Meny

Svenska sidan om offshore

Övertid som målare

Övertid som målare

Nyss hemkommen efter 9 dagar offshore. Hade varit hemma i 6 dagar efter min 19 dagars-tur när jag fick samtalet. Stod i en provhytt på Götgatsbacken och testade kläder. Resan gällde en ny rigg för mig och helikoptern gick sent på eftermiddagen så jag kunde resa hemifrån samma morgon.

Det gällde 1 vecka dagtid och då skulle jag ut och hjälpa till i ett större målarprojekt som pågått på riggen. Skönt med dagskift tänkte jag men när man kom omblord blev verkligheten en annan. Då bestämmer dom sig helt plötsligt att jag ska gå natt som roustabout. Och ni som jobbar offshore redan vet vad det innebär – SVINGSKIFT!! 😀

Ska erkänna att jag inte var jättesugen att vända dygnet till natt men när man väl kommit runt så ere najs! Som sagt riggen var helt ny för mig och jag gillade den verkligen! Stor, rostfri och så mycket bättre än den jag jobbar fast på. Den låg på ett väldigt känt fält… 😉 så det var ballt att se flera plattformar ihop byggda till en gigantisk ögrupp där ute på havet.

Ett flammtorn stod och sprutade ut eld dygnet runt, och på natten såg man ljus från riggar / supplybåtar vart man än vände blicken.

Helikoptern tog hela 90 minuter att flyga ut med! Helt galet kändes som en evighet verkligen! Till min rigg brukar vi ha 50-60 min bara.

Gymmet ombord va helt okej. Där emot va maten katastrof jämfört med min rigg. De va som att kockarna inte brydde sig alls! Flera måltider så va den nyttigaste varmrätten typ korv eller lasagne liksom… Ni fitness utövare förstår min frustration… 😉

Nån annan gång skulle jag ta fisk, men det var slut på formen. ”Det kommer mer om 11 minuter” säger kocken och hänvisar till en timer på ugnen. Uselt!

Där emot var hytterna riktigt najs eftersom riggen va så pass ny! Internet uppkopplingen var även den kanon verkligen! Vi fick också hela tiden ha på oss en liten elektrisk ID bricka som loggade vart på riggen vi fanns. Vill minnas att dom visar upp ett liknande system i youtube dokumentären jag lagt upp under Rigglivet. Väldigt smart att ha vid en evakuering om någon saknas.

Jobbmässigt ere väl inte så mycket å säga. Flyttade rör, containrar osv. Tog upp cargo från båtar, körde tillbaka back load till båten som ska tillbaka mot land. Inga konstigheter egentligen, skönt att inte vara dränkt i mud hela tiden iaf!

Var en liten incident ombord inom drillingen iaf.. Nånting hände i brunnen när dom borrade och drillern fortsatte att mosa ner strängen. Nånting stoppade den varpå 2 st drill pipes böjer sig som bananer. Ett sånt rör är över 9 meter långt och 5,5 tum brett i stål. Nu har jag inte jobbat länge men de va rätt fascinerande att se rören så böjda som dom var!

Nytt i företaget oxå så har det äntligen droppat in ett kontrakt på en av riggarna!! Fick höra av en kollega på Facebook som tidigare fått mail o att bli varslad. Att hon blivit uppringd av kontoret och dom sagt att han kunde bortse från det mejlet 🙂 Det var riktigt härligt att höra det!! ö grupp med riggar

Mötte en person som sagt upp sig från vårt företag och fått jobb i Songa (nopp jag jobbar inte där). Dom anställer ju som attan inför sina nybygg sägs det, så där kan ni ju söka om ni inte redan gjort det.

Orkar egentligen inte skriva så mycket mer nu. Har blivit lite väl mycket jobb den här sommaren. Jobbade ju 19 dagar på min vanliga tur, var hemma 7, sen ute igen 9 dagar. Nu väntar ca 1 vecka med ledighet innan det är dags igen för vanliga turen. Skulle ju som sagt hem efter 7 dagar nu men blev 2 dagar extra pga av att vinden låg fel mot helikopterdäck. Det blåste nämligen så att flamman som bränner gas, kom rakt emot helidekk och då landar inte helikoptern.

Det märkliga är att dom har landat i samma förhållanden ett helt år innan dess. Men vid en inflygning i våras så tyckte en pilot att det va viktigt att kolla upp detta med flamman/vinden. Extremt irriterande att bli tvungen att stanna extra den här gången då jag skulle hem på begravning. Den missade jag nu tyvärr.

Där emot gav mig dom 2 extra dagarna massa väntetid plus ett extra svingskift.

Kan inte direkt säga att vädret den här sommaren varit någon höjdare. Därför har det egentligen varit helt perfekt att vara ute och jobba. Som jag nämnt tidigare så är min känsla att det gäller att dra in så mycket cash man kan nu, med tanke på hur olje sektorn ser ut.

Sen går mitt hälsocertifikat ut mitt under min nästa offshore tur. Räknar med att jag får resa ut ändå men att jag måste förnya det direkt när jag kommer hem. Har varit i kontakt med dom läkare i Stockholm som är behöriga men ingen hade tid under dessa få dagar jag är hemma.

Denna sommaren går inte till historien för att vara händelserik men däremot för att vara mest inkomst bringande (är det ens ett ord?)…

I helgen ska jag beställa ett Epoq kök från Elgiganten som jag sen kan börja jobba med under augusti september… Är otroligt tillfredsställande att kunna casha allting och inte behöva skuldbelägga sig som många andra i dagens samhälle. Har jobbet ALLT att tacka för det!

Annars blir det bara 110% avslappning nu fram till nästa utresa! Ett å annat gympass och vänbesök ska hinnas med men annars känner jag att behovet för återhämtning sällan varit större.

Tack för mig tills vidare!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

10 Kommentarer

 1. Profilbild

  Har du länk till din youtube kanal eller länk till videon du nämnde i inlägget? ?…

  • MrOffshore

   • Profilbild

    Nice, tack 🙂

   • Profilbild

    Jag kan även tillägga att plattformen i filmen ovan, Gjøa, är en av de bästa/finaste platserna att vara på!

 2. Profilbild

  Songa rekrytering är avslutad för länge sen. Om jag inte minns helt fel så var kravet på den sista rekryteringskampanjen att man skulle ha avslutat fagskolan + offshore erfaring.

 3. Profilbild

  Att søka till songa kan jag inte rekommendera. Dom tar inte in svenskar oavsett. Vet flera stycken svenskar med mkt erfarenhet som fått avslag. norrmænn har fått jobb utan erfarenhet. Så det sæger ju mycket om føretaget!

 4. Profilbild

  Det är rätt. det finns många företag som endast hyra norrmän .
  Och jag tvivlar verkligen att de inte har erfarenhet .

 5. Profilbild

  Halloj igen, kul att höra om dina svängar Offshore som vanligt!

  Om du behöver läkarattest är Manpower i Västerås snabba med tider. 2 dagars väntetid bara när jag tog den.

  Jag jagar jobb vidare, listan blir längre och längre med sökta arbeten 🙂

  Åker upp till skolans Roadshow den 11e och hälsar på.

  Ha d gott, H-C

  • MrOffshore

   Kul att du tycker det H-C!
   Tack för tipset jag har där emot redan bokat en tid på Söder i Stockholm samma dag som jag flyger tillbaka till Stavanger. Ska bli en sann ära att betala 2 tusen för att pinka i en burk och säga att jag mår bra 🙂

 6. RedRooster

  Tja Mr Offshore! Vilken läkare på Södermalm är det som är godkänd för hälsochecken? Ska själv förnya det snart.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.