Meny

Svenska sidan om offshore

Pappa Offshore

Pappa Offshore

Jag har sett att flera frågar här på Mr.Offshore och många av mina vänner frågar om det här, så jag tänkte berätta mina tankar kring varför jag är här när mina barn är hemma.

Det är inte enkelt att ta steget och flytta till Stavanger när man har barn hemma. Det tar tid, kostar pengar och man är borta mycket. Väl ute med fast rotation offshore har du det bästa jobbat du kan ha som pappa. Du har fyra veckor hemma då du fullständigt kan fokusera på barnen. Köra till och från träningar, du har tid att engagera dig i barnens instressen som att följa med på utflykter och vara fotbollstränare eller vad som helst. Inget fritids eller dagis behövs. Du kommer ha mycket mer energi att spendera på dina barn när du inte jobbar på fyra veckor, och jag är övertygad om att dom uppskattar en pappa som inte säger nej till äventyr då. Bara för att du är trött när dom kommer hem från ditt 7 till 5 jobb, är inte barnen trötta efter skolan. Och glöm inte att du är borta två veckor och hemma fyra!

Jag har tre barn hemma och har haft den enorma turen att träffa en kvinna som förstår mig och vad jag behöver. Jag har mina mål och drömmar och ska man leva tillsammans hela livet kan man inte hindra den andra från att nå dessa. Jag har varit här i Stavanger två månader förra året, och kommer vara här nyår till påsk i år, kanske utan hemresor. Jag är alltså borta nästa halva det här året för att nå dit jag vill, samtidigt som min flickvän tar hand om tre barn och jobbar heltid, själv, för min skull. För, återigen, jag har snart det bästa jobbet en pappa kan ha.
Dom timmarna jag missar på kvällar och helger med mina barn med ett 7-5 jobb, tar jag igen på fyra veckor lätt. I slutändan kommer jag spendera mer tid med mina barn än med ett vanligt jobb. Inkludera lönen så inser vi snart att jag även har råd att ta med mina barn på äventyr och resor mycket oftare än annars.

Så när folk sitter i Sverige och vill uppfylla sina drömmar och inte har barn eller familj än, vill jag bara fråga en sak; Varför vänta med att göra det du egentligen vill?
Jag har barn hemma och har inte suttit på en massa pengar för att göra det här. CSN, ett eventuellt litet banklån som backup samt ett kvällsjobb här medan ni pluggar. Det finns Facetime och Skype att hålla kontakten med familjen med. Ja det blir tufft, ja det blir lite sömn, ja det blir jobbigt, ja ni kommer sakna familjen i Sverige och nej det blir inte mycket fritid.

Ni kommer träffa många nya människor, se många nya platser och lära mer mycket nya saker och tänk på att allt blir ännu svårare när ni väl har barn.

Hur mycket kostar din dröm?

Fredrik

Jag studerar på Stavanger Offshore Tekniska Skole och arbetar både onshore och offshore men utan fast rotation.
Fredrik

Senaste inlägg av Fredrik (Visa Alla)

19 Kommentarer

 1. Profilbild

  Halloj!
  Wow!
  Bra skrivet & jag delar åsikten!
  Tyvärr ser min andra hälft inte riktigt på samma sätt utan har BARA snöat in på just de två v jag är borta!!!
  Har försökt i snart ett helt år förklara fördelarna trots min frånvaro emellanåt.
  Har sista dagarna bestämt mig för att ta steget ändå!
  Jag jobbar för tillfället varannan helg, kväll, långpass mm & det känns inte aktuellt längre!
  Saknar tiden med barnen….!
  Tack för bra inlägg Fredrik!
  Jag återkommer med följderna:):)
  VET att ngn kommer bli VÄLDIGT irriterad bara för att jag går saftykursen!
  Skönt med ngn som kan bevisa att det går alldeles utmärkt att kombinera offshore med barn/familj!
  TACK igen!

  • Fredrik

   Tack! Ja att jobba som du jobbar nu kan du inte ha mycket tid hemma. Hoppas det blir bra då 🙂

 2. Profilbild

  Kan inte annat än hålla med om att det är det bästa jobb man kan ha som pappa. Visst du är borta endel, men när du är hemma så har man all tid i världen för barnen/ fixa sånt som måste göras hemma. Vilket ger en glad fru/ sambo 🙂
  Har själv turen att vara uppväxt med en pappa som jobbar offshore och han hade alltid tid närjag var liten.

  • Fredrik

   Bra att någon kan bekräfta att man ser det positivt som barn! Jag visste väl det! 🙂

 3. Profilbild

  Tack för bra support:):):)
  Men hur ser tjejerna/kvinnorna/fruarna på det???
  Är dom helt slut när ni kommer hem igen?
  Tänker flera barn m mat/städ/tvätt/lite sömn & annat gott när dom har barnen själva:):):)
  Känner väl instinktivt att klart dom är trötta men en MÅNAD är låång tid hemma:):)

  • Fredrik

   jadu, man undrar ju hur dom gör. Frågar jag min hemma så påstår hon att ”man ser till att det blir gjort, för det måste göras”, och ”Det blir ju bättre när du är klar få då kan ju jag gör vad jag vill när du är hemma”. Hon förstår att detta även ger henne möjlighet till att göra det hon vill, både ekonomiskt och tidsmässigt.

 4. Profilbild

  Har du jobb efter vg2? Eller blir det fagskola efter det?

  • Fredrik

   Jag har inget klart. Det blir troligvis fagskola på Nortrain och jag hoppas på att få ett jobb offshore tillslut så jag kan jobba två veckor, plugga två veckor och vara hemma två veckor. Då blir allt enklare.

   • Profilbild

    Bra skrivet Fredrik! Är själv i detta nu på väg till Stavanger. Har flickvän hemma och det känns jobbigt nog. Men man får blicka framemot alla fördelar det kan komma och ge 🙂

 5. Profilbild

  Tack för att du delar med dig Fredrik. Får mig att känna mig mer ödmjuk inför min egen situation.

  Som du säger vi utan barn har inga ursäkter att inte följa våra drömmar.

  • Fredrik

   Precis, det kommer många till insikt med först dom har barn. Bilden i det här inlägget säger mycket om varför många inte tar steget.

 6. MrOffshore

  Sjukt bra skrivet Fredrik! Det är som du säger ”hur mkt kostar din dröm”. Jag brukar alltid säga: vad kostar det att inte göra det? Då sitter man där med sina 5 veckor semester per år och halvtaskiga lön resten av livet.
  Det är dyrt det! 😀

 7. Profilbild

  Otroligt inspirerane text.
  Landade i min lägenhet idag och ska ladda hela helgen nu på att få komma igång på måndag!

  Vore trevligt om man kunde få kontakt med er som går i januari kursen nu när man är här. Vi lär ju ändå befinna oss på skolan samtidigt så vore kul att få höra era intryck även fast du fredrik beskriver allt otroligt bra 🙂

  • Fredrik

   Ja vi lär ju ses på skolan! Den är inte så stor 😛

 8. Profilbild

  Bra skrivet! Hos oss ar det pappan som blir kvar hemma medans jag ar borta I langa perioder.

  • Fredrik

   Mamma Offshore! låter fint det! Lycka till med det! Vad är dina planer?

 9. Profilbild

  Servicearbeider pa rigg ar 2015. Just nu jobbar jag pa bat under svenskt flagg

 10. Profilbild

  Det känns kanske lite för tidigt att uttala sig om när du inte har ett jobb offshore. Du vet ju inte hur det fungerar praktiskt ännu. Förhoppnings är det bra.

  • Fredrik

   Nej det vet jag ju såklart inte. Det är säkert olika också från person till person och familj till familj. Det har fungerat så här långt och nu ser jag bara fram emot att få vara hemma mer och mer när skolan är avklarad. Förhoppningsvis går det bra!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.