Meny

Svenska sidan om offshore

Påskfirande på Nordsjön

Påskfirande på Nordsjön

Överfylld med endorfiner har jag återvänt till Stockholm efter 14 fantastiska dagar ute på Nordsjön. Den här offshore turen gav mig nytt hopp om framtiden där ute vilket var väldigt nyttigt för mig.

Som jag skrev i förra inlägget så gjorde jag en vecka offshore under mars månad. Några dagar efter att jag kom hem från den turen reste jag på semester till Spanien. En sjuk grej som hände där nere var att jag låg i solstolen bredvid poolen när jag hör en norrman bakom mig.

Efter att han sagt några meningar så kunde jag väl identifiera var han kommer ifrån. ”Ursäkta men kommer du från Stavanger” frågade jag. Vi började samtala och han blev impad att en svensk från Sthlm kände igen hans dialekt och det ledde oss in på offshore. Lång historia kort så jobbar han tillsammans med den rekryteraren som gjorde att jag fick åka offshore för första gången!

Henne har jag mycket å tacka, utan hennes hjälp är det svårt att säga vart jag varit idag.

Jag mejlade henne samma dag om detta roliga sammanträffande men hon svarde aldrig. Vi pratade för en tid sedan då hon var intresserad att nå ut till fler svenskar via mitt jobb. Självklart svarade jag eftersom hon gjort så mycket för mig. Har dock inte hört något mer sedan dess hon ville vänta tills hon fick lite mer relevanta jobb att söka folk till.

Någon dag senare där nere i Spanien kom iaf frågan från kontoret om jag ville resa ut och jobba under påsken. Jag fick otroligt nog tjänstledigt från jobbet igen så jag tackade Ja! Hade iof åkt oavsett men alltid skönt att få ”ledigheten” beviljad. 1 vecka dagskift var dealen.

Klockrent att jobba offshore under påsken! 4 röda dagar ger ett extra klirr i kassan + att maten tenderar att hoppa upp ett snäpp. Jag brukar egentligen aldrig äta godis eller något onyttigt när jag e offshore för det finns så himla mycket god mat men den lördagen under påskveckan… Jag skojar inte att jag säkert åt mer choklad på 1 dag än jag gjort senaste 2 åren på havet – helt galet!

Precis som förra resan jag var ute så märker man verkligen skillnad på däck. Alla jag jobbar med nu har liksom 10-25 års erfarenhet från offshore. Blir väldigt märkligt att försöka komma med idéer och tips på hur vi kan jobba effektivare när folk har så många år på nacken. Inte för att jag kommit på dom tipsen själv men man har ju ändå vart runt en hel del på massa olika crew genom åren och då snappar man ju upp saker man tycker funkar bra.

Men en del är väldigt bestämda på att någon som har jobbat kortare tid kan inte veta bättre än den med längre erfarenhet. Fast så är det ju inom alla branscher iof.

Ett utav skiften jobbade vi verkligen konstant eftersom vi var tvungna att hinna färdigt innan stormen ev kom. Då lade vi ut närmare 300 piper med casing!! Efter en sån dag vet man att man kan käka Vad Som Helst utan att det gör något 🙂 

Vädret var riktigt varierande. Vissa dagar var det vindstilla, molnfritt och strålande sol. Medan nästa dag kunde det blåsa 40 knop och hagla korta perioder!

Jag fick mig oxå en rundtur över på produktionsplattformen som vi sitter ihop med. Det var riktigt ballt efter att bara ha sett drilling riggar senaste åren. På såna installationer där man producerar gör man inte många knop om dagarna gissar jag.

Vi hade lite drama slash irritationsmoment ombord med massa servicefolk från Aibel. Dom jobbade på den andra plattformen men sov, åt och hade fika hos oss. Jag skojar inte när jag säger att vissa av dom satt säkert 7-8 h i fikarummet och såg på TV. Det gör ju förvisso inte oss nånting men det som gjorde att de blev gnissel i ekrarna var att när vi som går fast på riggen skulle ha fika – så hade dom rackarna redan käkat upp alla smörgåsar, godis och frukt samt druckit upp all kaffe (och inte bryggt ny).

Då blev man lite småmatt att komma in svettig, hungrig och kaffesugen. Sen ser rummet ut som en krigszon + att alla sitter kvar och har inte ens dåligt samvete för det 😀

Under tiden där ute var det oxå nån mega jack pot i Euro lotteriet där en finne vann en sjuk summa pengar. Såna händelser leder ju alltid till att man drömmer sig bort vad man själv skulle göra om man blev stenrik över en natt.

Då kom historien upp om en kille på min gamla rigg som fick besked hemifrån att han vunnit 11 miljoner! Han hade tribbelkollat med banken och frugan att uppgifterna verkligen stämde. Sen hade han gått upp till plattformschefen och sagt upp sig. Även beställt ut en egen helikopter som skulle flyga hem honom. Så jäkla klockret tycker jag om det nu stämmer!! 😀

På något sätt hade han iaf fått fel uppgifter och den var ett par nollor mindre han egentligen hade vunnit. Satan va uppgiven jag hade blivit då! Men det fick mig att fundera på hur mkt pengar jag skulle nöjt mig med för att sluta jobba.

En del företag erbjuder ju sin anställda sluta-paket eller vad det kallas på svenska. Du får en summa pengar typ 1 årslön mot att du säger upp dig (och mister din kära ansenitet).

Ett stort mål jag har i livet är att ha 10 milj när jag fyller 50 eftersom då kan man leva på direktavkastning från aktier. Så någonstans kring den summan hade lockat såklart men givetvis mycket lägre oxå i och med att jag är så ung ännu.

Stämnen ombord var verkligen på topp eftersom riggen slog ett nytt världsrekord! Det kändes jättekul att få ha varit ombord när det hände! Det firade operatören med att ha vild-afton den sista lördagen. Kan inte med ord beskriva hur gott det var! Vi fick rådjur, hjort och anka. Sen massa goda såser, rostade grönsaker, potatisgratäng och sötpotatis. Jag är lite känd för att äta mycket och jag blir sällan riktigt mätt men efter 3 enorma portioner av den maten fick även jag känna mig besegrad 🙂

Klart bästa måltiden jag ätit i år!

Ang oljekrisen så kändes det iaf mer positivt den här gången. Många pratar om att alla företag gjort såna extrema kostnadsbesparingar efter att oljepriset krascha. Att nu ligger omkostnaderna på nivåer som gör att ett oljepris kring 50-55 dollar faktiskt är lönsamt för dom flesta.

Så vem vet kanske är botten bakom oss? Jag tror ju dock att det kommer ta lång tid innan en till högkonjunktur inträffar för nu är detta så färskt i minnet. Alla företag är nog mer försiktiga.

Men minns hur de va där på toppen av peaken, när jag gick upp till positionen roughneck. Då blev jag skickad på kurs i Stavanger och det var helt fullt i kurslokalen. Jag var den enda personen som åkte buss från hotellet till kurslokalen. Fick förvisso gå sista 500 meterna men så fungerar jag. 

Alla andra åkte taxi dit. Varje dag T/R från hotellet! Medan jag hade reseräkning på nån hundralapp eller två så hade taxiåkarna 2000 kr för dom dagarna! Och det gjorde dom för att firman betalade ju? Varför inte isåfall resonerade många.

Om vi då gjorde så med några ynka taxiresor under peaken – tänk då vilket slöseri med pengar som förmodligen uppstod högre upp i organisationen!? Alla leverantörer vet ju att i olja finns det pengar att hämta så då fläskar vi på priset med 300 % bara för att grejen ska offshore.

Så var det det säger alla som varit med under flera cykler. Om nu alla företag dragit ner sina utgifter sjukt mycket så kanske det kan bli en lovande framtid igen. Det är som efter en redig utekväll på stan; då totalkraschar man i en bakfylla men dagarna efter det så lever man nyttigt igen för att man har sån ångest över hur man mådde 😉

Hur som så är jag ganska säker på att det blir fler resor ut på Nordsjön under 2017 för mig. Om jag kan härda ut osäkerheten det här året så får man se in i 2018 om inte marknaden börjat snurra lite bättre då. Är rätt osäker på hur jag ska göra med mitt svenska jobb. Det är helt okej och jag gillar det som jobb – men det är såklart ingenting mot att vara offshore!

Ska prata med chefen om att jag vill ha möjlighet att kunna åka offshore men ändå jobba hos dom. Typ timanställning kanske, om dom tycker det är okej så blir jag nöjd. Säger dom nej till det så kommer jag tveklöst avsluta min anställning hos dom.

Från det ena till det andra så hörde jag en rolig historia av en engelsman. Han hade varit med under bygget av en utav våra riggar när den var i Asien. Singapore eller Malaysia har jag för mig att det var. Där var det ju så himla många lokala arbetare som gjorde ”skitjobben” ombord. Dom tjänade ynka 16 dollar om dagen och fick verkligen slita för det.

Plattformschefen tyckte att RUH-korten ombord hade gått ner. Alltså dom korten vi skriver om saker som är fel eller borde förbättras osv. Då hade grabbarna i drilling sagt på skoj till en av dom där lokala nissarna att det bästa RUH-kortet vann 10 dollar som pris. Och detta resulterade i att alla satt och skrev kort efter att dom gått av skiftet, verkligen gick in för att hitta fel och förbättringar osv bara för att få 10 dollar! Några dagar efteråt kom alla med varsin plastpåse full med kort och lämnade in. Vad gör man inte för att höja sina odds 😉

En annan märkligt story var en kille från Skottland som kände några tjejer som jobbade i cateringen (städ, tvätt, mat) på brittisk sektor. Deras flotell (oljerigg som är hotell till andra plattformar) skulle över till USA på ett 4 månaders kontrakt och tjejerna fick erbjudande om att följa med dit och jobba. Det gjorde dom..

Sen hade det tydligen bildats ganska otäcka ghetton ombord på den här boenderiggen när den väl kom till Mexico golfen. Enligt dom hade varje våning automatiskt indelats i raser. Vita, svarta, spanjorer, indier och asiater. Några av våningarna hade tydligen tjejerna inte ens vågat städa på under nattetid, för dom var rädda för sin egen säkerhet. Hur sjukt är inte det?!!

Vidare så satsar jag som sagt på att komma ut igen ganska snart! Man befinner sig ju i en sits där det handlar om att ta Allt man blir erbjuden. Göra ett bra jobb ifrån sig när man är ute. Och sedan bli omtyckt av kontoret så dom alltid tänker mitt namn när dom behöver en gubbe att jobba 🙂

Har hört lite rykten om att det är flera personer som blivit nedgraderade till roustabout (min tjänst). Det kan va folk som aldrig haft den tjänsten förut men tack vare att dom jobbat 10-15 år i firman kan ställa sin ansenitet mot min och knuffa ut mig. Sen när konjunkturen vänder upp igen så får dom tillbaka sin gamla tjänst och jag kommer in igen när dom hoppar upp.

Vad jag där emot fått höra är att flera av dessa personer trivs så bra på däck att dom överväger att stanna där. Det blir jag rätt uppgiven av att höra. Jag älskar verkligen mitt jobb! Dom har 2 jobb att välja mellan och tar då det som gör att jag måste vänta ännu längre på återanställning.

Självklart tänker ju alla på sig själva och det skulle jag oxå gjort men jag gillar inte att systemet är som det är. Om man aldrig varit roustabout och inte kan något om
det jobbet. Då borde man inte kunna trycka ut folk som är bra på det jobbet och dessutom har flera års erfarenhet i det. Men återigen jag tycker ju detta för att systemet missgynnar mig som det är.

Var någon morgon där dom gamla rävarna satt och snackade om vilka olika lågkonjunkturer dom varit med om. ”Jag minns hur orolig jag var där under 2002-2003” osv..

Gud jag önskar jag kan få sitta så om ett par år! 😀 åter igen vara fast anställd på oljerigg leva det underbara livet det innebär 🙂

Den som lever får se… Som alltid skriver jag ännu ett inlägg efter min nästa resa ut på Nordsjön. Tills dess fortsätt kriga! Det ska jag göra! 😀

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

9 Kommentarer

 1. Profilbild

  Va själv på en rigg nyligen och samma som du beskriver alla som jobbar där nu har minimum 10 års erfarenhet de flesta mycket mer en så. De blir lite speciell situation komma med inspel hur jobbet kan utföras på bästa sätt 🙂 ja troligtvis vänder det sakta men säkert framöver. Och fler turer blir det om man verkligen vill jobba Offshore. Jag har tänkt spendera lite mer tid jobba på land och se hur det utvecklar seg. Bor i Norge och det jag jobbar med gör inte så väldigt stor skillnad i lön… men lönen Offshore är ju bäst såklart.

 2. Profilbild

  Intressant att höra. Speceillt om man har en liten slatt i tvåriggsföretaget Awilco Drilling som nog bara klarar sig ett år till. Så svårt att ha koll på hur det går men din lilla text här gjorde en hoppfull om ett möjligt bättre 2018 både för er som jobbar därute och för oss som har satt lite i riggar som en krydda i portföljen.

 3. Profilbild

  Kul att se att du kommit ut på sjön igen. Jag saknar det som fan, speciellt nu när min gammla rigg seglade ut på jobb i dagarna. För att åka med den ut behöver man dock ha ansinitet från innan oljan upptäcktes typ :/ Men ska inte klaga har lyckats bygga en karriär här hemma på ganska kort tid.
  Det finns 1 sak jag verkligen hatar med jobb i sverige och det stavas PENDELTÅG, jag verkligen hatar det från djupet av min själ…

  • MrOffshore

   Hej Pusher va kul att höra ifrån dig det var länge sen. Får man fråga vilket företag du jobbade för nu när du inte har anställningen kvar? Hur ser utsikterna ut för att du får tjänsten tillbaka och hur gör du om du blir erbjuden att jobba offshore igen?
   Jag ska ut på årets tredje tur nu i veckan så lite rörelse är det iaf 😛

   Hah jaa ush hata pendeltåg! Själv trängs jag med alla billister i morgontrafiken varje dag då jag har firmabil på svennejobbet.

   Som sagt kul att du lämnade en kommentar Pusher!

   • Profilbild

    Jag jobbade på nordsjöns pårla Bideford Dolphin. Tror att det är rätt kört att komma in där igen den närmaste tiden, finns så många som slutat efter mig som har företräde.
    Just nu är jag faktiskt lite kluven hur jag skulle göra om jag vart erbjuden jobb. Har barn nr 2 på g i augusti och byter jobb nu efter semestern. Har potential att innom ett års sikt faktiskt få högre grundlön än jag hade som roughneck. Visserligen inte samma sjuka övertid eller ledighet :/

    Skönt hoppas det blir fler turer då!

    • MrOffshore

     Förstår dina att du är kluven hur du ska göra framöver när du sen har 2 barn. Om sen månadslönen är den samma så har det ju klart sina fördelar att kunna vara hemma året runt 🙂 Grattis till andra barnet Pusher!

 4. Profilbild

  Tråkiga nyheter offshore!

  Hade ett möte med ass. rig manager (i samma företag som du arbetade i). Känslan jag har efter det mötet är, nu är det dags att satsa på en ny karriär.

  Inte en spänn kommer investeras i drilling delen under de närmaste 2 åren, hela företaget ska omstruktureras och det kommuniceras att det enda sättet vi kan tjäna pengar är på nedskärningar/spara eftersom det är så snålt med kontrakt för tillfället.

  Det enda kontraktet som ligger ute för att räkna på ska anbudet lämnas in i slutet av augusti. Accepterar operatören detta så är tidigast uppstart slutet av 2020. Nästa rigg går ut på kontrakt sommar 2018, vilket betyder att det kan bli en runda med uppsägningar redan kommande vår.

  Det är klart det här kommer vända, men det kommer ta tid så varför slösa tid på att vänta på ett jobb som på sikt har väldigt dåliga framtidsutsikter där arbetsmiljön kommer bli sämre ju mer nedskärningar som kommer. Droppa elektriker jobbet om du inte trivs och ge dig in på något som du tycker verkar kul och spännande, du slösar ju bara din tid som ung just nu.

  Sen bör du nog tänka över om du har ansenitet nog för att komma tillbaka om en rigg är tillbaka i Norge eller behöver du två stycken? Har du enbart en så ser det såklart ljusare ut och du kan med lite tur vara tillbaka som anställd 2018-2019. Men hur lång tid tar det för att komma tillbaks om man behöver två riggar?

  Jag menar inte att sprida negativitet som jag säkert gör nu, men jag vill bara att du ska veta att jag reste ut med samma positiva inställning som dig – att det här börjar se bättre ut! Men det här mötet var spiket i kistan för min del.

  Hoppas turen går bra för díg och du får mer positiva nyheter än vad jag fick offshore!

  //Micke

  • MrOffshore

   Hej Micke tack för din input. Alltid bra att höra lite realistiska nyheter kontra alla överoptimistiska norrmän 😉

   Jag är offshore just nu och känslan är som du beskriver. Det är faktiskt 2 riggar vars kontrakt går ut nästa sommar så om ingen vändning sker blir det klart mörkare. Sen så är man ju enkelt ersatt när man är på botten av drilling stegen oxå vilket man inte ska glömma.
   Hur kmr det sig att du signera som anonym om vi jobbar i samma firma?

   Jag har oxå hamnat i dom tankarna att man borde se sig om efter en annan karriär

   • Profilbild

    Såg också att det va en rigg till som kommer efter sommaren. Men finns säkert jobb fram tills dess. En kollega som blev signad som vikarie-Roughneck med 2/4-rotation fram till Jul nu.

    Vill hålla mig anonym på nätet överlag.

    Hoppas turen går bra!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.