inte vore för den. Det är mycket pengar att hosta upp bara sådär men det gick så fort att tjäna in dom igen.

Klicka här för att ladda ner ansökningsblanketten och få rabatt på grundkursen! Den skickas givetvis ifylld till Nortrain.

MrOffshore

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

13 Kommentarer

 1. Grymt Initiativ!
  Jag kan garantera att jag inom 5 år ska ha gått fagskolan och Högskolekursen.
  Ska man satsa så satsa allt!!
  Jag har sålt nästan allt jag har för denna möjlighet. Bil, möbler, kläder, sagt upp lägenhet, osv..
  Väntar med otrolig spänning till jag får komma till Grunnkursen i Oktober. 😀

  • MrOffshore

   Kul Anton du gör du precis som jag gjorde ang lgh och möbler! Stannade dock vid fagskolan 😉 Starta grundkursen i oktober så blir 2015 ett mycket spännande år för dig med andra ord!
   Lycka till !

 2. tjena MrOffshore! hur tyckte du det var att plugga i norge? var det inte svårt med läsningen när den är på norska? Det är en sak som gör mig väldigt osäker om jag skulle klara av att plugga i norge! Mvh: DanneK

  • MrOffshore

   Språket är inga problem! Jag hade iaf inte det och har inte hört någon annan heller som inte klarat utbildningen pga det.. Du ska ju ändå jobba med norrmän så lika bra att lära sig språket direkt eller? 🙂

   • okej. hur är det med boende under själva studietiden i norge? fixar man bostad själv eller bor man på något studenthem eller hur går det till? Mvh: Danne K.

    • MrOffshore

     Allt sånt fixar du själv. Går väldigt smidigt via tex finn.no eller hybel.no

     • hur lätt är det att skaffa jobb i stavanger? tex om jag och min flickvän skulle flytta ner dit tillsammans och medans jag pluggar så jobbar hon och kan på så sätt finansiera boendet och mat medans jag pluggar?

 3. Hej! Innehåller grundkursen även säkerhetsutbildningen för helikopter som man behöver? Dvs efter dom fyra månaderna är man helt klar att arbeta offshore?
  Mvh Viktor 🙂

  • MrOffshore

   Hej Viktor om du läser grundkursen som är 4 mån så ingår sikkerhetskursen / helikoptervält som du behöver. Om du läser VG2 helgkursen som dom startat så tvivlar jag på att sikkerhetskursen ingår.

 4. MrOffshore

  DANNEK:
  Att skaffa jobb i Norge är enkelt! Svenskar har bra rykte att kunna jobba så det ska du inte oroa dig för. Bra deal där att du pluggar och hon drar in pengarna 😉 iaf tillfälligt tills ni vänder på steken och du jobbar offshore! Kolla jobb på finn.no

 5. Hej

  Väldigt intresserad av att jobba offshore men då jag inte riktigt har ett avslutat gymnasiebetyg , hur går jag till väga? är det bara att börja med denna grundkurs och fortsätta därifrån eller hur funkar det?
  Skulle verkligen vilja ha mer information om man kunde prata direkt till varandra ist för vänta in varandras svar då du har svar på nästa alla frågor skulle jag tro !!

  / David

  • MrOffshore

   Lägg en halvtimme på att kolla genom forumet så hittar du svar på det mesta 🙂 Vet inte ifall du ens får läsa grundkursen utan fullständiga gymnasiebetyg. Nortrain har så iaf vet jag. Du får vända dig till dom andra skolorna och kolla detta.

   Tror dock att det inte ser så bra ut på CVt att man inte ens läst färdigt gymnasiet. För 10-15 år sen hade det nog gått bra men idag är det väldigt hög konkurrens där ute.

 6. Hej igen, sorry att har bombar men jag har så mycket frågor :p
  Jag har som sagt 5års erfarenhet som mekaniker, med avslutad gymnasieutbildning med bra betyg samt bra referenser på alla tre ställen jag har jobbat på. Så du tror att jag kan komma ut offshore som mek? Utan att gå några kurser förutom helivelten såklart..
  Kan du tipsa om något företag som håller på att expandera? Har letat med alla söker typ ingenjörer :/.
  Går det att chatta/maila dig på något sätt? Så slipper man kladda här?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.