Meny

Svenska sidan om offshore

Offshore historier

Offshore historier

Som vanligt när dom 14 arbetsdagarna börjar lida mot sitt slut så undrar man vart tiden tog vägen, det gick så fort! Bara 1,5 skift kvar nu sen är det vår tur att dra på suiten och flyga hem. Glada, trötta och med några extra kornor i plånkan. Skiftet när vi vända dygnet tebax va tuffare än vanligt. Somnade som en stock kl 22 men redan 2,5 timmar senare vaknade jag klarvaken. Bara att härda ut den dagen.

Matsalen är väldigt fin nu och allt är i sin ordning igen i köket. Har i omgångar bytt ut all rökdykarutrustning ombord, blivit många  trappor med många kg på axlarna. Men det är sån skillnad att jobba dag måste jag säga! Ha solen i ansiktet och blicka ut över Nordsjön är fint det. Väldigt skönt var det oxå att kassera mina 1 år gamla arbetsskor! Tog ut ett par nya hos materialman som var exakt samma som jag haft innan. En sån banal sak minns jag kunde bli problem back-in-the-days när man jobba i Sthlm. ”Behöver du verkligen nya kläder nu? Budgeten är tajt nu.” Var en vanlig kommentar från chefen när man behövde nytt. Aldrig här ute som tur e 😀 hade varit märkligt att behöva halta runt i trasiga skor när man jobbar 12h per dag.

Har funnit en ny lägenhet jag vill köpa oxå, hört det förut? 😉 så skjuter upp min sista minuten nån vecka… men man vill ju va hemma på nationaldagen oxå så vet inte när jag ska ta mig iväg egentligen. Projektet att köpa i Spanien har jag lagt på is ett tag nu. Känner inte att jag vill lämna familj och vänner som ja gjorde när jag bodde 2 år i stavanger. Är ganska introvert av mig så blir ju bara dumt att flytta själv till en plats där man ingen känner… 🙂

Fick höra 2 häftiga historier här på riggen i veckan, som kommer ifrån offshore. Ska inte sätta mitt liv på att dom inte är kryddade för ni vet hur det är med massa grabbar i ett fiksrum hehe..

Offshore i Ryssland

Personen som sa detta kände någon som jobbat offshore norr om Ryssland i helt galna förhållanden! Först hade riggen legat så långt norr att det gick inte att flyga helikopter dit. Eller de fanns kanske ingen bas i näreheten iaf. Så alla som skulle jobba där fick åka en båt dit som tog 2 dagar! Haja bara där hade man ju lessnat?! 🙂 Väl ombord så jobbade alla 4 veckor och förstå va isolerad man är där. Dom hade alltid en stand by båt med crew som va redo att kliva ombord, eftersom dom låg så jäkla off. Maten va tydligen de värsta ändå. ALLT körde dom i fritösen och dom fick bara skräpmat. Sen helt plötsligt ryktades det om fisk till middag, alla blev helt till sig och såg givetvis fram emot detta. Sen när dom får fisken på tallriken så är det en helt orensad fisk med stjärt, ögon och fjäll kvar!, Nån hade skalat av skinnet med kniven och petat i sig lite av köttet där under, när han sen vände fisken för att äta andra sidan satt där en kackerlacka som va inbränd i sidan på fiskan ifrån stekpannan! Äckligaste jag hört!

Samma rigg nu och alla fick höra att dom minsann skulle bjudas på lamm! Då lyfter kranen upp en öppen stålkorg med Levande lamm (ja du läste rätt!)!! Korgen kommer ombord och ut på däck kommer kocken med massa knivar och börjar döda och flå dessa stackars djur mitt på däck. Riggens operation rullar vidare och han gör sitt jobb där i minusgraderna. Det är så jäkla sjukt och man känner sig så nöjd som har jobb i Norge!from sky

Släckte ner 8 riggar

Nästa story tyckte jag egentligen va värre. Det var en ny examinerad person från Zimbabwe eller nått som fått ett riktigt bra jobb i Statoil. Tänk bara där, med sin lön är han förmodligen lika rik som kungen i sitt eget land 😉 Hur som helst så kommer han som nyanställd första gången till Norge, blir visad kontoret och får sen åka offshore för första gången. Där ute vill han ju givetvis visa framfötterna och fråga om så mkt som möjligt så han lär sig. När dom går säkerhetsrundan på riggen, som man alltid får göra när man är ny… Så frågar han om en knapp på helidekk som heter ESD (lr nått sånt). Den knappen är nämligen en ”rig shut down” ifall man får upp H2S gas okontrollerat.  Då kan man trycka på den för att släcka ner allt och förhindra att alla ombord dör eller riggen sjunker i värsta fall.

Han frågar iaf och får svar av någon att ”aa testa och tryck på den så får du se vad som händer” med ironi. Och innan någon hinner reagera så har han tagit ett steg fram och tryckt in knappen. Och precis som när strömmen går hemma ni vet? Så hade 8 plattformar på Ekofisk stängts ner eftersom dom var sammankopplade. Alla brunnar, produktion och allting! Hans knapptryckning tog flera dagar att återställa och kostade flera 100 miljoner!! Det blev givetvis en snabb hemresa för honom utan returbiljett. Snacka om att ha en lysande karriär och liv framför sig och sen bara Spola den rätt ner i toaletten haha! 😀

Nu är klockan 20:00 och jag ska sova. Testar denna dagveckan att träna före jobb kl 04 så måste sova tidigt. Det har funkat riktigt bra och jag lär fortsätta så. Skönt att ha träningen gjord innan jobbet måste jag säga! God natt hoppas alla haft en bra måndag och veckostart 😉

MrOffshore

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

6 Kommentarer

  1. Haha! Fy fan angående newbie’n som tryckte på knappen!

  2. klockrent inlägg! så jäkla kul att läsa om storys som sker därute! 😀

  3. Kock

    Kommande projekten i Kara-havet (Ovanför barentshav som greenpeace har demonstrerat flitigt emot) kommer att ha 3v/6v turnus. I detta fall bygger man två hotellbåtar som byter ut hela personalen då det är för långt för fåglarna att flyga.

    Maten blir nog bra (läs hyfsad) däremot, Sodexo som kapade kontrakten och de flesta kockarna där kommer från Nordnorge, så det blir finbiff och stappe 🙂

  4. Kock

    Glömde att nämna att det tar 3dagar att nå fälten med dessa hotellbåtar, så den totala res-veckan (6 dagar) dras ifrån den lediga 6veckors perioden. Känner folk i drillingsällskapet, så är grundligt briefad om det projektet 🙂

  5. Nån som vet vars man kan söka jobb om man vill ut som kock ?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.