Meny

Svenska sidan om offshore

Ordentlig storm

Ordentlig storm

Äntligen har man påbörjat sista veckan med dagskift, älskar det!! Där ifrån är det alltid down hill som gäller, allt är bara skönare! Normal dygnsrytm, man får se solen på dagarna och man får göra helikopter landningar. Jag var verkligen helt fucked förra veckan, klarade inte av att vända dygnet för fem öre och jag kände att det gick ut över mitt temperament.

Har varit rent av kaotiskt dom 2 senaste dygnen sen vi klev på dagskift. Väderrapporten varnar om 100 knop (50 sek/m) på torsdag och detta har fört med sig mycket. Ett gigantiskt gammalt fält Ekofisk ska evakueras på folk. Alla dom plattformarna migger nämligen för nära havsytan. Så varje dag har det kommit s.k shuttelhelikoptrar stup-i-kvarten. Detta var helt nytt för mig men en shuttelhelikopter kör bara mellan riggarna och inte till land.

Vi har haft många såna både dag och kväll. Helikoptern kör mellan massa riggar och plockar upp folk och tar sedan med sig dom till en rigg som är hotell ute på havet. Där bor man bara och man jobbsr ingenting. Väl där ifrån blir man flugen till land eller kanske vidare till en annan plattform. Bra som fan för mig som måste passera 20 st helikopter landningar! Eftersom det är ljust så få timmar per dag nu så ere bäcksvart många ggr när helikoptern kommer. Sjukt coolt måste jag säga att det är när den kommer ifrån en lysande julgran i horisonten (annan plattform). Så ser du bara dom starka strålkastarna som lyser upp havet under sig när den kommer flygande mot vårt helidäck. Nästan lite ufo-känsla faktiskt 😉
p44_Bond_Offshore
Annars har det varit verkligen fullt ös med att fixa ordning allt innan stormen kommer imorgon. Då får man inte köra kran eller nånting. Så idag har vi plockat upp alla bullslangar på däck så dom inte ska fastna i varandra när det blåser kraftigt. Bulkslangar är tjocka (4 tum) slangar som man kopplar ihop riggen med båtar när vi behöver kemikalier eller vatten osv. Vi har även försökt pressa in så mycket som möjligt i derricken / borrtornet så att drillingen ska klara sig ca 2 dygn utan kranlyft. I nödfall fixar man nog bara en permit (tillåtelse) så man får använda kranen ändå. Hur som helst har det varit galet högt tempo och mycket spring så dagarna har bara flugit förbi – skönt!!

Eftersom stormen har sin peak imorn blir det nog rätt lugnt för vår del som jobbar på däck. De crewet som jobbar före oss skulle ju rest hem i tisdags men pga att Ekofisk blev evakuerat så fanns ingen helikopter till dom. Alltså fick dom vända tillbaka till natt när vi klev över till dagskift. Äckligt bra pengar det!
Och som det ser ut nu lär dom inte komma hem förrän lördag kanske. Det är ifall Ekofisk gjort klart alla sina flighter. Gud jag är så avundsjuk på deras lön nu. Dygnet runt betalning! Hoppas som fan att det blir massa fördröjning till tisdag när vi ska hem men det är många dagar kvar dit så vi får väl se…

Något jag inte kommer sakna på den här riggen är iaf maten. Kanske har skrivit om det förut men den e verkligen sämst! Första gången jag upplevt dålig mat på en oljerigg.

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

24 Kommentarer

 1. Profilbild

  Spännande syssla jag är grymt nyfiken på allt gällande arbete på rigg ligger i start gropen för att söka en skaplig djungel…………..mvh.exbrandman

 2. Profilbild

  Vem hade cateringen ombord?

 3. Profilbild

  Om du vill uppleva dålig mat kan du få låna en av våra kockar. Tror han knappt hade fått godkänt som fängelsekock…

  • Profilbild

   Man får tänka att uppleva dålig mat då finns bara en chans att det blir bättre…du får uppleva annorlunda smaker bad or good upplevelser!!

  • Profilbild

   Något måste ni ju få stå ut med med tanke på den lön ni har 😛

 4. Profilbild

  vad glad att ni inte har dansk kock (gissar på att ni inte har det) våran serverade idag nån jefla korv, ja det va bara det å rödkål inget annat till! trött blir man.
  annars ligger vi still i götet å väntar ut stormen, skönt det så man slipper allt gungande.

  hoppas du får lite övertid så slipper du å va avundsjuk 😀

  • MrOffshore

   Tror inte nationaliteten har något med det att göra men nu har vi fått ny kock så maten har blivit klart godkänd nu!

 5. Profilbild

  Tjena. Har tänkt att söka som målare. Hur är det med ålder där? Är man för gammal om man är strax över 40?

  • MrOffshore

   Ta inte det jag säger som något absolut men jag tror nog det är för sent, tyvärr…

 6. Profilbild

  Pratade med en kollega som är ute nu han sa det var 10-12 m hiv i riggen som värst. Gungar en del då.
  Hittade en filmsnutt på hur det kan se ut. Vet inte vilken rigg det är dock.
  http://www.offshore.no/sak/60327_paa_gyngende_plattform

 7. Profilbild

  Hmpf! Trodde det skulle vara GRYMMA kockar ombord på riggarna med tanke på antal sökande/lönen…..!
  Ja dom kanske är grymma men på fel sätt

  • Profilbild

   Dom var säkert grymma när dom var yngre och nyanställda och brann för sitt jobb. Nu är dom 55+ och räknar antal turer till pensionen och vill bara åka hem.. Tror det spelar in rätt mycket.

   • MrOffshore

    Kunde inte sagt de bättre själv haha! Gissar att säkert 4 av 5 kockar är närmare 50 år och lite trötta på jobbet. Pusher bor du i sthlm du? Vill minnas att du flyger till Arlanda va?

    • Profilbild

     En fråga nu när det pratas åldrar. Är medel åldern så hög som man läst, 53 år? Om det stämmer med dom ni träffat och jobbar med?

     • Profilbild

      Medelåldern är svårt att uttala sig om vi har ganska bra blandning på vår rigg, yngsta på däck är lärlingarna på 18 och äldst var en som sluta förra året han var 69 🙂

    • Profilbild

     Japp det stämmer alldeles utmärkt.

 8. MrOffshore

  Jag tror absolut inte medelåldern är 53. Visst ere många gamla gubbar som varit med sen länge men många är under 30 oxå. Kan tänka mig att medelåldern är kring 35 år om man ska gissa på något.

  • Profilbild

   Ok. Tror jag läste det på någon utbildnings sida. Antar att det är överdrivet för att få folk att tro att olje industrin skriker efter folk framöver. Hur är det med antal svenskar som jobba offshore då?

   • Profilbild

    De skriker efter ingenjörer men verkligen inte efter ”fotfolk” till plattformar.

    • Profilbild

     Det hat jah förstått efter allt man läst. Jobbar du offshore?

 9. Profilbild

  I WISH!

 10. Profilbild

  Hej. Jag är en tjej på 20 år som läst till gymnasiumingejör. Jag läste sista året med inriktning till konstruktion. Läst bl. Förbränningsmotorer, el, svets mm. Och massa CAD. Tror du detta ger mig möjligheter att söka jobb på en oljeplattform? Isåfall hur går jag tillväga?

  Min rädsla är att jag är för ung, är tjej cv har lite erfarenhet. Men jag har utbildningen som är ett litet plus. Tacksam för svar! / Emmy

  • MrOffshore

   Hej Emmy skriv detta i en ny tråd på forumet så får du bra svar från flera än bara mig.

  • Profilbild

   Svaret är nej. Om du ska arbeta som ingenjör så måste du ha universitetsexamen. Ta en sådan och du är i princip garanterad ett riktigt bra jobb on/offshore inom oljebranschen. De skriker nämligen efter ingenjörer, iaf i stavanger.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.