Meny

Svenska sidan om offshore

Offshore Technology Days i Stavanger

Offshore Technology Days i Stavanger

De senaste dagarna har det varit årets stora offshore-mässa i stan, Offshore Technology Days, den 15:e i ordningen.

510 utställare med alla tänkbara kopplingar till offshoreindustrin i Norge och över hela världen med över 25.000 besökare från 31 länder! Jag begav mig ditt för att bli av med några CV:n och lära mig mer företagen som verkar i Nordsjön. Offshore Technology Days gick i år under slogan “We are the Norwegian Continental Shelf”.

Det som slog mig under dagen var antalet underleverantörer som finns i den här industrin. Det finns verkligen hur många företag som helst i den är branschen, och självklart är inte ens alla representerade här. Företag som tillverkar små specialgjorda plastdetaljer, slangar och slangkopplingar, rör och borrar, pumpar i olika storlekar, el- och mätinstrument, verktyg och företag som bygger hela riggar och fartyg. Runt detta fanns en hel massa företag inom service, maintenance, bemanning, utveckling, utbildning, personlig utrustning, försäkring, forskning och skolor.
Alla stora företag fanns representerade som Shell, FMC Technologies, Oceaneering och Statoil var väl de största utställarna.

electric

FMC Technologies

Gick på en presentation om SubSea system från FMC Technologies som var riktigt intressant. Dom utvecklar, installerar och driver SubSea anläggningar över hela världen och presenterade olika modeller för olika ändamål och hur dessa fungerar. Otroligt snygga animeringar och videor som måste kostat många timmar, men dom gav en otroligt bra bild av vad dom sysslar med.
Jag måste säga att man blir lite imponerad av vilka anläggningar som installeras under vattnet. Anläggningar som väger många hundra ton sänks ner och kopplas ihop av en undervattensrobot , ROV (Remotely Operated Vehicles).

Rekrytering

Har man en relevant utbildning med en masterexamen inom teknik, kemi, geologi, fysik, maskin eller liknande kan man bli av med 10-15 CV:n på en dag här. Jag pratade med flera företag som var väldigt intresserade av vad man jobbade med eller studerade. Det märks att den här industrin suger åt sig folk.

Shell

IMG_1423

Det fanns en hel avdelning, kallad Young Professionells, där studenter med relevant utbildning fick träffa företag. Shell fanns på plats med en stor satsning på rekrytering, jag gick på deras presentation där de berättade om deras karriärmöjligheter. Flera från Shell berättade vad dom jobbade med och hur dom kom dit. Flera hade tidigare jobbat offshore både som Roustabout, Roughneck eller analytiker och fått erbjudande om jobb hos Shell. De hade tidigare relevant utbildning som t.ex. Geologi, men jag tror inte det är en omöjlig väg att gå efter några år offshore om man vill vidare.

 

Förra året var evenemanget i Bergen, så nästa år är det Bergen igen. 2015 är det tillbaka i Stavanger.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fredrik

Jag studerar på Stavanger Offshore Tekniska Skole och arbetar både onshore och offshore men utan fast rotation.
Fredrik

Senaste inlägg av Fredrik (Visa Alla)

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hur gick det då? var sj där oxå och snacka me den del företag tyckte inte det dom flesta ens var nyfikna på det jag hade att säga, dock plattra jag jag på;) sker inte så mycket fören nästa är sa dom flesta.

  • Fredrik

   Jo jag fick iväg ett par CVn iallafall, men det är svårt innan man har gjort VG2 och fått en del erfarenhet av branschen. Young Professionells riktar sig mot studenter som har eller kommer slutföra sin masterexamen inom ett relevant område, de är dom som har riktig användning av en mässa som denna.

 2. Profilbild

  Hallå Fredrik! Spännande med VG 2 snart. Tänkte kolla vad för kostnader en sådan kurs ligger på? Vad har du för övrig erfarenhet som kanske ” hjälper ” dig till en anställning offshore? Tack för intressant läsning.

  • Fredrik

   VG2 på Nortrain ligger på 80.000NOK, då ingår säkerhetskursen och en massa andra bra kurser. Kolla deras hemsida. Bra erfarenhet är tekniska och mekaniska yrken, hantverksyrken är bättre än skrivbordsyrken. Militär erfarenhet har jag märkt är bra och då gärna från flottan. Allt som visar att du inte har tummen mitt i handen.
   Det allra bästa vet jag inte, finns en tråd där det diskuteras i forumet. Jag är från transportbranschen och det har egentligen ingenting med det här att göra, möjligtvis truckerfarenheten och vanan vid att hantera stora tunga saker 😉 i hamnen är det bra.
   Säkerhetsarbete är otroligt viktigt så har du arbetar med det är det också en fördel.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.