Meny

Svenska sidan om offshore

Nyårsafton på Nordsjön

Nyårsafton på Nordsjön

För första gången under mitt yrkesverksamma liv var jag offshore under nyår. Vi hade egentligen utresa på Nyårsafton med eftersom det inte funkar med reguljär flyg osv så flyttades utresan 1 dag i förväg. Att börja turen med övertid är aldrig fel 😀

Hade en riktig drömjul hemma i Sverige där vi var hela tjocka släkten på landet. Mellandagarna blev busy med att träffa ännu mer släkt och vänner. Fick ett PS4 i julklapp också så jag hann även börja utforska det extremt coola spelet Red Dead Redemption 2.

Den 30 dec så flög jag till Stavanger för att åka offshore på fast rotation på min nya rigg. Typiskt nog var det kraftig dimma offshore så efter 3 h på heliporten blev det hotell. Bodde då på Clarion Air vid flygplatsen. Har bott där förr och är alltid lika impad, grymt snyggt hotell som känns mer exklusivt än Clarion Energy.

Blev ju lite nojig att det skulle vara dimma 1 dag till och att man isf skulle få spendera nyår ensam på ett hotell i Stavanger medan tjejen och alla andra har kul på hemmaplan. Men vi kom ut iaf så det löste sig! Landade tidigt på riggen så jag drog ett gympass innan det var dags att sova ett par timmar (före nattskiftet).

För oss som gick natt var nyår inget speciellt bortsett från att det var väldigt god mat, tårtor och godis överallt. Dagskiftet hade en fest eller vad man ska kalla det på nyårskvällen. Folk hade med sig kavaj osv och man lekte massa lekar. När vi hade vårt pre job meeting så sa tourpushern att ”vi alla vill hellre vara nån annanstans just nu, men nu är vi här och det är er första natt. Ta det försiktigt och håll fokus”

Det tyckte jag var väldigt bra sagt! Ett sant statement som alla förtjänar att höra. Men det är ju en del av jobbet liksom. Jag är sjukt glad att jag fick julen hemma då jag värdesätter den mera än nyår.

Det gick förvånansvärt bra att svinga till natt den här gången så det blev många bra träningspass ombord. Sjukt skoj att den andra som är roustabout med mig också gillar träning. Är samma ålder och vi har mycket samma intressen och tänk i livet. Så det är kul att man förhoppningsvis kommer gå många år med någon man trivs med. Jag har haft turer där samma person är en gammal gubbe som knappt har hörseln kvar – då blir det lite att diskutera och skratta åt mellan kranlyften.

På jul-lotteriet som jag köpte 5 lotter till (100 kr styck) så lyckades jag vinna på ett nummer! Det stod att priset var en överraskning från Swaco. Någon i fikarummet sa att det säkert var ett grymt pris när det kom från en service firma. Dom vill ju vara omtyckta ombord liksom, så jag skulle nog vänta mig ett bra pris sa han.

När jag hämta ut priset av vår medic så var det en termos. Vilken besvikelse!! 😀 Men så klart roligt att vinna nånting för sina 500 NOK man gav till välfärden ombord.

Det var ett skift eller två med hög vind och när det ska blåsa upp så brukar man tokfylla riggen med material ifal man inte kan få in båten på flera dagen. Main deck va så fullt att man knappt kunde köra truck längre. Och då ska tilläggas att den här riggen är Stor i jämförelse med andra. Men det är väl som hemma i huset. Har man mycket utrymme så hittar man alltid skit att fylla upp det med. Tills det är fullt.

Riggen är i slutfasen av en brunn så det var drilling och komplettering. Vi lade alltså inte ut någon casing på hela turen.

Vi hade också en händelse ombord. Riggen hade gått nästan 2 år utan en sån, och självklart händer det på mitt crew. Ingen blev skadad och allt gjordes by the book. Det var bara en mänsklig miss som gick väldigt fort. Jag var en 40 meter ifrån och såg det hela. Som sagt så gick allt bra men där nollställdes våra dagar utan händelse vilket är synd.

En annan märklig grej var min kollegas handover. Han har jobbat som något annat under många år. När den tjänsten inte längre behövdes så använde han sin ansenitet och gick ner som roustabout. Under hela veckan som vi hade överlämning så snackade han Ingenting. Han bara gav över radion till min kollega och sa ”inget i handover”, sen gick han. Och när man frågade dom som var på samma crew så sa dom att han var aldrig med på något alls under skiften. Han hade egna projekt eller gömde sig. Tog 2 h luncher och långa raster.

Det är inte min uppgift att göra något åt det men det kan verkligen irritera mig. En person som hatar jobbet, har det bara för att få inkomst. Jag vet så många som verkligen vill ha tillbaka jobbet på däck (roustabout) men inte kan det för att det finns så mycket folk med längre tid i företaget. Typ han…

Men såna är reglerna så vad ska man göra…

När en vecka hade gått och vi skulle svinga till dag så gick det trögt. Att vakna tidigt av jet lag är så jobbigt. Första natten fick jag 4 h, sov så lite medvetet just för att kunna sova länge nästa natt. Inte fan! Somnade 23 och vaknade helt klarvaken 0215 – Fail!! Den dagen blev lång men liknar egentligen det mönstret jag ofta har när man ska tillbaka till dagmodus.

Jag jobbade in 4 dagar i slutet av november för att kunna resa hem tidigare den här gången. Och med 2 dagar kvar till min hemresa så blir det storm. 75 knop tror jag det toppa på. Inga helikoptrar kom på 2 dagar, och jag har årets viktigaste flight på morgonen efter. Vinden skulle förvisso ner men jag visste också att Om min flight inte kommer. Så kommer den bumpas längst bak i kön efter alla som inte kunnat flyga på två dagar. Det var tid jag Inte hade eftersom jag dagen efter ska få reda på könet till mitt barn. Och dagen efter det reser vi till Asien. Men vädergudarna var snälla, helikoptern gick spot on på tiden och jag kom mig i land 😛

Nu är man iaf hemma i kyliga Stockholm vilket känns skönt. Om två dagar reser vi till varmare breddgrader med start/avslutning i Hong Kong samt Filippinerna. Det ska bli fett!!

Det här med barnet har fått mig att tänka lite mer på framtida boendesituation också. Har aldrig sett mig själv som en husmänniska utan känt att lägenhet centralt är mer bekvämt. Nu har jag dock börjat titta på att bygga eget hus som man kan ha sin framtida familj i. Skulle vara pampigt med ett 2 våningshus för familjen samt en Atterfallare på tomten som man kan hyra ut för lite cash flow. Väldigt roligt projekt hade det varit att köpa ett nybyggt hus fast med oinredd övervåning för exempel.
Då kan man jobba där i friperioderna så mycket man orkar. Som gammal el-kille vill man ju självklart kunna bestämma exakt vart alla uttag osv ska finnas. Ha lite roliga funktioner i huset osv. Har en liten arvsdelning under februari här som kommer lösa ett och annat så tiden får utvisa hur det blir.

För dom som lyssnade på intervjun lite före jul så undrar jag gärna vad ni tyckte? Jag var rätt nervös innan och dom sa att det var runt 400 000 lyssnare – sjukt ju!! Men det var jättekul att vara med! Att få ge en bild av hur livet där ute ser ut. Frågan om klimatet tyckte jag att jag tacklade bra. Det är så jag känner och jag tror dom som är mer open minded håller med mig.
Ska en bilhandlare ha klimatångest för att han säljer bilar som förstör vår värld? Eller används till att köra ihjäl folk ibland? Ska du ha klimatångest när du äter en banan? Den har ju trots allt kommit till Sverige på en stor båt eller flyg – som också drivs av olja. Jag tycker klimatfrågan är väldigt överdriven i Sverige. Folk måste också fråga sig själva hur alternativet skulle se ut (och deras vardag) om vi tog bort oljan.

Genusfrågan som kom var jag inte alls beredd på men det borde man kanske fattat när det var Sveriges Radio. Nån blev upprörd för att jag sa att det var ett manligt jobb som var fysiskt tungt. Nån skrev in då att om tjejer inte orkar ett fysiskt jobb så gör inte män det heller enligt någon myndighet.

EHHH VAH?!! Generellt är män starkare än kvinnor det är väl inget nytt?! Samtidigt som kvinnor har andra kvaliteter som dom är bättre på än oss. Typ empati, omsorg och intelligens 😂 😀. Äh samma där som med klimatfrågan. Sverige och i synnerhet Stockholm har ett så överdrivet fokus på att allt ska va så jämställt hela tiden. Att inte se dom biologiska skillnaderna som finns mellan män och kvinnor tycker jag blir fjantigt.

Jag sa ju bara som det är där ute. Mest män. Självklart blir inte kvinnor diskriminerade offshore men det finns väl saker i livsstilen som kanske inte tilltalar så många kvinnor. Så skulle jag sitta där och spekulera i varför det var så osv. Blev obekvämt tyckte jag 🙂 Det var oavsett väldigt kul att vara med och dela med sig av jobbet. Förmodligen gick informationen ut till fler personer under dom 2 timmarna än den här bloggen har gjort under alla år haha 😀

Nu blir det busy dagar fram till resan med packning, barnmorskan och självklart lira massa Red Dead 2!! Känner att jag kommer bli god vän med det spelet under tiden sambon är på jobbet kommande månader hehe.

På återseende om 6-7 veckor folket! 😀

MrOffshore

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

3 Kommentarer

 1. Man får trösta sig med att det brukar vara bra mat över jul/nyår, haft 4st ute.

  Missade tyvärr radioprogrammet finns det att lyssna på nånstans?

  • MrOffshore

   Hehe aa maten är väl den enda trösten 😂 du hittar den på p3 blir roligt att höra vad du tyckte Pusher

 2. Hej! Jag är väldigt nyfiken på att jobba ute på en rigg. Dels på arbetet i sig men även verkar det toppen att jobba två veckor och vara ledig några veckor i sträck innan man jobbar igen.
  Men vet du vad man behöver göra, eller vem man kan kontakta om man vill arbeta på en oljerigg offshore? Eller om du vet vilka bemanningsföretag det finns?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.