Meny

Svenska sidan om offshore

Övertid på 17 maj

Övertid på 17 maj

Samtalet man väntat på sedan december kom äntligen! 5 dagar med övertid på min egen rigg. Riktigt skön känsla och självklart tackade jag ja direkt! Dagen efter ringer samma koordinator upp och frågar om jag kan gå som roughneck på min ordinarie tur nästa gång. Hade ingen större lust men kändes lite som att man blev tvungen att tacka ja till det då hon precis gett mig övertiden.

Friperioden fram tills dess hade jag inte varit speciellt aktiv eftersom jag gjorde en ögonlaser operation 1 vecka efter att jag kom hem sist. FYFAN va ont jag hade i ögonen dom första dagarna efteråt! Kändes som glas-splitter och massa rå lök på samma gång och det enda man kunde göra var att ligga i ett mörkt rum med solbriller och lyssna på poddar.

När jag väl kom ut offshore så vare bara dagskift som gällde vilket var kanon! Ska man hålla på och jobba natt och vända på dygnet så ere ju inte värt det om man inte får iaf 1 vecka tycker jag. Man blir så sliten av sömnbrist har jag märkt. Så jag gick som extra roustabout på däck i väntan på att projektet kunde dra igång. Anledningen att jag var ute va för att vi skulle installera flamm bommarna (burning booms) inför well testen.

Har märkt att det hände rätt sällan offshore att man får vara med på att testa brunnen. Alltså när man från flamm bommen antänder gas från brunnen. Då står det och sprutar ut ett stort eldklot på ca 10 meter – jäkligt coolt om man är lite barnslig som mig… 🙂

Jag var med om det förra sommaren med min förra rigg och det inlägget kan ni läsa här! Nu blev det ingen testning när jag var ombord för jag var bara ute för att få dom på plats. Kanske händer det under min ordinarie jobbtur som infaller strax.

En flammbom är runt 40 meter lång och vad vi gjorde var att lyfta upp den från båten med kran (no shit!). Sen med styrlinor på bägge sidor styra in den så att ett halvmeter stort stålfäste hakade i en pedistal ombord på riggens räcke. Jag var den som stod på plats och försökte koordinera har kran skulle svänga/höja/sänka samt att dom grabbarna på sidan drog i sitt rep.

Måste säga att det var riktigt skoj eftersom jag aldrig gjort det tidigare och det på så sätt blev en utmaning. 🙂

När vi hakat på bommen i sitt fäste och fått i säkerhetsboltarna så stod den rätt ut från riggen. Vi skulle då svänga in den längs riggen och parkera bommen i sin krubba; och det var lättare sagt än gjort! Eftersom bommen var så pass tung så kunde inte kran svänga in tillräckligt långt för att lägga ner den själv i krubban. Den hängde 2-3 meter utanför. Då vaknade min kreativa del av hjärnan och var vi gjorde var att vi tog repen och drog igång gungning på allting. Skapade en pendel effekt och på tredje svingen så fick jag och en roughneck skrika NER till kranföraren så fick han ner den i krubban.
Vi två stod på plattformen med repet och allt där krubban var så vi fick kasta oss under bommen när den kom ner. Lite cowboy tyvärr men det gick bra!

När vi skulle göra samma sak på andra sidan använde vi bara en come along och soft sling för att jecka bommen närmare. En aningen säkrare metod! 🙂 Eftersom det var en sån ovanlig operation så hade en av cheferna monterat en go pro kamera högt upp med utsikt över allting. Tanken med det var att man ska kunna ha de som utbildning och after action review till nästa gång det ska göras. Vore roligt att se den filmen senare med 4x hastigheten haha! 🙂
Burner_boom_fire

Riktigt bra crew hamnade jag med oxå så det var najs! Har mött dom flesta förr men aldrig jobbat med dom.

Sen från ingenstans träffade jag en gammal svensk polare från min tid i Stavanger. Han var ute för ett serviceföretag som han jobbar för. Är aldrig svenskar ombord på vår rigg så det var härligt att kunna snacka vårt fina modersmål ihop och lite gamla minnen 🙂

En annan skön grej var att vi la ut 99 st casing under ett skift. Sen upptäcker dom efter ett par dagar att nån har tabbat sig på land så vi fått ut fel casing! Snacka om dyrt misstag! Casing är dom stålrören som man gjuter nere i brunnen för att skydda den. Direkt efter att man borrat till rätt djup så sätter man casing så att allting ner till de djupet är skyddat.
Och fel casing i detta fall var att dom var runt 1,5 meter för korta. När man sen bygger ihop dom till s.k stands så når dom inte upp till fingerbordet i tornet (derricken). 1 stand är alltså 3st singlar med casing / drill pipe.come-along-lever-hoist

Fingerbordet är bara massa kolumner 30-40 m upp i tornet som håller i varje stand medan det står på set backen i derricken. Hoppas man får en hyffsad bild av vad jag menar… 🙂 Ni som varit offshore en gång eller gått borrkurs vet exakt vad jag pratar om.

Sista dagen kom en gammal kollega ut från mitt gamla crew. Skitskoj att träffa han igen och han tog över min plats när jag reste. Han fick kicken ifjol men har som många andra i princip jobbat 2-4 sedan dess fast han blir inhyrd 2 veckor i stöten. Jag drog faktiskt iväg ett mejl till kontoret och erbjöd mig så snällt att jag kunde ju stanna kvar över helgen ombord tills mitt fasta crew kom ut. Det blev ett Nej på den 🙂 Dom vill inte ha folk ute på övertid + väntetid i onödan direkt… 🙂

Tror jag slog ett världsrekord oxå när vi skulle hem. Jag hade bokat första bästa flyg för att slippa vänta i Stavanger onödigt länge. Självklart ska helikoptern som hämtar oss tanka och fylla på bränsle så det tar extra tid! Sen efter det ska vi självklart mellanlanda på en annan rigg på väg hem! Klockan tickade på och jag ställde in mig på att få boka om till ett senare flyg. När vi väl landade på Sola så fick jag ut min väska kl 16:21 och flyget gick halv! 😀 Så jag la benen på ryggen som vanligt och kutade bort till flygplatsen. Rätt genom Fast Track med mitt nya guldkort och kom fram till gaten 16:25. Ganska bra vah?! 🙂

Så nu är man iaf tillbaka i ett alltid lika vackert Stockholm! Sommaren står för dörren och man har skrapat ihop en bra svensk månadslön på bara 5 dagar. Bara bunkra upp inför framtiden! 😀 Blev extra bra oxå eftersom jag var ombord under Norges nationaldag och en annan röd dag. Då får vi extra tillägg nämligen. Även om jag kan tycka det är märkligt att man får tillägg för röda dagar när man e på övertid – då har man ju liksom valt det själv att resa ut?

Maten på 17 maj var ju underbar iaf! Räknade det till hela 10 stycken olika tårtor och bakverk till efterrätt!! Dock ere ju beach deff för min del inför en Spanien resa med kompisgänget om några veckor, så jag höll mig till mat. Dom få dagarna jag har på mig hemma nu blev det att njuta av solen och träffa vänner. Ska ta mig ut till vandringslederna i Hellasgården oxå som jag blivit så förtjust i! Sen bär det av för 2 nya veckor offshore igen! 😀 BurnerBoomOffshore

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

13 Kommentarer

 1. Profilbild

  Låter riktigt trevligt! Om vädret var som på bilden, går det ju knappast att klaga 😉 Känns det som folk börjar ”droppa” in igen? Alltså många som var tvungna att lämna, har börjat komma tillbaka på kortsiktiga projekt?

  • MrOffshore

   Hej Alex ja det är väldigt många som fått kicken men ändå jobbar i princip 2 4. Dom har ingen fast anställning men blir anställda på projekt som det heter. Väldigt bra för företaget då dom tjänar pengar på att hyra in folk tillfälligt och slippa skicka ut anställda på övertid.
   Dom som gillar övertid får ju dock knappt nånting… Hoppas verkligen en vändning ligger runt hörnet nu

 2. Profilbild

  Tyværr Alex så ær inte det riktigt sant att väldigt många som fått sparken i princip jobbar 2/4 utan kontrakt. Kanske i den firman MrOffshore jobbar i men i alla andra drillingselskap så ær verkligen inte så.
  Någon har tur att vara med i bemanningspoolen men det ær ytterst få. Kænner väldigt många som jobbade inom drilling som inte satt sin fot på en plattform på över 1 år..

  Nu nær norska staten har slæppt nya licenser før första gången på över 20 år så ser det ju lite ljusare ut inom drilling. Men dom jobben drar inte igång før en i slutet på 2017 och 2018.

  Att komma in i drilling utan erfarenhet och kurser før över 150 000 kr ser jag i dagslæget inte som en realitet. Møtt många drömmare dom senaste åren men dom flæsta har væl insett at det inte vill skje på 3-5 år.

  • MrOffshore

   Väldigt bra kommentar Jovster! Här är ett fint bevis på att de är bra att hämta sin info från flera källor. Du har säkert mer övergripande bild av allt än mig då jag bara jobbar på samma rigg i samma företag hela tiden.
   Bor du i Stavanger oxå? Hoppas Alex får med sig detta iaf. Jag kanske överdrev lite med att många går i princip 2 4. Det är säkert massvis med folk som lagt offshore karriären på hyllan efter att dom fått sparken. Och jag har då bara mött dom som haft tur och få resa kontinuerligt.

   Grymt att du delar med dig mannen! Det är så vi hjälper varann bäst

 3. Profilbild

  Det heter Flare Boom och inget annat.

 4. Profilbild

  Hej! Kul att läsa om dig och dina upplevelser, jag har kollat runt och läst massor om jobb på oljeplattform och hur mycket jag än letat hittar jag ingen tjej som berättar och delar med sig. Hur ovanligt/vanligt är det med tjejer på din arbetsplats? Tror du chansen skulle vara mindre för mig att få jobb även med all rätt utbildning osv? Jag tror att detta jobb skulle passa mig (eller att jag skulle passa jobbet) utmärkt, just nu jobbar jag som fitnessmodel och har tre företag som sponsrar min träning. Börjat ledsna på de och vill hitta nått nytt som är kul men ändå nått att bita i. /Mathilda

  • MrOffshore

   Hej Matilda kul att du uppskattar läsningen! Tjejer är ovanligt ute på riggen bortsett från cateringen ombord. Dom tjejer som arbetar med något som har med drillingen att göra är ofta geologer, mud loggers osv eller såna jobb som inte är särskilt fysiska.
   Det är iaf Min erfarenhet. Gissar att du kmr behöva ett bra cv utöver sponsrad atlet för att komma in i dessa dåliga tider.

   Men kul att en fitnesstjej hittat hit! Jag har själv både tävlat på dc och tyngre classic så kanske har vi stöt på varann någon gång 🙂

   • Profilbild

    Okej, jo jag förstår ju att det behövs ganska mycket mer än så. Men jag skulle absolut göra allt som skulle krävas för att komma till en rigg men hade varit tråkigt om jag gick in för det och sedan visade sig vara pga att jag är kvinna som jag ”inte passar för jobbet” eftersom det är fysiskt krävande. För det har hänt förut.. Men det är ju ett fysiskt krävande jobb jag vill ha och absolut trivs bäst med.
    Nej har du? Va roligt, då har vi säkert gjort det någon gång. ?

 5. Profilbild

  Det går att komma offshore om man bara har viljan. Tyværr ger många upp hoppet eftersom många tror att det inte finns jobb just nu. Men då får man nog tænka om. JAG klarade att få mig jobb offshore nu i sommar just pga min viljestyrka och motivation och jag har ALDRIG varit offshore tidigare. Har fått min rotationsplan och skal offshore om 2 veckor och har kontrakt till den 1e september

  Så till er som aldrig varit offshore, tænk kreativt och skilj er ut bland alla andra på CV så ordnar allt sig.

  Lycka till.

  • MrOffshore

   Fan va kul grattis Chris!! Mycket bra och inspirerande inlägg i dessa tider!
   Vad ska du jobba med för spännande projekt fram till 1 september?

 6. Profilbild

  Som MSO i ett decomissioning prosjekt. Ser på ett par jobbsidor nu att det børjar røra lite på sig nu angående jobb. Nu ær det bara att vænta på att Mr.offshores føretag skal anstælla fler 😉

 7. Profilbild

  Sent svar. Kul att se dig igen på riggen och roligt att du har hittat till Hellasgården. Var det mitt tips?

  Sitter å væntar ute på Ekofisk nu. Knappt gjort nått på 5 dagar. Det ær tufft i service 😉 Missar ju sommaren hemma.

 8. MrOffshore

  Härligt mister! Kanske är service man borde sysslat med 😉 yes det var ditt tips som fick mig att återvända till Hellasgården – sånt paradis för dom som gillar natur och vandring

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.