Meny

Svenska sidan om offshore

Övertid och uppsägningsmöte i Stavanger

Övertid och uppsägningsmöte i Stavanger

Har precis varit på kontoret och haft möte angående dom kommande uppsägningarna. Anledningen är tämligen uppenbar då jag är en av dom berörda personerna. Riktigt tråkigt men ändå något man vetat om senaste året att det till slut skulle komma.

Men för att ta allt från början så hann jag vara hemma drygt 14 dagar efter senaste jobbturen innan jag blev erbjuden övertid på min rigg. Mitt uppe i semester-yran med både vänner och familj så struntade jag i att ta den övertiden.

Tänkte att man lever bara en gång och nu är det äntligen så himla bra väder och mycket roligheter som händer hemma.

Men så dagen efter fick jag nytt samtal om övertid som roughneck 1 vecka på en annan rigg. Med dom stundande uppsägningarna i bakhuvet så tog jag turen! Det var på en rigg som är runt 15 år gammal så den är väldigt fin men inte i närheten så läcker som min ordinarie.

Jag var ombord på denna rigg för ganska precis ett år sen och då blev helikoptern hem försenad 2 dagar så jag missade min morfars begravning. Att gå som roughneck igen var faktiskt najs tycker jag! Det var ett skönt crew med mycket folk som tränade och även en med stort aktieintresse likt mig själv.Derrick på oljerigg

Operationen bestod egentligen bara av drilling nästan hela veckan så jag fick göra mkt runt-omkring-uppgifter. Typ ta av protektors på all casing vi skulle bygga offline. Protektors är det som sitter i varje ände på rören man kör ner i brunnen efter att man borrat. Man skruvar ihop dom med gängor i varje ände och dom gängorna skyddar man under transport med s.k protektors.

Fick äran att greasa (smörja) allt uppe i derricken, alltså det 80 meter höga tornet på riggen! Tog mig en fem-minutare där uppe på toppen och bara stirrade ut över havet och alla andra plattformar + båtar i närheten. Över 100 meter över havet hade jag fantastisk utsikt över det stora produktionsfältet vi befann oss på! Det var alltså ett helt landskap av riggar som sitter ihop. Ni som är insatta förstår säkert vilket fält jag var på 😉

Så larvig tanke att; detta får jag sjukt bra betalt för att göra! Och jag älskar varenda sekund av det!!

Under en dag gick det gas alarm ombord på riggen bredvid oss! Blir lite extra läskigt när larm är på riktigt! Bara att gå snabbt som attan till brandstationen och byta om till rökdykare och invänta order. Som tur är var det ingenting. Tyckte bara så synd om nattcrewet – dom blev väckta mitt i sömnen runt 13:30 och sen nästa falsklarm vid 17-tiden.

Dom måste ju likt oss mönstra vid livbåtarna eller brandstationen beroende på vad man har för tjänst. Hände en så sjuk grej också när alarmet gick och folk börja förbereda sig på att evakuera men det törs jag inte skriva om här. Ni som känner mig får så klart veta utanför denna blogg 😉

Testade något nytt med mina vaken-tider denna veckan oxå. Jag har dom senaste 2 åren alltid gått upp innan skiftet och tränat vid halv fyra typ. För att direkt efter skiftet gå och sova. Nu gjorde jag så att jag vaknade precis innan skiftet och inte åt nånting innan lunch. Sliter ofta med att jag blir så hungrig när jag e offshore eftersom det kan gå 6-7 h mellan dom stora måltiderna. Och genom att köra periodisk fasta fram till lunch så får jag inga hungerkänslor.

Körde så förr i tiden ett par år och det är grymt oxå för att hålla vikten eller deffa. Så får man bara träna efter skiftet istället.

Bingon ombord ställde dom in eftersom det var så dåliga vinster. Ingen hade lust att betala pengar för att kanske vinna dom.. 🙂 Det blev filmkväll i bion istället.

En av lärlingarna hade sin sista tur ombord och i företaget. Tyckte så synd om den lilla ynglingen när 4 starka karlar kom in i fikarummet. Brottade ner honom på golvet och strippsade ihop armar och ben på honom så han inte kunde röra sig 😀 Sedan blev det en del målande med spritpenna i ansiktet, tänk mustasch från en tysk ledare för länge sedan… 😀 Efter det blev han buren ut till däck där dom fyllt upp en stor bassäng med vatten.

Typ 6×6 meter och kanske 2 dm hög. Den används egentligen till att lägra nitrogentankar i men nu var den otroligt nog bara fylld med kallt vatten……. Där band dom fast honom i två rep. Ett runt midjan och ett runt fötterna sen drog dom honom fram och tillbaka i bassängen så varje mm av kroppen var blöt. Sen kom naturligtvis det obligatoriska mjölet över hela kroppen 😀 Offshorekärlek det antar jag 🙂


Blev oxå ett dropped object näst sista dagen. En metallbit på säkert 5 kg föll från 10 meters höjd uppe i derricken. Av ett märkligt sammanträffande så gick jag på cantileavern just då och såg när den kom ner! Den dunsade väldigt bra i taket på dog housen (där drillern sitter) och sen föll ner på borrdäck.

Pratade med en från tekniska avdelningen efteråt och påpekade att de va tur att gallret satt och skyddade glastaket på dog housen!

Då svarade han att dom glasrutorna väger 3-4 ton och skulle verkligen inte gått sönder av en sån ”lätt” smäll! Vet inte om det stämmer men det kan de säkert göra, vilket är väldigt häftigt i sig!

Sen blev de lite försenad helikopter in mot land som vanligt med de gjorde inte mig nånting eftersom jag skulle till uppsägningsmöte på kontoret dagen efter. Så jag hade ändå 1 natt på Clarion Energy jag skulle sova. Och där hade frukosten blivit dålig måste jag säga! Gud hade längtat efter den i flera dagar så klev jag upp och kunde knappt äta mig mätt så lite godsaker som fanns! 😀

Taxichaffören från hotellet till kontoret hade nog struntat i att duscha senaste halvåret eller något. Så det var en fröjd att få kliva ur bilen även om det var dags för domen…

På mötet fick jag iaf veta lite vad som händer framöver. Det var en person där från fackförbundet som då var på min sida men jag tyckte bara han va jobbig. Men det är väl så man gör det i Norge så att allt går rätt till. Dom frågade om man hade några speciella förhållanden privat man ville ta upp som kunde påverka utgången av att förlora jobbet.

Det har väl alla tänkte jag och syfta på huslån, bil, omkostnader osv. Men han förklarade närmare att de gällde ju mer extremfall som om man är ensamstående med 6 ungar osv… Alla har ju lån och ingen vill ju mista jobbet liksom 🙂

Sen fråga han oxå vad man kan syssla med ifall man får sparken, om man har något jobb att falla tillbaka på osv…

Eftersom ingen har fått sparken ännu utan dom gör dessa små intervjuer och tar ett slutgiltigt beslut i augusti månad. Mitt svar lär knappast gynna mig då jag sa att jag enkelt kan få mitt gamla jobb tebax och att jag är singel utan barn 🙂 men va e vitsen att ljuga liksom?! Karman kommer tillbaka nån dag.

Dom frågade hur jag såg på att jobba offshore inom firman utanför Norge. Jag fick ställa mina frågor som jag hade skrivit ner innan. Sen avslutade han med att det är 1 månads uppsägningstid och dom första kommer få besked denna månad. Jag har slängt mobilen i havet och raderat min hotmail så borde klara mig lite extra 😉

Var en väldigt sjuk känsla i kroppen att efteråt gå till busshållplatsen där i Forus för att åka till flygplatsen. Senast jag var där för 3-4 år sedan var jag överladdad med energi och besökte massa olika oljeföretag och delade ut mitt CV.

Nu har åren gått och oljemarknaden har totalkraschat och jag har precis varit på möte som var rena motsatsen till anställning. Lustigt hur livet blir! När jag fick mitt nuvarande jobb så var jag helt säker på att jag var set-for-life gällande både pengar och fritid!

Jaja life goes on…

Ska bli kul med offshoreträffen i Stockholm fredag den 2 sept och träffa dom som dyker upp. Höra hur ni harvat er igenom dessa tiden och vad alla tänker om framtiden för offshore arbetare osv 😛 cheers with beer

Själv har jag bara några få dagar på hemmafronten innan det är dags för min ordinarie 2-veckors tur. Blir en bra månad för sparkontot när man är offshore hela 3 veckor haha!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

10 Kommentarer

 1. RedRooster

  Trist att läsa om uppsägningar, men dessvärre ganska väntat.
  Passa på att njuta av sista tiden på fast rotation.
  Du får väl göra som oss andra och harva runt på löskontrkt inom service. Väldigt spännande 😉
  Jag ska försöka ta mig till träffen i september.
  Lycka till framöver!

  • MrOffshore

   Hehe det ska jag göra Rooster! Har njutit hela senaste året eftersom detta låg i pipen sedan krisen drog igång.
   Får se vad man hittar på, jag är ganska taggad på vad detta kommer ta mig nu när man blir tvingad att göra något annat.

   Vore skoj om du kom på träffen eftersom du va på jobb förra gången där i Stavanger 😉

 2. Profilbild

  Kul att läsa om dina erfarenheter. Själv kör jag internationellt 28-28 på Stena. Branchen är i gungning men kommer förhoppningsvis tillbaka till forna dagar. Hoppas dom satsar på dig som är lite yngre. Själv kör jag några år till sen får det vara bra. Lycka till hälsar El-Ing JEK

  • MrOffshore

   Tack ska du ha Johan! Vad gör du för roligt på Stena? 28 dagar offshore måste vara en riktig prövning är det därför du bara ska jobba ett par år till?

 3. Profilbild

  Hej! Kul att läsa om dina erfarenheter och ditt liv inom offshore!
  Jag undrar vad det är för kris som har inträffat? Jag och en vän ska ta utbildning som riggare, vi har längre drömt om att jobba på oljerigg, vi undrar hur svårt det är att få jobb och hur man ska gå tillväga för att snabbast komma in på offshore
  Hälsningar- Gabriel

 4. Profilbild

  Vad har du før erfarenhet sedan innan Gabriell?

  Vill du komma in i Olja ær Boltetrekkursen OLF 118 nummer 1 på listan av kurser du ska ta. Ær sjukt mycket jobb ute nu på alla stanser och den kursen kräver dom flesta. Har du erfarenhet inom boltetrekking, trykktesting,PSV, mekaniskt så går telefonen i ett 🙂

  Har själv bara varit hemma 6 dagar som mest sedan april. Kom hem från ett jobb i tisdags och reser bort 5 veckor på jobb nu på söndag 🙂

  /Jovster

 5. Profilbild

  Halllloj, var och när ska vi vara på Fredag?
  mvh, H-C i Eskilstuna

  • MrOffshore

   Tjenare HC! Snart ere äntligen fredag! Tänkte vi kunde ta något hak kring Medborgarplatsen. Beror lite på hur många vi blir men Hällströms har billig dricka iaf. Fast blir klart trevligare att ta någon pub som serverar mat längs Folkungagatan eller Götgatsbacken. Skriv på facebook till mig så bestämmer vi något där

   • Profilbild

    FEJS–vad?? Säg cirkatid så hittar jag er ändå. I nerförsbacken mot tunneln där finns ju flera att välja på. Eller gröne jägarn på Folkis, gammal klassiker.
    höres mer på mailen
    h_c_mail @ yahoo.com

    • MrOffshore

     Kl 17 medborgarplatsen uppgången mot björns trädgård / götgatsbacken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.